O intelektuální poctivosti

19. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Stále častěji musím v poslední době uvažovat nad hodnotou, kterou považuji za jednu z nejvyšších, totiž nad intelektuální poctivostí. S hrůzou zjišťuji, že mnozí lidé zřejmě ani netuší, co by mohla „intelektuální poctivost“ znamenat. V prvé řadě si myslím, že to je určitý druh emoce, že to není nějaké očištění se od všech emocí ve jménu „čistého rozumu“. Na druhou stranu je to právě ta emoce, která nás varuje před snadností našich emocí být „na té správné straně“.

1 procento osob vlastní celou polovinu světového bohatství

19. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Před letošním výročním setkání miliardářů a politiků ve švýcarském Davosu vydala charitativní organizace Oxfam analýzu, podle níž podíl světového bohatství, které vlastní jedno procento nejbohatších lidí, vzrostl z 44 procent v roce 2009 na 48 procent v roce 2014. Nejchudších 80 procent obyvatelstva Země vlastní jen 5,5 procent veškerého bohatství.

Padni, komu padni, když říká nebezpečné nesmysly

19. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Vzpomínáte na politické heslo Miloše Zemana z dob, kdy vedl sociální demokracii? Padni, komu padni, ať jsi Petr nebo Pavel. V případech politického selhání nelze brát ohledy na osoby, které se jich dopouštějí. Vědomí, že se mohou dostat na pranýř, je pevnou součástí jejich politické odpovědnosti. Miloš Zeman není žádná výjimka. Britské listy se zcela prokazatelně neúčastní permanentní kampaně, kterou proti prezidentovi vedou některá česká média. Naopak na tuto kampaň a její patologické rysy upozorňují. To ale neznamená, že když Miloš Zeman bude vykládat nebezpečné nesmysly, jako v případě inkluzivního vzdělávání, Britské listy ho budou chválit. To by zcela popíralo principy, které deník dlouhodobě vyznává. Je smutné, že někteří čtenáři staví výše etiketu vyjadřování a pomyslnou Zemanovu svátost než podstatu věci.

Zeman je v názorech dlouhodobě konzistentní. Kritizovat jeho úlety v okamžiku, kdy je prezidentem, je poněkud zpozdilé

19. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Velká většina názorů, s nimiž se nyní Miloš Zeman prezentuje na veřejnosti, je zcela konzistentní s tím, co dotyčný prohlašoval řadu let. Velmi dlouho je známo, že se jedná o člověka mistrně ovládajícího mocenské hry, ale kromě nich už pouze "bonmoty". Že jde o elitáře, islamofoba, antiekologa obklopujícího se jedinci s podezřelými ekonomickými vazbami - a všeobecně řečeno o osobu, která hodnotově nemá s moderní levicí prakticky nic společného.

Miloš Zeman, pluralismus a odpovědnost

19. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Osobně zastávám názor, že vítězství Miloše Zemana v přímých prezidentských volbách začátkem roku 2013 bylo pro Českou republiku pozitivní skutečností z jednoho jednoduchého důvodu, a totiž pluralismu. To, že ve volbách nezvítězil Karel Schwarzenberg, znamenalo, že se rozbil monopol moci předchozích tzv. "pravicových vlád" Miroslava Kalouska a Petra Nečase, v nichž zastával Karel Schwarzenberg významné místo, a za jejichž nekompetentní ideologickou politiku nesl značné množství odpovědnosti.

K tragedii došlo v prvním kole prezidentských voleb

19. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na rozdíl od Jana Čulíka si myslím, že byla veliká škoda, že byl Miloš Zeman zvolen prezidentem a to zejména proto, že jde o návrat do minulosti, do opoziční smlouvy, že de facto nedošlo k výměně pohledu na svět, když po Klausovi přišel Zeman. Plně se ztotožňuji s tím, když Jan Čulík píše, že Zeman zřejmě představuje konzervativní, izolacionistickou, národoveckou frontu, která spojuje sympatizanty ODS a tzv. levice.

Můžeme v klidu psát a říkat „islámský teror“?

19. 1. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

Zdá se na ten tradiční „první“ pohled, že s tím termínem v uvozovkách přímo v nadpisu je všechno v pořádku. Zrovna ty teroristické činy nedávných dní, k nimž došlo přímo v Paříži (a na řadě dalších míst, někdy jen jako doprovod mnoha dalších obdobných a masověji probíhajících aktivit jinde ve světě), svědčí přece nadmíru výmluvně o tom, že bychom mohli být v té shora citované slovní charakteristice jistých křiklavých a lidsky nepřijatelných událostí zcela „v pohodě“.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Anarchistické billboardy v Londýně kritizují policii a nesmyslná zaměstnání

19. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Anarchisté v Londýně koncem roku 2014 a začátkem roku 2015 přelepili vlastními billboardy reklamy na autobusových zastávkách a v metrů

V prvním billboardu, který předstírá, že je inzerátem londýnské Metropolitní policie, se praví:

"Vyvolali jsme v roce 2011 nepokoje tím, že jsme zastřelili neozbrojeného civilistu a pak jsme ohledně toho lhali. A prošlo nám to."

(Jde o smrt Marka Duggana, kterého policie zastřelila v létě 2011 a vyvolala tím po celé Anglii vážné nepokoje.)

Hájí Putin skutečně ruské zájmy?

19. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

O tom, zda Vladimir Putin roztržkou se Západem a jednostranným navázáním zahraniční i ekonomické politiky na Čínu skutečně hájí ruské zájmy, existují vážné pochybnosti. Ty lze nalézt jak na konzervativním konci politického spektra, tak mezi liberály.

Houellebecqovo poselství – může být adresné? A komu?

19. 1. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Před týdnem (7. ledna) vyšla ve Francii novinka z pera Michela Houellebecqa (výslovnost: „mišel uelebek“). Její název „Soumission“ (česky „Podrobení“; výslovnost přibližně „súmision“, na konci slova by se mělo vyslovit jen nosové „o“). Kniha vyšla v nakladatelství Flammarion. (Jejích 320 stran je k dostání za 21 euro.)

Evropa, kontinent ve válce

18. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Menší část veřejnosti již téměř rok protestuje proti "nové studené válce" a "válečným štváčům". Výhrady vyjadřují signatáři petic i komentátoři důvěřující Hlasu Ruska. Jako v případě protestů proti islámu jde ale o produkt zmatení a strachu, který, jak si vzpomenou čtenáři Herbertovy Duny, zabíjí myšlení. Protože v Evropě už války probíhají, ať se křičí "Zaorálku, nechcem válku", nebo ne. Na různých úrovních a nejméně tři současně.

Islámský stát používá ženy v Británii ve snaze zorganizovat útoky na britském území

18. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Skupinka extremistických žen z Británie, která cestovala do Sýrie a přidala se tam k Islámskému státu, přessvědčuje na sociálních sítích jiné ženy v Británii, aby uskutečnily na britském území teroristické útoky.

Podle Mezinárodního centra pro studium radikalizace na King's College v Londýně jde asi o 30 Britek, které nyní žijí v severní Sýrii.

Z jejich aktivity na sociálních sítích vyplývá, že tyto ženy přesvědčují své známé, aby se staly členkami Islámského státu, chválí masakr v redakci časopisu Charlie Hebdo a vyzývají k dalším násilným činům, včetně usekávaní hlav lidem ze Západu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ve 20 zemích světa vychází vězňovo svědectví o brutalitě a mučení v americké věznici v Guantánamo

17. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Britský list Guardian začíná na pokračování vydávat svědectví vězně v americkém táboře Guantánamo, Mohamedoua Oulda Slahiho, které odhaluje šokující podrobnosti amerického programu unášení osob z cizích zemí a jejich mučení.

Úryvky z knihy načetli nejslavnější britští herci Colin Firth, Stephen Fry a Dominic West.

V rozhlase BBC stále diskutují o motivaci terorismu

17. 1. 2015

čas čtení 5 minut

Překlad dvou ukázek posluchačských názorů ze závěru pořadu Any Answers, který se vysílal v BBC Radio Four v sobotu odpoledne:

Moderátorka: Další posluchač jménem Abdul telefonuje z Manchesteru. Dobré odpoledne, Abdule. Charakterizujete se jako zbožný muslim, je to pravda?

Abdul: To je pravda.

Moderátorka: Slyšel jste předchozího posluchače Mohameda, který argumentoval, že po absolutoriu vysoké školy nedochází k integraci, lidi prostě žijí vedle sebe paralelní životy a tak to prostě je. Musíme respektovat své paralelní životy. Nemá pocit, že by bylo potřeba interakce, mísení se. Co si o tom myslíte?

Nelze směšovat politiku a náboženství

17. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Chtěla bych reagovat na Vás článek "Vztah islámu a evropské civilizace". Cením si toho, že přinášíte pohled z Velké Británie na současnou situaci. Souhlasím s tím, že postoje lidí nelze zjednodušovat. Na druhou stranu si však myslím, že ve svém článku i Vy některé záležitosti příliš zobecňujete a zaměňujete pojmy, píše Martina El Yaagoubi.

Rok 2014 byl nejteplejší v zaznamenané historii

17. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Minulý rok překonal rekord z roku 2010 jako nejteplejší od roku 1888, kdy započalo měření. Zprávu přinesl deník New York Times. Vědecká zpráva zveřejněná v pátek zpochybňuje tvrzení, že se globální oteplování zastavilo. Naopak zdůrazňuje risk, které představují emise plynů z lidské činnosti.

Extrémní horko loni pokrylo Aljašku a velkou část západu USA. V řadě evropských zemí byly naměřeny teplotní rekordy.

Hladiny oceánů byly neobvykle teplé v podstatě kdekoliv mimo oblastí okolo Antarktidy, což bylo dle vědců příčinou ničivých bouří v Pacifiku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak vehnat lid do bídy aneb Konec sociálního státu v Čechách (a na Moravě a ve Slezsku)

16. 1. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 5 minut

„Tatíček“ Masaryk, velký to státník a myslitel, by se asi divil, kdyby viděl, co se v Čechách, na Moravě a ve Slezsku děje. Po II. světové válce zavládl v naší zemi komunismus, který se ovšem tvářil jako socialismus. Tady bych rád poznamenal, že komunismus a socialismus není jedno a totéž, stačí se podívat do Skandinávie. Nicméně komunismus si některé prvky socialismu „vypůjčil“ a snažil se je uvádět v život.

Bůh ochraňuj Syrizu

16. 1. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 12 minut

Řecko čekají 25. ledna předčasné volby, které mohou hodně naznačit o budoucím vývoji Eurozóny. Ve volebních průzkumech zatím vítězí levicová koalice Syriza, která vzbuzuje značné emoce. Především v mainstreamovém tisku je prezentována jako skupina radikálně levicových šílenců, kteří chtějí opustit Eurozónu a uvrhnout Řecko do jakéhosi nebezpečného experimentu.

O Řecku i stavu Eurozóny jsem už vícekrát psala ZDE ZDE ZDE

Pět ruských zbraňových systémů, jichž by se USA měly obávat

16. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Je velmi nepravděpodobné, že by konflikt na Ukrajině vyústil v přímý konflikt mezi Ruskem a USA. Přesto ovšem Rusko vlastní velmi impozantní arsenál a může některé zbraňové systémy vyvážet. To znamená, že se Američané mohou napříště ve světě setkávat s některými moderními ruskými zbraněmi, píše Dave Majumdar po National Interest.

Konstruktér letounu F-16 Pierre Sprey vysvětluje, proč je nový F-35 k ničemu

16. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Konstruktér Pierre Sprey, který se podílel na vzniku koncepce a na vývoji mimořádně úspěšného amerického letounu F-16, vysvětluje, proč je nově zaváděný letoun F-35 k ničemu. Podle Spreye jde o letoun postavený na špatné koncepci, která je de facto zakotvena v pochybné PR kampani, a tudíž inherentně špatný. Bez ohledu na další vynaložené úsilí a obrovské finanční prostředky bude tento zbraňový systém stále znova selhávat.

Prezident na půl cesty k choromyslnosti

16. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Miloš Zeman se rozhodl, že také bude autorem jednoho absurdního dramatu. Stejně jako jeho předchůdce Václav Klaus však nevolí literární formu, volí formát reality show. Zatímco Klaus vynikl jako tragikomik ideologie, Zeman se projevuje jako génius asociálního paradigmatu. Kdoví, proč se rozhodl devastovat kvůli tomu pohled veřejnosti na vzdělávání.

Prezident je vůl

16. 1. 2015 / Václav Dušek

čas čtení < 1 minuta

Omlouvám se volům. Několik let spolupracuji s SDMO, organizací, která se stará o děti i dospělé s dětskou mozkovou obrnou. Klienti navštěvují kurzy tvůrčího psaní, fotografují, malují – a fantazie mají na rozdávání, to byste se divil, pyšný člověče – skoro prezidente. Než zase vyslovíte svou další nejapnou moudrost, nechte se vzbudit od vašich přikyvovačů a slouhů. Jste neomalenec, slon ani náhodou, ale obyčejný strejda s výbavou mozkovny velmi problematické… a nerozdělujte! Děkujeme, omluvte se….

Lagardeová: Levná ropa stagnaci globální ekonomiky neukončí

16. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Christine Lagardeová, která stojí v čele Mezinárodního měnového fondu, varuje, že nízké ceny ropy nepostačí k nastartování globální ekonomiky. V přednášce proslovené ve Washingtonu vyzvala Evropskou centrální banku, aby aplikovala větší fiskální stimulus.

Kdo vlastně vyrábí islamofobii?

16. 1. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

V souvislosti s pařížskými útoky se v západní společnosti, podle očekávání, vzedmula ještě masivnější vlna již tak vybičované islamofobie. Tři psychopatičtí vrahové obrátí vzhůru nohama celý Západ, který je dlouhá léta paralyzován neustálým strachem, často uměle vyvolávaným středoproudými médii a s nimi spřízněnými „odborníky na terorismus“.

V čem se mýlí prezidentův mluvčí Ovčáček

16. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva www.eduin.cz

Prezidentská kancelář hájí Zemanův výrok o prospěšnosti segregace účelově vybranými argumenty. Podobně skandální by byla i podpora trestu smrti.

Praha 16. ledna – Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček obhajuje Zemanův výrok o škodlivosti inkluze ve školství kromě jiného i výsledky sociologického šetření společnosti EDUin v rámci kampaně Česko mluví o vzdělávání z roku 2013. Vybral ale argumenty účelově, pominul ty, které nepodporují prezidentův postoj.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2014

10. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 106 410.70 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v řijnu 2014 částkou 1137,43 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2014 272 741,85 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
31833