Insideři přestali nakupovat akcie

22. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Před pouhými několika týdny nakupovali manažeři a členové správních rad - lidé, kteří mají přístup k informacím uvnitř podniků - akcie vlastních společností oběma rukama. To je teď pryč. Takřka přes noc přestali nakupovat; na každý dolar vydaný insidery za nakoupenou akcii připadá sedm stržených za prodej. To jak insideři nakládají se svými penězi, je jedním z nejlepších tržních barometrů. Co se tedy děje?

Ještě nedávno insideři denně nakupovali akcie vlastních podniků za zhruba 100 milionů denně. Nyní je to 13 milionů.

Kdo jiný než ředitelé má přehled o účetních bilancích? Kdo lépe zná podmínky jejich odvětví?

Typické je, že když jsou trhy dole, insideři zběsile nakupují - to se dělo v roce 1987, 1998, a dokonce i během finační krize 2008-2009.

Počátkem srpna, když byly trhy na nízké cenové úrovni, insideři opět nakupovali - rychleji než v roce 2009. Bylo to velice nadějné znamení. Tempo zpomalilo koncem srpna, když ceny stouply. I to se dalo čekat.

Jenže kolem 7. září začaly ceny opět klesat, a některé akcie už jsou opět na stejné úrovni jako začátkem srpna. A data ze dvou vzájemně nezávislých zdrojů ukazují, že namísto insiderských nákupů dochází k výprodejům.

Podle společnosti InsiderScore se to netýká jen akcií společností ve výrobě a službách, ale rovněž finančních akcií.

Co se tedy děje?

Ředitelé a jejich zákazníci se vrátili z dovolených a měli možnost podívat se do seznamu objednávek. Nebo jsou prostě znepokojeni širším kontextem. Řecko. Čína. Americká ekonomika. Rozpočet. Je toho dost, co může způsobit, že se kola ekonomiky zaseknou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14881

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2011