Akciový index Dow Jones spadl nejníže od propuknutí krize v roce 2008

5. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Finanční trhy ve čtvrtek kvůli obavě z další recese zažily nejhorší den od prosince 2008. Akciový index Dow Jones industrial average ztratil 512,76 bodu. Vymazal tak veškerý růst za letošní rok. Čtvrtek připomínal náhlé změny, kterými začala krize před třemi lety. V noci ze čtvrtka na pátek burzy dále klesaly a pokles pokračoval i v pátek ráno. Bankovní činitelé v různých zemích apelovali na makléře, aby prodej akcií nepřeháněli.

Ceny zlata krátce dosáhly rekordních hodnot, ropa spadla o 5 dolarů za barel a investoři se tak intenzívně snažili zachránit své peníze, že přistoupili k nákupu vládních obligací, i když jim nepřinese téměř žádné zisky.

Výprodej na Wall Street trvá už takřka bez přerušení dva týdny, nicméně čtvrtek byl nejhorším dnem. Od 21. července Dow Jones ztratil už 1 300 bodů, neboli 10,5% původní hodnoty.

Ačkoli se podařilo dosáhnout politického kompromisu o zastropování amerického vládního dluhu, investory to neuklidnilo a kvůli obavám ze stavu ekonomiky se ve skutečnosti výprodeje ještě zrychlily. Kromě kondice samotných USA se do kalkulací promítly také obavy, že Itálie a Španělsko možná budou potřebovat finanční pomoc EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10628

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2011