Hlasy z Havany: "My Kubánci Fidela milujeme, i když nejsme komunisti"

27. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

"Revoluce je... oběť," ozýval se třaslavý hlas starého Fidela Castra v ulicích staré Havany v sobotu ráno, když kubánský státní rozhlas začal přehrávat jeho projevy.

"Cítila jsem to ve svém srdci," řekla průvodkyně turistů Dani, 37. "Když Fidel převzal moc, naše země byla jen oblázkem v oceánu. Dnes o ní ví všichni na světě."

Liset, 26, tanečnice, byla šokována, když se o Fidelovi smrti dověděla. "Byla jsem to něho kdysi zamilovaná," řekla. Přiznala se však, že má spíš nad jeho smrtí pocit zvědavosti než smutku. "Začala jsem zjišťovat, že to, co on říkal, a to, co žijeme, jsou dvě rozdílné věci," dodala.

Leo, zaměstnanec letiště, je Fidelův věrný stoupenec. Stále ještě vyvěšuje revoluční vlajku z okna svého bytu na každý státní svátek. S manželkou Claritou se seznámil ve Svazu mladých komunistů. Podporují vládu, protože dotuje činže a poskytuje univerzitní vzdělání a zdravotnictví zadarmo, což je pro ně zvlášť důležité, protože jejich dcera potřebuje v důsledku chronické nemoci lékaře každých čtrnáct dní.

Jako mnoho příslušníků její generace, šestatřicetiletá Elena nenávidí omezení svobody projevu, které platí na Kubě, a dlouho si už přeje, aby se "diktatura" rozložila. Avšak byla v slzách, když se dověděla, že Fidel zemřel. "Samozřejmě, že pláču," řekla. "My Kubánci všichni milujeme Fidela, i když nejsme komunisti."

"Nemám slov. Mnoho Kubánců je zdrceno," řekla Mercedes Copa, 59. "Fidelova smrt zahajuje období nejistoty. Možná, že je dnes začátek nové éry v kubánské historii," řekla Irma Guzmanová, její sousedka.

Castrova smrt vyvolává mnoho nejistoty v zemi, která si dávno zvykla na velmi pomalé tempto změn. Vážné dopady má krize ve Venezuele, která po dobu delší než deseti let dodávala Kubě levnou ropu. Výpadky elektrického proudu a nedostatek benzínu jsou zase běžnými jevy.

"Kuba bez něho nebude už to, co bylo," řekl Mario Astoria, zatímco slunce vycházelo nad starou Havanou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6853

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2016