USA budou stíhat za porušování copyrightu i servery, které nejsou v Americe

4. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Evropané budou zřejmě stíhání za porušování autorských práv v USA, i když nemají se Spojenými státy žádné styky a jejich servery jsou umístěny v jiných zemích.

Majitelé evropských serverů zřejmě budou čelit deportaci do USA, kde budou stíháni za pirátství, a to i v tom případě, kdy jejich servery nemají žádné styky s USA a dělají věci, které jsou v Evropě legální, varoval v deníku Guardian vysoký činitel amerického protipirátského úřadu.

Erik Barnett, náměstek ředitele amerického Úřadu pro vynucování imigračních a celních předpisů (ICE) konstatoval, že jeho úřad se zaměřuje na zahraniční servery, o nichž je přesvědčen, že porušují americká autorská práva. Je úplně jedno, zda servery jsou či nejsou na území USA.

Pokud URL serveru končí na .com nebo .net, pokud má nějaké spojení se šířením nelicencovaných amerických filmů, je server podle Barnetta legitimním terčem trestního stíhání v USA. Tyto internetové adresy se tradičně považují za globální, ale jejich veškerá konektivita prochází firmou Verisign ve Virginii, a to podle úřadu ICE prý stačí, aby Amerika proti těmto serverům zahájila trestní stíhání.

ICE chce stíhat i servery, které obsahují pouze odkazy na nelicencovaný filmový či televizní materiál. Avšak zveřejňování odkazů na nelicencovaný materiál, umístěný jinde, není v Evropě zřejmě vůbec trestné. Jeden takový případ odmítl britský soud loni v únoru.

Barnett se k věci vyjádřil v souvislosti s případem Richarda O'Dwyera, třiadvacetiletého studenta, který čelí deportaci do USA, protože provozuje populární internetový server TVShack.net, který poskytuje odkazy na nelicencované filmy a televizní pořady. O'Dwyerova rodina konstatuje, že nechápe, proč chtějí americké úřady O'Dwyera stíhat, vzhledem k tomu, že je to britský občan, nemá žádné vazby na USA a jeho internetové stránky odkazují na servery umístěné mimo USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7283

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2011