Jon Snow: Média ignorují chudé a vyloučené

24. 8. 2017

čas čtení 7 minut

Jsou dvě možnosti. Možná, že skončíme v začarovaném kruhu, se stále extremnějšími a zaujatějšími zdroji informací, které budou prohlubovat předsudky lidí, a se stále jedovatějším zdrojem zpravodajství, kdy odumře nejen spolehlivé šíření místních, ale i celostátních informací. Anebo bychom se mohli opravdu začít snažit šířit zpravodajskou gramotnost. Vytvořit společnost, která se bude tak vážně zabývat tím, co čte a co sleduje v televizi, jako tím, co jí.


Jon Snow, slavný mezinárodní reportér a dlouholetý moderátor britských Channel Four News, varoval v prestižní MacTaggartově přednášce   na edinburském mezinárodním  televizním festivalu, že sdělovací prostředky se nezajímají o problémy obyčejných lidí. Symbolem toho se mu stal katastrofální požár londýnského věžáku Grenfell Tower, kde mnoho lidí před požárem předem varovalo, ale média a politici to ignorovali.



Snow také ostře zaútočil na Facebook, který podle něho nedokázal nahradit tradiční sdělovací prostředky: "Vzestup sociálních sítí nezaplnil vakuum, které vzniklo decimací místního tisku, ani nás efektivněji nepropojil s lidmi, kteří zůstali pozadu, s handicapovanými a s vyloučenými lidmi."

Rozhovor Britských listů 123:

Je Evropa na hraně propasti?

18. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Vedl děsivý chaos, do něhož se dostala Velká Británie v důsledku svého hlasování pro brexit, k výraznému posílení jádra Evropské unie? A přijde Česká republika svým vzdorným postojem vůči Bruselu o miliardy, jimiž ji Evropská unie zahlcuje? O tom hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. srpna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Vláda má plán: Budeme se koukat

24. 8. 2017 / Tibor Vansa

čas čtení 4 minuty


Česká vláda se bojí, že bez eura zůstaneme na periferii evropské unie. Přišla proto s nečekaným nápadem, jak ostatním zemím dokázat, že to s proevropskou orientací myslí vážně. Náš “sebevědomý” postoj a zájem chce vyjádřit požadavkem, aby se český ministr financí mohl koukat, jak ostatní rozhodují.

Posílení americké přítomnosti v Afghánistánu aneb Další zahraničně-politická blamáž Trumpova kabinetu

24. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Trumpova administrativa v pondělí oficiálně oznámila, že v Afghánistánu, kde se odehrává nejdelší válka v dějinách Spojených států, bude pokračovat v protiteroristických aktivitách. Očekává se, že Pentagon v průběhu několika příštích měsíců pošle do této země 4 tisíce vojáků. I když mnozí pozorovatelé toto rozhodnutí vítají, neboť touží po neutralizaci zločinných aktivit tálibů, rizika vyplývající z nasazení tisíců amerických vojáků jsou nezanedbatelná. Trump navíc hodlá opakovat chyby svých předchůdců, aniž by byl schopen přijít se smysluplnou strategií. 

Bývalý šéf americké rozvědky: Trumpovi nikdo nemůže zabránit, aby rychle odpálil jaderné zbraně. Je to opravdu vážná věc

23. 8. 2017

čas čtení 5 minut



James Clapper zpochybnil po Trumpově úterním projevu v městě Phoenix v Arizoně způsobilost Donalda Trumpa zastávat prezidentskou funkci. Připojil se tak k rostoucímu počtu hlasů, znepokojených Trumpovým nepředvídatelným chováním

"Pokud bude mít Trump hysterický záchvat a rozhodne se udělat něco proti Kim Jong-unovi, nikdo mu v tom nebude moci zabránit"

Přístup Donalda Trumpa k jaderným kódům je "opravdu hodně děsivý", konstatoval bývalý šéf amerických výzvědných služeb. Označil Trumpovo vystoupení v Arizoně v úterý večer za "znepokojující".

Trump se v úterý večer v arizonském městě Phoenix pokusil odmítnout rozsáhlou kritiku, pocházející od Demokratů i Republikánů, týkající se jeho reakcí na ultrapravicové násilí. 

Trump se ve Phoenixu prezentoval jako "skutečná oběť" násilných událostí, k nimž došlo v městě Charlottesville. Ostře zaútočil na sdělovací prostředky a označil za skutečný zdroj konfliktů v USA novináře, kteří "nemají rádi naši zemi".

Jak sociální sítě zachránily před popravou nevinného amerického odsouzence

24. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Guvernér amerického státu Missouri Eric Greitens byl nucen na poslední chvíli zrušit popravu muže jménem Marcellus Williams, odsouzeného v roce 2001 za vraždu Lishy Gayleové.

Navzdory nově získaným důkazům prostřednictvím analýzy DNA, z nichž vyplynulo, že nůž, jímž byla oběť ubodána, nepatřil Williamsovi, ale je na něm DNA jiné, neznámé osoby. 

Přílišný strach z předposranosti

24. 8. 2017 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Schopnost předvídat problémy, které ještě nenastaly, se obecně nazývá prozíravost. Předposranost, jak cituje sám pan Chyský, „je přílišný strach z něčeho, co ještě nenastalo“. Je strach Čechů z terorismu přílišný? Možná ano. Ale dokládat to pouze tím, že na českých ulicích teroristy dosud nepotkáte, je nedostatečné.

Papež František: Dejte přednost důstojnosti migrantů před bezpečností vašich států

22. 8. 2017

čas čtení 3 minuty



Papež František zveřejnil akční plán pro vlády jak řešit uprchlickou krizi, kterou Vatikán považuje za jeden z největších globálních problémů 21. století


Papež František vydal plán o dvaceti bodech, který definuje, jak mají vlády pomáhat migrantům a uprchlíkům. Jeho cílem je vytvořit základ pro vytvoření dvou globálních dohod o uprchlících a o migraci, které má přijmout Valné shromáždění OSN v září 2018.

Tuto cestovní mapu vydalo v pondělí vatikánské oddělení pro migranty a uprchlíky, které papež František založil loni a které funuje pod jeho vedením. Jednotlivé akční body osobně schválil sám papež.

Ve vyjádření před publikací tohoto dokumentu uvedl František: "Opakovaně jsem vyjadřoval své mimořádné znepokojení nad děsivou situací mnoha migrantů a uprchlíků, kteří prchají před válkou, pronásledováním, přírodními katastrofami a chudobou." Tato situace je "znamením doby".

Britský potravinářský průmysl varuje, že kvůli brexitu nebude schopen nakrmit národ

24. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



Britský potravinářský průmysl upozornil, že v důsledku nedostatku pracovních sil ze zemí Evropské unie se rozloží třetina britských potravinářských podniků.

Food and Drink Federation konstatovala: "Náš sektor se rychle blíží zásadnímu nedostatku pracovních sil." Téměř polovina dotazovaných britských podniků v sektoru informuje, že občané ze zemí EU, kteří v nich pracují, uvažuje o odchodu z Británie. Z 31 procent těchto podniků už evropští pracovníci odešli. 

Federace požaduje, aby britská vláda zaručila práva občanů z Evropské hospodářské oblasti. Její generální ředitel Ian Wright uvedl: "Je jen otázkou času, než nejistota, o níž informují podniky, povede k nezvratitelnému odchodu pracovníků z EU z této země. Bez našich obětavých a vysoce ceněných evropských zaměstnanců nebudeme schopni nakrmit národ." 

Podrobnosti v angličtině ZDE


Proč se zvyšuje počet teroristických útoků v Evropě?

24. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Proč v poslední době přibývá útoků v Evropě? Jedním z důvodů je bezpochyby skutečnost, že dříve odcházeli zradikalizovaní Evropané bojovat zejména do Sýrie. Za posledních pět let odešlo bojovat za ISIS a další islamistické skupiny do Sýrie kolem 4000 Evropanů. Celkem odešlo za džihád do Sýrie bojovat cca 30 000 cizinců. To je údaj pro ty, kteří tvrdí, že v Sýrii je občanská válka samotných Syřanů, poznamenává na Facebooku reportérka Markéta Kutilová, která se nedávno ze Sýrie vrátila.

Patová situace v Severní Koreji podobně jako karibská krize odhaluje lehkovážný pohled Spojených států na svět

24. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Zpravodajský server The Intercept zveřejnil pozoruhodnou analogii karibské krize s patovou situací v Severní Koreji. Tento názor lze ostatně zaslechnout jak v Bílém domě, tak mezi demokraty. Trumpův poradce Sebastian Gorka nedávno prohlásil, že krize týkající se Severní Koreje je v podstatě identická s kubánskou raketovou krizí. Demokratický senátor Ed Markey pak nazval dění kolem severokorejského jaderného programu za moderní karibskou krizi.

Počet občanů EU zadržených v Británii za "imigrační trestné činy" stoupl za poslední rok o 27 procent

24. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Zároveň poslalo britské ministerstvo vnitra omylem 100 dopisů občanům Evropské unie, žijícím v Británii, s výhrůžkou, že se musejí z Británie vystěhovat, nebo budou deportováni.

Ze statistik pro první čtvrtletí roku 2017 vyplývá, že britské úřady zadržely za porušení britského Imigračního zákona 3699 lidí z Evropské unie. Je nárůst o 1000 lidí.

Britské úřady zřejmě ze země nyní deportují občany EU, kteří přespávají pod širým nebem. Od roku 2009, kdy v Británii skončila labouristická vláda, stoupl počet zadržených občanů EU v Británii šestinásobně.

Patrně nejen mladé dívky trpí falešným digitálním obrazem perfektního života

24. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

List The Guardian zveřejnil zajímavý průzkum na téma vlivu sociálních médií na dívky ve věku 11 až 21. Více než třetina těchto mladých dívek trpí falešným obrazem úspěšného života, s nímž se setkává na sociálních sítích, a potřebuje se s ním nějak vyrovnat. Lze předpokládat, domnívám se, že možná méně transparentně, nicméně podobně, je frustrováno mnoho dospělých, píše na Facebooku Bohumil Kartous.    

Bodláky Václava Duška

Medojedi pražští u lizu

24. 8. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Historické vlny společenských změn vycházely a nadále vycházejí z hlubin pražského nečištěného rybníku Plesnivec. Průvody májové i jiné, hojně navštěvované, tisíce veselých lidiček, demonstrace bojové síly i tuhého odporu, opakované monotónní přísahy, ke koupi však u stánků láska i nenávist – slavné místo pod hvězdami přitahuje silně zvlčilé bytosti; pomnožení podřipští intrikáni vytrubují holé pravdy o nemohoucnosti dosáhnouti hranici lásky a pochovat provždy odpornou lež.  

Rychle rostoucí čínský dluh hrozí globální recesí

23. 8. 2017

čas čtení 3 minuty

Čínská ekonomika už neroste tak závratnou rychlostí jako dříve, napsala Olga Solověvová. Dnes to už přiznávají i v samotné Číně. Celý svět s obavou sleduje zpomalování ekonomického růstu a vzestup dluhu v očekávání nové globální finanční krize. Číňané prostřednictvím agentury Nová Ćína dál vydávají uklidňující prohlášení a věří, že země, která přešla na nový model růstu, zůstane hlavním motorem světové ekonomiky.

Ekonomický nacionalismus Steva Bannona je naprostý nesmysl

23. 8. 2017

čas čtení 3 minuty

Odchod bývalého kampaňového manažera a hlavního stratéga Steva Bannona z Bílého domu určitě neznamená konec demagogické rasové politiky, v níž se Trump angažuje desítky let, napsal Matthew Yglesias. Zdá se však, že přinese definitivní konec "nacionalistické" ekonomické politiky, která by se nějak výrazně lišila od standardního republikanismu.

Trumpův Afghánistán, aneb Bannon šilhá vlevo

23. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Susan Glasserová upozorňuje ZDE, že Američanům v Afghánistánu už dávno došly nápady. Ministr obrany Mattis přiznává, že USA válku nevyhrávají, zatímco experti pochybují, že by vůbec kdy vyhrát mohli. V takové situaci Donald Trump oznámil navýšení kontingentu o 4 000 vojáků.

Byly zachyceny dvě severokorejské lodní dodávky zbraní Asadovi, uvádí zpráva pro OSN

23. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



Za posledního půl roku byly zachyceny dvě severokorejské lodní dodávky zbraní syrskému prezidentu Asadovi. Vyplývá to ze zprávy poskytnuté začátkem srpna Radě bezpečnosti OSN.

Mezinárodní pozorovatelé konstatovali, že dodávky jsou pokusem podpořit zakázaný zbrojní program jak v Severní Koreji, tak v Sýrii. Zpráva neuvedla, co dodávky obsahovaly. Ve zprávě se však uvádí: "Panel Rady bezpečnosti OSN vyšetřuje údajnou zakázanou spolupráci mezi Sýrií a KLDR v oblasti chemických balistických střel a konvenčních zbraní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Proč je Barcelona "salafistickým městem"

23. 8. 2017

čas čtení 5 minut

Barcelona, která je světově proslulou turistickou destinací, představuje současně i přitažlivý cíl džihádistů na cestě spojující evropské státy jako Francie a Belgie s marockými zločineckými sítěmi, napsal Marc Daou.

Extrémismus sílí. Musíme oslovit mladou generaci

23. 8. 2017

čas čtení 3 minuty

Hodnoty liberální otevřené společnosti prohrávají s úzkými xenofobními nacionalismy a radikálním islámem, napsal antropolog Scott Atran. Nejde o "střet civilizací", ale o kolaps komunit, protože násilný etnonacionalistický extrémismus a nadnárodní džihádistický terorismus nepředstavují vzkříšení tradičních kultur, ale náleží k procesu jejich rozkladu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

ČR nebude měnit systém péče o ohrožené děti tak, aby odpovídal humánní praxi běžné všude jinde v Evropě

22. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



 

Návrh MPSV legislativně sjednotit a modernizovat systém péče o ohrožené děti byl na  jednání vlády právě zamítnut. Zůstáváme tak s naším dominantně ústavním modelem péče nadále za většinou demokratických zemí celé Evropy. Dál tak budou další generace dětí marně čekat na včasnou pomoc (sociální bydlení, sociální terapeutické, krizové a respitní služby) namísto státem dotovaných drahých a nefunkčních služeb ústavních. Obrovské zklamání..., píše Klára Laurenčíková.

Kdy se bude o americkém intervencionalismu hovořit v téže míře jako o ruských imperiálních ambicích?

22. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Včerejší Události, komentáře hodnotily destruktivní odkaz srpnové invaze Varšavského paktu, od níž letos uplynulo 49 let. Podle očekávání se diskuse stočila na ruské imperiální ambice, jejich výrazně negativní povahu a neradostný výhled do budoucna v tomto ohledu. Pokud ale hodnotíme mocenské touhy či přímo zvůli významných států a velmocí, je vždy nutno vzít do úvahy historický a geopolitický kontext, jinak bude mít Kreml úsilí o přepisování historie o poznání snazší.   

  

Varování pro jiné země: Jak managerialismus zničil britské univerzity a co proti tomu dělat

22. 8. 2017

čas čtení 5 minut



Britský univerzitní sektor roste už dlouhá desetiletí, avšak nyní se ten růst zastavil. Počet uchazečů o univerzitní studium letos poklesl o 4 procenta. I když v Británii získává univerzitní vzdělání (v Anglii tříleté!) téměř 50 procent populace, jen asi 20 procent pracovních míst vyžaduje univerzitní diplom. Z jedné americké studie vyplynulo, že 46 procent studentů neprojevilo během svého univerzitního studia žádné zlepšení svých kognitivních schopností. V některých univerzitních oborech, jako je obor úřadování pro podnikatele, se kognitivní schopnosti studentů v prvních několika letech zhoršily. A poté, co studenti absolvují vysokou školu, mnoho z nich nenachází zaměstnání. Přitom mají obrovské břemeno zadluženosti za univerzitní školné a náklady na studium. Téměř čtvrtina absolventů univerzit se vrací žít v bytě u rodičů nebo u příbuzných, píše André Spicer, autor nové knihy s názvem Business Bullshit (Podnikatelské nesmysly), která vyjde v září.

Nenápadný půvab zvýšení minimální mzdy

22. 8. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Zvýšení minimální mzdy je   nenápadně elegantním opatřením, které vedlejším efektem redukuje šedou ekonomiku.

Zvýšení minimální mzdy na 12000 Kč považuji za správné a realizované ve vhodnou dobu, s důvody uváděnými pro toto zvýšení souhlasím a netřeba je dále komentovat.

Je tam ještě jeden nenápadný půvab, který není moc zmiňován. 

Policie usmrtila atentátníka z Barcelony

22. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

Younes Abouyaaqoub, 22, identifikovaný jako řidič dodávky, která ve čtvrtek v Barceloně usmrtila 15 lidí a více než 130 zranila, byl policisty usmrcen v městě Subirats

Na barcelonském náměstí Las Ramblas se konala demonstrace asi jednoho tisíce muslimů pod heslem "Muslimové proti terorismu"


Policie uvedla, že těsně před tím, než byl zastřelen, vykřikl Younes Abouyaaqoub "Allahu Akbar (Bůh je největší)". Místní lidé zavolali policii, když zjistili, že je v místě. Policie si nebyla jistá, jestli nemá na těle pás s výbušninami, tak použila k ohledání pásu robota. UKázalo se, že pás "s výbušninami" byl falešný.

Američané sledovali úplné zatmění Slunce

22. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

To, co vidíte kolem černého disku, je sluneční korona, kterou normálně ze Země nevidíme:


Další záběry jsou zde:


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2017

2. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

V červenci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71 730,25.  Příjem z reklamy byl 34 187, 40 Kč.  Výdaje na provoz Britských listů byly 117 559,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem července 2017 161 245,20 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Český film | Otrokářský stát Česká republika | Útok na časopis Charlie Hebdo | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20222