Poslanci vydali Davida Ratha k trestnímu stíhání

5. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Hlasováním 183 ku 2 vydali v úterý odpoledne poslanci Davida Ratha trestnímu stíhání. Proti vydání hlasovali Pavel Ploc (ČSSD) a Jaroslav Škárka (nezařazený). Někoilik poslanců se hlasování zdrželo: Robin Böhnisch, Jan Chvojka a Dana Váhalová z ČSSD, Marie Nedvědová a Vojtěch Adam z KSČM a Jiří Paroubek (Národní socialisté).

Když opozice oněměla hrůzou

5. 6. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

Opoziční poslanci-ústavní právníci a právníci, kteří dnes nevystoupili s poučením veřejnosti o procesních otázkách trestněprávního stíhání, jsou zbabělci a egoisti. Nemají právo ve sněmovně vůbec být. Čest jediné výjimce - poslanci Humlovi, že se nepos...l jako ostatní poslanci ČSSD a KSČM.

Byl jsem v Parlamentu, kde policisté prováděli manévry. Ministr vnitra Kubice valnou část diskuze o vydání Davida Ratha strávil v parlamentní hospodě ("dolní sněmovně"), namísto toho, aby byl v sále. Divil jsem se tomu, proč poslanci opozice nevystupovali - zejména ti, kteří jsou členy ústavně právního či petičního výboru, případně jsou právníci. Dostalo se mi odpovědi, že 1. mají různé názory, 2. bylo jim doporučeno, aby mlčeli, 3. existovala dohoda, že za klub vystoupí vždy jen jeden.

Rath byl vždy samolibý, svéhlavý a arogantní. Byl takový i dnes. "Nebyl oblíben v kolektivu", to je pravda. Jeho hloupější kolegové ve Sněmovně a poslaneckém klubu ČSSD si s ním, jeho arogantně pronikavou inteligencí a bleskurychlým myšlením nevěděli rady. Potřebovali se ho zbavit a doteď nevěděli jak. Teď už to ví. Bylo mi z opozice i z parlamentní kultury v této zemi dnes na blití. Prodali kolegu za plnou mísu otrub. Mlčky. A ani se nezačervenali. Slávku Sobotko, jsi prase.

Rath svým projevem ve sněmovně nepřesvědčil

5. 6. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Byl bolestínský, mnohomluvný a plný urážek. Urážek používá ten, komu chybějí argumenty. Faktů v něm bylo minimum. V první polovině byl projev značně blábolivý a povrchní. Rath se vyhnul meritu věci, zřejmě na radu právníků. Bědování nad poměry ve věznici bylo trapné.

Stížnost, že proti Rathovi policie nasadila "příliš mnoho techniky", nepřesvědčuje. Kdyby byl čistý, tak i s největším množstvím techniky by proti němu policie nic přece nenašla, nebo ano?

Ovšem procedurální nesrovnalosti, to je zcela něco jiného a je šokující, že proti nim žádný z právníků přítomných ve sněmovně nevystoupil. Je docela dobře možné, že v důsledku procedurálních nesrovnalostí může být David Rath osvobozen.

Už jsem se několikrát vyjádřil na tomto místě, že po mediální štvanici, které byl tento člověk podroben, by se v zavedené demokracii už nemohl s ním konat soudní proces. Jeho obhájci by úspěšně poukázali na všeobecnou předpojatost společnosti.

Je pro mě pozoruhodné, že např. server IDnes hovoří o vystoupení Davida Ratha ve sněmovně jako o "show". Je něco takového vůbec přípustné?

Je také zajímavé, že po celou dobu aféry nepíší česká média o údajné vině Davida Ratha - zatím mu totiž žádnou vinu žádný soud neprokázal. Západní média by si dávala velký pozor a slovíčko "údajně" by nikdy nechybělo v jejich formulacích, protože pokud by byl obviněný osvobozen, mohl by na nich za pomluvu vysoudit miliony.

Za Rathem mha

5. 6. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

O kauze Davida Ratha jsem se dozvěděl z autorádia, když jsem v Rozvadově přejížděl hranice. Když jsem se po třech týdnech vrátil, bylo to právě včas, abych mohl vyslechnout jeho projev v Poslanecké sněmovně, kde se rozhodovalo s konečnou platností o jeho vydání.

PLNÉ ZNĚNÍ PROJEVU V PARLAMENTU

Postoupila justiční mafie do druhého levelu?

5. 6. 2012 / Stanislav Huml

čas čtení 15 minut

Dobrý den. Vážená paní předsedkyně nebo pane předsedo, dámy a pánové, já jsem do poslední chvíle váhal, jestli vystoupím nebo nevystoupím, ale po tom projevu kolegy Zaorálka jsem se rozhodl, že ano. Já si myslím, že tady ještě nepadlo to podstatné. Mám to uvedené takovým příběhem. Představte si následující situaci:

Kohokoli z vás zadrží na ulici chlapík, prohlásí se za kapitána zámořské lodi registrované v České republice a šoupne vás do vlastní basy. Podle trestního zákona k tomu je kapitán lodi mimo území České republiky oprávněn. Řeknete: sakra, ale my nejsme na lodi a nejsme ani mimo území České republiky. A on vám odpoví: co na tom, to je maličkost.

22016

PLNÉ ZNĚNÍ PROJEVU V PARLAMENTU

Viním většinu politiků, že v zájmu vlastní osobní popularity tolerují návrat estébáckých metod

5. 6. 2012 / David Rath

čas čtení 41 minut

Dámy a pánové, dřív, než přistoupím k vlastní věci: myslím si, že ta demonstrace policejní síly je tady zcela evidentní. To se ještě nestalo, aby na půdě Poslanecké sněmovny seděli ozbrojení policisté. Já o tom budu hovořit v tom projevu. Víte, my se posouváme z parlamentní demokracie spíše k policejní demokracii.

Dámy a pánové, předstupuji před vás z vazební věznice, tedy z místa, kde strávit jeden den je příliš dlouho z pohledu toho, jak krátké životy žijeme. Já už jsem tam tři týdny a mně to spíš připadá jako půl roku. Je to absolutní bezčasí, nic se tam neděje, je tam neuvěřitelná nuda. Každý den se neuvěřitelně vleče. Jenom abyste věděli, v jakých podmínkách teď přebývám.

Já se sem nepřicházím hájit. Tak jako sněmovna nebude rozhodovat o tom, zda jsem či nejsem vinen. Já sem přicházím vás požádat o odpověď na dvě otázky, na které musíte odpovědět, na které já odpověď, myslím si, znám a mám na to dostatečné důkazy.

Paul Krugman: Finanční krizi lze vyřešit lehce

5. 6. 2012

čas čtení 5 minut

Údajně jsme měli všichni deregulací finančních služeb zbohatnout, proč jsme tedy většinou museli žít z úvěrů, abychom vyšli? Když jsme se nyní dostali do katastrofy a všichni souhlasí, že jsme se octli v nejhorší depresi od Velké hospodářské krize z třicátých let, proč tedy politikové nepoužívají nástroje, které vedly k odstranění tehdejší krize?

Několik poznámek k vývoji v eurozóně

5. 6. 2012 / Ilona Švihlíková

čas čtení 6 minut

Na Britských listech vyšlo v poslední době velké množství velice zajímavých článků k eurozóně, od příčin po možné scénáře budoucího vývoje.

Shrneme-li hlavní myšlenky, pak dojdeme k následujícím závěrům:

  • Německá hospodářská politika není řešení, ale součást problému
  • Devalvace měny (tj. odchod z eurozóny) není samospásným řešením
  • Potřebujeme nové pojetí peněz

Krugmanova deprese

5. 6. 2012

čas čtení 4 minuty

KD│ Paul Krugman ve své poslední knize End this depression now! hned v úvodu říká, že nezkoumá příčiny současných ekonomických obtíží, ale navrhuje pouze, co s nimi udělat. To se mu ovšem nakonec nepodaří; používá totiž implicitně neadekvátní vysvětlení příčin současných problémů světové ekonomiky a proto předkládá i špatná protiopatření, konstatuje ve své recenzi marxistický ekonom Michael Roberts.

Stručně z ekonomiky

5. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

  • Španělský ministr financí Cristobal Montoro dnes přiznal, že riziková prémie kterou si účtují věřitelé vzrostla natolik, že jeho země je fakticky vyloučena z finančních trhů a bude pro refinancování dluhu potřebovat mezinárodní pomoc. V reakci na tuto zprávu kurz eura k ostatním měnám prudce oslabuje.
  • Maloobchodní prodej v eurozóně v dubnu podle Eurostatu zaznamenal největší letošní meziměsíční pokles. Tržby mírně vzrostly v Německu (0,6%), ale jinde klesají.
  • Dnes firmou Markit publikovaný Purchasing Managing Index (PMI) eurozóny indikující aktivitu soukromého sektoru zaznamenal nejhorší výsledek za poslední tři roky. Alarmující pokles byl zaznamenán zejména ve Francii, Itálii a Španělsku.
  • Ministři financí a šéfové centrálních bank skupiny G7 právě vedou krizová jednání o krizi v eurozóně.
  • Podrobnosti v angličtině: ZDE

    Michael Sandel: Proměnou všeho ve zboží jsme se octli v naprostém morálním vakuu

    5. 6. 2012

    čas čtení 6 minut

    Snažila jsem se naučit svého dvouletého syna chodit na nočník, píše úvodem k profilu Michaela Sandela v deníku Guardian Decca Aikenheadová. Vždycky, když se vyčural do nočníku, dala jsem mu za odměnu čokoládovou lentilku. Den dva to fungovalo dobře, jenže pak to došlo i dvouletému dítěti. "Jestliže musím být podplácen, abych chodil na nočník, ten nočník je něco nebezpečného a nekalého," usoudil. Odmítl na něj chodit. Měla jsem si předem přečíst knihu Michaela Sandela What Money Can't Buy (Co si za peníze nekoupíte). Pošetilost uplácení prostřednictvím čokoládových lentilek je v samém jádru jeho argumentace.

    "Žijeme v době, kdy téměř všechno se dá prodat a koupit," píše tento harvardský filozof. "Opustili jsme svět tržní ekonomiky a přesunuli jsme se do světa tržní společnosti." V tržní společnosti už není řešením sociálních a občanských problémů morální debata, ale zákon trhu. Ja to založeno na mylném předpokladu, že finanční pobídky jsou za všech okolností vhodným mechanismem, jehož prostřednictvím lidé učiní správnou volbu. Veškeré aspekty lidské činnosti byly proměněny ve zboží a namísto, abychom si kladli morální otázky, ptáme se zjednodušeně jen: "Za kolik?"

    Zaměstnávání cizinců v Rádiu Svobodná Evropa

    5. 6. 2012

    čas čtení 3 minuty

    Tisková zpráva Českého helsinského výboru

    Český helsinský výbor kritizuje postup Rádia Svobodná Evropa, které uchazečům o zaměstnání předkládá pracovní smlouvy s nevýhodnou doložkou uvádějící v omyl, a je znepokojen tím, že české soudy neposkytly postiženým ženám účinnou ochranu.

    Proč nebere OSN v úvahu ropný zlom?

    5. 6. 2012

    čas čtení 5 minut

    KD│ Politika OSN tisícerými způsoby napomáhá utvářet naše odpovědi na vynořující se krize, od obyčejné bídy po události světové politiky, od potravin ke změně klimatu a populaci. Nicméně vzniká stav, kdy analýzy OSN nedokážou adekvátně (nebo vůbec) vzít v úvahu nejzákladnější kritérium - totiž materiální meze energetických zdrojů, napsala Sharon Astyková.

    Nezaměstnaní byli svezeni do Londýna pro pořadatelskou práci při oslavách královny

    5. 6. 2012

    čas čtení 1 minuta

    Skupina dlouhodobě nezaměstnaných osob byla svezena do Londýna z různých anglických měst k pořadatelským pracím během oslav šedesátiletého výroči korunovace anglické královny Alžběty II. Za práci nedostali zaplaceno a byli nuceni přespat v dešti v Londýně pod mostem.

    Přibližně 30 nezaměstnaných a dalších 50 lidí, kteří dostali učňovskou mzdu bylo dovezeno do Londýna z měst Bristol, Bath a Plymouth v rámci vládního pracovního programu pro nezaměstnané.

    Tito lidé byli odvezeni ze svých měst ve 23 hodin, do Londýna je autobusy svezly pod most London Bridge. Dojely tam ve tři hodiny ráno. Pršelo. Lidem bylo nařízeno, aby spali pod mostem.

    Apel na čtenáře:

    Modernizace serveru Britských listů

    4. 6. 2012

    čas čtení 1 minuta

    Milí čtenáři,

    jsme nuceni se na vás obrátit znovu obrátit s apelem o dočasné zvýšení finanční podpory pro náš server. Naléhavě je zapotřebí modernizace hardwaru, což vyžaduje jednorázovou investici přibližně 50 000 Kč. Prosíme, přispějte, abychom mohli zajistit nerušenou funkčnost Britských listů. Uvědomujeme si, že lidé nemají peněz nazbyt a apel zveřejňujeme jen proto, že je modernizace serveru skutečně naléhavě nutná. Děkujeme.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    Podle statistik Google Analytics zaznamenal server Britské listy za poslední rok (od 3.6. 2011 do 3.6. 2012) 9 921 580 návštěv od 2 734 827 návštěvníků (individuálních IP adres). Ve srovnání s předchozím rokem se zvýšil počet individuálních IP adres o 7,47 procent.

    Jan Čulík

    šéfredaktor

    Fakta jsou jasná. Krutý experiment se škrty selhal

    3. 6. 2012

    čas čtení 6 minut

    Uplynulý týden byl dramatickým varováním, kam vede program škrtů. Přinesl brutální důkazy, kde skončíme, budeme-li dávat přednost finančnictví před ekonomikou a společností. Burzy nyní sází nejen na rozklad eura, ale i na příchod nové hospodářské doby temna. Světová ekonomika se přibližuje propasti a politikové jsou ochromeni blbostí své podomácku vymyšlené ekonomie, píše ekonom Will Hutton v týdeníku Observer.

    Peníze mizí ze Španělska, z Řecka a z dalších periferních evropských ekonomik. Známkami krize je skutečnost, že v Řecku jsou lidé závislí na rozdávání polévky zadarmo, ve Španělsku demonstrují rozhořčení proti škrtům a rozbitému kapitalismu. Nezaměstnanost mladých lidí dosáhla vrcholu. Méně viditelná je lavina peněz, která plyne do zemí jako Spojené státy, Německo a Británie, o nichž investoři doufají, že tam budou v bezpečí. Britská vláda prodávala své obligace za takto nízké úroky naposledy začátkem osmnáctého století.

    Španělsko je v "totální krizi", Evropská unie to "totálně ignoruje"

    3. 6. 2012

    čas čtení 5 minut

    Dosud jsem nikdy neslyšla termín "totální krize", alespoň nikoliv, pokud se to týká globální ekonomiky. Zní to jako katastrofický film. Když tento termín střízlivými tóny používají vysocí politikové pokročilé demokracie a charakterizují tím finanční stav své země, je to poněkud šokující, píše Janet Daley v konzervativním deníku Daily Telegraph.

    Celá tahle krize je o jakémsi prapodivném nastavení mysli

    3. 6. 2012 / Boris Cvek

    čas čtení 3 minuty

    Pokud jde o experiment se škrty, Miroslav Kalousek v rozhovoru pro sobotní LN přiznal, že více škrtat už by se nemělo, že škrty podvázaly ekonomický růst země a že hlavní důvod pro škrty je to, že si může stát levněji půjčit.

    Proč si může levněji půjčit? Protože zřejmě věřitelům, kteří půjčují státu, se zdá škrtací politika důvěryhodnější.

    Že však jejich dlužník díky škrtům nemá pořádný příjem a ekonomicky se propadá a možná i zbankrotuje, to jim zřejmě nevadí.

    Celá tahle krize je o jakémsi prapodivném nastavení mysli.

    Günter Grass nepřestává "zlobit"

    3. 6. 2012 / Daniel Strož

    čas čtení 3 minuty

    Jen pouhých několik týdnů uplynulo od Günterem Grassem publikovaných politických veršů, opatřených titulem Co řečeno být musí, ve kterých ostře kriticky zhodnocuje evropské, přespříliš jednoznačně kladné postoje vůči Izraeli. Nyní se renomovaný německý spisovatel a nobelista obrátil k veřejnosti další básní. Nazval ji Hanba Evropy a dotýká se v ní hluboké finanční a ekonomické krize v Řecku. A i v těchto svých tentokrát dvanácti dvojverších naráží autor opětně na prudký odpor přednostně německých médií. Ale stejně tak politiků nejrozličnějšího zabarvení. Ti, aniž by totiž pochopili, že Grassovi jde primárně o trpký osud řeckých občanů, vyčítají mu, že bere v ochranu stát, jehož politici získali euroměnu podvody s nadhodnocenými čísly, bez nichž by tam nebylo dnešního hrozivého úpadku.

    Hanba Evropy

    3. 6. 2012 / Günter Grass

    čas čtení 1 minuta

    Báseň, napsaná ke krizi v Řecku

    Chaosu blízko, protože nezvládaje vlastní trh,
    vzdaluješ se zemi, jež byla ti kdysi kolébkou.

    Co tvou duší hledáno a za nalezené se ti jevilo,
    odkládáš teď mezi nejnižší hodnotu šrotu.

    Žlutý Smetana

    4. 6. 2012 / Marek Řezanka

    čas čtení 11 minut

    Titul článku se netýká ani Romana Smetany, který se nechal zatknout symbolicky na den největší protivládní demonstrace od roku 1989, a který se nechal slyšet, že by milost od Václava Klause, který by ji stejně neudělil, nepřijal. Netýká se ani postojů T. Okamury ke kauze výše jmenovaného. Zato se týká barvy bankovek, jež měl D. Rath údajně přijmout jako úplatek.

    Evropské akcie padají, největší ztráty v automobilovém průmyslu

    4. 6. 2012

    čas čtení < 1 minuta

    Německé akcie dnes táhnou pokles na většině evropských burz. Nejhorší ztráty zaznamenává automobilový průmysl doplácející na nepříznivé zprávy z Číny, která je v současnosti hlavním odbytištěm. vedle toho se projevují i dopady potíží na americkém trhu práce, které brzdí poptávku.

    Univerzita není továrna na (vědecké a pedagogické) absolutno

    30. 5. 2012 / Jan Mertl

    čas čtení 8 minut

    Poslední dobou vycházejí na Britských listech články, které tak trochu shazují, tak trochu ironizují a tak trochu kritizují vědeckou činnost na některých českých univerzitách. Současně byl zveřejněn i odkaz na zajímavé zamyšlení dr. Petákové, která vidí věci z poněkud jiného pohledu. Ukazuje to, že problém je širší -- a právě proto stojí za to se k němu ještě vrátit.

    Jak se dělá věda na hnojárně TÉMA BL

    Poslanci budou rozhodovat o šmírovacím zákoně

    4. 6. 2012

    čas čtení 3 minuty

    tisková zpráva Pirátské strany

    V úterý 5. června proběhne zasedání poslanecké sněmovny, na které je naplánované i druhé čtení zákona o data retention, který se skrývá pod označením "sněmovní tisk 615" a který je mezi veřejností známý pod názvem šmírovací zákon. Piráti se přirozeně snaží přijetí tohoto zákona omezujícího soukromí všech uživatelů Internetu a mobilních telefonů zastavit.

    Spojené státy pokračují v zabíjení v Pákistánu navzdory zuřivým protestům

    4. 6. 2012

    čas čtení 1 minuta

    Jak nedávno uvedl v rozhlase BBC významný pákistánský politik Imran Chán, americké zabíjení bezpilotními letadly v Pákistánu vyvolává v zemi všeobecnou zuřivost, posiluje extremisty a vede k destabilizaci režimu. Představte si, jak byste reagovali vy, kdyby cizí mocnost jen tak podle své vůle náhodně zabíjela občany vaší země vzdušnými roboty řízenými ze vzdálenosti několika tisíc kilometrů.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    VIDEOPŘEDNÁŠKA: Česká republika v 21. století

    4. 6. 2012

    čas čtení < 1 minuta

    Přednáška Oskara Krejčího "ČR" byla přednesena v rámci seminářů SPaS v Domě odborových svazů 24. 5. 2012. Zabývá se tendencí vývoje společnosti se zvláštním zřetelem k situaci v ČR.

    Oskar Krejčí: Česká republika v 21. století: You Tube

    LIBYE:

    Bojůvky nového režimu terorizují bez soudu osoby, náhodně obviněné ze spolupráce s Kaddáfího režimem

    3. 6. 2012

    čas čtení 1 minuta

    Jeden z nejvýznamnějších libyjských chirurgů byl unesen a zmlácen "elitní" jednotkou libyjské vlády, vytvořenou s cílem zvládnout soupeřící libyjské polovojenské skupiny. Je to důkaz, že deset měsíců po pádu Kaddáfího režimu jsou v Libyii nadále porušována lidská práva-.

    Salem Forjani, jeden z nejvýznamnějších libyjských chirurgů, který pracoval pro libyjské ministerstvo zdravotnictví, byl 17. května zatčen v Tripolisu na příkaz ministryně zdravotnictví, který rozkázal, aby byl odstraněn ředitel nemocnice v Tripolisu, obviňovaný z kolaborace s Kaddáfího režimem.

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za květen 2012

    3. 6. 2012

    čas čtení 2 minuty

    V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    37533