David Cameron: "Nemá cenu se posmívat straně, která získala téměř čtvrtinu hlasů"

3. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Britský konzervativní premiér David Cameron učinil vstřícné gesto vůči voličům strany UKIP, United Kingdom Independence Party, což je ostře euroskeptická, rasistická a ultrapravicová strana. Získala ve čtvrtečních komunálních volbách v Anglii téměř čtvrtinu volebních hlasů.

Premiér Cameron před několika lety označil UKIP za politickou stranu "šílenců" a "rasistů". Nyní se vyjádřil, že "nemá cenu" urážet stranu, pro kterou hlasovalo tolik voličů. Zapřísáhl se, že je získá na svou stranu.

"Nemá cenu urážet politickou stranu, kterou se lidé rozhodli volit," řekl Cameron v BBC na otázku, zda stále zastává své předchozí názory o straně UKIP. Dodal: "Samozřejmě, že by měli být a budou terčem řádného zkoumání své politiky a svých plánů. Avšak musíme ukázat respekt pro lidi, kteří se rozhodli tuto stranu podpořit. A budeme muset pracovat opravdu tvrdě, abychom je získali zpět."

Cameron uvedl, že UKIP je nyní hrozbou všem politickým stranám. BBC předpověděla, že UKIP se zřejmě dostane na třetí místo, s 23 procenty hlasů. Labouristé budou první, s 29 procenty a konzervativci druzí, s 25 procenty. Liberální demokraté budou čtvrtí s 14 procenty a ostatní stray získají 9 procent.

Šéf Labouristické strany Ed Miliband poukázal na to, že úspěch strany UKIP znamená, že voliči mají pochybnosti o všech hlavních stranách: "Uznávám hlasy pro UKIP, uznávám dvě třetiny lidí, kteří se voleb neúčastnili, že stále ještě existuje mnoho lidí, kteří si říkají: Dokáže někdo tuhle zemi vrátit na správnou cestu?"

Těsně volbami se vyjádřil bývalý konzervativní ministr spravedlnosti Kenneth Clarke o straně UKIP jako o "sbírce klaunů" a ministr zahraničí William Hague také řekl, že "mají charakteristiky klaunů".

Cameron pronesl své slavné výroky o straně UKIP r. 2006, kdy řekl v rozhlase: "UKIP, to je prostě skupina... bláznů a šílenců a většinou i tajných rasistů".

Konzervativní ministr školství Michael Gove řekl, že lidé podporují UKIP, protože už mají dost politického establishmentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6304

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2013