IRÁK:

Sunnitští vedoucí představitelé varují před chaosem

21. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Dva čelní představitelé největšího a nejmocnějšího iráckého sunnitského kmene varovali, že po nynějším odchodu amerických vojsků hrozí bezprostřední nebezpečí, že se Irák propadne do sektářského chaosu. Oba muži tvrdí, že premiér Nouri al-Maliki podporuje protisunnitskou agendu.

Šejkové, vedoucí představitelé vysoce vlivného kmenu Dulejmi, zdůrazňují, že sunnité byli za poslední rok v Iráku natolik marginalizováni, že nyní v zemi nemají vůbec žádný vliv.

Tato varování přicházejí ve chvíli, kdy se irácký viceprezident Tariq al-Hashimi hájí proti obviněním, vzneseném proti němu v obžalobě, že používal své stráže jako popravčí jednotky pro své politické odpůrce a že nařídil a zorganizoval nedávný bombový atentát před iráckým parlamentem. al-Hasiimi je sunnita.

Tato dramatická obvinění proti jednomu z nejvýznamnějších sunnitů ve vládě vyvolala v zemi ostré napětí. Hrozí nebezpečí, že se rozloží křehkvá dohoda mezi bloky šiitů, sunnitů a Kurdů. Vysocí iráčtí činitelé mezi sebou vedou rozhovory ve snaze překonat konflikt.

Blok Iraquiya, který má 91 křesel v parlamentě s 325 křesly, upozornil, že mnoho jeho poslanců parlament nyní bojkotuje. Tři sunnitské provincie vyhlásily jednostranně samostatnost.

Šejk Ali Hatem Sleiman al-Dulejmi, kterému byla v minulých dnech zkonfiskována jeho bagdádská rezidence poté, co veřejně urazil nejvýznamnějšího íránského duchovního ajatolláha Aliho Chameneího, obvinil Malikiho, že po odchodu americké armády rychle vytváří sektářskou šiitskou vládu. "Žádná demokracie tady není," uvedl. "Vládne chaos. Strany vládnou podle sekt. Je nesmírně rozšířená korupce a sektářství taky. Ale nejnebezpečnější je, že se Maliki snaží vytvořit autokracii."

Anbar, západní provincie v Iráku hraničící s východní Sýrií, je jedním ze strategicky nejvýznamnějších míst v regionu. Je téměř výlučně sunnitská a je v konfliktu s Bagdádem od svržení Saddáma Husajna. Vzhledem k tomu, že obyvatelé Anbaru přišli po pádu Saddáma Husajna o moc, vyvolalo to v této oblasti mocné povstání, proti němuž Američani bojovali léta a ztratili tam třetinu svých vojáků.

Teď provincie Anbar znovu připravuje válku. Džihadistické servery vyzývají obyvatelstvo, aby se vzbouřilo proti Bagdádu v koordinaci se sousedním Sýrií, kde vzniká sunnitské povstání proti prezidentu Assadovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7756

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2011