I požadavky seniorů jsou oprávněné

5. 4. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 3 minuty

Společnost se dává do pohybu. Zatím odděleně (studenti, zdravotně postižení, odbory, různé občanské iniciativy, důchodcovské organizace), ale je evidentní, že se jednotlivé vlny nespokojenosti spojují. Kdy se však vzedme rozhodující protivládní tsunami, záleží i na vládě samotné. Demise avizovaná Věcmi veřejnými k 1.5. a Kalouskova reakce dávají tušit, že už nikdo s nikým nepočítá.

Významná bude kampaň odborů a občanských iniciativ Stop vládě, která vyvrcholí demonstrací v Praze v sobotu 21. dubna. Na protesty navazují např. pravidelné semináře Společenství práce a solidarity. Poté, rovněž v Praze, na 30. května avizovaná demonstrace důchodců organizovaná Radou seniorů ČR.

Většina důchodců má totiž, stejně jako v létech 1991 až 1995, zásadně pocítí na poklesu své životní úrovně dopady vládnutí pravicové Nečasovy vlády (ODS, TOP 09 a NS, VV). Na svou ochranu proto požadují zastavit vládní přípravy na zpomalení valorizací důchodů, zrušit stropy na odvody do důchodového pojištění a odložit zavedení II. důchodového pilíře do r. 2016.

Není se čemu divit. Jestliže již na začátku tohoto roku činí meziroční míra inflace v ČR 3,7 %, pak v přepočtu na průměrný spotřební koš seniora jde o inflaci již ve výši 5,2 %! K tomu je ještě třeba poznamenat, že dopady jsou daleko tvrdší na nízkopříjmové skupiny seniorů (zdravotně postižené, starodůchodce, jednočlenné domácnosti). A málokdo si uvědomuje, že výpočty nových důchodů se vinou koalicí protlačenému vypořádání s nálezem Ústavního soudu ČR snižují po tři roky každoročně o jedno procento. Zde je třeba propady sčítat.

Členové Vlády ČR doslova lhali! Zdůvodňovali zvyšování DPH nutností posílení příjmů důchodového účtu tak, aby nemuselo dojít ke snižováním životní úrovně seniorů. Vláda bagatelizovala snižování výpočtů nových důchodů právě argumentem, že budou dorovnány prostřednictvím valorizací. Nic z toho však není pravda. Ba naopak, důchodové pojištění navíc financuje snižování nezaměstnanosti prostřednictvím režimu předčasných důchodů (k 31. 12. 2011 bylo vypláceno téměř 502 tisíc předčasných trvale krácených důchodů) a vysokopříjmovým občanům jsou na úkor důchodového pojištění zvyšovány příjmy prostřednictvím stropů (přes 40 tisíc občanů). Ne nevýznamný je i fakt zvyšujícího se odporu mladé generace platit na důchody svým rodičům a prarodičům, který ovšem nevznikl sám od sebe, ale v důsledku naprosto zvrácené dlouhodobé dehonestace přirozené mezigenerační solidarity.

Původní návrh na zmrazení důchodů vyvolal zásadní odpor. Jeho nová varianta však není o mnoho lepší, jen zbrzdí propad reálných důchodu - snad o třetinu. A to ještě není známo, podle jakého vzorce by se valorizace uskutečňovala. Pokud by šlo jen o valorizaci pevné částky, ochránili by se více nízkopříjmoví důchodci. V případě valorizace jen procentní částky by na tom byli lépe ti, kteří pobírají vyšší důchody. Kombinace by byla zase výhodná pro průměrné důchody. Ale každopádně by došlo ve všech případech k reálnému propadu důchodů a snížení kupní síly více než dvou miliónů spoluobčanů. To se musí zákonitě projevit ve spotřebě, výrobě...

Vláda tak brzdí možný rozvoj domácí produkce a přiškrcuje příjmy většiny občanů. Její kroky jsou sociálně nespravedlivé a nevedou ke zdravému rozvoji společnosti.

Autor je poslanec PS PČR a stínový místopředseda vlády KSČM pro sociální strategii

0
Vytisknout
11834

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2012