Volby ve spolkových zemích a amerikanizace německé politiky

11. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Nedělní zemské volby v Severním Porýní-Vestfálsku upoutají pozornost k novému německému politickému prostředí. Množství stran znamená obtížnější tvorbu vládních koalic a rostoucí význam osobností vede analytiky k tomu, aby hovořili o amerikanizaci německé politiky.

V USA musejí politici ukazovat "lidskou" tvář zakousnutím do hamburgeru nebo hlazením dětských hlaviček. Německou analogii představuje bratwurst (klobása) a Norbert Röttgen, místopředseda spolkové CDU, ministr životního prostředí a hlavní konzervativní kandidát klíčových místních voleb v Severním Porýní-Vestfálsku, v tomto klobásovém testu selhal. Jeho odměřený politický styl se v maloměstském Německu moc neosvědčuje, a tak v neděli může na seznam ztrát konzervativců přibýt další spolková země.

"Nedělní volby budou volbami osobností," říká Wolfgang Muno, profesor německé politiky na univerzitě v Erfurtu. "Je to amerikanizace politiky... a dost možná to indikuje nový model politické kultury v zemi."

Německá politika se rychle mění. Zatímco dříve ve volbách dominovali křesťanští a sociální demokraté, jimž sekundovali liberálové, nyní je stran k dispozici celá řada. Na levici jsou to Zelení a Die Linke, kartami ale míchají rovněž Piráti, takže tradiční dvoučlenné koalice lze formovat jen obtížně. Průzkumy preferencí v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku naznačují, že by tento trend mohl být potvrzen.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7473

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2012