KANADA

Parkovací poplatky u nemocnic jsou zřejmě protizákonné

5. 9. 2013 / Miloš Kaláb

čas čtení 2 minuty

Se zájmem sleduji informace o tom, jak se kde platí za zdraví. Většina nemocných i jejich návštěvníků v nemocnicích platí v Kanadě vysoké poplatky za parkování u nemocnice. V blízkém okolí nemocnic je záměrně zakázáno parkovat. Budova, v níž pracuji, je právě naproti nemocnice, a tedy si velice bedlivě hlídá svá parkoviště. Nejednou se mi v minulosti stalo, že po tom parkovišti chodili bezradně staří lidé, jejichž auto bylo odtaženo, píše Miloš Kaláb.

Nabídl jsem jim, že je zavezu na místo, kam auta odtahují, a tak jsem se dozvídal, proč neparkovali u nemocnice. Každé zaparkování při nějakých zákrocích se protáhne na 2 hodiny, kdy se v Ottawě platí $13.00 (v Torontu mnohem víc). Lídě přijíždějí do Ottawy z dálky desítek kilometrů, takže zvlášť stáří lidé s velice omezenými finančními prostředky těžce pociťují takové poplatky navíc k ceně za benzín. Ostatně si o tom laskavě přečtete ZDE:

Kanadské nemocnice by měly následovat příkladu Skotska a Walesu a zrušit poplatky za parkování u nemocnic, protože zatěžují pacienty, argumentuje redakční komentář v odborném lékařském časopise. "Poplatky za parkování u nemocnic jsou skrytým poplatkem za nemocniční péči," napsal dr. Rajendra Kale, šéfredaktor časopisu Canadian Medical Association Journal. Poplatky za parkování u nemocnic jsou poplatky za zdravotnictví a jsou překážkou bránící pacientům k přístupu ke zdravotní péči. Používání peněz z poplatků za parkování u nemocnic je v rozporu kanadskou zdravotnickou politikou, jak je zakotvena v kanadském Zákoně o zdravotnictví, a mohlo by se stát terčem žaloby za porušování zákona.

Návštěvy nemocnice naproti "naší" budovy tedy nejsou pro mou rodinu problémem, ale právě povezu manželku do vzdálené nemocnice a její parkoviště je jediným místem, kde mohu auto zaparkovat. Na chodbě si přečtu výzvu, abychom si tam koupili kávu i jiné občerstvení a tím ještě více podpořili úsilí nemocnice získat peníze. Při tom píší ottawské noviny, že je její ředitel zdaleka nejlépe placeným veřejným zaměstnancem v Ottawě a okolí - s ročním platem $725,000.00 (ne, že bych mu to záviděl, ale vadí mi, že mě 4x ročně upomíná, abych dobrovolně přispěl na provoz nemocnice). Po něm následují další nemocniční ředitelé...

Další odkazy z Kanady v angličtině k tomuto tématu ZDE ZDE (v Torontu až $10/hodinu) ZDE

0
Vytisknout
9455

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2013