Lidové noviny už nebudu kupovat

27. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Kampaň jsem sledoval od samého počátku a ani s jedním z kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, jsem nebyl spokojen, píše Michal Illan. Jeden představoval éru koaliční smlouvy, pragmatického politického tahu, který však zároveň přinesl celou řadu prvoplánově nezamýšlených negativ, a druhý několikrát nepřímo schválil svého druhu korupční jednání, ať již ve smyslu komentářů k financování politických stran v Rakousku (pokud se dobře pamatuji, tak šlo o Rakousko) nebo svým slavným "náhrdelníkovým výrokem". Karel Schwarzenberg se zároveň aktivně podílel na prosazení transferu majetku církvím, což je čin, se kterým bytostně nesouhlasím.

Nakonec jsem si vybral Miloše Zemana, protože, když jsem odhlédl od jeho nešťastného sebe-prezentačního stylu, tak jsem za jeho slovy našel reálný program a jasnou vizi, což se mi v případě druhého kandidáta nepodařilo. Úsměv, dobrá nálada a šarm pro mne nebyly dostatečnými argumenty k volbě.

Byl jsem připraven, že volbu nejspíš vyhraje Karel Schwarzenberg, a ani tato možnost mi nepřipadala nijak závratně špatná. Nic bych proti ní nenamítal, byla-li by vůlí většiny.

Rozhodně jsem však nebyl připraven na reakci příznivců Karla Schwarzenberga a některých médií. Ti, kteří se zaklínali podporou slušnosti a změny politického stylu, se ukázali být ve svém projevu příkladem toho nenižšího kalu na dně našeho venkovského rybníka.

Snad nevětší perlou včerejšího dne byl titulek článku Lidových novin: "Oslava u Zemanovců: Hůlka zpíval, Šlouf radil a Bohdalová se smála", který mi potvrdil, že zmíněný deník čile směřuje směrem k Blesku a jiným bulvárním médiím. Čekal jsem věcnou analýzu toho, jakou ranou pro ODS je Schwarzenberg s masivní voličskou podporou v čele středopravé konkurenční strany a diskusi možných scénářů vývoje, ale nikoliv takto nízkou reakci na většinové rozhodnutí občanů této země.

Nezbývá mi než "hlasovat peněženkou" a přestat Lidovky kupovat, přestože jsem si jejich čtením zpestřoval cesty MHD -- opravdu jen zpestřoval, informace jsem obvykle čerpal z deníku E15 a jiných zdrojů, převážně elektronických médií.

Pokud chtějí voliči Karla Schwarzenberga zásadní změnu politické kultury, tak budou především muset sami zkulturnět.

0
Vytisknout
14957

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2013