Obavy z války v Sýrii poslaly západní akcie ke dnu

28. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Obavy z eskalace konfliktu v Sýrii v úterý vedly k pádu amerických a evropských akcií, zatímco cena ropy se ocitla na dvouletém maximu. Den po projevu amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, podle nějž existuje "nepopiratelný" důkaz o rozsáhlém chemickém útoku v Sýrii provedeném režimem Bašára Asada, vzrostlo napětí mezi USA a Sýrií, která obvinění rozhodně popírá. Ministr obrany Chuck Hagel v úterý prohlásil, že americké ozbrojené síly jsou připraveny udeřit, pokud prezident Barack Obama vydá rozkaz. Syrský ministr zahraničí reagoval prohlášením, že se jeho země bude bránit.

Hrozba útoku vyvolala na Wall Street obavy, že stále narůstá pravděpodobnost amerického útoku proti Sýrii. To může narušit obchod s energetickými surovinami v regionu a tím poškodit další trhy a ekonomiku jako celek.

"Zákon nezamýšlených důsledků a historie předchozích vojenských intervencí v regionu nejsou receptem na politickou a ekonomickou stabilitu," říká Neil MacKinnon, globální makrostratég společnosti VTB Capital.

Dopad se neomezuje jen na akcie. Vzrostly též ceny zlata a vládních dluhopisů, protože investoři je v časech nejistoty považují za bezpečnější než akcie soukromých společností. Ceny ropy vzrostly o 3% na 109 dolarů za barel, což je hodnota naposledy dosažená v květnu 2011.

I když syrské zdroje ropy jsou skromné, obchodníci se obávají ohrožení přepravních tras z celého regionu v případě konfliktu.

"Lidé se obávají, že se z toho stane nejhorší možný scénář a změní se to v regionální konflikt," říká Bill Stone, hlavní investiční stratég firmy PNC Asset Management.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7415

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2013