LIBYE:

Bojůvky nového režimu terorizují bez soudu osoby, náhodně obviněné ze spolupráce s Kaddáfího režimem

3. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Jeden z nejvýznamnějších libyjských chirurgů byl unesen a zmlácen "elitní" jednotkou libyjské vlády, vytvořenou s cílem zvládnout soupeřící libyjské polovojenské skupiny. Je to důkaz, že deset měsíců po pádu Kaddáfího režimu jsou v Libyii nadále porušována lidská práva-.

Salem Forjani, jeden z nejvýznamnějších libyjských chirurgů, který pracoval pro libyjské ministerstvo zdravotnictví, byl 17. května zatčen v Tripolisu na příkaz ministryně zdravotnictví, který rozkázal, aby byl odstraněn ředitel nemocnice v Tripolisu, obviňovaný z kolaborace s Kaddáfího režimem.

Pracovníci vládního Nejvyššího bezpečnostního výboru Forjaniho zmlátili natolik, že ztratil vědomí. Byl dál vězněn, bit a mučen a základě v Nakii v přeměstí Tripolisu. Vyvázl živý, ale pět dní jeho rodina ani ministryně zdravotnictví nevěděly, kde se nachází.

Forjani je jedním z čelných představitelů nového libyjského hnutí za lidská práva. Je expertem vládní komise pro pohřešované osoby a vyšetřuje masakrování osob Kaddáfího režimem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5858

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2012