Prezident EU Donald Tusk označil vládu Donalda Trumpa za nebezpečí pro Evropskou unii

31. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

V dopise 27 šéfům členských zemí Evropské unie varoval Donald Tusk, že první týdny Trumpova prezidentství příspívají k "vysoce nepředvídatelné" situaci pro Evropskou unii. Tusk varoval, že Trumpova vláda je vnější "hrozbou" Evropské unii stejně jako Čína, Rusko, radikální islám, válka a terorismus. Tyto globální problémy činí budoucnost Evropské unie "silně nepředvídatelnou".

Rozhovor Britských listů 94:

Jaké hrůzy nás s Donaldem Trumpem čekají v roce 2017?

27. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Každým dnem přicházejí další a další děsivé zprávy o jednání nevypočitatelného maniaka, xenofoba, rasisty a násilníka, který se stal prezidentem Spojených států. O příčinách toho, proč k tomu došlo a o tom, co nás v zahraniční politice čeká v důsledku Trumpova zvolení prezidentem v roce 2017, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík se zahraničněpolitickým redaktorem BL Danielem Veselým. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. ledna 2017. I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Bílý dům: "Pětiletému chlapci jsme dali pouta, protože mohl být bezpečnostním rizikem"

31. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Bílý dům se vyjádřil, že pětiletý chlapec byl na americkém letišti zatčen a byla mu nasazena pouta, protože byl "bezpečnostním rizikem".

Chlapec je americký občan, který má íránskou matku. Byl jedním ze 100 lidí, zadržených na základě pátečního Trumpova imigračního exekutivního příkazu.

Trumpův tiskový mluvčí Sean Spicer zadržení pětiletého chlapce energicky obhajoval:

"Předpokládat, že jen kvůli věku a pohlaví někdo nezosobňuje hrozbu, by bylo pošetilé a nesprávné."

(Viz závěr tohoto videa:)

Zdroj v angličtiněZDE

Babiš, média a příčina růstu ANO

31. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Andrej Babiš před pár lety prohlásil, že si koupil média proto, aby o něm psala pravdu. Jeho hysterický útok na Reportéry ČT, které obvinil z toho, že jsou zkorumpovaní, neboť o něm natočili investigativní reportáž, ukazuje, jak to vlastně myslel. Pravda v jeho pojetí znamená, že se nesmíte ptát na věci, které by pana Babiše mohly zdiskreditovat. A zkorumpovaný je zjevně ten, kdo se ptá, přičemž nezávislý je ten, kdo pracuje pro Babišem vlastněná média.

Murdochův šéfredaktor nařizuje novinářům WSJ, že nesmějí psát o "většinově muslimských" zemích

31. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Gerry Baker, šéfredaktor magnátem Rupertem Murdochem vlastněného deníku Wall Street Journal nařídil svým redaktorům, aby přestali nazývat sedm zemí, jejichž občanům Trump zabránil v příjezdu do USA, "většinově muslimské země". Napsal: "Je to velmi zaujaté. Důvodem, proč byly vybrány, bylo, že je Obama identifikoval jako znepokojující země," napsal Baker svým redaktorům.

Během své předvolební kampaně požadoval Donald Trump "totální a kompletní zákaz vstupu pro muslimy", dokud američtí činitelé "nezjistí, co se děje". Trumpova vláda tvrdí, že nejde o "zákaz muslimů",. ale o "opatření proti vstupu radikálních islamistických teroristů".

Společnost Dow Jones, vlastnící Wall Street Journal, se hájí, že jde "o normální editorskou diskusi" a že šéfredaktor zároveň požadoval, aby více prostoru v deniku dostali Trumpovi kritici.

Pachatelem útoku v Quebecu je sympatizant s Le Penovou Alexandre Bissonnette

31. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Alexandre Bissonnette

Policie v Quebecu obvinila z vraždy šesti lidí a z pěti pokusů o vraždu zakázanou střelnou zbraní Alexandra Bissonnettea. Byl předveden k městskému soudu v Quebecu v pondělí kolem 18. hodiny. Další soudní řízení s ním bude 21. února.

Podle Bissonnettovy facebookové stránky, která byla mezitím zrušena, žil Bissonnette na předměstí Quebec City ve čtvrti Cap-Rouge. Studoval antropologii a politologii na Laval University.

V neděli večer po útoku byli zatčeni dva muži, ale policie posléze potvrdila, že jen jeden z nich je podezřívaný z atentátu. Druhý muž je nyní považován za svědka.

Bissonnette byl znám několika aktivistům v Québec City svými postoji, podporujícími Marine Le Penovou a bojujícími proti feminismu. Bissonettova facebooková stránka potvrzovala toto jeho politické přesvědčení.

Kdy se začneme konečně dívat na muslimy jako na oběti terorismu?

31. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nevíme, kdo zaútočil v Québeku na mešitu, ale už se objevují na českém Facebooku úvahy o tom, že útočník mohl být zřejmě muslim. (Je to rasistický nesmysl, útočník byl ultrapravicový student antropologie Alexandre Bissonnette, pozn. red. BL) Co víme jistě, je to, že to byl útok na muslimském posvátném místě a že zabití budou nejspíše muslimové (asi jako bychom v případě útoku na lidi v katolickém kostele čekali, že oběťmi útoku budou katolíci).

Proč mám být potrestán? Nic jsem neudělal

31. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Hoosein Khoshbakhty: Vztahy mezi Amerikou a Íránem už jsou poškozeny. Ale my jsme lidi, my nejsme vláda. My nic neděláme. Jestliže vláda udělá něco špatného z hlediska americké vlády, my za to neneseme odpovědnost. Já jsem Američan i Íránec. Co mohu dělat? Proč mám být potrestán za problém někoho jiného? Nevím, co mám dělat. Utekli jsme z Íránu do této země, protože oni tam právě dělají takovéto věci. Nevěděli jsme, že budeme stejné situaci čelit i tady. Jsem americkým občanem už 15, 20 let. A můj bratr neudělal nikde na světě nic špatného. A já jsem neudělal nic špatného. Jsem stavebník. Pracuju tady tvrdě. Stavím tady domy pro lidi. Pro Američany a jsem také Američan.

Steve Bannon z amerických Parlamentních listů se de facto stal americkým prezidentem

Vyhodí Bannon svět do povětří?

31. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Steve Bannon z ultrapravicového serveru Breitbart, amerických Parlamentních listů, byl nyní novým Trumpovým exekutivním příkazem učiněn de facto prezidentem, varuje deník New York Times. Bannon byl jmenován do Národní bezpečnostní rady a tím ji zpolitizoval. Prezidentovi poradci v minulosti neměli přístup do Národní bezpečnostní rady, právě proto, aby byla ušetřena ideologických vlivů. Trump přitom z ní eliminoval předsedu spojených armádních štábů a šéfa amerických rozvědek.

Server Politico přitom varovně upozorňuje, že Bannon nic s nikým nekonzultuje a nic nesvěřuje papíru, takže neexistuje žádná dokumentace jeho rozhodování:

Jak první Trumpův týden ve funkci dokázal více než dostatečně, Trump nemá žádné zkušenosti s rozhodováním ve věcech bezpečnosti státu, nechová se při vládnutí inteligentně a zjevně vůbec nechápe, co to znamená stát v čele USA, tak rozrůzněné země. Je nezbytné, aby slyšel hlas zkušených činitelů. Jenže Bannon se nyní stal, spolu s Trumpovým zetě Jaredem Kushnerem, nejbližším Trumpovým poradcem, jemuž Trump nejvíce důvěřuje. Hlasy, které mohly nabídnout alternativní názory, byly eliminovány.

Byl to právě Bannon, který bez jakýchkoliv konzultací prosadil Trumpův nekompetentní zákaz vstupu pro občany ze sedmi muslimských zemí do USA.

Představme si, že zítra bude Trump čelit krizí ohledně Číny v Jihočínském moři anebo ohledně Ruska na Ukrajině. Bude jednat podle rad svého hlavního politického provokatéra Steva Bannona, který má tendenci vyhazovat všechno do povětří, anebo bude naslouchat zkušenějším členům své vlády, jako je ministr obrany Jim Mattis a generál Dunford?

Happening za sociální bydlení

31. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Rád bych Vám dal na vědomí, že na 31.1. chystáme happening před budovou Úřadu vlády ČR, abychom tím upozornili na nedodržení slibu vládní koalice - přijetí zákona o sociálním bydlení. Právě ubíhají poslední dny, kdy by návrh zákona ještě mohl stihnout projít legislativním procesem a stát by tak konečně začal smysluplně řešit situaci stále narůstajícího počtu lidí v ČR, již nemají domov, nebo jsou ztrátou domova přímo ohroženi, píše Filip Hausknecht.

Rozhodli jsme se proto sejít se v úterý v 18:00 před Úřadem vlády a přenocovat zde. Chceme tím apelovat na schválení zákona obzvlášť v mrazech, jež poslední dny prožíváme, a v situaci, kdy se s chudobou obchoduje, dávky pobírají majitelé předražených ubytoven a město dává přednost developerům a spekulantům před svými obyvateli.

Budeme Vám vděčni, když nám pomůžete vyvinout mediální tlak na ty, co rozhodují, a budete informovat veřejnost o jedné ze zásadních změn, které můžou posunout naší společnost k lepšímu.

Na akci se podílejí tyto kolektivy a organizace: Studentské hnutí za solidaritu, Studenti Pomáhají, Mladí Zelení, Platforma pro sociální bydlení, Přestupní stanice, ASC Klinika, Kuchařky bez domova, Chceme Bydlet a další.

Líná huba, holé neštěstí

31. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Zkušenost je nepřenosná, i přesto vžít se do druhého je jedna ze základních rovin, co jednotlivce dělá člověkem, píše Stanislav Penc info@stanislavpenc.cz.

Jsem po sedmihodinové operaci mozku, při které jsem byl dvě hodiny v bdělém stavu. Část nádoru mně v mozku kvůli prorostlosti do důležitých funkcí musela zůstat. Teď odpočívám a dle lékařů, mám-li tu ještě nějaký čas být, ještě chvilku odpočívat musím.

Kdyby mně náhodou chtěl někdo pomoci při starosti o pět oslíků, 38 koz a kozlíků, statek s rozsáhlými pozemky a složenky, budu moc rád. Toto platí nejen teď, ale během celého roku. Na jaře začnou sena, kydání stájí, sbírání větví a kamení a další důležitá práce. Jak totiž říkala moje babička: „líná huba, holé neštěstí“.

Tyto řádky rozesílám na e-maily, kam jsem posílal informace o Kozích mejdanech a dalších aktivitách, co se mnou byly spojeny, s vědomím, že pro spoustu lidí je osobní sdělení nebo žádost o pomoc výzvou k výsměchu nebo nemístným radám. Vím ovšem, že jsou i dobří lidé a i takoví, co třeba uvítají možnost odpočinout si od tlaku velkoměsta a stresu všedního života v přírodě mezi zvířátky při smysluplné manuální práci. Od jara uvítám i krátkodobé návštěvy na rozptýlení samoty. Vhodné pro rodiče s dětmi, víkendy kamarádů nebo například i hudební skupiny. Milkovice se hodí i pro stmelování pracovních kolektivů. Všichni si zde najdou své. Ostatně proto jsem statek před skoro 18 lety kupoval a tvořil.

Děkuji i za případné sdílení nebo přeposlání těm, co by se jim tato informace mohla hodit.

P.S. Kulturně společenská slavnost Kozí mejdan pořádaná tradičně během srpnového úplňku na samotě Milkovice proběhne letos již po 17-té a to od čtvrtka 3. do pondělí 7. srpna 2017.

Trump vyhodil prozatímní generální prokurátorku "za zradu"

31. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump okamžitě vyhodil prozatímní generální prokurátorku Sally Yatesovou, poté, co dala příkaz ministerstvu spravedlnosti, aby jeho právníci nehájili u soudu Trumpův exekutivní příkaz zakazující přístup do USA občanům ze sedmi muslimských zemí

Bílý dům v pondělí konstatoval, že Yatesová "zradila" ministerstvo spravedlnosti.

Trump požádal Dana Boenteho, amerického prokurátora z Virginie, aby Yatesovou nahradil. Oficiální Trumpův nominant protiimigrační fundamentalist senátor Jeff Sessions nebyl dosud ve své funkci potvrzen Senátem.

Prozatímní americká generální prokurátorka nařídila ministerstvu spravedlnosti, aby nehájilo Trumpův exekutivní příkaz

31. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Sally Q. Yates, prozatímní americká generální prokurátorka, nařídila ministerstvu spravedlnosti, aby nehájilo u soudů Trumpův zákaz vstupu do Ameriky pro občany sedmi muslimských zemí. "Nejsem přesvědčena, že je ten exekutivní příkaz slučitelný s našimi povinnostmi a nejsem přesvědčena, že je ten exekutivní příkaz legální."

Moji rodiče byli z Československa přijati jako uprchlíci. To byla ovšem Amerika roku 1968, ne dnes

31. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Martina Navrátilová upozorňuje na článek komentátorky Washington Postu Petuly Dvořákové:

Bylo to uprostřed studené války a moji rodiče - mamince bylo 21 a otci 23 - strávili celý svůj život za železnou oponou v komunistické zemi. A rok 1968 byl pro Američany nejkrvavějším rokem války s komunismem. Toho roku zahynulo ve Vietnamu 17 000 Američanů.

A tady prošli moji rodiče branou letiště, uprostřed toho všeho, v nejlepších šatech, jaké vlastnili, dva lidé s dokumenty, které dokazovaly, že přicházejí z komunismu. Nebyli zadrženi, nebyli vyslýcháni.

Moji rodiče se o tomto víkendu dívali s hrůzou, jak uprchlíci, s ničím jiným než s kufry a sny - stejně jako oni tehdy - se setkávali s úplně jiným zacházením na amerických letištích.

Moje maminka si s hrůzou představovala, co by se bývalo stalo, kdyby tehdy prezident Lyndon B. Johnson podepsal exekutivní příkaz zakazující vstup do USA všem lidem z komunistických zemí.

Tento týden jsme se stali zemí, která uvěznila pětiletého chlapce z města Bethesda na Dullesově letišti a držela ho po dlouhé hodiny bez kontaktu s maminkou, aby zajistila, že pětiletý chlapec není teroristickou hrozbou.

Pohřešuje se: Jedna páteř. Ať ji nálezce vrátí premiérce Therese Mayové

31. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Britská premiérka Theresa Mayová se stala v Británii terčem ostré kritiky za svou bezpáteřnost a zbabělství, že podlézá Donaldu Trumpovi, odmítá energičtěji odsoudit jeho rasistické exekutivní příkazy a nechce zrušit jeho státní návštěvu v Británii, kterou mu minulý týden slíbila:

Verhofstadt: Trump zosobňuje třetí hrozbu Evropské unii

30. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt a hlavní vyjednavač EU pro brexit varoval ve své dnešní přednášce v Británii, že EU je ohrožena Donaldem Trumpem, Vladimírem Putinem a islamistickým extremismem

Trump a jeho hlavní stratég Steve Bannon jsou rozhodnutí rozbít Evropskou unii a připravují se k přípravě referend o odchodu z EU v Berlíně a v Paříži, řekl Guy Verhofstadt ve své pondělní přednášce v Chatham House. Trumpův požadavek, aby se Evropa restrukturalizovala podle národní totožnosti, znamená hru s ohněm. Pokud evropský kontinent skutečně půjde cestou návratu k nacionalismu, jak to Trump požaduje, čeká ho katastrofa.

Verhofstadt zdůraznil, že Evropě hrozí tři nebezpečí: "zradikalizovaný politický islám, který uskutečňuje útoky na evropské půdě". Druhým nebezpečím je Putin, "který se snaží Evropu ochronit zevnitř kyberútoky a financováním ultrapravicových stran, včetně Wildersovy v Holandsku a Le Penové ve Francii."

Verhofstadt dodal: "Mým dojmem je, že máme nyní třetí frontu, útočící na Evropskou unii, a tou je Donald Trump, který doufá v rozklad EU."

Skotská premiérka požaduje, aby Trumpova návštěva do Británie byla zrušena

30. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Nicola Sturgeonová, skotská premiérka, naléhá na Theresu Mayovou, aby důrazně promluvila proti politice Donalda Trumpa a proti hodnotám, které to odhalilo

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová zdůraznila, že státní návštěva Donalda Trumpa do Británie by měla být zrušena, pokud nebude zrušen Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany sedmi převážně muslimských zemí. Sturgeonová také požadovala, aby britská premiérka energičtěji vyjádřila znepokojení nad Donaldem Trumpem.

Během jednání s Mayovou řekla Sturgeonová: "Všichni rozumíme, že Theresa Mayová chce budovat konstruktivní vztah, ale takový vztah musí být založen na hodnotách. Myslím, že mnoho lidí by chtělo slyšet výraznější názor od britské vlády ohledně oznámeného zákazu vstupu pro imigranty a uprchlíky. Také jsem řekla, že by bylo za těchto okolností vhodné, aby se státní návštěva neuskutečnila, zatímco tento zákaz trvá, vzhledem k pochopitelnému znepokojení lidí ohledně nich a ohledně signálů, které to vydává, a dopadu, který to má. Všichni máme povinnost hájit základní hodnoty. Mnoho lidí je opravdu znepokojeno, že zavést to, co mnoho lidí považuje za zákaz pro muslimy, za zákaz lidí kvůli jejich původu či víře, je hluboce nesprávné a bude to zřejmě kopntraproduktivní v rámci boje, na němž máme všichni zájem, proti extremismu a proti terorismu.

Co se týče zákazu vstupu pro uprchlíky, to jde podle mého názoru proti mezinárodním povinnostem, jak je určuje Ženevská konvence i proti morální povinnosti, kterou všichni máme vůči uprchlické krizi.

Jsou to otázky, které se začínají dotýkat morálních otázek, které jsou důležitější než politická strategie jednotlivých zemí. A my všichni máme povinnost pozvednout svůj hlas, pokud jsou ohroženy hodnoty, které my všichni považujeme za cenné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Reálpolitika Bílého domu v Trumpově éře

30. 1. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Prezident Trump věren svým předvolebním slibům vydal zákaz vstupu syrských uprchlíků na půdu Spojených států na dobu neurčitou a také dočasně zastavil vydávání víz pro občany sedmi islámských zemí. Není přirozeně sporu o tom, že tento krok je vrcholem cynismu, neboť vojenské aktivity Spojených států v těchto zemích do značné míry destabilizovaly tamní poměry. Existuje ale pár indicií, které naznačují, že prezident Trump navzdory vší inkoherenci jedná v tomto ohledu zcela racionálně.

Londýnský primátor Sadiq Khan: Dokud Trump nezruší zákaz vstupu pro muslimy, nemohu podpořit jeho státní návštěvu do Británie

30. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Londýnský primátor Sadiq Khan: Takzvaný ISIS, Daeš, říká, že západní hodnoty jsou neslučitelné s islámem. Říká, že nemůžete být zároveň ze Západu a zároveň muslim. Ale my víme, že existuje množství lidí ze Západu - včetně mě - kteří jsou hrdí na to, že jsou ze Západu, jsou hrdí na to, že jsou muslimové, a praktikují islámskou víru. Existují desítky a tisíce a miliony Američanů, kteří jsou hrdými Američany a zároveň hrdými muslimy. Existují lidé po celém světě, kteří jsou hrdí muslimové a milují Ameriku a chtějí Ameriku navštívit. Prezident Trump nechtěně nahrává tomu narativu, který tvrdí, že nemůžete být zároveň ze Západu a zároveň muslim. Že nemůžete být praktikující muslim a milovat Ameriku a chtít navštívit Ameriku. Proč to dělá?

Londýnský primátor Sadiq Khan: Za okolností, kdy je zaveden zákaz, by se státní návštěva [Donalda Trumpa] do Británie neměla uskutečnit. A já jsem zděšen, že naše paní premiérka za těchto okolností pozvala prezidenta Spojených států na státní návštěvu do Británie.

Reportérka: Takže žádná státní návštěva, dokud ten zákaz nebude zrušen?

Obrovské demonstrace v Londýně a v dalších anglických městech proti Trumpovu zákazu muslimů a proti zbabělství Mayové

30. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Birmingham:

Glasgow:

Bílý dům chce od všech cizinců požadovat kontakty z jejich mobilního telefonu a informace o tom, co navštěvují na internetu

29. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Iráčané, kteří stojí na frontové linii a bojují proti Islámskému státu, vidí Trumpův zákaz vstupu do Spojených států pro Iráčany jako zradu. Elitní irácké protiteroristické jednotky, vycvičené Američany bojují proti Islámskému státu bok po boku s Američany. Teď jim byl zakázán vstup do USA.

Trump: Amerika potřebuje silné hranice. Evropa je spoušť!

Trump se v neděli ráno probudil a napsal na Twitteru:

Naše země potřebuje silné hranice a extremní prověřování. TEĎ. Podívejte se, co se děje po celé Evropě a také po světě - strašlivá spoušť!"

- Steve Miller, šéf strategie v Bílém domě, sdělil činitelům amerického ministerstva zahraničí, americké imigrační služby a ministerstv a vnitra, že Trump bude i nadále pevně prosazovat svůj exekutivní příkaz zakazující vstup do USA občanům sedmi převážně muslimských zemí a že "veřejnost to plně schvaluje". Činitelé amerických institucí, řekl Miller, by měli ignorovat "hysterické hlasy" v televizi.

- Podle CNN je Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany sedmi zemí jen začátek. Jeho vláda uvažuje, že bude požadovat od všech přicestovavších cizinců, "aby uvedli všechny internetové stránky a sociální sítě, které navštěvují, a budou muset předat americkým úřadů všechny své kontakty ve svém mobilním telefonu".

- Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany sedmi zemí, v nichž mají muslimové většinu, vyvolal celosvětové odsouzení a protesty.

- Evropští představitelé vyjádřili svou opozici proti tomuto opatření. Poukázali na to, že ochromuje Ženevskou konvenci, oslabuje Spojené státy a podporuje islamistický extremismus.

- V Británii se premiérka Theresa Mayová stala terčem kritiky za to, že zpočátku nechtěla zákaz vstupu muslimů do USA odsoudit. Teprve sobotu pozdě večer vydala Downing Street prohlášení, že se od Trumpova opatření distancuje a že bude hájit práva britských občanů. Mayová je pod tlakem, aby zrušila Trumpovu návštěvu Británie plánovanou na jaro. Petici požadující zákaz státní návštěvy Donalda Trumpa v Británii podepsalo od nedělního rána do nedělního odpoledne více než 300 000 britských občanů.

- Britská konzervatvní vláda chce od Trumpa požadovat výjimku ze zákazu vstupu do USA pro své občany. (Zákaz se totiž týká i osob s dvojím občanstvím, tedy i britských občanů např. iráckého původu.)

- Britský olympijský běžec Sir Mo Farah, který se narodil v Somálsku a žil v Británii od osmi let svého života, Trumpův zákaz odsoudil jako příkaz, který přichází "z místa ignorace a předsudků". Vyjádřil znepokojení, že bude muset říct svým dětem, že nebude moci přicestovat za nimi domů do USA z tréninku v Etiopii.

- Mnoho lidí vyjadřuje strach, že se nedostanou domů do USA v důsledku zmatku, který vyvolala Trumpova vláda

Americká unie za občanské svobody žaluje Trumpa za porušení ústavy

31. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Federální soudci dočasně pozastavili realizaci Trumpova kontroverzního exekutivního příkazu pro uzavření hranic, ale právní bitva teprve začíná.

Během několika hodin poté, co Bílý dům zveřejnil tento exekutivní příkaz, jeho provádění zablokovalo nejméně pět federálních soudců. Jejich verdikty se lišily: v New Yorku soud zakázal vládě zadržené osoby deportovat, zatímco v Bostonu soudci zakázali vládě, aby je také zadržovala. Ve všech případech se verdikty týkaly osob, zadržených na základě tohoto exekutivního příkazu.

Nyní připravuje Americká unie pro občanské svobody frontální útok. Žaluje Donalda Trumpa za porušení ústavy. Žaloba argumentuje, že americká ústava zakazuje vládě dávat přednost určité náboženské víře.

"Trump dal najevo v televizi, že cílem je zvýhodnit křesťany. To je porušením ústavy.

Exekutivní příkaz je divoce přehnaný, přitom ze zakázaných zemí žádní teroristé nepocházejí.

Právní bitva také vznáší otázky o tom, do jaké míry je Trumpova vláda ochotna dodržovat zákonnost. V neděli přislíbilo americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti, že splní příkazy soudních rozhodnutí a postižené cestující osvobodí. Jenže se tak v mnoha případech nestalo.

Donald Trump mění Radu pro národní bezpečnost

30. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Prezident Donald Trump v sobotu exekutivním výnosem přidal svého poradce a stratéga Steve Bannona do Rady pro národní bezpečnost, z níž naopak odstranil ředitele národních zpravodajských služeb a předsedu sboru náčelníků štábů.

Skutečnost je mnohem horší, než si myslíte...

Svět se rychle mění v Trumpovo pískoviště

28. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Mezi lidmi, kteří si myslí, že Donald Trump je nebezpečný egomaniak, jehož pobyt v Bílém domě znamená obrovské škody na celosvětovém klimatu v jakémkoliv slova smyslu, se formuje potřeba zabránit alespoň tomu, aby Trumpův mocenský orgasmus trval čtyři, nikoliv osm let (možnost impeachmentu či vyšší moci vyloučit nelze, nelze s ní ale ani kalkulovat). Známý na Facebooku na to konto píše, že přece ale nelze hodnotit Trumpa, když nevíme, jaký bude prezident. Ochota některých - i přemýšlivých - lidí popírat zjevné a věřit v zázraky je obdivuhodná. Za pouhých pár dní v úřadu stačil Trump dokázat, že je krajně nebezpečný diletant, jehož politická rozhodnutí vedou k přímo opačným důsledkům, než deklaruje. Pár příkladů.

Patologický narcista nemůže dělat "reálpolitiku". Nedokáže identifikovat národní zájem

30. 1. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


V tradici americké zahraničněpolitické teorie existují dvě hlavní uznávané školy: Idealisté a realisté. Zatímco idealisté trvají na tom, aby USA vždy v nějaké míře v mezinárodním prostředí prosazovaly univerzální hodnoty, realisté staví na dobře zdůvodněné obhajobě národního zájmu. Donald Trump se svou osobnostní poruchou v principu nemůže patřit ani k jedné z uvedených tradic. Jistě že ani náhodou netrvá na tom, aby USA prosazovaly nějaké hodnoty, kromě "America First!", což je ovšem třeba přeložit jako "Trump über alles!". A na to aby prosazoval národní zájem by musel mít nejprve schopnost identifikovat takový zájem bez ohledu na vlastní osobu. Jenže vzpomenete si na nějakou příležitost, kdy by se Trump byť na malinkou chvíli přestal zabývat Trumpem?

Prezident Trump projevuje klasické známky duševní choroby, včetně "zhoubného narcismu"

30. 1. 2017

čas čtení 5 minut


Přišel čas o tom hovořit: S prezidentem psychologicky není něco v pořádku.

Mlhavé náznaky pravděpodobné duševní choroby prezidenta Trumpa se dostaly tento týden do popředí: Ve dvou rozhovorech s hlavními médii se projevila paranoia a blud; zmnohonásobil své trvání na lži, podle níž miliony lidí volily ilegálně, což ukazuje, jak je mimo kontakt s realitou; jeho obchodní válka s Mexikem odhaluje, že si cení vlastního obrazu více než národního zájmu; jeho fixace na dav při inauguraci odhaluje dětskou potřebu pozornosti.

Prezident Obama podpořil demonstranty protestující proti Trumpovu zákazu vstupu pro muslimy

30. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

"Pan prezident zásadně nesouhlasí s představou diskriminace jednotlivců kvůli jejich náboženství," řekl Obamův mluvčí Kevin Lewis. Dodal, že Obama je "povzbuzen" mírou angažovanosti v amerických komunitách. Lewis připomněl, že ve svém posledním oficiálním projevu jako prezident USA Obama poukázal na odpovědnost občanů být "strážce naší demokracie" i v nevolebních letech.

New York Times: Náš prezident je patologický lhář

28. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Toto není prezentace "alternativních faktů", jak to formulovala Kellyanne Conwayová, Trumpova ředitelka pro posílání špatným směrem.

Jsou to lži: dobré staromódní lži, drzé a otevřené lži, píše deník New York Times.

Bratři Kochové se postavili proti zákazu vstupu pro muslimy

30. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Dva nejvlivnější američtí miliardáři bratři Kochové odmítli Trumpovo rozhodnutí zabránit vstupu do USA muslimům a rozhodli se zlikvidovat Trumpův plán na zavedení pohraničních daní na zboží přicházející z Mexika, jímž má být uhrazena stavba pohraniční zdi:

Poučení pro Trumpa, které ve své hlouposti není schopen pochopit

29. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ochranářský zákon Smoota a Hawleyho vyvolal r. 1929 Velkou hospodářskou krizi a pak druhou světovou válku

Potíž je, že po zavedení vysokých dovozních tarifů postižené země zavedou odvetná opatření. Dnešní dopad obchodní války by byl daleko horší než ve třicátých letech: Amerika závisí na dovozech z 12 procent svého HDP, ve třicátých letech to bylo jen 5 procent.

Neuvěřitelné. Trumpův tiskový mluvčí nyní ukazuje na tiskovce printouty tweetů, s nimiž Trump nesouhlasí...

30. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Tiskový mluvčí Spicer zase v pondělí mluvil o tom, kolik lidí údajně přišlo na Trumpovu inauguraci :))

Skotský ministr: V temných dobách vidíme, jak září největší lidskost

30. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ministr skotské vlády Humza Yousaf: "Obrovské demonstrace ve Skotsku proti zákazu vstupu muslimů do USA. V temných dobách jsme často svědky toho, jak největší lidskost září"

Premiér Trudeau odsoudil teroristický útok proti mešitě v Quebecu

30. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Šest lidí byl usmrceno a osm zraněno v mešitě v Québec City. Kanadský premiér incident odsoudil jako "teroristický útok". Stříleli tři lidé v québeckém islámském středisku. Dva útočníci byli zatčeni, třetí uprchl.

Kanadský premiér Trudeau konstatoval, že je "děsivé vidět takové nesmyslné násilí. Rozrůzněnost je naše síla a náboženská tolerance je hodnota, které si my, Kanaďané, ceníme velmi vysoko."

Oběti byly ve věku 35 až 70 let. V budově bylo v době útoku 50 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie si vymínila u Trumpa ze zákazu cestování do USA pro své občany výjimku

30. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

V souvislosti s Trumpovým zákazem vstupu do USA pro občany sedmi převážně muslimských zemí a politikou Theresy Mayové vůči němu se opět začalo v Británii používat slov appeasement a appeaser - Mnichovan a mnichovanství - v souvislosti s Mnichovskou dohodou z r. 1938, jíž bylo Hitlerovi zaprodáno Československo a za niž se Britové dodnes stydí:

"Mnichovan je ten, kdo krmí krokodýla a doufá, že bude sežrán až poslední." Churchill

V Americe se šíří protesty proti Trumpovu zákazu vstupu do USA pro občany sedmi převážně muslimských zemí

30. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

- Šéfové technologických firem se ostře vyslovili proti Trumpovu zákazu imigrace. Sergej Brin, který přišel do USA z Ruska, spoluzakladatel firmy Google, vystoupil v San Francisku a zdůraznil: "Jsem imigrant!" Technologické firmy dávají peníze Americké unii pro lidská práva, která podala na Trumpa žaloby. Taxíkářská firma Lyft oznámila, že Americké unii pro lidská práva přispěje částkou milion dolarů.

Předáci křesťanských organizací v USA odmítli Trumpovo rozhodnutí dávat přednost jen křesťanským uprchlíkům:

- Poslanci amerického Kongresu naléhají na letišti ve Virginii, aby byli zadržovaní cestující propuštěni. "Máme tady ústavní krizi. Čtyři poslanci Kongresu požádali imigrační službu, aby realizovala ustanovení federálního soudního příkazu a byli posláni pryč."

- Právníci varují, že americká imigrační služba ignorovala verdikt brooklynského federálního soudu, který pozastavil Trumpův exekutivní příkaz, a dále občany během dne z USA deportovala.

Kongresman Connelly požaduje přístup k zadržovaným osobám:

- Edward Snowden: "Vládě, která odmítá respektovat příkazy vlastních soudů, se říká režim":

- Armádní kapitán Matt Zeller, jehož organizace přemisťuje tlumočníky a další pomocníky amerických jednotek v Iráku a v Afghánistánu, dostal 500 zpráv od Afghánců a Iráčanů, kteří uvízli v zahraničí, pronásleduje je Taliban a Islámský stát a teď jim byl znemožněn přístup do USA.

- Trump zaútočil na Twitteru na kongresmany McCaina a Grahama: "Jsou uboze slabí ohledně imigrace". Trump také vydal prohlášení, že nezavedl "zákaz pro muslimy".

- Britští občané budou vyčleněni ze zákazu cestování do USA. Britské ministerstvo zahraničí zjistilo, že 1. Zákaz se má týkat pouze lidí cestujících přímo ze zmíněných sedmi zemí, pokud občané těchto zemí cestují odjinud, zákaz se jich prý nemá týkat. Cestující, kteří mají dvojí občanství a cestují z jiné než ze sedmi jmenovaných zemí nemají být podřízeni zákazu vstupu do USA.

- Po celých Spojených státech se konaly desítky demonstrací, jichž se účastnilo mnoho tisíc občanů. Jedna z mnoha, Boston:

U Bílého domu ve Washingtonu:

J.K. Rowlingová, autorka Harryho Pottera: Když jsem pracovala pro AI, tohle nám říkali političtí vězňové v diktaturách

30. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Držitelé trvalého povolení k pobytu dostali po příjezdu pouta, policie kontrolovala jejich sociální sítě a vyslýchala je ohledně jejich názorů na Trumpa:

Bude výmluva amerických státních úředníků "Jen jsem plnil rozkazy" u soudu v Haagu přesvědčivá?

30. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Dva lidé kolem devadesátky - s trvalým pobytem v USA - zadržení na letišti nedostali přístup k lékům:

Obrázek, který přesně vystihuje, co se dnes v Americe děje

29. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Amy Mackinnon: Nejsem ani Američanka, ale nikdy jsem nezažila, že by mé účty na sociálních sítích byly tak neuvěřitelně rozzuřeny Trumpovým zákazem vstupu do USA pro muslimy, jako jsou dnes:

Ředitel Americké unie pro lidská práva: Soudy jsou zásadní obranou naší demokracie

29. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Výkonný ředitel ACLU Anthony D. Romero v sobotu večer: "Toto je pozoruhodný den. V první den poté, co prezident Trump podepsal svůj exekutivní příkaz, šli jsme okamžitě k soudu. Argumentovali jsme, že exekutivní příkaz je neústavní, že je neamerický, a že porušuje zavedené zákony, které v této zemi už dlouho považujeme za velmi důležité. A naši právníci soudkyni přesvědčili, aby pozastavila veškeré tyto zásahy, veškeré tyto snahy deportovat jednotlivce, kteří přicestovali do této země zcela legálně, imigranty s trvalým povolením k pobytu v USA, jednotlivce, kteří mají vízum, takže tohle byl pozoruhodný den. Dnes jsme ukázali, že soudy dokáží fungovat. Jsou zásadní obranou naší demokracie. A pokud prezident Trump zavede zákony či exekutivní příkazy, které jsou protiústavní a protizákonné, soudy jsou tady od toho, aby hájily práva všech."

Extremisté jako Zeman, Ovčáček, Wilders Trumpa podporují

29. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Mluvčí českého prezidenta ostudně: "Prezident Trump chrání svou zemi a bezpečnost jejích občanů. Přesně to, co elity v EU nedělají."

To je tentýž český prezident, který zpíval státní hymnu s šiřitelem nenávisti, který otevřeně požaduje koncentrační tábory a plynové komory pro muslimy:

Extremista Wilders pochválil Trumpův exekutivní příkaz a chce totéž zavést v Holandsku:

PRO JIŘÍHO OVČÁČKA, POKUD BY HO ZAJÍMALA FAKTA A NE JEHO LŽI:

Znovu: Počet lidí usmrcených ročně v USA islamistickými džihadistickými imigranty: 2

28. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Poče lidí ročně v Americe usmrcených:

Islamistickými džihádistickými teroristy

2

Ultrapravicovými teroristy

5

Všemi islamistickými teroristy, včetně amerických občanů

9

Ozbrojenými batolaty

21

Bleskem

31

Sekačkami na trávu

69

Nárazem autobusu

264

Vypadnutím z postele

737

Zastřelením jiným ozbrojeným Američanem

11 737

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2016

3. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 107 830.73  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 99 202.80 Kč. Příjem z reklamy byl 19 207 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2016 183 560.80 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
23967