Kuba povolí prodej nemovitostí

4. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Kuba poprvé od svržení režimu Fulgencia Batisty povolí svým občanům prodávat domy a byty. Jde o součást pokusu Raúla Castra a jeho příznivců dát dohromady kubánskou ekonomiku po mnoha dekádách centrálně plánované ekonomiky sovětského typu za časů Fidela Castra.

Změna se dotkne pouze kubánských občanů a rezidentů a umožní lidem vlastnit pouze jeden objekt určený k trvalému bydlení a jeden rekreační objekt. Oznámil to stranický list Granma, který o změnách ve čtvrtek informoval v článku s červenými titulky.

Řadoví Kubánci stáli ve frontách u stánků prodávajících Granmu, aby se mohli seznámit s podrobnostmi opatření poprvé schváleného na stranickém sjezdu v dubnu.

Pocelé dekády mohli Kubánci pouze vyměňovat své domy a byty ze existující náhradu o přibližně stejné hodnotě, což byl komplikovaný barter často si vyžadující ke svému uskutečnění celá léta. Ve skutečnosti mnoho Kubánců nakupovalo nebo prodávalo své domy a byty na černém trhu - což mj. znamenalo, že neexistovala právní ochrana, pokud se prodej nezdařil.

Nyní bude možno nakupovat a prodávat domy a byty legálně, počínaje desátým listopadem. Rovněž bude možné dědit nemovitosti po příbuzných bez toho, že by v nich nabyvatel nejprve žil. To bylo dosud zakázáno.

Změny mohou mít na kubánskou ekonomiku příznivý dopad. Ekonomové dlouho upozorňovali, že pokud lidem bude zaručeno vlastnické právo na jejich nemovitost, může je to motivovat k investicím do ní nebo do okolní komunity a vytváří to možnost využít domu jako jistiny pro půjčky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8406

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2011