Zřejmě vznikne federální eurozóna, jíž bude finančně dominovat Německo

4. 6. 2012

čas čtení 3 minuty

Zničí Německo sebe a Evropu napotřetí za jediné století?

Vedoucí představitelé Evropské unie zvažují ambiciózní a kontroverzní nový plán na federalizovanou eurozónu. Paříž a Brusel totiž podpořily prosby Španělska, adresované Evropské unii, aby zachránila její banky, které se octly v krizi.

Nová francouzská vláda a Evropská komise vyjádřily silnou podporu pro vytvoření nové "bankovní unie" eurozóny na záchranu jednotné evropské měny.

Podle tohoto plánu by se měly jednotlivé národní dluhy sloučit a garantovala by je finanční moc Německa. Oplátkou za to by se vlády v eurozóně vzdaly suverenity nad svým státním rozpočtem a nad svou fiskální politikou. O ní by rozhodoval centrální úřad v eurozóně.

"Tlupa čtyř" - předseda Evropské rady, šéf Evropské komise, předseda Evropské ústřední banky a předseda euroskupiny 17 evropských ministrů - dostala za úkol připravit plán na těsnější fiskální unii eurozóny, který má být předložen Evropské unii do konce června.

"Nemůžete chtít euroobligace a nebýt ochotni přijmout další krok v evropské integraci," řekla Angela Merkelová o víkendu.

Pierre Moscovici, nový francouzský ministr financí, požaduje, aby kolabující banky dostaly finanční injekce ze záchranných fondů eurozóny. To je podle nynějších předpisů nemožné. Mascovici dodal, že Francie chce, aby summit EU vytvořil evropskou bankovní unii, která by zachránila kolabující banky a zaručila vkladatelům jejich úspory ve všech 17 zemích.

Joschka Fischer, bývalý německý ministr zahraničí, varoval, že Německo riskuje, že zničí sebe i celou Evropu už potřetí za jediné století, a uvedl, že Merkelová má jen několik měsíců an to, aby zachránila euro.

Francie a Evropská komise vyvíjejí silný tlak na Německo, aby toto řešení podpořilo. Merkelová uvedla, že by to musel schválit německý parlament. Merkelová se stala terčem dosud nejostřejší kritiky za to, jak reaguje za posledních 30 měsíců na krizi v eurozóně. V článku, který vyšel včera, Fischer napsal: "Německo zlikvidovalo samo sebe - i evropský pořádek - ve dvacátém století dvakrát. Bylo by tragické a zároveň ironické, kdyby zrekonstruované Německo zničilo znovu, tentokrát mírovými prostředky a s nejlepšími úmysly evropský pořádek napotřetí."

Finančník George Soros o víkendu v Itálii varoval, že Merkelová má už jen čtvrt roku na záchranu euro, jenže naznačil, že nová eurozóna, ovládaná Berlínem, bude drastické řešení, které na vyřešení problému nebude postačovat:

"Je pravděpodobné, že euro přežije, protože jeho rozklad by byl ničivý nejen pro periférii, ale i pro Německo samotné," řekl Soros. "Je pravědpodobné, že Německo udělá na záchranu eura, co bude zapotřebí - ale nic víc."

Důsledkem bude podle Sorose eurozóna, jíž bude dominovat Německo a rozdíly mezi věřitelskými a zadluženými zeměmi se dál budou prohlubovat. Zadlužená periferie EU se promění v oblasti v trvalé hospodářské krizi, které budou opakovaně potřebovat finanční injekce. "Bude to německé impérium s periferií jako zázemím."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9416

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2012