Rusko a Asad provedli za posledních čtyřiadvacet hodin 200 náletů na Aleppo

17. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Zabili 19 lidí. Vypadá to takhle:

První informací o nejnovější barelové bombě je vlna prachu, kterou lékaři vidí z okna provizorní nemocnice. Je 29. července, ale mohl by to být jakýkoliv jiný den. A lékaři v této malé nemocnici v městě Aleppo nyní čekají na příchod raněných.

"Pojďte, chlapi!"

"Už přicházejí ranění."

Jen nejvážněji zraněné osoby dostanou luxus nosítek.

"Udělejte pro něho cestu! Panebože!"

Pak přichází Mawan. Je mu devět měsíců. Byl příliš blízko barelové bombě, kterou shodila Asadova armáda. Pro lékaře je největším problémem šrapnel, který se mu zasekl do lebky.

Mawan neměl štěstí, protože mu nebylo dobře, a jeho strýc ho vezl do nemocnice, když spadla bomba. Ale měl štěstí, protože přežil. Jeho strýce, Samira, bomba zabila. A další tři lidi.

Babička: "Kde je Samir?"

Přichází Mawanova babička. Hledá jeho strýce, svého syna. Ještě neví, že je mrtvý. Ptá se, kde je, oni jí to neříkají. Je to ukázka chaosu, který vzniká v důsledku zoufalství.



Mawan na nemocničním lůžku nyní sedí. Ještě se třese v důsledku šoku. Lékaři se ho snaží uklidnit.

"Nic vážnějšího mu vlastně není."



Pak najednou zhasne světlo. Výpadek proudu. Jeden z lékařů použije světlo svého mobilního telefonu. Mawana to na chvíli zaujme.

Pak přijde jeho maminka. Ale je také v šoku.



Mawan se začíná uklidňovat.

Jedno rodinné drama. Jeviště je Aleppo. V současnosti nejhorší město na světě. Osoby se mění. Příběh ne.



Rozhovor Britských listů 70:

"Češi jsou kulturně nadřazeni nad hloupými Američany"

12. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

S Josefem Švédou, analytikem českých kulturních mýtů, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík o rozdílech v životě a práci západních a českých univerzit a o jeho nové knize o tom, jak si Češi od devatenáctého století až do současnosti představovali a představují Spojené státy. Knihu Josefa Švédy, o níž je řeč, Země zaslíbená, země zlořečená, najdete na serveru Kosmas.cz ZDE. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12 srpna 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Proč dál vyzbrojují Spojené státy armádu Saúdské Arábie, která v Jemenu vraždí civílisty?

17. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Má Putin "rozporné pocity" vůči Západu?

17. 8. 2016

čas čtení 4 minuty

Potenciální vazby Donalda Trumpa na Rusko se staly jedním z hlavních témat americké prezidentské kampaně. Snaží se Putin dostat Trumpa do Bílého domu? Analytikové situace v Kremlu se domnívají, že situace je nuancovanější. "Myslím si, že Putin má rozporné pocity ohledně Trumpa. Samozřejmě, že říká o Rusku příjemné věci. Ale Hillary je předpověditelnější. S Trumpem, kdo ví, co by se stalo?"

Potenciální atraktivitou Donalda Trumpa je to, že odmítá "politickou korektnost" a porušuje všechna pravidla. Putin je přesvědčen, že všichni světoví politikové jsou cynici a jen skrývají svůj cynismus do vznešené rétoriky o demokracii a lidských právech. Alespoň Trump to nedělá.

Putinův postoj vůči Trumpovi je spojen s jeho postojem vůči moci Spojených států všeobecně a s jeho osobní antipatií pro Hillary Clintonovou.

Kurdská utopie, čili O vylepšování demokracie

17. 8. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut


Poslední větší evropský konflikt, který lze považovat za skončený, představovala válka v Jugoslávii v 90. letech minulého století. V této válce se v různých fázích přímo nebo nepřímo angažovalo čtrnáct různých aktérů (Srbové, Bosenští Srbové, chorvatští Srbové, Chorvati, bosenští Chorvati, bosenští muslimové, kosovští Albánci; mezinárodní islamističtí bojovníci, Egypt, Německo, Spojené státy, soukromá společnost MPRI, Albánie a NATO). Ve srovnání s probíhajícím konfliktem v Sýrii, kde jen hlavních opozičních politických formací je 34, se jednalo o válku mimořádně uspořádanou a přehlednou.

Zoufalství v Teheránu

17. 8. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Článek 146 ústavy Islámské republiky Írán výslovně zakazuje jakoukoliv přítomnost cizích vojsk na íránském území, a to i za účelem mírových operací. Přesto od včerejška ze základny Hamadán působí ruské bombardéry Tu-22M podnikající nálety na Sýrii.

Požádá Nigel Farage o německé občanství?

17. 8. 2016

čas čtení 2 minuty


Zprávy, podle nichž byl bývalý předseda britské euroskeptické strany UKIP Nigel Farage viděn ve frontě na německém velvyslanectví v Londýně vyvolaly zájem médií. Americký portál BuzzFeed tvrdí, že se Farage zavěsil telefon, když byl dotázán, zda bude žádat o německé občanství.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Německá policie zatkla muže, který poskytl střelci z Mnichova pistoli Glock

17. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Německá policie zatkla ozbrojeného jednatřicetiletého muže, který se jí vychloubal během tajné operace, že opatřil pistoli Glock 17 atentátníku z Mnichova, který 22. července usmrtil devět lidí. Muž byl zatčen v Marburgu, asi 100 km severně od Frankfurtu. Policisté ho kontaktovali na temném internetu a předstírali, že jsou zájemci o koupi automatické zbraně a další pistole Glock 17 za 8000 euro. Mužovo tvrzení potvrdily důkazy, které získala mnichovská prokuratura a bavorská státní policie.

Muž byl identifikován během vyšetřování prodeje ilegálního zbraní, nesouvisejícího s mnichovským útokem, dvaašedesátiletému účetnímu ze severního Porýní-Vestfálska a sedmnáctiletému studentovi z Hessenska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sýrie a Rusko používají v rozporu s mezinárodním právem v civilních oblastech zápalných bomb

16. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Společná syrsko-ruská vojenská operace používá v civilních oblastech zápalných bomb. To je porušením mezinárodního práva. Civilisté jsou jimi popáleni a bomby vyvolávají požáry. Za posledních šest týdnů bylo zápalných bomb použito nejméně osmnáctkrát, mimo jiné při útocích na vzbouřenecké oblasti v městech Aleppo a Idlib dne 7. srpna 2016.

Turecko zaútočilo na Švédsko, které je obvinilo, že legalizovalo sex s dětmi

16. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Turecký ústavní soud v červenci zrušil zákon, kriminalizující sex s dětmi mladšími patnácti let

Turecko si povolalo na kobereček švédského velvyslance poté, co Stockholm obvinil Ankaru, že legalizovala sex s dětmi. Spor je jedním z několika konfliktů mezi Tureckem a členskými zeměmi EU po nedávném pokusu o puč v Turecku.

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová napsala na Twitteru, že "Turecké rozhodnutí povolit sex s dětmi mladšími 15 let musí být zrušeno":

"Je skandální, že ministr zahraničí zveřejní něco takového na základě falešné zprávy, řekl v televizi turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. "Je to pomluva a lež."

Newyorská policie obžalovala muže, který zastřelil dva muslimy

16. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Newyorská policie zatkla a obžalovala Oscara Morela, pětatřicetiletého Hispánce z Brooklynu, ze dvou vražd a z dvojího nezákonného vlastnictví trestné zbraně. Muž byl také obžalován, že svým automobilem narazil do cyklisty ve čtvrti Queens asi deset minut a pět kilometrů po spáchání vražd a z útoku na policistu.

Policie v pondělí uvedla, že muž měl "silný osobní zájem" na zavraždění duchovního Maulama Akonjeeho, 55 a Thary Uddina.

Morel byl zatčen pozdě v neděli večer poté, co policisté nalezli černý automobil GMC Trailblazer, který odpovídal popisu svědků, kteří uvedli, že jím muž odjel ze scény vraždy. Když se detektivové k vozidlu přiblížili, Morel do jejich vozidel najel ve snaze uniknout.

V pondělí uspořádali muslimové v newyorské čtvrti Queens modlitby a vzpomínku za zemřelé. Několik politiků vyjádřilo svou soustrast, včetně Hillary Clintonové, která napsala na Twitteru: "Nesmyslné vraždy duchovního Maulama Akonjeeho a Thary Uddina jsou nesmírně smutné. Takovéto odporné činy nemají v Americe místo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč Slovensko odmítá migraci

16. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

"Naší největší obavou v EU je, že přijdeme o svou národní totožnost"

L’uboš Blaha si říká "marxistický filozof". Je vlivnou osobností v slovenské sociálnědemokratické straně SMER a v pracovně má bysty Che Guevary, Fidela Castra, Hugo Cháveze a Karla Marxe. Avšak když jde o evropskou uprchlickou krizi, Blaha neprojevuje mezinárodní solidaritu svých idolů. "Pokud by se mělo Slovensko podílet na břemenu rozdělování uprchlíků, tak ať převezme Evropská unie část půl milionu našich Romů," navrhuje.

Na Slovensku jeho názory nejsou neobvyklé. Málokterá členská země EU je tak ostře proti kontinentálnímu přístupu k migrační krizi než Slovensko. Poněkud nevhodné půlroční rotační předsednictví Slovenska v Evropské unii probíhá v období silného nacionalismu a zvýšené xenofobie, píše na serveru Politico David Lerner.

Nemluvně

16. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Rosil. Věk: 23 dní. Žije v tranzitním táboře v Kelebije s maminkou a dvouletým bratrem v blátě, v prachu, v horku. Nelidskost.

Goebbelsova stopětiletá sekretářka: Nikdo mi to dnes nevěří, ale nevěděla jsem nic

16. 8. 2016

čas čtení 2 minuty



Brunhilde Pomsel (105) byla hlavní sekretářkou nacistického propagandisty Josepha Goebbelse. V Mnichově má právě premiéru dokumentární film, sestřihaný z třiceti hodin rozhovorů s ní. Pomselová přiznává, že pracovala v ústředí nacistické propagandistické mašinérie. K jejím úkolům patřilo falšovat statistiky o padlých německých vojácích a naopak přehánět statistiky znásilněných německých žen ruskými vojáky. Poněkud bizarně to charakterizuje jako "prostě obyčejnou práci". "Nedělala jsem nic jiného, než že jsem v Goebbelsově kanceláři psala na stroji."

Podnět policii ČR o motocyklu v ježnickém lese

16. 8. 2016 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta



Aa základě své dlouhodobé spolupráce s Policií ČR a vedením města Krnova v boji proti nezákonnému ježdění motoristů v krnovských lesích posílám fotografii motocyklu (včetně státní poznávací značky), který jsem 15.8.2016, cca v 16:30 vyfotil v lese na Ježníku kousek za točnou. Řidič sestoupil a vyhrožoval mi fyzickým násilím, kterého se ale naštěstí nedopustil.

Zde jsou odkazy na medializaci mého úsilí v minulosti (od té doby se mi podařilo snížit nezákonný motoristický provoz v ježnickém lese tak o 90%):

http://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region/boj-s-vandalskymi-motoristy-na-jezniku-pokracuje.html

http://www.denik.cz/regiony/boj-s-motorkari-v-lesich-zesilil20100820.html

Děkuji a jsem s pozdravem

Boris Cvek

Odborníci na migraci naléhají na australskou vládu, aby zrušila koncentrační tábory pro uprchlíky

16. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Odborníci na migraci, včetně bývalých vysokých činitelů australského ministerstva pro migraci, naléhají na australskou vládu, aby uzavřela své koncentrační tábory pro uprchlíky provozované na ostrovech mimo Austrálii, poté, co zveřejněním dokumentace o poměrech v táboře na ostrově Nauru vyšly najevo otřesné skutečnosti.

Z více než 2000 prozrazených dokumentů vyplývá, že v táboře na ostrově Nauru dochází k systematickému fyzickému i psychickému týrání zadržovaných osob.

Migrační odborníci, včetně vedoucích představitelů církví, akademiků a bývalých šéfů australského ministerstva pro imigraci argumentují, že koncentrační tábory nijak příchozí uprchlíky neodstraší a jen páchají vážné fyzické i psychické škody lidem, kteří nespáchali žádné trestné činy a z nichž má drtivá většina právo podle zákona na ochranu a přístřeší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Promiň mi to, má dcero. Musím zůstat." Univerzitní učitel z Aleppa

16. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

Abdulkafi Alhamdo: My a ostatní akademičtí učitelé jsme se rozhodli, že tady zůstaneme a budeme učit lidi, kteří nemají šanci studovat jinde. Všechny ty lidi, kteří zůstali tady. Proto tady dál budu učit na univerzitě ty studenty, kteří potřebují, aby je někdo učil.

Moderátorka: Jak nebezpečné je cestovat každý den na univerzitu?

Abdulkafi Alhamdo: Když jdu na univerzitu, moje manželka se bojí, než se dostanu zase zpět domů. A samozřejmě, když se dostanu na univerzitu, zase se já bojím o svou manželku a o svou šestiměsíční dceru.

Moderátorka: Jak se k vám dostávají studenti?

Saúdská Arábie bombardovala nemocnici v Jemenu

16. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Usmrtila nejméně šest osob a třináct zranila

Jemenská televize ukázala zkázu. Podle mezinárodního práva je zakázáno útočit na nemocnice. Avšak v Jemenu a v Sýrii jsou bombardovány pořád. Svědek v této nemocnici uvedl, že bylo nemožné evakuovat raněné, protože se obávali dalšího útoku od bombardovacích letadel, zjevně ze Saúdské Arábie, která kroužila nad hlavou.

V sobotu zasáhl podobný nálet školu. Usmrceno bylo nejméně deset dětí a jednadvacet jich bylo zraněno. Všechny děti byly mladší patnácti let.

Nejde jen o to, že takové útoky jsou kruté, ale také to vytváří nepřátelé z lidí, kteří by se jinak nepřidali na ani jednu válčící stranu.

Otec: "Tohle je zločin. Můj syn je mrtvý. Je nyní u Pánaboha. Teď pojedeme na frontu a pomstíme se za syna."

Jak děsivá je rychlá cesta do nemocnice, aniž by ranění věděli, jestli tam nebudou znovu bombardováni. Škola, zasažená v sobotu, i nemocnice, zasažená v pondělí, jsou podporovány organizací Lékaři bez hranic. Pro charitativní organizace je stále obtížnější poskytovat za takových podmínek pomoc.

Jamie McGoldrick, humanitární koordinátor OSN: Bohužel to není poprvé, co se civilní obyvatelstvo stalo terčem útoku. Tyto instituce jsou výslovně chráněny podle mezinárodního humanitárního práva.

Bojovníci, loajální svržené jemenské vládě, bojují na zemi. Podporují je saúdské letecké údery. Bojují proti vzbouřencům známým jako Hutsi. Dva a půl milionu Jemenců bylo vyhnáno ze svých domovů. Mnozí žijí v uprchlických táborech.

Proč jsou nesmysly vydávané v českých médiích tak efektivní: Manipulují lidi iracionálním strachem

15. 8. 2016

čas čtení 4 minuty



Scott Adams

Velmi zajímavě hovořil v pořadu The World this Weekend rozhlasu BBC Scott Adams, tvůrce mezinárodně známého komiksu Dilbert. Upozornil, že v současnosti existuje už velmi rozvinutá věda o přesvědčování lidí a ta učí, že nejefektivně lidi přesvědčíte, když je zahltíte iracionálním strachem. Scott Adams o tom hovořil v souvislosti s americkou prezidentskou kampaní, avšak jeho myšlenky jsou nesmírně relevantní i pro českou politickou scénu. Chcete-li přesvědčovat, je zbytečné předkládat lidem fakta a racionální argumenty. Jsou pro ně nudné, protože jim nerozumějí. Chcete-li přesvědčovat, musíte v nich vyvolávat nesmyslný, iracionální strach. To dělají velmi úspěšně Miloš Zeman a zejména Parlamentní listy. (V ČR se při vyvolávání strachu ještě také velmi efektivně a velmi úspěšně využívá hluboce zakořeněného rasismu a xenofobie v české společnosti. Že je to všechno nesmysl, to nevadí.) Scott Adams:

Turecko: Dejte nám bezvízový styk s EU, nebo vám pošleme uprchlíky

15. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Pokud Evropská unie neumožní do října tureckým občanům bezvízové cestování na své území, dohoda EU-Turecko o bránění uprchlíků v cestě do Evropy bude zrušena, řekl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu v německém bulvárním deníku Bild.

"Nechci hovořit o nejhorším možném scénáři, rozhovory s EU pokračují, ale je jasné, že buď budeme plnit všechny smlouvy, anebo všechny plnit přestaneme."

Evropská unie protestuje proti nedemokratickému tureckému "protiteroristickému" zákonu a proti drsnému potlačování velké části obyvatelstva po nedávném pokusu o puč.

Turecko chce zavést trest smrti, prý si to "přejí velké počty obyvatelstva". To by znamenalo, že by veškeré vyjednávání o možném členství Turecka v EU rázem skončilo.

Cavusoglu popřel, že se Turecko chystá odejít z NATO. "Je ale jasné, že musíme spolupracovat i s jinými partnery při koupi a prodeji zbrojních systémů, protože některé členské země NATO nám nechtějí povolit například prodávat systémy protiletecké obrany anebo vyměňovat si s námi informace."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Za vzestupem radikálního islamismu stojí západní politika

15. 8. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut



Photo Credit: torbakhopper via Compfight cc

Mnohokrát se v našich končinách setkáváme s názorem, že teroristické útoky páchané muslimy vycházejí ze samotného islámu. Nechceme přijímat uprchlíky a bráníme se migraci, neboť my zde v Evropě prý máme čisté svědomí: Nikomu jsme nic neudělali, nepodíleli jsme se na rozvratu blízkovýchodních států, za vše mohou Spojené státy, a tudíž jsme z obliga. Nepříliš zevrubný historický exkurz ale ukazuje, že jde o účelovou lež, jež má obhájit maně tutlaný rasismus těch, z nichž se jako mávnutím kouzelného proutku stali neústupní obránci „západních hodnot“.

K odchodu Británie z EU zřejmě nedojde až do roku 2019 - Británie na to nemá experty

15. 8. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

"Nevědí ani, na co se mají ptát a o čem vyjednávat"

Británie zřejmě oddálí aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z Evropské unie až na druhou polovinu roku 2017, protože britská vláda naprosto není připravena na vyjednávání o brexitu a nemá na to ani experty. Britská vláda netuší ani, na co se má evropských partnerů ptát a o čem vyjednávat. Bude muset najmout 1200 právních odborníků na přípravu brexitu. Míra naivity stoupenců brexitu se projevila v minulých dnech například tvrzením jednoho z nových tří ministrů pro brexit, Davida Davise, že Británie bude moci vyjednat jednotlivé obchodní smlouvy s jednotlivými členskými zeměmi EU. Jiný z trojice nově jmenovaných výtečníků ministry, korupcí proslulý Liam Fox, zase tvrdil, že před vyjednáním nových smluv bude moci Británie obchodovat s členskými zeměmi EU na základě podmínek Světové obchodní organizace. Netušil, že by to znamenalo tarify 10 až 20 procent. Kromě toho netušil ani, že Británie není členem Světové obchodní organizace a musela by nejprve vyjednat svůj vstup do ní.

Dětští uprchlíci v Calais jsou dál bez pomoci v důsledku ostudných odkladů britského ministerstva vnitra

15. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Stovky dětských uprchlíků dále zůstávají bez pomoci v táborech v Calais, v důsledku odkladů britského ministerstva vnitra, navzdory tomu, že mají právní nárok na to být sjednoceny se svými příbuznými žijícími v Británii, napsala labouristická poslankyně Yvette Cooper nové konzervativní ministryni vnitra Amber Rudd.

Pouhých 40 uprchlických dětí dostalo zatím povolení přijet do Británie k svým příbuzným podle dublinského předpisu EU, přestože charitativní organizace identifikovaly více než 200 dětí čekajících v táborech.

Britské ministerstvo vnitra dostalo minulý měsíc informace o 110 dětech, které jsou stále ještě v Calais, které mají podle dublinského předpisu právo na vstup do Británie. Britské ministerstvo vnitra nehnulo prstem.

Muslimové v Americe protestují po vraždách v New Yorku proti Trumpově islamofobii

14. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

"Žijeme v éře, kdy lidé, kteří kandidují na nejvyšší úřad v zemi, šíří nenávist vůči muslimům."

Muslimští předáci v USA zaútočili po vraždě dvou muslimů v New Yorku na Donalda Trumpa a jeho rétoriku.

"Pro ty osoby ve vedení jako pan Trump a pan Giuliani, a další členové institucí, které kreslí islám a muslimy jako nepřátele, toto je důsledek jejich zlovolnosti."

Islámští představitelé v USA obvinili Donalda Trumpa ze smrti dvou muslimů, zavražděných v sobotu v New Yorku. Duchovní Maulama Akonjee a Thara Uddin byli zastřeleni za bílého dne, poté, co skončili své odpolední modlitby.

Někteří muslimové obvinili Trumpovu "protimuslimskou rétoriku" z těchto vražd a z vzrůstu islamofobie.

"Žijeme v éře, kdy lidé, kteří kandidují do nejvyššího úřadu v této zemi a kteří se potenciálně mohou stát nejmocnějšími lidmi na světě šíří nenávist vůči muslimům dokonce i ve své vlastní zemi. I proti občanům své vlastní země."

"Prezidentští kandidáti užívají protimuslimské rétoriky pro své vlastní politické cíle."

Policie uvádí, že dosud nebyl zjištěn žádný motiv.

Multikulturalismus a právo

14. 8. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Sečtělému liberálnímu křesťanovi může být kulturně mnohem bližší sečtělý liberální muslim než negramotný křesťanský fundamentalista.

Zase jsem si jednou všiml debaty o tzv. multikulturalismu, tentokrát se týkala právních norem: je existence jednotného práva, platného pro všechny, v rozporu s představou existence mnoha kultur uvnitř tohoto práva? Problém je pro mne už se slovem „kultura“?

Mám jakožto rodilý Čech stejnou kulturu jako všichni rodilí Češi? Má právo sjednocovat kulturní zvyklosti, tedy to zda slavíme Vánoce, nebo slunovrat, zda posloucháme Beethovena, nebo metal, zda jsme ve skautu, nebo v motorkářském gangu, zda nosíme tepláky, nebo oblek? V moderním právním státě máme možnost si zvolit různé životní styly, různě kulturní vzorce, různá náboženství, a všechno je to promíchané.

V New Yorku byl zastřelen muslimský duchovní

14. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Muslimský duchovní Maulama Akonje a druhý muž byli zastřeleni v sobotu v newyorské čtvrti Queens, když kráčeli domů z odpoledních modliteb v mešitě. Oba muži byli zastřeleni zblízkosti do hlavy poté, co vyšli z mešity ve čtvrti Ozone Park. Oba na sobě měli náboženské hábity.

Motiv obou vražd není znám.

Z videozáznamu vyplývá, že k oběma mužům se zezadu přiblížil muž v tričku a krátkých kalhotách, zastřelil je a uprchl se zbraní stále ještě v ruce.

I sedmileté děti jsou terčem sexuálních útoků v oficiálních řeckých táborech pro uprchlíky

13. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Děti ve věku pouhých sedmi let jsou obětí sexuálního znásilňování v oficiálních evropských táborech pro uprchlíky. Některé tábory jsou tak nebezpečné, že se děti po setmění neodváží vyjít ze stanu.

Charitativní organizace a organizace hájící lidská práva upozorňují, že děti, které uvízly v údajně bezpečných táborech v Řecku, vybudovaných pro řešení evropské migrační krize, a mnohé z nichž mají například právo na azyl v Británii, jsou sexuálně zneužívány.

V jednom táboře na okraji Soluně je riziko znásilnění tak velké, že se ženy nedováží samotné v noci jít na záchod.

Evropská komise tyto tábory finance částkou 71 milionů liber humanitární pomoci pro 57 000 uprchlíků, kteří uvízli v Řecku.

Nejobtížnější situace je situace dětí bez doprovodu dospělých.

Rodiny jsou tak demoralizované, že se snaží vrátit se do bombardované země, odkud uprchly.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Megastruktura cizí civilizace ve vesmíru?

12. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Hvězda KIC 8462852, známá také jako Tabbyho hvězda, vzdálená od planety Země téměř 13 000 bilionů kilometrů, projevuje chování, které astronomové nedokáží vysvětlit. Pohasíná totiž a pak znovu nabývá světelné zářivosti. Někteří se domnívají, že jde o obří umělou konstrukci vybudovanou cizí civilizací.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2016

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

V červenci 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 938.41 Kč.   

Zůstatek byl koncem července  2016 94 660.91 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
17175