Univerzita v Edinburgu zastaví investice do firmy podílející se na výrobě bezpilotních letounů

30. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Přední britská univerzita v Edinburgu zastaví investice ve výši 1,2 milionu liber ročně do společnosti Ultra Electronics. Ta vyrábí komponenty pro americké bojové bezpilotní prostředky. Podle univerzity však taková aktivita není "sociálně zodpovědná".

Univerzita se podvolila tlaku studentů a kampaňových skupin usilujících o přerušení spolupráce s Ultrou. Společnost s ústředím v Greenfordu, Middlesex, vyrábí součástky navigačního zařízení pro americké bezpilotní letouny Predator a Reaper vyzbrojené raketami Hellfire.

Letouny jsou nasazovány v rámci projektu "cíleného zabíjení" podezřelých teroristů v Pákistánu, Jemenu a Somálsku. Podle Kanceláře pro investigativní žurnalistiku při City University v Londýně více než 430 útoků provedených od roku 2002 usmrtilo více než 428 civilistů, z nichž 173 byly děti.

Právníci argumentují, že útoky jsou porušením mezinárodního práva, protože k nim dochází v zemích, s nimiž USA nejsou ve válečném stavu. Pákistánský nejvyšší soud v Péšaváru takové útoky v květnu označil za válečné zločiny a vyšetřuje je OSN.

Studentské sdružení Eusa, ekologické sdružení studentů People and Planet a lidskoprávní sdružení Reprieve vedly v červnu kampaň proti univerzitním investicím do Ultry. Vyšlo najevo, že v roce 2012 univerzita investovala do firmy 1 244 672 liber (zhruba 37 500 000 korun). Od té doby se investice snížily zhruba na 400 000 liber a budou úplně ukončeny.

Univerzita v Edinburgu se jako první vysoká škola v Evropě přihlásila k principům zodpovědného investování formulovanými OSN.

Investiční portfolio univerzity obsahuje asi 230 milionů liber, je třetí největší v Británii (po Oxfordu a Cambridgi). Investuje do více než stovky společností, včetně firem Shell, Total, Tesco a Monsanto.

Aktivisté rozhodnutí univerzity uvítali a nyní usilují o to, aby přestala investovat do fosilních paliv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6498

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2013