Britští rozvědčíci měli vládní povolení získávat informace od ilegálně mučených vězňů

5. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Britský list Guardian získal přisně tajný dokument, z něhož vyplývá, že rozvědčíci z MI6 a z MI5 měli pravomoci získávat informace od vězňů, protizákonně mučených v zahraničí.

Podle oficiálních předpisů měli vysocí důstojníci rozvědky posoudit, jak důležité jsou získávané informace a zda je tedy oprávněné v důsledku jejich závažnosti způsobit vyslýchanému vězni mučením bolest. Tuto politiku britská vláda praktikovala déle než deset let.

Z dokumentu vyplývá, že se vysocí důstojníci rozvědky a ministři britské vlády obávali, že riziko teroristických útoků proti britské veřejnosti vzroste, pokud se islámci dozvědí, že Británie praktikuje takovouto politiku.

Britský vládní dokument přiznává, že pracovníci MI5 a MI6 zřejmě porušují britské i mezinárodní právo, jestliže žádaní o informace, získané od vězňů mučením.

Skutečnost, že tento a podobné další dokumenty zřejmě nebudou zveřejněny při vyšetřování britské účasti na odvážení vězňů do zahraničí na mučení, vedl k tomu, že lidskoprávní organizace a právníci z 10 organizací odmítli se nadále podílet na vládním vyšetřování této záležitosti, protože "vyšetřování nebude důvěryhodné a otevřené".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7591

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2011