Firma vyrábějící zbraň použitou při masakru v Newtownu je na prodej

19. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Firma Bushmaster, která vyrábí poloautomatickou pušku AR-15 použitou vrahem při školním masakru v Newtownu, je na prodej. Vlastník, kterým je společnost Cerberus Capital Management, se obává reakce penzijních fondů a dalších investorů na veřejnou debatu a legislativní tlaky, které se po masakru objevily. Část investic v Bushmasteru dokonce pochází od učitelských penzijních fondů. Někteří prodejci omezují nabídku zbraní. Zdá se, že i americká lobby výrobců zbraní, NRA, pochopila, že musí ustoupit, a nabízí spolupráci při regulaci prodeje samonabíjecích verzí vojenských útočných pušek.

Cerberus, původně realitní společnost, koupil firmu Bushmaster v roce 2006 a později ji spojil s dalšími výrobci zbraní ve společnosti Freedom Group, která za prvních devět měsíců roku 2012 hlásí obrat ve výši 677 milionů dolarů.

Američtí zákonodárci podstatným způsobem nezpřísnili federální regulaci prodeje zbraní od roku 1994, kdy prezident Clinton prosadil dočasný zákaz prodeje některých samonabíjecích pušek. V roce 2004 tento zákaz vypršel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6182

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2012