Hašek z Rychlokvašek

4. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pořádně mne nadzvedl ze židle první místopředseda ČSSD Michal Hašek (stopáž 25:10 a dále), který v krátkém rozhovoru na konci televizního pořadu s názvem "168 hodin" měl zdůvodnit, proč si svůj titul JUDr. udělal zrovna na vysoké škole, založené v roce 2005 a sídlící v šestitisícové obci na Slovensku (o případu už jsem psal ).

Proč si nezvolil raději Univerzitu Karlovu? Že by proto, že děkanem právnické fakulty, na které Hašek nakonec titul JUDr. získal, je slovenský sociální demokrat Mojmír Mamojka? Hašek při rozhovoru zjevně nemá dobré svědomí a hájí se zarputile tím, že má stejně jako jiní Češi právo studovat v zahraničí. Jenže tu měla redaktorka říci, že "studovat v zahraničí" má mnoho významů - může to být studium na Harvardu v USA, může to být studium na pár let staré univerzitě ve slovenském městečku.

On taky nikdo Haškovo právo studovat tam nezpochybňuje. Redaktorka, a myslím, že to je z její strany chyba, proti Haškovi vytahuje to, že je prý "prominentní osoba" a že by se tedy měl chovat jinak. Otázka podle mne měla znít takto: Když už jste chtěl, pane politiku, nosit nějaký titul a dát si ho na své internetové stránky do rubriky "Jméno a příjmení", proč jste si, proboha, nezvolil možnost získat tento titul na nějaké prestižní univerzitě v ČR nebo na Západě (Německo, Británie, USA, Itálie, Francie...)? Tím spíše v situaci, kdy existuje v Česku přebytek vysokých škol a je třeba je rozlišovat podle kvality a kdy zároveň tituly (např. právě ty právnické v Plzni) se udělují za podivných okolností nebo přímo podvodně. Stejně jako každý jiný občan máte, pane politiku, právo chodit v roztrhaném a v blátě vyváleném oděvu, ale to by každý viděl, a tak to neděláte; za titul JUDr. získaný na škole, jež je proti západním standardům stovky let starých univerzit se špičkovou tradicí bezvýznamná rychlokvaška, a tedy srovnatelný s roztrhaným a v blátě vyváleným oděvem, se však rád schováváte, protože nikde u toho titulu není uvedeno, kde jste ho vlastně získal. A tak žije a prosperuje česká titulománie nerozlišující původ titulů a to, co se za nimi vlastně skrývá.

0
Vytisknout
9392

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2011