Hamáčkovi: Libye je válečná zóna. Proč do ní EU deportuje uprchlíky? Proč to financujete?

4. 10. 2018

čas čtení 4 minuty


Pro tisíce vězněných lidí, kteří uprchli z diktatur či válečných zón a jsou nyní vystavováni mučení a týrání pašeráky, jsou výroky evropských politiků o lidských právech naprostým pokrytectvím. 

Uprchlíci v Tripolisu hladovějí a jsou zoufalí. OSN se k nim nemůže dostat s pomocí 


Zatímco Federica Mogherini, šéfka zahraniční politiky EU, zdůrazňuje, že je nutno dodržovat lidská práva, novinářka Sally Hayden dostává zoufalé zprávy na WhatsApp od některých z tisíců uprchlíků vězněných na dobu neurčitou ve vazebních střediscích v Tripolisu, kam je deportovala Evropská unie. Od 26. srpna probíhají v Tripolisu mezi znepřátelenými frakcemi těžké boje. Střely padají i na uprchlíky. Někteří z nich pijí vodu ze záchodových mís, ve snaze, aby přežili.  Jiní uvízli na frontových liních, stávají se obětí střelby či únosů od pašeráků. Snaží se uhýbat padajícím bombám.

O dětech, které se opakovaně pokoušejí o sebevraždu

4. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Násilné a nehygienické podmínky v uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos prohlubují děsivé zážitky tamějších 3000 dětí, které uprchly před hrůzami války.

Kresby malých dětí svědčí o tom, jak hluboce jsou ztraumatizovány. Bouřlivé moře a v něm zděšené lidské tváře. Mrtvá těla dětí ve vlnách. A letadla shazující bomby na domovy a na lidi. Oči, které pláčou krví. 

Všechny tyto pastelkami nakreslené kresby jsou součástí prohlubujícího se jevu v uprchlickém táboře Moria v Řecku. Všechny tyto děti se od příchodu do tohoto tábora pokusily o sebevraždu nebo o sebepoškozování. 


Čtrnáctiletý chlapec, který se pokusil se zabít tím, že se pořezal:
 

Rozhovor Britských listů 184.

Zrádkyně národa napsala román, který soucítí s imigranty

28. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Karen von Kunes, profesorka české literatury na Yale University v USA, vydala v českém nakladatelství Práh v angličtině čtivý román Among the Sinners, Mezi hříšníky, který hájí imigranty a dokazuje, v jak bezvýchodné situaci jsou. Zradila tím český národ. V tomto Rozhovoru Britských listů s ní Jan Čulík hovoří o její zradě. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. září 2018.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

30099

Dobré bydlo českou kmenovou společnost paralyzuje

Strategie přežití malého českého zvířátka

4. 10. 2018 / Marek Beneš

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Česká politika je vyprázdněná, nicméně vše se změní teprve, až přijde náraz zvenku. Do té doby se nic zásadního nestane. Probíhá konjunktura a ta, jak známo, paralyzuje. Není síla, která by něco měnila, když se tzv. daří. Krize vygeneruje i úplně nové politické osobnosti. Neočekávám, že to bude kdokoliv z dnešní politické reprezentace. Proč se Češi takto chovají? Reakce na text Bohumila Kartouse Anatomie "Anobudelíp" aneb politická pornografie

Snaží se Írán pohřbít jadernou dohodu?

4. 10. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Íránská vláda má enormní zájem na tom, aby jaderná dohoda JCPOA, již v květnu tohoto roku Trumpova administrativa jednostranně vypověděla, zůstala zachována. Totéž leží na srdci ostatním signatářům této přelomové dohody, tedy Velké Británii, Francii, Německu, Číně a Rusku, jež zdůrazňují, že sankční politika Spojených států existenci JCPOA ohrožuje, a snaží se nalézt cestu, jak americké embargo obejít. Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) Bílému domu ve středu nařídil, aby zrušil sankce týkající se zboží, určeného na humanitární účely, což Teherán vnímá jako velké vítězství nad Trumpovým kabinetem. Tento týden francouzská vláda obvinila íránské ministerstvo pro zpravodajské služby z přípravy zmařeného bombového útoku, k němuž mělo ve Francii dojít letos v červnu. Dává to nějaký smysl?

30098

Češi se musejí rychle vzpamatovat...

Strategie přežití malého českého zvířátka nefunguje, predátor trik "jsem mrtvý" prohlédl

4. 10. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Češi nepochybně navenek stále hrají hru na "mrtvé", spoléhajíce se na to, že se velká stáda proženou okolo a predátoři nebudou jevit zájem. Tato taktika chování se v zátěžových situacích, kmenová, hobití, je ale vystavěna na historických podmínkách, které už v mnohém neplatí. Dnes se už Češi nemohou schovat ve svém "kraji" za kopečky a doufat, že je dějiny obejdou.

Stejně jako v mnoha jiných souvislostech ještě česká společnost nepochopila, že s novou digitální dimenzí existence a totální globalizací ekonomiky žádná geografická ochrana neplatí. Zdroje života české společnosti se nyní rozprostírají v globálních ekonomických řetězcích, jejichž centra jsou "za kopečky" a mimo jejich kontrolu.

Ať už máte Marxe rádi nebo ne, viděno jeho perspektivou se stali Češi z hlediska vlastního dějinného pohybu nesvéprávnými, ztratili suverenitu. Ale oni se furt chtějí zavírat ve svém bytě a mít pohodu. Jenže jednoho dne jim někdo vypne televizi a když otevřou, zjistí, že tam stojí člověk, kterému nerozumí, nicméně má klíče od rozvodové skříně... 

Británie ostře obvinila Kreml, že po světě provádí "neodpovědné" kybernetické útoky

4. 10. 2018

čas čtení 2 minuty


Britská vláda přímo obvinila ruskou vojenskou rozvědku GRU, že provádí "neodpovědné a široké kybernetické útoky" po celém světě. Útoky, prováděné se souhlasem Kremlu, "flagrantně porušují mezinárodní právo, postihují občany v mnoha zemích světa, včetně Ruska, a stály národní ekonomiky miliony liber".

Britské ministerstvo zahraničí identifikovalo šest specifických útoků hackery, které podporuje ruská vojenská rozvědka GRU, a identifikovalo 12 hackerských skupin:  Fancy Bear, Voodoo Bear, APT28, Sofacy, Pawnstorm, Sednit, CyberCaliphate, Cyber Berku, BlackEnergy Actors, STRONTIUM, Tsar Team a Sandworm.

Italský pravičák byl odsouzen na 12 let do vězení za střelbu na uprchlíky

4. 10. 2018

čas čtení 1 minuta


Luca Traini zranil šest Afričanů po vraždě Italky nigerijskými prodejci drog. Traini, 28 začal střílet na uprchlíky ve středoitalském městě Macerata letos 4. února. K oběma incidentům vraždě Italky a střílení do uprchlíků, došlo během napjaté italské předvolební kampaně a odhalily napětí v Itálii ohledně imigrace. Po celé Itálii se konaly demonstrace na podporu uprchlíků a odsuzující střelbu do nich, Traini ale dostal množství podpůrných dopisů. Žádný italský politik nenavštívil zraněné uprchlíky v nemocnici.

Traini byl obžalován z pokusu o vraždu a z rasové nenávisti. Tento bývalý bezpečnostní strážce přiznal, že střílel, odmítl však, že to bylo z rasové nenávisti. Chtěl prý zastřelit nigerijské prodejce drog.

Jeho obhájci předložili psychiatrickou zprávu, podle níž Traini trpěl rozkladem osobnosti a nebyl si v době svého útoku plně vědom toho, co dělá.



Americký svaz pro občanské svobody vystupuje proti Brettovi Kavanaughovi

4. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

Americký svaz pro občanské svobody (ACLU) nesouhlasí s tím, aby se Brett Kavanaugh stal členem Nejvyššího soudu USA. Vedení ACLU se za dobu své existence, trvající 98 let, dosud pouze třikrát vyslovilo proti kandidátovi do Nejvyššího soudu. Prezidentka této organizace Susan Herman uvedla, že ACLU nemá s Kavanaughem problém, co se profesního hlediska týče, ale vystupuje proti němu kvůli důvěryhodným obviněním ze sexuálního napadení, kterého se měl soudce v minulosti opakovaně dopustit. ACLU nyní ve čtyřech státech zahájil kampaň za milion dolarů, jejímž cílem je přesvědčit senátory, kteří budou mít při Kavanaughově volbě rozhodující hlas, aby zvedli ruku proti němu.

Proč USA nezatlačí na Saúdskou Arábii, aby ukončila bombardování Jemenu?

4. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Trump má v tomto ohledu pravdu: Monarchie v Saúdské Arábii by bez americké pomoci nepřežila ani dva týdny. To znamená, že Spojené státy mají na saúdskou politiku ohromný vliv.

"Tak proč na Rijád nezatlačí, aby přestal financovat terorismus a ukončil bombardování Jemenu?" ptá se na Twitteru analytik Trita Parsi.


Z minulosti: Posílám chesterfieldky všem svým přátelům...

4. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta



Posílám chesterfieldky všem svým přátelům. To jsou ty nejlepší Vánoce, jaké může mít kuřák - mírnost chesterfieldek a žádná nepříjemná pachuť. Ronald Reagan

Kupte si nádherný karton s vánočním přáním!

Spojené státy letos přijaly jen 22 tisíc uprchlíků

4. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Americké ministerstvo zahraničí tento týden potvrdilo, že v tomto roce Spojené státy přijaly pouze 22 tisíc uprchlíků. Jedná se o nejnižší počet běženců za posledních 40 let. Počet uprchlíků, umístěných tento rok ve Spojených státech, představuje necelou polovinu „stropu“, který stanovila Trumpova administrativa.

Informace v angličtině ZDE

29766

Bodláky Václava Duška

Zbojníci k zulíbání

4. 10. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Sociální netvoři se do sebe hrubě zakusují a civilizovaně bloumají v politických mračnech tvořících tornáda; nejde jim vůbec o lidičky, ani o jakýsi pofidérní program, vůbec už ne o narušenou čest; hledáte abstraktní spravedlnost, nesmělou pokoru, nenechte se vysmát. U nás jsme dávno uvykli všemu. Dějiny jsme rozorávali pilně a neomylně hned po odporné válce – následovaly rychlé soudy, krvesajské popravy i utajované ožehavé pogromy židovského obyvatelstva nehodící se ideologicky do řízné poválečné doby, kdy popravení funkcionáři s pečetí učedníků mocného souseda dostávali odměnu za činy hanebné. Ticho po zlověstných pěšinách – zapomnění všech pokřiků a vyvolávání lidu po mstivých odplatách, vymýcení všeho nestálého, podezřelého. Kolaborace musela být přikryta tvrdými odhodlanými činy! Partajní protlaky v následujících letech lidového pokroku přinášely rozuzlení, vyrostl ústav pro čistotu pohledů na minulost – dějiny do každé rodiny, jak tohle známe, děkujeme, pochybujeme!

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v září 2018

2. 10. 2018

čas čtení 2 minuty


V září 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 73 076.47 . DĚKUJEME!   Výdaje na provoz Britských listů byly 62 101.72 Kč.  

Zůstatek byl koncem září 2018 260 636.24 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Bringing Up Girls in Bohe#metoo

3. 10. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Photo: Czech popular writer Michal Viewegh and the lawyer Pavel Houdek


Czech writer Michal Viewegh: Thank God that I have been born in a country where I was able to touch up my female schoolmates

In response to the Brett Kavanaugh hearings in the US Senate, the Czech fiction writer Michal Viewegh, the author of many popular Czech Bridget-Jones-like novels, published the following comment in the Czech daily newspaper Lidové noviny:

"I have recently read in the papers that a 53-year-old US Supreme Court nominee Brett Kavanaugh has been airily accused by his schoolmate Professor Christine Blasey of pushing her, in 1982, into an empty room, lying on top of her, putting his hand over her mouth, touching her up and unsuccessfully trying to undress her, while a mate of his allegedly 'drunkenly jumped about on them'... Well, then.

"Saying 'Well, then' enables me to fall on my knees, clasp my hands and thank God that I have been born in a country where as a teenager I was able to touch up my female schoolmates without jeopardising my future career because none of those girls has been such a North American cow as to  reproach me today with this innocent, secondary school petting.

Celomužské předvolební video Pirátské strany zaujalo v zahraničí

3. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Další předvolební reklama z České republiky. Zdá se, že na pobřeží Bohémie nejsou žádné pirátky. Video české Pirátské strany pro Prahy má poměr nula ku sedmi. (Varování: VIdeo obsahuje dramatickou hudbu)


Maďarská akademie věd zakázala dva příspěvky pro konferenci

3. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Foto: Beáta Mária Barnabás, náměstkyně generálního tajemníka Maďarské akademie věd


Ve stále surrealističtějším světě Maďarska roku 2018 zakázala Maďarská akademie věd dvě prezentace, které měly být součástí výroční série akcí, během nichž vědci představují svůj výzkum širší, často neakademické veřejnosti. Série těchto akcí s názvem "Dejte vědě noc" (“Adjon egy estét a tudománynak!”) se má konat v listopadu. Někteří vědci se právě dověděli, že jejich příspěvky byly odmítnuty z politických důvodů - Akademie jim to sdělila zcela veřejně.

USA hrozí "zničením" ruských střel středního doletu

3. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Vysoce postavená americká diplomatka vznesla hrozbu "zničením" ruských střel, které Washington považuje za porušení důležité smlouvy o kontrole zbrojení z doby studené války. Vzniká tím dodatečné napětí ve vztazích s Moskvou krátce před jednáním ministrů obrany NATO v Bruselu, které začíná ve středu.

O "válečném štváči" Macronovi, aneb jak se Írán "nechal vyprovokovat"

3. 10. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Eufemisticky řečeno, Francie rozhodně nepatří k zemím příznivě nakloněným zahraniční politice amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vrchovatě to platí, pokud jde o Trumpův postoj k Íránu, který zahrnuje zastavení liberalizace vzájemných vztahů a vypovězení dohody o jaderném programu JCPOA. Paříž Trumpovu íránskou politiku rozhodně nevítá a až dosud stála v čele snah ji torpédovat. Přesto je to nyní právě Macron, kdo sám sáhl k protiíránským sankcím a posunul se notný kus Trumpovým směrem. A dělá to proto, že rutinní politikou teheránského režimu po desítky let je používat na území cizích států teroristických metod - a protože na zmíněné politice se uzavřením dohody JCPOA absolutně nic nezměnilo ZDE.

Česká "levice" je fašističtější než ultrapravice na Západě...

3. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Boris Cvek:

Na západě, dokonce i v Texasu!, dominuje samozřejmě levice ve velkých městech... ve Vídni, Mnichovu, Curychu vládnou socialisti. V Houstonu, Dallasu vyhrála Clintonová nad Trumpem. Česká levice by se měla tázat sama sebe, jak to, že nedokáže městské voliče získat na svou stranu. Něco dělá strašně špatně. Ono v porovnání se západními politickými stranami je česká levice v zásadě fašističtější než extrémní pravice na Západě. V tom je asi ten problém...

Zpochybnil svým úterním vystoupením Trump Kavanaughovu nominaci?

3. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Donald Trump se v úterý na předvolebním shromáždění svých stoupenců ostře posmíval dr. Fordové, která svědčila v americkém Senátu o tom, že se jí soudce Kavanaugh pokusil znásilnit. Vysmíval se jí, že neví, kde a kdy se to údajně dělo, i když psychologové konstatují, že v mysli oběti zůstanou pevně zaznamenané zážitky z pokusu o znásilnění, i když méně traumatické okolnosti si oběť nebude pamatovat.

Fordová nicméně přesně lokalizovala na dobovou scénu četné osoby z Kavanaughova okruhu kamarádů z doby střední školy tak, jak je identifikovaly Kavanaughovy kalendáře z té doby. 

Televize CNN upozorňuje, že i když tento Trumpův útok na Fordovou Trumpovi stoupenci na shromáždění milovali, může vážně zpochybnit Kavanaughovi nominaci v Senátu, protože někteří republikánští senátoři o ní nejsou zcela přesvědčeni.

Někteří Kavanaughovi spolužáci zpochybnili jeho tvrzení, že za mlada nebyl opilec. Kavanaughovo vystoupení v Senátu bylo zřejmě velmi nepřesné, není vyloučeno, že v některých odpovědích lhal. Trump se v pondělí vyjádřil, že pokud Kavanaugh senátorům při slyšení lhal, to bu zablokovalo jeho nominaci.

Za scénou zuří konflikt ohledně toho, kolik svědků smí FBI v Kavanaughově případě vyslechnout a zda bude zpráva FBI zveřejněna. Zatím se zdá, že bude tajná.

Během svého svědectví v Senátu Kavanaugh popřel, že by kdy pil tak strašně, že by upadl do bezvědomí. Jeden jeho spolužák z Yale to zpochybnil.

New York Times získal dopis, který r. 1983 Brett Kavanaugh napsal svým spolužákům ze střední školy: "Byli jsme hluční, hnusní opilci a mnoho z nás neustále zvracelo" ZDE  



Trump: Co on [Kavanaugh] zažívá... Před 36 lety se stalo toto: Dala jsem si jedno pivo. Jo? Dala jsem si jedno pivo. No, řekli byste si... - Ne! Bylo to jedno pivo. Tak dobře. Jak ses dostala domů? Nepamatuju se. Jak ses dostala tam? Nepamatuju se. Kde to bylo? Nepamatuju se. Před kolika lety to bylo? Nevím. NEVÍM. NEVÍM. V které čtvrti to bylo? Nevím. V kterém domě to bylo? Nevím. Nahoře, dole, kde to bylo? Nevím. Ale dala jsem si jedno pivo. To si pamatuju.

A život jednoho muže je zničený. Život jednoho muže je v troskách. Jeho žena je zničená, jeho dcery, které jsou nádherné, neuvěřitelné, malé děti. Oni NIČÍ lidi. Oni NIČÍ lidi. Chtějí NIČIT lidi. To jsou opravdu ZLÍ LIDÉ.








 

Donald Trump získal své jmění na základě systematických daňových podvodů s penězi od svého otce

3. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Daňové úřady v New Yorku oznámily, že zahájily vyšetřování Trumpových daňových podvodů poté, co New York Times zveřejnil výsledky jejich investigace na základě 100 000 dokumentů ZDE

Donald Trump se vychloubá, že si prý "sám vytvořil svůj majetek". Je to lež. Ve skutečnosti dostal Donald Trump od svého otce v devadesátých letech nejméně 413 milionů dolarů prostřednictvím daňových podvodů, zjistil podrobnou, rozsáhlou investigací deník New York Times.

Donald Trump se v devadesátých letech podílel na pochybných daňových projektech, včetně celé řady otevřených daňových podvodů. Většinu svých peněz získal od svého otce. Trump pomáhal svým rodičům jak neplatit daně.

Pro stoupence Czexitu

Co se v britských médiích neobjeví

3. 10. 2018

čas čtení 1 minuta



Guy Verhofstadt, koordinátor Evropského parlamentu pro brexit
: Můj návrh, pane ministře, je zdůraznit na tomto zasedání rady tři skutečnosti. Co se týče migračního systému: My nikdy nepřijmeme diskriminaci založenou na kvalifikaci a státní příslušnosti tak, jako to pan Javid [britský ministr vnitra] dnes dopoledne navrhl. Nikdy nepřijmeme rozšíření této celé procedury. Dnes dopoledne řekl pan Boris Johnson: Chceme rozšíření článku 50 [tj. prodloužení lhůty pro odchod Británie z EU]. Myslím, že je to je velmi špatný nápad. Brexit už dosud nadělal dost spouště, dost nejistoty. Ukončeme to! A zatřetí: My se nikdy nevzdáme a neochromíme zásady naší Unie. Nikdy neochromíme zásady Unie, nebo celého evropského projektu, jen proto, abychom zachránili nějakou politickou stranu v Británii, která ani není schopná definovat svou jednotnou strategii ohledně odchodu ze spouště, jíž je brexit.



Stoltenberg: Všechny státy NATO považují vývoj ruské střely 9M729 za porušení smlouvy INF

3. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta


Všechny státy NATO považují vývoj střely s plochou dráhou letu 9M729 za porušení Dohody o střelách středního a kratšího doletu, oznámil v úterý generální tajemník Severoatlantické aliance.

"Všichni členové aliance se shodují, že Rusko porušuje danou dohodu," prohlásil Stoltenberg na tiskové konferenci v kuloárech Rady ministrů obrany NATO, jejíž zasedání proběhne 3.-4. října v Bruselu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Íránský úder v Sýrii je varováním Západu a státům Perského zálivu

3. 10. 2018

čas čtení 4 minuty

I když Írán ví, že za útokem na vojenskou přehlídku je místní teroristické uskupení, rozhodl se pro odvetu v podobě bombardování pozic IS v Sýrii, upozorňuje Ron Ben-Jišaj. Chce tím však vyslat zprávu americkým jednotkám v regionu a naznačit státům Perského zálivu, že se mohou také ocitnout na milost a nemilost íránských Revolučních gard.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Problém s "vůlí lidu"

3. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Problém s "vůlí lidu". Představte si, že jste ve skupině deseti lidí a šest z nich se rozhodne vás zabít... Demokracie bez úcty k základním lidským právům nefunguje, píše Andrew Stroehlein.


NASA: Cesta na Mars nebo dále může kosmonauty zabít. Zničí jim střeva

3. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Dlouhé cesty vesmírem mohou kosmonautům zničit střeva, ukázala velká studie financovaná Americkým úřadem pro letectví a vesmír (NASA). Tento výzkum výrazně zpochybňuje možnost cestování na taková místa, jako je Mars. Předchozí práce mj. ukázaly, že účastníci kosmických letů mohou předčasně zestárnout a může dojít k poškození jejich mozkové hmoty.

Katalánská policie zasáhla proti demonstrantům útočícím na parlament

3. 10. 2018

čas čtení 4 minuty

Katalánští separatisté jsou nyní rozděleni mezi ty, kdo si přejí omezit napětí, aby ke své kauze přidali další příznivce - a skupinu vedenou Katalánskou republikánskou levicí (ERC), historickou stranou, jejíž lídr Oriol Junqueras sedí v cele předběžného zadržení kvůli loňskému pokusu o odtržení. Druhá zmíněná skupina chce stupňovat tlak. Patří k ní i antiestablishmentová strana CUP, jejíž parlamentní podpora je klíčová pro udržení separatistů u moci.

Stovky násilných radikálních separatistů prorazily bezpečnostní kordon v závěru pokojné demonstrace za nezávislost Katalánska v Barceloně. K akci došlo v den prvního výročí ilegálního referenda za nezávislost, napsali Alfonso D. Congostrina a Miquel Noguer.

ČR je fíkovým listem amerického vojensko-průmyslového komplexu

Poučení z Mnichova: Spojenectví je jen iluze

2. 10. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Česká televize k 80. výročí mnichovské dohody odvysílala pozoruhodnou dokumentární fikci režiséra Michala Najbrta z roku 2008, jež líčí události, které následovaly poté, co se Československo vzepřelo mnichovskému diktátu, aby záhy čelilo invazi hitlerovského Německa. Scénář fikce vychází z reálných vojensko-historických studií a prostřednictvím rekonstrukce imaginárního rozhlasového vysílání, politických rozhodnutí a vojenské strategie, jakož i virtuálních bojových scén nabízí divákům inspirativní pohled na alternativní historii.

O záměrném šíření lží ve prospěch podvodného získání moci

2. 10. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

Foto: Záměrná nenávist proti skupině obyvatelstva vyvolávající lež publikovaná na serveru Pravý prostor. (Holčičku ve skutečnosti pokousal pes, rottweiler jejího otce, nezbili ji "Arabové" kvůli modrým očím.) V České republice se tyto trestné činy nestíhají, ač trestní paragrafy proti nim existují.

Byl jsem kýmsi požádán, abych dal "To se mně líbí" médiu, které si říká "Pravý prostor". Součástí lákačky je, že Facebook řekne, kolik z mých virtuálních přátel jej označkovalo taky - bylo jich 82 (tj. 2% z celkového počtu). To mně zaujalo - komu z mých přátel, byť virtuálních, se může Pravý prostor "líbit"? (Podotýkám, že výmluva "ze studijních důvodů" neobstojí, protože existuje možnost "Sledovat". Lajkovat znamená jednoznačně: "stát se fanouškem stránky").

Mezitím v Absurdistánu 84:

Pokud tě nadřízený sexuálně obtěžuje, nedávej najevo, že jsi zhnusená. Mohl by se urazit. Buď milá.

2. 10. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Co byste měli dělat, jestliže potřebujete peníze na podporu své volební kampaně? No, zjevně, jestliže jste z polské strany Právo a spravedlnost, mohli byste využít skutečnosti, že někteří vaši lidé pracují pro polský Červený kříž, a udělat si tam postranní firmu, prodávat darované zánovní šatstvo a vydělané peníze si strčit do kapsy. Tento skandál je veřejným tajemstvím už dlouho a zjevně už ho prokuratura nemohla dále ignorovat.

Malé i velké národy mohou tak nanejvýše nejít proti svému štěstí

2. 10. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když kladl Jan Čulík dost bezvýchodnou otázku, jak se mají malé státy chránit před okupací, měl jsem nutkání odepsat, že velké státy na tom nejsou nutně lépe. Vždy jde o konkrétní historické podmínky.

Spousta velkých říší skončila v rozvalinách. Koloniální impérium britské i francouzské je pryč. Naopak malé Švýcarsko nebylo okupováno stovky let. Abychom to pochopili, musíme přemýšlet nad konkrétními podmínkami. Mnoho klíčových faktorů v dějinách jsou náhody. Možná byl Hitler nahraditelný, nicméně Hitler není jen osobnost toho člověka, ale zejména jeho příběh. Případní náhradní hitlerové by takoví příběh vůbec nemuseli zažít.

Polského premiéra ohrožuje aféra kolem ilegálních finančních operací

3. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

Web Onet publikoval zprávu o důkazech ohledně ilegálních nahrávek špičkových politiků a byznysmenů, které v roce 2014 otřásly polskou politikou. Zpráva se odvolává na důkazy osob, které nahrávky pořídily. Ty mají za to, že tehdejší pracovník banky Bank Zachodni WBK a nynější premiér Mateusz Morawiecki hovořil s dalším obchodníkem o pochybných finančních operacích.

Přečetli jsme:

Britské protitankové zábrany a nástrahy pro 21. století

3. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Britská vojenská agentura DASA (Defence and Security Accelerator) vyzvala průmysl k vývoji nové generace pokročilých zábran a nástražných systémů, které mohou zastavit nebo zpomalit těžká obrněná vozidla, jako jsou tanky. DASA hledá výhradně nevýbušné systémy, jako jsou např. elektromagnetické pulzní (EMP) miny.

Celý text: ZDE

EU energicky odmítla plánovanou diskriminační imigrační politiku Londýna

2. 10. 2018

čas čtení 2 minuty


Britská premiérka Theresa Mayová je  posedlá touhou snižovat počet imigrantů přicházejících do Británie už od doby, kdy byla britskou ministryní vnitra. Během výročního sjezdu Konzervativní strany v Birminghamu vyhlásila spolu se svým ministrem vnitra, muslimem Sajidem Javidem v úterý, že Británie po brexitu údajně zruší volný pohyb obyvatelstva ze zemí Evropské unie a vpustí do země pouze bohaté osoby a osoby s vysokou, lukrativní kvalifikací.

Volby 2013 a předchozí souvislosti

2. 10. 2018 / Pavel Rybák

čas čtení 16 minut


Toho roku proběhly v České republice opět sněmovní volby, tentokrát s nálepkou předčasné, a to potřetí v české postkomunistické historii. Zejména v poslední době, od roku 2006 již druhá česká vláda po sobě ukončila předčasně svou činnost, což neznačilo o příliš dobrém stavu české politické scény, o její stabilitě.

Nicméně nejednalo se o cosi nového v politicky svobodné společnosti. Předčasné volby či demise vlády prostě patří do každého demokratického státu.

Německá policie zatkla v Saské Kamenici příslušníky ultrapravicové teroristické skupiny

2. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

 




Německá policie zatkla šest mužů, kteří patří k ultrapravicové teroristické organizaci, která útočila v Saské Kamenici na cizince. Zatčené osoby jsou němečtí občané ve věku od 20 do 31 let. Byli zatčeni, protože založili organizaci Revoluce Chemnitz s cílem podvrátit demokratický stát. "Zamýšleli zahájit násilné a ozbrojené útoky proti cizincům a lidem s odlišnými politickými názory," konstatovali federální prokurátoři v prohlášení. Plánovali zaútočit v Den německé jednoty, který se oslavuje ve středu. Chtěli dosáhnout více než Nacionálně socialistické podzemí, neonacistická extremistická organizace odhalená r. 2011, která usmrtila 10 lidí a rozmístila tři bomby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Příčinou hlasování pro brexit byly obrovské majetkové rozdíly mezi regiony v Británii

2. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Lidé se domnívali, že když odejdou z EU, jejich situace se zlepší. Ve skutečnosti se ještě daleko více zhorší:


Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25111