Český rozhlas odmítá nařčení z manipulace předvolebními průzkumy

16. 10. 2012

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva ČRo

Český rozhlas tímto prohlášením reaguje na vyjádření týkající se předvolebních průzkumů ČRo pro vysílání ke krajským volbám 2012.

Český rozhlas už v sobotu 13. října požádal agenturu ppm factum o detailní analýzu, proč se lišily výsledky předvolebních výzkumů od reálných výsledků krajských voleb více než v předchozích volebních obdobích. I na základě této analýzy bude vedení ČRo jednat o tom, jestli a případně v jaké míře bude s touto agenturou spolupracovat v budoucnosti.

ČRo bude zároveň vážně zvažovat, zda vůbec bude do budoucna zadávat vlastní předvolební průzkumy a zdali nehledat jiný klíč pro nominace kandidátů do předvolebních debat. Ukazuje se, že ani jiné volební modely nedokázaly přesně předjímat volební výsledky a že tudíž takový klíč pro nominace může být zpochybnitelný. Český rozhlas bude inspiraci hledat i v zahraničí.

ČRo konstatuje, že agentura ppm factum byla jako realizátor průzkumů vybrána v transparentním řízení podle zákona o veřejných zakázkách. Agentura má za sebou dvacetiletou zkušenost v oblasti volebních průzkumů; navíc před minulými volbami do Poslanecké sněmovny se volební model této agentury ukázal být nejpřesnějším.

ČRo jednoznačně odmítá, že by svými průzkumy jakkoliv manipuloval veřejným míněním. ČRo vždy při prezentaci výsledků upozorňoval na možnou chybu a na možnou změnu nálad a preferencí voličů. Navíc reálné výsledky krajských voleb ukázaly, že se voliči volebním modelem nenechali výrazně ovlivnit. Do zastupitelstev se dostaly subjekty, které měly podle průzkumů nízké preference, a naopak v některých krajích neuspěly subjekty, které podle volebního modelu ppm factum přesáhly pětiprocentní hranici.

Předvolební debaty, do kterých byli zváni lídři stran na základě průzkumů ppm factum, navíc byly jen jednou z částí předvolebního vysílání Českého rozhlasu. Kromě těchto debat ČRo nabídl také předvolební vizitky, ve kterých dostali prostor lídři všech kandidátek ve všech krajích ve stejném rozsahu a bez jakékoliv vazby na volební průzkumy.

0
Vytisknout
6629

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2012