Zemřel Jiří Drašnar

27. 3. 2013 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

V neděli 17. března zemřel v USA spisovatel Jiří Drašnar. Bylo mu 64 let.

Drašnarovy knihy vybočují z polistopadového českého písemnictví svými tématy, rozhledem i kvalitou. Každá z nich je zvláštním experimentem s vlastní i čtenářovou myslí a zkoumá svébytnou propast lidského osudu, ať už je jí láska (Venuše spící v krajině), zlo (O revolucích, tajných společnostech a genetickém kódu), nebo jazyk a tvorba (Noc na pláži). Už v prozaickém debutu Desperádos informačního věku se projevil Drašnarův nelítostný, deziluzivní přístup ke skutečnosti, spojený se zasahující citlivostí. Tvarově je každá jeho kniha studií jiné, do detailu zvládnuté formy.

Jiří Drašnar byl prvním českým autorem, který po listopadu 1989 mohl z osobní zkušenosti napsat praktickou, dodnes užitečnou příručku burzovní spekulace (Hazardní hry, 1995). Celý život se věnoval bojovým uměním a stal se jejich skrytým učitelem. V souladu se svým přístupem k životu nijak nepropagoval ani své knihy. Ty proto fungují jako zvláštní druh zasvěcení, osobní objev pro čtenáře, který se o nich jen těžko může dozvědět obvyklými cestami. Sága O revolucích, tajných společnostech a genetickém kódu je málo známým pokladem české literatury, jedním z mála, které ji samy o sobě pozvedají na úroveň literatury světové.

Jiří Drašnar byl i autorem Britských listů, do kterých napsal na šest desítek článků a reakcí. V 80. letech emigroval z Československa a v posledních desetiletích žil v Redondo Beach v Kalifornii. Jeho medailon ve Slovníku české literatury po roce 1945 najdete ZDE

0
Vytisknout
15053

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2013