Britský ministr financí chce pomoci chudým světa proti zneužívání daňového systému globálními firmami

17. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní ministr financí George Osborne přislíbil, že se spojí s politiky v rozvojovém světě a donutí multinacionální společnosti, aby v nejchudších zemích světa platily daně.

Osborne sdělil týdeníku Observer po schůzi ministrů financí skupiny G20 v Moskvě, že Británie chce přepsat předpisy mezinárodního podnikání tak, aby měly rozvojové země právo vybírat daně, které jim patří.

Přislíbil "novou agendu transparentnosti", že donutí obří ropné, důlní a plynařské společnosti, aby zveřejňovaly klíčová finanční data ke všem jednotlivým projektům, které provozují ve všech zemích.

Potvrdil také, že Británie se stane příští rok první zemí, která vydá 0,7 procenta svého HDP na pomoc rozvojovým zemím a velká část těchto peněz má být vydána na pomoc rozvojovým zemím vybírat daně.

Osborne bude stát v čele nového týmu v rámci skupiny G20, který bude zkoumat, jak zabránit firmám, aby si odčerpávaly své zisky ze zemí, v nichž působí do jiných zemí.

Minulý týden informoval týdeník Observer, že firma Associated British Foods se vyhnula placení milionů liber na daních v Zambii, která trpí podvýživou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9075

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2013