Donald Trump odmítl pravidelné tajné informace od amerických výzvědných služeb - "nepotřebuje je"

28. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Krátce po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem schválil prezident Barack Obama každodenní porady, při nichž by Trump a jeho viceprezident Mike Pence dostávali od vedení amerických výzvědných služeb aktuální informace o bezpečnostní situaci.

Donald Trump však o tyto porady neprojevuje zájem. Od svého zvolení před čtrnácti dny se účastnil pouze dvou. Byl mu nabídnut denní přístup k tajným citlivým situacím o bezpečnostní situaci po celém světě, avšak nově zvoleného amerického prezidenta to nezajímá.

Na dotaz v této věci odpověděla Trumpova mluvčí Kellyanne Conwayová, že nemůže hovořit o tom, kolika těchto tajných porad se Trump zúčastnil, avšak že je "aktivní" a "brilantní". "Používá informace z nejrůznějších zdrojů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Konzervatismus zlikvidovala ultrapravice

28. 11. 2016

čas čtení 10 minut

Moderní populismus  v žádném případě nechce dát moc "lidu". Správným řešením je, aby volič "seděl pohodlně doma, díval se na televizi" (pokud možno na televizní okruhy, ovládané populisty) a nechal záležitosti státu Vůdci, který bude úspěšně "řídit stát jako firmu".

Konzervativci donedávna vždycky tvrdili, že jsou dospělí a rozumní a že jsou zárukou stability. Nyní však brexit, Trump a globální vzestup populismu vyvolali krizi konzervatismu. Poznáte, že je krize vážná, když vám muži a ženy, kteří se octli uprostřed ní, odmítají odpovědět na zásadní otázky. Dnešní konzervativci nechtějí říci, kdo jsou a co mají na mysli. Proměnili se ve vychytralé a úskočné manipulátory, kteří nechtějí přiznat, jaké je vlastně jejich politické přesvědčeni. Jak přiznal Boris Johnson, moderní konzervativci chtějí, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, píše Nick Cohen.

Když se jim to hodí, chovají se jako pragmatici, ale ta póza netrvá dlouho. Všude kolem sebe vidíte, jak konzervativci čichají vzduch a chytají vůni radikální pravice. Pokouší je nejsvůdnějším parfémem v politice - vůní moci. V Maďarsku, v Polsku, v Turecku, v Jižní Americe a nyní po Trumpově vítězství i v severní Americe přebírají moc populisté, kteří pohrdají kontrolními mechanismy liberálních demokracií. Přebírají moc a vypadá to, že si ji podrží.

Rozhovor Britských listů 85:

Česká republika je v pasti

25. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta



Česká republika z ekonomických důvodů potřebuje příliv imigrantů. Jak to ale udělat, když Češi imigranty ve své zemi nechtějí? O neřešených problémech dnešní ČR, nejen v ekonomice, ale i ve školství, hovoří s politologem Salimem Muradem z Jihočeské univerzity v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. listopadu 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Vojtěch Filip jako fanoušek ultrakonzervativního vykořisťování

28. 11. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Když jsem včera v Otázkách V. Moravce slyšel mluvit Vojtěcha Filipa o Rusku, nabyl jsem dojmu, že předseda českých komunistů – stejně jako předseda ruských komunistů, jenž nedávno dostal od moskevského patriarchy medaili – se stal fanouškem oligarchického velkokapitálu s ultrakonzervativní pravoslavnou ideologií, který Rusko ovládá.

Ani slovo o pracujících a jejich právech, zato plná důvěra ve velmocenskou politiku na základě domluvy USA a Ruska, která prý Evropě zajistí mír. Co vlastně Rusko dokáže Evropě zajistit, to jsme viděli na naší straně železné opony. Na té druhé straně je např. bývalá americká okupační zóna Bavorsko. Každý si může srovnat. Zejména pokud se týká sociálních výdobytků, platů pro obyčejné lidi, fungování práva a společenské koheze.

Jak strach ze smrti dělá z lidí pravičáky

28. 11. 2016

čas čtení 8 minut


Vlna teroristických útoků po celé planetě otřásla nejsilnějšími státy světa až do základu. V důsledku těchto tragických událostí a strašení politiků doufajících, že jich využijí, mají mnozí pocit blížící se existenciální hrozby, napsal kognitivní neurovědec Bobby Azarian.

Analýza

Na Fidela Castra a kubánský sociální experiment nelze nahlížet bez patřičného kontextu

28. 11. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 10 minut

Úmrtí lídra kubánské revoluce Fidela Castra by mělo být jedním z hojných, byť opomíjených impulsů, jak bez ideologického kaleidoskopu nahlížet na tok dějin. A pokud tuto příležitost opět propásneme, bude to jen k naší škodě. Fidela Castra nelze jednostranně vnímat jako zavilého padoucha a tyrana, anebo naopak jako horečnatého bojovníka za lidská práva a geniálního revolucionáře; klíčový je kontext, v jehož rámci se pod vedením „El comandante“ utvářel bezesporu unikátní experiment se všemi svými klady i zápory. 

Není důležité, že na Kubě je školství a zdravotnictví zadarmo. Je to diktatura

28. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

Během první světové války existoval v Británii plakát: "Rozmazlenost v této době pomáhá nepříteli". To je mé nové motto: nemůžeme si dovolit v dnešní době argumentovat, že někteří diktátoři jsou či byli "lepší" než jiní. Odmítat odsoudit diktaturu je rozmazlenost: napomáhá to nepříteli.

Navštívila jsem Kubu v devadesátých letech a chudoba - přesněji řečeno absolutní nedostatek čehokoliv - byla jasně viditelná, píše Zoe Williams. Monotónnost nedostatku mi přišla okrajově o něco méně deprimující než taková Jakarta nebo Hongkong, kde je obrovské bohatství těsně vedle zoufalého města chudiny žijící v lodních kontejnerech, anebo kde se v podstatě otrocká třída služebníků schází k modlitbám pod dálničním mostem. Ale to, že situace v těchto zemích je horší, přece neznamená, že situace na Kubě je OK.

Castro byl autoritář. Jak o jeho revolucionářích řekl John Fitzgerald Kennedy: "Slibovali individuální svobodu a svobodné volby. Slibovali, že odeberou moc tajné policii. Slibovali lepší život pro lidi, dlouho utlačované hospodářskou i politickou tyranií. Ale do dvou let od té doby, co se revolucí dostal Fidel Castro k moci, tyto sliby byly všechny porušeny."

Donald Trump zaútočil na přepočítávání volebních hlasů: "Miliony hlasovaly protizákonně"

28. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump ostře kritizuje rozhodnutí kampaně Hillary Clintonové přepočítat volební hlasy ve třech amerických státech. Tvrdí, že vyhrál prezidentské volby i co do početu voličských hlasů (ve skutečnosti zvítězila Hillary Clintonová o dva miliony hlasů), protože "musíte odečíst všechny ty miliony, které hlasovaly protizákonně". Trump pro toto tvrzení neposkytl žádné důkazy. Rozhodnutí přepočítat volební hlasy označil za "podvod" a jeho vysoká poradkyně Kellyanne Conwayová označila kandidátku Strany zelených Jill Steinovou a Hillary Clintonovou za "ubrečence" a "lidi, kteří neumějí prohrávat". Podrobnosti v angličtině ZDE

Toto prostě není pravda:

Kromě toho, že jsem obrovskou většinou zvítězil ve volebním kolegium, zvítězil jsem i v lidovém hlasování, pokud odečtete ty miliony lidí, které hlasovaly protizákonně

Asadova armáda proniká do východního Aleppa

28. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Tisíce lidí prchají z východního Aleppa. Mnoho z nich odváží Asadův režim autobusy. Syrská armáda proniká do oblastí, které ovládali vzbouřenci několik let.

Žena: "Žili jsme strašným životem. Byli jsme ponižováni. Viděli jsme smrt. Není chleb, nejsou potraviny, není cukr, nejsou cigarety. Nic."

Syrská státní média tvrdí, že uprchlo 1500 lidí, jiné zdroje říkají, že město opouští až 10 000 lidí. Syrská armáda ovládla ve východním Aleppu několik klíčových oblastí. Rozdělila území, ovládané povstalci a oslabila opoziční síly ve městě. K úspěšné ofenzívě došlo po intenzivním ruském a syrském leteckém bombardování. Desítky lidí byly usmrceny a zraněny. Vládní autobusy odvážejí lidi z města do vládou ovládaných, anebo do Kurdy ovládaných oblastí. Stovky rodin byly nuceny opustit své domovy. Ve východním Aleppu je stále ještě asi 250 000 lidí. K dispozici nejsou skoro žádné potraviny ani léky.

Muž: "Pekli jsme chleba z ječmene. Není pomoc, nejsou pracovní místa a nejsou peníze."

Dobytí Aleppa bude pro režim prezidenta Asada významným vítězstvím.

Joachim Gauck: Evropská unie by měla zpomalit

28. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Německý prezident Joachim Gauck vyzval EU, aby "zastavila" svou agendu těsnější unie. Varoval, že někteří občané se cítí v příliš velkých změnách ztraceni. Prohlásil, že Evropa zůstává "výborným" mírovým projektem, ale potřebuje "zpomalit".

Brazilský kontrapuč - nekonečný politický chaos

27. 11. 2016 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut



Marcelo Callero

Je ironické, že se může ukázat, že ministerstvo kultury bylo největší chybou nového brazilského prezidenta Michela Temera. Když převzal moc prostřednictvím parlamentního puče zorganizovaného proti zvolené prezidentce Dilmě Rousseffové, jeho prvním a nejsymboličtějším činem bylo zrušení ministerstva kultury.

Tradičně mají umělci tendenci být levicoví. Závisejí také na vládních dotacích, takže pravicoví politikové je většinou nenávidí. Za levicových vlád Luly a Dilmy poskytovala Brazílie miliony dolarů svému rozkládajícímu se filmovému průmyslu, divadlům, pouličnímu umění, hudbě a nejrůznějším kulturním iniciativám. V devadesátých letech vyráběla Brazílie jen tři nebo čtyři filmy ročně. Dnes jich vyrábí více než stovku ročně.

Třináct neřešitelných krizí, jimž nyní čelí lidstvo

26. 11. 2016

čas čtení 5 minut

Shrnul je George Monbiot:

1. Donald Trump

Příští americký prezident nemá žádnou schopnost sebekontroly, vyváženosti či empatie, ale obrovskou touhu mstít se. Bude mít obrovskou moc, obě komory amerického parlamentu a Nejvyšší soud bude mít v kapse. Obklopuje se lidmi, jejichž úsudek a znalost světa jsou omezené. Převezme kontrolu nad největším světovým jaderným i konvenčním arzenálem a nad nejrozvinutějším špehovacím a bezpečnostním aparátem.

2 Trumpův poradce pro národní bezpečnost

je Michael T. Flynn, nebezpečný extremista.

Trumpovy konflikty zájmů hrozí ústavní krizí

27. 11. 2016

čas čtení 4 minuty

Experti poukazují na to, že Donald Trump nerozumí zákonům a musí prodat své podniky, pokud nemá dojít ke katastrofě ve volebním kolegiu. Trump to odmítá

Ústavní právníci a poradci Bílého domu pro etiku jak z Demokratické, tak z Republikánské strany varují Donalda Trumpa, že volební kolegium pravděpodobně jeho nástup do prezidentské funkce zablokuje, pokud se nevzdá alespoň části svého podnikatelského impéria.

Od svého zvolení 8. prosince Trump opakovaně inzeruje své firmy zahraničním diplomatům. Na delegaci britských aktivistů za brexit, vedenou Nigelem Faragem, naléhal, aby bojovala proti stavbě větrných elektráren, které by "zkazily výhled" z Trumpova skotského golfového hřiště.

Trump se také sešel se svými indickými podnikatelskými partnery a filipínská vláda oznámila, že jmenovala Trumpova podnikatelského partnera v Manile novým filipínským velvyslancem ve Washingtonu.

V primárkách francouzské pravice zvítězil François Fillon

27. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Soupeři ve francouzských prezidentských volbách v květnu 2017 budou François Fillon, nově zvolený kandidát Republikánské strany, a Marine Le Penová za Front National.

Pro Nacionální frontu je Fillon problémem: Fillonův tradicionalistický a sociálně konzervativní postoj ohledně rodinných hodnot a "křesťanských kořenů Francie", jeho důraz na francouzskou národní totožnost, "suverenitu" a "vlastenectví", jeho ostře protiimigrantský a protiislámský postoj a proputinovská zahraničněpolitická agenda proti "americkému imperialismu" se shodují s klíčovými postoji Marine Le Penové.

Potenciálně by Le Penová tak mohla přijít o množství sociálně konzervativních voličů, především starších lidí, kteří chodí k volbám, ale stavějí se skepticky k Nacionální frontě.

Zemřel diktátor, který selhal

28. 11. 2016

čas čtení 7 minut


Fidel Castro si přál, aby se Kuba vydala cestou nezávislosti. Zanechává za sebou otřesenou společnost a zoufale chudou zemi, méně schopnou ovlivnit svůj osud než v roce 1959, napsal Walter Russell Mead.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Velký přesun ruských jednotek do Běloruska v roce 2017. Manévry, agrese, nebo nová základna?

28. 11. 2016

čas čtení 3 minuty


Ruské ministerstvo obrany plánuje v roce 2017 přesunout do Běloruska více než 80x více vojáků a vybavení než letos. Oficiálně jde o kroky spojené s manévry "Zapad-2017". Běloruská opozice však bije na poplach, že může jít o přípravu k převzení vojenské kontroly nad územím státu nebo k agresi na území Ukrajiny, pobaltských států či Polska, napsal Juliusz Sabak.

Rusko plánuje napřesrok zvýšené přesuny jednotek do Běloruska i do Podněstří

28. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta


Kromě masívního nárůstu ruské vojenské přepravy v Bělorusku Moskva plánuje také výrazně navýšit přepravu do separatistické moldavského regionu Podněstří, konstatuje v podrobném analytickém článku Andrej Santarovič. Zde její objem naroste až 6,5x.

Společné manévry "Zapad", jimiž Moskva odůvodňuje ohromný přesun vojáků a vybavení do Běloruska v příštím roce, se naposledy uskutečnily v roce 2013. A tehdy ruská armáda k převozu svých vojáků potřebovala všehovšudy 200 vagónů, upozorňuje Santarovič s odkazem na běloruského analytika Arsenije Sivického, ředitele Centra strategických a zahraničněpolitických výzkumů. Nyní si však objednala téměř 21x více železničních vagónů a zaplatila za ně téměř 10 mil. dolarů.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Proč čeští studenti nejezdí na stáže do zahraničí

26. 11. 2016 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty



V rozhovoru BL jsem se ke svému údivu dověděl, že čeští studenti jen málo využívají možností k zahraničním pobytům. To je opravdu škoda. Nám se během studia v šedesátých letech minulého století o něčem takovém ani nesnilo. Přesto jsme byli učiteli vedeni ke studiu cizích jazyků. Na jaře roku 1969 jsem si vyjednal cestu do Londýna. Musel k tomu ovšem svolit zaměstnavatel. K mé smůle v té době zůstal v cizině synovec ředitele podniku a on se bál dalšího průšvihu, tak mi cestu nepovolil. Od té doby jsem mohl až do roku 1990 cestovat jen do NDR a dalších lido-demo států. Cestování i na krátké pobyty v příhraničí NDR jsem pak využíval k jazykové praxi v němčině. Samozřejmostí bylo každodenní sledování západoněmecké televize. Znalost německého jazyka mi umožnila v roce 1995 přijmout nižší vedoucí pozici v německém podniku na dobu jednoho roku.

Blýská se na lepší časy?

24. 11. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem je zhusta prezentováno jako pohroma pro celý svět. Otázkou ale zůstává, jak úděsný kandidát by se mohl ucházet o křeslo v Oválné pracovně za čtyři roky, kdyby letos v amerických prezidentských volbách zvítězila Hillary Clintonová a nakumulované problémy dnešních USA by nebyly adresně řešeny. Mezitím nově zvolený prezident ustupuje z některých svých kontroverzních slibů a prohlášení, avšak lze důvěřovat někomu, kdo mění svá stanoviska takovou rychlostí, že to tisk sotva stíhá zaznamenávat?   

Zemřel Fidel Castro

26. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Kapitalismus nemá kapacitu, ctnost ani etiku k tomu, aby vyřešil problém chudoby." Kanadský levicový server Canadian Dimension se loučí s Fidelem Castrem, jehož smrt ohlásila kubánská státní televize.

Human Rights Watch: Pošetilé americké embargo poskytlo Castrovi záminku k útlaku kubánských občanů

27. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Během téměř půlstaletí své vlády na Cubě vybudoval Fidel Castro represivní systém, který potlačoval všechny formy disentu. Je to temné dědictví, které pokračuje i po jeho smrti. Během Castrovy vlády byly tisíce lidí vězněny v děsivých věznicích, další tisíce byly šikanovány a zastrašovány a celým generacím lidí byly odepřeny základní politické svobody. Kuba zaznamenala úspěchy ve zdravotnictví a ve školství, avšak mnoho těchto úspěchu bylo ochromeno dlouhými obdobími ekonomického propadu a represivní politiky.

Zatímco se jiné země v tomto regionu odvrátily od autoritářské vlády, jen Kuba Fidela Castra pokračovala v potlačování téměř všech občanských a politických práv. Castrova drakonická vláda a přísné tresty pro disdienty znamenaly, že jeho represivní systém zůstal u moci po dlouhá desetiletí. Útlak byl kodifikován v zákonech a na Kubě vládla trvalá atmosféra strachu. Na Kubánce byl vyvíjen nátlak, aby režim nadšeně podporovali, nesměli vyjadřovat žádnou kritiku.

Hlasy z Havany: "My Kubánci Fidela milujeme, i když nejsme komunisti"

27. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

"Revoluce je... oběť," ozýval se třaslavý hlas starého Fidela Castra v ulicích staré Havany v sobotu ráno, když kubánský státní rozhlas začal přehrávat jeho projevy.

"Cítila jsem to ve svém srdci," řekla průvodkyně turistů Dani, 37. "Když Fidel převzal moc, naše země byla jen oblázkem v oceánu. Dnes o ní ví všichni na světě."

Liset, 26, tanečnice, byla šokována, když se o Fidelovi smrti dověděla. "Byla jsem to něho kdysi zamilovaná," řekla. Přiznala se však, že má spíš nad jeho smrtí pocit zvědavosti než smutku. "Začala jsem zjišťovat, že to, co on říkal, a to, co žijeme, jsou dvě rozdílné věci," dodala.

Jak to vypadá v den Castrově smrti na dnešní Kubě?

26. 11. 2016

čas čtení 4 minuty



Zdravotnictví a školství zadarmo a gramotnost a délka života na úrovní vyspělých západních zemí, ale obrovský hospodářský nedostatek všeho a útlak disidentů

Děti v rudých pionýrských šátcích, poskakující cestou do školy, kde se učí zadarmo, rodiny, šetřící nedostatkový toaletní papír v zanedbaných domech, důchodci, kteří mají přístup k lékařské péči zadarmo, tisk zaplněný monotónní státní propagandou - to je Kuba, kterou vytvořil Fidel Castro, píše při příležitosti jeho úmrtí deník Guardian.

Castro byl workaholic a mikromanažer, který proměnil Kubu v hospodářskou, politickou a sociální laboratoř, která zároveň děsí i inspiruje svět.

Nejzjevnějším dopadem jeho dědictví je hmotný nedostatek. Pro obyčejné Kubánce jsou věci buď nedostatkové, jako dopravda, byty či potraviny, anebo příliš drahé, jako mýdlo, knihy a oděvy.

I poté, co Fidel předal vládu v roce 2008 svému bratru Raúlovi ovládá stát většinu ekonomiky a vyplácí občanům měsíční mzdu méně než 450 Kč. Ekonomika nefunguje v důsledku špatného státního plánování a tvrdé kontroly.

Trump o Castrovi

26. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Na tomhle Trumpově výroku na Twitteru ohledně úmrtí Fidela Castra je něco, co mě absolutně děsí. Nedovedu to ale řádně vysvětlit, píše čelný britský televizní novinář a ekonomický analytik Robert Peston:

Rekviem za evropský sen

25. 11. 2016

čas čtení 5 minut


Zakládající dokument evropské integrace, Římská smlouva, příští rok slaví šedesáté výročí. Bohužel může být výročím posledním, napsal András Baneth.

Co si lidé v politice nechtějí či nedovedou představit, to si zpravidla odžijí

Álmokat kergető vasárnap délelőtt...

25. 11. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Podobně jako András Baneth ZDE jsem prožil formativní léta ve znamení dominantního zájmu o EU. Ale viděl jsem také slušné a uměřené Bavory (o druhých lidech snad přece můžete říci, že jsou slušní, pokud to arogantně a velikášsky netvrdíte o sobě...) opravdu naštvané a doufající, že Francouzi v referendu odmítnou evropskou ústavu - když jim samotným němečtí politici zabránili v možnosti k dokumentu se jakkoliv vyjádřit.

ČRo: Šíření lživých zpráv vévodí Parlamentní listy

26. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Sto nejsdílenějších zpráv z dezinformačních webů za poslední rok shromáždil Český rozhlas do přehledné tabulky. Často přitom nejde o původní obsah daných stránek - ty přebírají texty jednak od sebe navzájem, jednak od zahraničních zdrojů fake news. Autoři jsou přitom prakticky vždy anonymní nebo používají pseudonymy; dezinformační weby také obvykle tají svou vlastnickou strukturu a způsob financování. Výjimkou jsou největší Parlamentní listy, které přes firmu Our Media spoluvlastní senátor a majitel hazardní skupiny Synot Ivo Valenta.

Podrobnosti ZDE

Rusko zmodernizuje mnohem více tanků, než původně oznámilo

26. 11. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Moskva nyní plánuje modernizaci tanků typu T-80BV od roku 2015 uložených v záložních skladech ZDE ZDE. Poslední zveřejněné plány ministerstva obrany přitom vypadaly následovně: K roku 2020 mít ve výzbroji 2 300 koncepčně zcela nových tanků T-14 Armata ZDE, 900 ks tanku T-72 zmodernizovaného na verzi B3 ZDE a 550 ks tanku T-90 ZDE. Tímto způsobem měly ruské pozemní síly získat celkem 3 750 moderních tanků. (Pro srovnání: německý Bundeswehr disponuje 265 ks tanků a AČR cca 30 operačními T-72M4CZ.)

Najednou se ovšem hovoří o modernizaci dalšího typu tanku, který měl být vyřazen a zrušen. Moskva jich má uložených zhruba 3 000 ks.

Vylhané zpravodajství pro Ameriku Made in Macedonia

25. 11. 2016

čas čtení 2 minuty



Jedním z kontroverzních rysů americké předvolební kampaně byl vliv falešných, vymyšlených zpráv. Jako například "Papež František podporuje Donalda Trumpa pro funkci amerického prezidenta" nebo "Newyorská policie oznámila, že zatýká Hillary Clintonovou a obvinila ji z pedofilie a ze zrady". Takové "zpravodajství" je opakovaně objevovalo na Facebooku a na dalších sociálních sítích.



Channel Four News přinesly ve čtvrtek večer reportáž, že tyto a mnohé další lživé zprávy pro americký trh se masově vyrábějí v - Makedonii. Mladí lidé tam tím způsobem vydělávají statisíce euro.

Video v angličtině ZDE

Většina falešných zpráv v angličtině pochází z městečka Veles v Makedonii. Asi 200 tamějších mladých lidí vyrábí falešné zpravodajské servery pro Ameriku.

Arktičtí vědci: Rychlé tání ledu na pólech hrozí způsobit nezvládnutelné globální klimatické změny

25. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Odborníci na Arktidu varují, že zrychlující se tání ledu na zemských pólech hrozí v těchto regionech 19 "body zvratu", které by mohly mít katastrofální dopady po celém světě.

V Nigérii jsou ohroženy hladomorem desetitisíce dětí

25. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Léta povstání organizace Boko Haram způsobily, že velká část zemědělské půdy zůstává nepřístupná a humanitární konvoje nemají přístup k mnoha silnicím. Smrtí hladem je tam ohroženo více než 120 000 lidí, většina z nich dětí, varuje OSN

Intenzivní boje v částech Nigérie, Čadu, Nigeru a Kamerunu vedly k útěku z domovů více než 2 milionů lidí. Zemědělci nemají možnost obdělávat svá pole a humanitární organizace nejsou schopny dostat se do ohrožených oblastí.

Reportér listu Guardian viděl v provizorním táboře v regionálním centru Maiduguri desítky kostlivých dětí. Mnoho z nich je natolik hubených, že jen na hlavě je jim možno nalézt žílu, do níž lze připojit vyživovací jehlu.

Erdogan varuje, že pustí do Evropy uprchlíky

25. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Turecký diktátor Erdogan varuje, že pokud ho bude EU dále kritizovat, otevře hranice a vpustí do Evropy uprchlíky.

Donald Trump navazuje vztahy s Viktorem Orbánem

25. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

"Hovořil jsem s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem a mohu říci, že naše postavení se výrazně zlepšilo," řekl autoritářský maďarský premiér Viktor Orbán deníku Vilaggazdasag. "Donald Trump dal najevo, že si Maďarska vysoce cení." Orbána pozval v blíže nespecifikovanou dobu do Washingtonu. "Řekl jsem mu, že jsem tam už dlouho nebyl, protože mě považovali za 'černou ovci'," řekl Orbán a dodal: "Trump se smál a řekl "Mě taky."

V roce 2011 kritizovala Maďarsko tehdejší americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová za omezování demokratických svobod. V roce 2014 USA zakázaly do země vstup šesti maďarským činitelům kvůli podezření z korupce. Orbán se po zvolení Donalda Trumpa tento měsíc vyjádřil, že to znamená konec "liberální nedemokracie". "Donald Trump bude prezident, který nebude ideologicky omezený, je to otevřená osoba, která se daleko více zajímá o úspěchy, efektivitu a výsledky a ne o politické teorie," dodal Orbán. "Naše hospodářská spolupráce byla dobrá, ale ideologie nám činila překážky."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americká kandidátka za Stranu zelených vybrala už 4,5 milionu dolarů na přepočítání hlasů v prezidentských volbách

25. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Jill Steinová, prezidentská kandidátka za americkou Stranu zelených, bude požadovat přepočítání voličských hlasů v několika rozhodujících amerických státech. Prostřednictvím internetových stránek, založených k tomuto účelu, vybrala Steinová už 4,5 milionů dolarů a bude požadovat přepočítání hlasů v Michiganu, v Pennsylvánii a ve Wisconsinu. Celkově potřebuje vybrat 6-7 milionů dolarů.

Steinová uvedla, že jedná v důsledku "přesvědčivých důkazů o nenormálnosti při hlasování" a že datová analýza dokázala "podstatné rozdíly v počtech sečtených hlasů", zveřejněných státními úřady.

Skupiny akademiků a aktivistů se obávají, že do volebního systému mohli zasáhnout zahraniční hackeři. Ve Wisconsinu zvítězil Trump neočekávaně o O,7 procent hlasů, v Pennsylvánii o 1,2 procenta hlasů a v Michiganu, kde se hlasy teprve sčítají, vede o 0,3 procenta hlasů.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Seehofer se jen zviditelňuje

25. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Werner Weidenfeld, ředitel Centra pro aplikovaný politický výzkum v Mnichově: "Trvání na omezení počtu uprchlíků je v zásadě prázdným gestem zaměřeným na udržování vlastního obrazu CSU jako suverénní strany." Seehofer ví moc dobře, jak dopadl F. J. Strauss, když se chtěl celoněmecky prosadit proti Kohlovi. Takže jen občas zakdáká, aby se neřeklo.

Weidenfeld to vidí stejně jako já nebo před časem Süddeutsche Zeitung.

Mainstreamová média na obou stranách CZ - D vytvářejí navzájem pokřivený obraz plný klišé a předsudků. Takový H.J. Schmidt v Die Welt a jeho "zprávy" z Prahy škodí víc, než si myslíme. O českých pisálcích z Německa ani nemluvě, míní František Řezáč.

Britský ministr financí a premiérka předstírají, že "přicházejí znovu šťastné časy"

25. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ve skutečnosti mají Britové problém, protože brexit podle nezávislé autoritativní analýzy povede k drastické stagnaci mezd, jakou země nezažila za více než 70 let

Díky, že můžeme (s neonacisty do židovského města)

25. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

„Ste holt ve špatný době na špatným místě“, odpověděl mi pan těžkooděnec na opakovanou otázku, proč musím předložit občanský průkaz, abych mohl opustit úzký prostor na chodníku v Křižovnické ulici a projít hradbou policistů, kteří tu už hodný čas „dusili“ účastníky blokády neonacistického pochodu. Průkaz jsem nakonec ukázal spolu s obsahem kapes a batohu, usmál jsem se pěkně do kamery a návdavkem si vyslechl pěknou řádku policejních, s prominutím, keců o marihuaně a sračkách, píše Jiří Smsal.

Afričtí migranti na Sicílii jsou nuceni k otrocké práci

25. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Mafiánské gangy, které je "zaměstnávají" vydělávají obrovské zisky

Na západní Sicílii žije v zoufalém táboře více než 1200 imigrantů. Navzájem mezi sebou usilovně soutěží o možnost pracovat na tamějších polích jako ilegální zemědělští nájemníci za plat 2 euro na hodin - o 7,50 euro menší, než je legální minimální mzda. Nemají ani smlouvu, ani zdravotní pojištění.

Italské odbory konstatují, že v Itálii je nyní za žebrácké otrocké mzdy zaměstnáváno až 300 000 zahraničních pracovních sil, které generují mafiánských podnikatelům ročně mnoho miliard euro zisků.

Vladimír Putin: Rusko nemá hranice

25. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ruský prezident Vladimír Putin se vyjádřil, že "Rusko nemá žádné hranice". Řekl to během televizního přenosu udělování cen pro studenty zeměpisu. Posléze doplnil, že to byl prý vtip. Putin se zapřísáhl, že bude hájit zájmy etnických Rusů, ať žijí kdekoliv.

Steve Bannon uvažuje o politice jako o válce

25. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Těžko si představit šéfa Trumpova štábu Steva Bannona jako někoho nenápadného. V minulých dnech si vysloužil zhruba stejné množství zpravodajských titulků jako Donald Trump. Je výkonným ředitelem krajně pravicových Breitbart News, jednoho z nejagresívnější hlasů internetu. Jde o zpravodajský stroj bez přestání útočící na Demokratickou stranu a "establishmentové" konzervativce. Nově zvolený prezident nicméně Bannona jmenoval do funkce, do níž je obvykle vybírán člověk schopný prezentovat na obrazovce osobní prezidentovy postoje, napsala Kimberley Strassel.

Až se česká armáda na bojištích potká se snadno dostupnou výkonnější technologií...

25. 11. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Čínská společnost Norinco vyvíjí novou verzi 122 mm raketometu s typovým označením SR4 ZDE. Oproti letitému sovětskému typu BM-21 ZDE, z nějž byl odvozen i z výzbroje AČR nedávno vyřazený RM-70 ZDE, zaujmou především dvě změny: Použití výměnných muničních kontejnerů a dostupnost tříštivotrhavé munice s dostřelem až 50 km. Prvním modelem této ráže využívající výměnné muniční kontejnery byl ovšem již italský FIROS ze 70. let ZDE, takže čínský model lze sotva označit za nějakou zásadní inovaci. Nicméně...

Farmaceutické firmy a nové léky

25. 11. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Občas se setkávám s absurdním názorem, že farmaceutické firmy ve skutečnosti nechtějí léky, které fungují, protože by tím lidé byli vyléčeni a už by nikoho nebylo třeba léčit. Opak je ale pravdou. Účinné léky je vždycky možno vylepšovat a na tom vylepšování stojí hlavní byznys farmaceutických firem. Neúčinné léky naopak těžko mohou projít schválením regulátora a přežít v běžném používání.

V Nature jsem narazil nedávno na ilustrativní příklad. Velkým průlomem v léčbě některých typů rakoviny se v poslední době ukazuje přístup, který posiluje imunitní systém nemocného (tato myšlenka sahá až k pozorováním Dr. Coleye z konce 19. století). Výsledky jsou někdy úžasné. V jedné menší klinické studii se např. podařilo u 90% pacientů s leukemií dosáhnout naprostého vymizení nemoci.

Rozvratná kariéra Michaela Flynna, Trumpova poradce pro národní bezpečnost

25. 11. 2016

čas čtení 8 minut


Když jsem poprvé potkala Michaela Flynna, po němž sáhl zvolený prezident Donald Trump jako po poradci pro národní bezpečnost, měl na sobě armádní víkendovou uniformu a nosil svůj Blackberry zavěšený jako kovboj revolver, napsala Dana Priest. Bylo to koncem léta 2008 na koktejlové párty ve Washingtonu pořádané Flynnovým šéfem, admirálem Michaelem Mullenem, jenž tehdy stál v čele Sboru náčelníků štábů. Flynn byl Mullenův přední zpravodajský důstojník.

Bělehrad- Budapešť přes Peking: Případová studie činského investování v Evropě

25. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Nejhmatatelnějším výsledkem posledního summitu "16+1" mezi Čínou a jejími středoevropskými a východoevropskými partnery byl významný pokrok dosažený ve věci železniční trasy Bělehrad-Budapešť, když Bělehrad konečně podepsal obchodní smlouvu pro první úsek, kde mají práce začít v roce 2017, napsali Agatha Kratz a Dragan Pavlićević.

OSN: Do Evropy letos přišlo 345 000 imigrantů. Šokující počet, 4655 se jich utopil ve Středozemním moři

24. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Evropa nehnula prstem. Nese vinu za skoro 5000 mrtvých.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2016

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 26 557,93 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 48 802 Kč. Příjem z reklamy byl 9160 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2016 79 981,02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22927