Předsevzetí: Musíme něco vyrábět

31. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

V třetím čtvrtletí roku 2011 dosáhly zisky automobilky BMV v Bavorsku 1,4 miliardy liber, ve srovnání s rokem 2010 se zvýšily o 23 procent. Automobilka BMW prodala v roce 2011 o devět procent více automobilů než v roce 2010. Vyrobila jich 1,23 milionu.

Německo dál nejenže vyrábí věci, ale vyrábí je dobře. Je tak skutečným ekonomickým motorem Evropy. Philipp Rösler, německý ministr pro ekonomiku a technologii uvedl tento týden v hospodářském listě Handelsblatt, ža automobilky BMW, Daimler a Audi požádaly své zaměstnance, aby v důsledku rostoucí poptávky zkrátili svou vánoční dovolenou. V roce 2012 vznikne v Německu 60 000 nových pracovních příležitostí ve výrobním průmyslu.

Ekonomiky, jako je britská, založené na chabých a nespolehlivých základech (finanční služby a nakupování) se propadají. Alternativou je něco vyrábět nikoliv propadat pasivním konzumeristickým bacchanaliím. Z 65 milionů Britů však dnes pracuje ve výrobním sektoru pouze 2,6 milionu Britů. V roce 1994 to ještě bylo 4,7 milionu Britů.

Můžeme zlepšit své hospodářské výrobky prostřednictvím moderní výrobní sféry, nikoliv tím, že budeme stavět další a další supermarkety, nákupní střediska, sklady, silnice, které k nim vedou, a kamiony, píše v deníku Guardian Jonathan Glancey. Co byste dělali raději, naplňovali police v supermarketech zbožím, anebo vyráběli vědecké nástroje? Dali byste spíš přednost vyrábění lokomotiv nebo letadel, anebo nakupování stále většího množství výrobků Made in China?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11939

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2012