Porošenko bude po "tvrdých rozhovorech s Putinem usilovat o příměří"

27. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přislíbil po nočním vyjednávání s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, že bude pracovat na naléhavém plánu pro příměří ve snaze ukončit konflikt se separatisty na východě Ukrajiny.

První rozhovory mezi oběma představiteli od června charakterizoval Putin jako pozitivní, ale uvedl, že není úkolem Ruska podílet se na podrobnostech příměří mezi kyjevskou vládou a oběma vzbouřeneckými regiony.

Prezident Miloš Zeman postrádá základní znalosti o dění ve světě

27. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Český prezident Miloš Zeman se tentokrát pasoval do role odborníka na islamistickou hrozbu a terorismus ZDE. Zeman mimo jiné prohlásil: "Zhroucené země jsou živnou pro vytvoření nových a nových teroristických buněk," upozornil český prezident. Mezi takové zhroucené země zařadil Sýrii, Irák, Středoafrickou republiku, Libyi či Afghánistán." Prozradil mu nějaký jeho osvícený poradce na tuto problematiku, kdo a za jakých okolností tyto země jeho mluvou "zhroutil"?

V České republice se stalo ošklivým zvykem, že řada neinformovaných a nekompetentních osob mluví do věcí, kterým ani za mák nerozumí.

Všichni jste blbci

27. 8. 2014 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

V České republice se stalo ošklivým zvykem, že řada neinformovaných a nekompetentních osob mluví do věcí, kterým ani za mák nerozumí.

Zdroj: ZDE

Různé věci se dají říci různým způsobem. Mluvení lidí do věcí, kterým ani za mák nerozumí, je jedním z atributů demokratické tvorby veřejného mínění. Od presidenta až po pasáka ovcí. Pravda, někdy se to nepovede. Ale vzdát se této možnosti znamená vzdát se demokracie. Dalším krokem může být zavedení volebního censu jen pro "kompetentní osoby". To už tady bylo a neosvědčilo se. Škála mezi evropským pojetím práva na vlastní názor a různými variantami "osvícené" regulace je asi tato:

Nesouhlasím s jediným slovem, které říkáte, ale navždy budu bránit, abyste je říkat mohl. Na opačném konci je zabij nevěřícího psa! Mezi tím je mnoho odstínů, které jsou více či méně přitahovány k pravému extrému a většinou končí diktaturou. Přejme všem lidem svobodu vyjadřování a přejme všem národům jejich Velkou revoluci, i kdyby měla přijít po staletích...

Poznámka JČ: To, že někdo kritizuje něčí nekompetenci, přece neznamená, že mu tím upírá právo na svobodu projevu. Ale jde myslím o něco jiného: O základní pokoru a odpovědnost vůči "naší" demokracii. Často si všímám, že čeští politikové se zmocňují veřejného prostoru a žvaní, co jim slina na jazyk přinese. Například v Británii většinou u veřejných osobností vnímám určitou základní pokoru, například v tom, že jsem si vědom, že v médiích nemám nárok na bezbřehé žvanění, a snažím se tedy vyjádřit co nejpregnantněji a co nejstručněji. U demokrata očekáváme podstatnou míru odpovědnosti, že se bude informovat a promyslí si, co chce veřejně říkat, aby nezahnojoval demokratický diskurs nesebekriticky prezentovanými nesmysly. Noam Chomsky poukazuje na to, že nejdůležitější je uplatňovat kritické myšlení vůči sobě samotnému.

Putin a Porošenko jednali v Minsku

27. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský a ruský prezident spolu vedli přímé rozhovory o krizi na východní Ukrajině, avšak nedospěli k žádnému řešení. Ukrajinský prezident Petro Porošenko uvedl, že co nejdříve bude vypracována "cestovní mapa" na ukončení bojů mezi ukrajinskými vojáky a separatisty. Vladimír Putin konstatoval, že Rusko bude napomáhat dialogu, ale že je to záležitost pro samotnou Ukrajinu.

Izrael a Hamas se dohodli o příměří v Gaze

27. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Izrael a organizace Hamas ukončily 50 dní ničení a krveprolévání v Gaze po usmrcení 2000 lidí dohodou o příměří na dobu neurčitou. Poté, co bylo Egyptem vyjednané příměří oznámeno, v Gaza City se začalo oslavovat a Hamas prohlásil, že zvítězil. Avšak násilí pokračovalo až těsně do vyhlášení příměří v 19 hodin místního času v úterý. Dělostřelecký granát usmrtil jednoho Izraelce a zranil šest dalších v regionu Eškol pouhých několik minut před zahájením příměří. Celkem stoupl počet usmrcených Izraelců na 69. Z toho bylo 64 vojáků a jeden čtyřletý chlapec.

Putin nedopustí, aby byl ponížen

27. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Není pochyb, že Spojené státy a Evropská unie učinily všechno, co je v jejich silách, aby přesvědčily ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby vyjednával s Putinem konstruktivně. Postoj prezidenta Putina zůstává nejasný. Klíčem je ale ruský národní zájem, píše bývalý britský ministr zahraničí David Owen.

Guardian: Kéž by na Ukrajině došlo k dohodě

27. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Na fotografii v novinách je mrtvá mladá žena, její matka vedle ní pláče. Pár metrů od nich jsou rozsypané potraviny a chleba. Takhle může v roce 2014 skončit na východní Ukrajině cesta na nákup, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian.

Dělostřelecký granát, který tuto mladou ženu zabil, byl údajně ukrajinský, jenže rakety z obou stran způsobují mrtvé a raněné v tomto regionu obrovskou rychlostí. Asi 60 lidi je usmrcováno každý den, vojáci i civilisté, a daleko vyšší počty osob jsou zraněny. Jiná fotografie vypráví jiný příběh: rozhněvaná žena středního věku útočí na údajného špiona, obviněného, že získával informace pro ukrajinské dělostřelectvo. Byl v Doněcku přivázán k pouliční lampě. Tohle jsou obyčejní lidé, mají na sobě roztrhané modré džínsy, nosí tašky Adidas, lidé, kteří právě byli u holiče nebo u zubaře, a pak jsou náhle mrtví, anebo po sobě na ulici plivou.

Putinův bývalý poradce:

"Vladimír Putin chce zpět získat Finsko"

27. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Vladimír Putin se bude snažit rozšiřovat Rusko, dokud "nedobude" Běloruska, pobaltských zemí a Finska, tvrdí jeden z jeho bývalých nejbližších poradců. Andrej Illarionov, hlavní hospodářský poradce Vladimíra Putina v letech 2000-2005, se vyjádřil, že Putin usiluje o "historickou spravedlnost" a o návrat do éry posledníh cara Mikuláše II. a Sovětského svazu za Stalina. Illarionov řekl švédskému deníku Svenska Dagbladet, že Rusko bude argumentovat, že poskytnutí nezávislosti Finsku r. 1917 bylo "zradou proti národním zájmům".

NATO plánuje proti ruské hrozbě nové vojenské základny ve východní Evropě

26. 8. 2014

čas čtení 5 minut

V reakci na krizi na Ukrajině a ve snaze odstrašit Vladimíra Putina, aby se nepokusil zasáhnout v bývalých pobaltských republikách rozmístí NATO své jednotky na nových základnách ve východní Evropě, konstatoval jeho šéf Anders Fogh Rasmussen. Rasmussen, bývalý dánský premiér, se vyjádřil, že summit Severoatlantického společenství v Cardiffu ve Walesu příští týden překoná rozbroje v alianci a schválí rozmístění svých jednotek na ruských hranicích. To určitě vyvolá silnou reakci z Moskvy.

Finský lev ruského medvěda zbytečně nedráždí

26. 8. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 27 minut

"--Jeden finský voják se rovná deseti Rusákům.

--Dobře...a co až přijde ten jedenáctý?"

Väinö Linna, Neznámý voják

Finský prezident Sauli Niinistö byl prvním evropským státníkem, který od Olympiády v Soči a od ruské anexe Krymu navštívil 15. srpna 2014 pracovně Rusko. Niinistö se rozhodl nezrušit dávno domluvenou schůzku s ruským protějškem, a to i přes současné napjaté vztahy mezi EU a Ruskem v kontextu probíhající ukrajinské krizi. Jak je to se vztahy Finska a Ruska a proč patří Finsko k těm zemím v EU, které se sankce značně dotknou? Je čas obnovit tradiční finskou politiku politického realismu, nebo vstoupit do NATO navzdory velkému sousedovi?

Prosíme, podpořte finančně interkulturní filmový projekt

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta



Britské listy spolupracují s dokumentaristkou Dominikou Švecovou na dvou časosběrných dokumentárních filmech o přípravě a průběhu Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze mezi Vánocemi 2014 a Novým rokem 2015. Do Prahy přijede přes 30 000 mladých lidí z nejrůznějších zemí. Připravované filmy Dominiky Švecové budou zkoumat, jakým způsobem proběhne interakce mezi těmito "cizinci" a lidmi z České republiky. Taizé je ekumenické hnutí, které organizuje mezinárodní setkání mladých lidí - příslušníků nejrůznějších náboženství světa - katolíků, protestantů, ale i muslimů. Jak bude uzavřená Česká republika reagovat na tuto akci?

Jsme přesvědčeni, že otevírání dveří do světa je jedním z nejdůležitějších úkolů dnešní české společnosti. Proto na výrobě těchto filmů spolupracujeme.

Oba snímky se budou vysílat v České televizi v březnu 2015. Z větší části ČT tento projekt financuje, avšak k jeho zdárné realizaci potřebujeme určitou finanční podporu od veřejnosti prostřednictvím crowd funding. Doufáme, že nám čtenáři Britských listů pomohou. Ideálně potřebujeme sebrat částku 50 000 Kč.

Kdo by chtěl přispět, otevřete si prosím TUTO STRÁNKU

Děkujeme.

Jan Čulík

Zde je informační video klip také v angličtině:

Politici by nejefektivněji "bojovali proti komunismu" splněním předvolebních slibů

26. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Občas v těchto dnech pomáhám jako tlumočník postgraduální studentce z Glasgow University Amy Mackinnon při jejích rozhovorech po vlastech českých s českými občany o tom, jak na období před rokem 1989 pohlížejí dnešní mladí i starší lidé. Vyplývá z toho několik zajímavých skutečností:

1. Interpretace historie se neustále mění v závislosti na našich aktuálních zážitcích a zkušenostech. Minulost stále porovnávám s tím, co je dnes. Čeští občané, kteří jsou dnes nespokojeni, vnímají dobu před rokem 1989 jako daleko pozitivnější než dnešek. Čeští občané, kteří jsou dnes spokojeni, vnímají dobu před rokem 1989 negativně.

Je muž, který je vysoký, šťastný?

26. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Po šokujícím způsobem primitivní reakci pražských médií na nedávnou návštěvu filozofa jazyka a politologa Noama Chomského v České republice je velmi záslužné, že pražská kina filmového umění nyní tiše promítají pozoruhodný animovaný film slavného režiséra Michaela Gondryho, který je jeho rozhovorem s Chomským.

Při sledování filmu si uvědomíte, že Chomský je myslitel velkého kalibru. Gondryho dílo se zabývá problémy lidského vnímání světa a mnoha neznámými, které fungují při tomto procesu. Režisérův rozhovor s Chomským doprovází jeho animované kresbičky, které jsou hravou a inteligentní variací na tuto diskusi o závažných tématech. Film se promítá s českými titulky Dany Hábové, které jsou tentokrát téměř úplně v pořádku (to nebývá automatické, často obsahují české titulky anglických či amerických filmů naprosté nesmysly). Jen na jednom místě se paní Hábová přeslechla, když Chomský hovoří o své analýze semitských jazyků, paní Hábová přeložila do titulků chybně něco o "sémantice".

Příští promítání tohoto filmu v kině Aero v Praze na Žižkově bude 1. září, ale hraje se také v pražských kinech Světozor a Oko, ZDE najdete informace kdy. Určitě si tam zajděte!

Rusko: Ruští vojáci "překročili hranici omylem"

26. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Moskva přiznala, že muži zajatí na Ukrajině jsou opravdu ruští vojáci v činné službě, avšak uvedla, že "překročili hranici omylem". Ukrajinské úřady zveřejnily videozáznamy výslechů válečných zajatců, kteří uvedli, že jsou ruskými vojáky v činné službě. Jeden řekl, že mu nesdělili přesně, kam jedou, ale že mu došlo, že je na Ukrajině. Autenticita ukrajinských videozáznamů nebyla potvrzena z nezávislých zdrojů, avšak skutečnost, že ruské tiskové agentury zveřejnily zprávu ruského ministerstva obrany, že ruští vojáci skutečně přešli hranici na Ukrajinu, naznačuje, že videozáznamy jsou autentické.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA: Egypt a Spojené arabské emiráty bombardovaly Libyi

26. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Američtí činitelé tvrdí, že Egypt a Spojené arabské emiráty minulý týden bombardovaly islámské extremisty v Libyi. Pokud by tomu tak bylo, šlo by o eskalaci mocenského konfliktu mezi islamisty a vládami na Blízkém východě. Piloti ze Spojených arabských emirátů prý použili egyptských leteckých základen k dvojímu bombardování islamistických bojovníků, kteří se snažili ovládnout libyjské hlavní město Tripolis. V převzetí města se jim zabránit nepodařilo. Islámské milice Tripolis ovládly a donutily zvolenou libyjskou vládu, aby uprchla to města Tobruk na východě země.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajinský prezident uspořádá v říjnu předčasné volby

26. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko rozpustil parlament a vyhlásil, že se v říjnu budou konat předčasné volby. Ukrajina dál bojuje proti proruskému povstání na východě země a Kyjev znovu obvinil Rusko, že posílá své vojáky na ukrajinské území.

Porošenko uvedl, že volby se budou konat 26. října a že rozpuštění parlametu, signalizované rozkladem vládní koalice, k němuž došlo minulý měsíc, je "v souladu s očekáváním drtivé většiny občanů Ukrajiny". Porošenko to charakterizoval jako snahu "očistit" parlament.

Kam zmizela čtvrtá opice

26. 8. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Lidé si už zvykli na tu podivnou věc, že se v dnešní době chce někdo dožadovat pozornosti pro umělce v hladovění, a tím, že si zvykli, byl nad ním vysloven ortel.

Franz Kafka

Cosi se proslýchá: Tam venku, za ústavní zdí, se prý svět vymkl z kloubů a šílí. Umírají ženy i děti. Údajně je jich už víc padlých než vojáků. Mnohem víc. Ale říkejte to bláznům. Ti mrtví prý nejsou ve skutečnosti vůbec mrtví, ale jenom se tak tváří. Prostě je kdosi pomazal kečupem, aby to vypadalo jako krev. Rozumíte? Jen tak pro oko pitomých reportérů. Chápete? Aby bylo o čem psát.

Ruská intervence na východní Ukrajině vedla k posílení ukrajinské národní totožnosti

26. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Kyjev je pod tlakem ze všech stran: Rusko si chce zachovat Ukrajinu ve své sféře vlivu. Západ, zejména Německo, chce konflikt na Ukrajině ukončit, aby mohlo znovu jednat s Ruskem. Solidarita Evropské unie s Ukrajinou je omezená, chápání procesů na Ukrajině zůstává v EU rovněž omezené. Proto nebude úterní Porošenkova cesta do Minsku k jednání s Vladimírem Putinem zrovna jednoduchá, píše Christian Neef v německém týdeníku Der Spiegel.

K eutanázii

25. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s událostí v nemocnici v Rumburku se opět začalo mluvit o problematice eutanázie. Ministr zdravotnictví Němeček např. eutanázii odmítá, ačkoli např. ve Švýcarsku je legální už od roku 1942.

Názor ministra Němečka na eutanázii: ZDE

Eutanázie ve Švýcarsku: ZDE

  K tomu dvě osobní svědectví a jeden můj deset let starý článek. Kdysi jsme na ChristNetu dost intenzívně o eutanázii debatovali. Jeden katolický lékař tam tvrdil, že to není problém, že se to už běžně děje, neboť když se např. nemocnému v terminálním stádiu rakoviny podávají opiáty proti bolesti, musí se dávka zvyšovat, až nemocného zabije, pokud nezemře dříve na svou nemoc. Na druhou stranu můj známý, jiný lékař, mi líčil, jak v Česku panuje neochota předepisovat opiáty a jak údajně při svém nástupu na nejmenované nemocniční oddělení slyšel lidi řvát bolestí, což vyřešil předepsáním opiátů. Rozhodně je to velký problém a ti umírající trpící nemají sílu hájit své zájmy ve veřejné debatě. K tomu více ZDE

  Pokud jde o obecný problém eutanázie a jejího odsuzování ve jménu křesťanských hodnot, napsal jsem o tom již před více než deseti lety pro Britské listy tento, podle mne stále velmi aktuální, článek:  ZDE

Jak je to vlastně s lidskostí Palestinců

26. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Některé tuzemské sdělovací prostředky, potažmo "renomovaní komentátoři", se se železnou pravidelností soustředí na "dehumanizaci" Palestinců v Gaze tím, že je líčí jako nesvéprávné bytosti, jež jsou v područí Hamásu a jež vystavují svoje životy a životy svých dětí "na odiv" izraelským útokům. Jak je to ale s onou nelidskostí Palestinců vlastně doopravdy? Jsou civilní obyvatelé pásma Gazy skutečně tak nesvéprávná zvířata, že své "mladé" obětují na střechách vlastních domů, pod nimiž se nacházejí skladiště zbraní, aby mohl Hamás propagandisticky nad Izraelci zvítězit?

Průzkum veřejného mínění uskutečněný v pásmu Gazy s účastí jednoho tisíce respondentů, který byl zveřejněný 23. srpna v sobotu, ukazuje ZDE, že drtivá většina Gazanů, necelých 88 procent, si přeje dlouhodobý klid zbraní. Dalších 10 procent z dotazovaných vyjádřilo podporu "středně trvajícímu příměří".

Mír na Ukrajině?

26. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Často se objevuje tvrzení, že úřady v Kyjevě "měly nechat východ jít", kultivovaně s ním dohodnout "rozvod" a zabránit tak násilí. Fotografie jednoho z představitelů východoukrajinských separatistů Pavla Gubareva vystihuje v dokonalé zkratce pochybenost podobných představ, stejně jako zaklínadla "federalizace". "Zachraňte Donbas" začalo znít teprve v okamžiku, kdy se Kyjev postavil na aktivní odpor nijak neskrývanému pokusu rozporcovat Ukrajinu. Dávno předtím byly narýsovány mapy dělící stát na polovinu, přičemž západní ostatky mají být přeměněny v chudý vnitrozemský stát zbavený podstatné části výměry úrodné půdy a větší části průmyslové základny a východní část usilovat o sjednocení s Ruskou federací. Nejde o Donbas. Jde o Ukrajinu.

29210

Možná nejobscénnější text, jaký vyšel v českých médiích za poslední čtvrtstoletí

25. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Pan David Peter projevuje absolutní neúctu k faktům. Mnoho mezinárodních médií informovalo, že mezi upozorněním, že izraelská armáda bude obytné domy bombardovat, a bombardováním, uplynulo často pouhých pět minut, takže řeči o varování hodinu předem protiřečí faktům.Tváří tvář vyvraždění 487 palestinských dětí izraelskou armádou jsou však Peterovy řeči o kečupu sprosťárnou, jakou svět neviděl. Člověku opravdu zatrne. (Mimochodem, i kdyby byla pravda, že "pánové z Hamasu zamkli dveře" - množství západních novinářů svědčilo o tom, že aktivisté a bojovníci z Hamasu v Gaze vůbec nejsou vidět - vraždění dětí a civilistů je válečným zločinem, i kdyby nepřátelská strana "zamkla dveře". Armáda prostě nesmí zabíjet civilisty za žádných okolností.)

Lidové noviny tímto textem dosáhly pozoruhodného rekordu v obscénnosti.

V souvislosti s kontroverzí ohledně perzekuce homosexuálů v Rusku napsal před časem ruský majitel britského deníku Independent Alexander Lebeděv v Británii toto: "Rozdílem [mezi Británii a Ruskem] je to, že v Británii jsou idioti obyčejně izolováni, nejsou součástí mainstreamu, kdežto v Rusku jsou idioti součástí mainstreamu, dostávají prostor v televizi, naslouchá se jim, píší články." - Totéž bohužel platí i o České republice. Idioti jsou (nejen) v Lidových novinách součástí mainstreamu. Novináři nemají soudnost. Nevědí, že člověk má sice právo na vlastní názor, nikoliv však na vlastní fakta a že nelze publikovat věcné nesmysly jako údajný "názor". Nemluvě o povědomí o základních principech lidskosti a slušnosti.

Absolutní selhání údajných pražských intelektuálních "elit" od pádu komunismu je mi naprostou záhadou. Může tu bezostyšnost - a bohužel - i omezenost, neslušnost, někdo vysvětlit? (JČ)

Muslimští představitelé, ale nevím vlastně jestli to s islámem má něco společného, umějí narafičit dobré záběry. Naranžují kečup, přivedou reportéry: "Jaká hrůza! Izraelská armáda zase zabila civilní obyvatelstvo!" Pak se ti figuranti provětrají a už zase přichází nová skupina reportérů... Potom vycházejí články, jak izraelská armáda ničí a zabíjí ty chudáky. Nikdo se moc neptá, zda do toho domu, který vybouchl, volala předem izraelská armáda, ať jej vyklidí, že za hodinu bude bombardovaný. Ale pánové z Hamasu zamkli dveře a to už reportér nevidí, nebo nechce vidět. Pak svět volá: "Podívejte se na ty Židy, na ten apartheid!"

Zdroj: ZDE

Jak to vypadá a kam to směřuje na Ukrajině

22. 8. 2014 / Craig Proctor

čas čtení 13 minut

Pokračující ukrajinský konflikt, který vznikl v souvislosti s prvními protesty na podporu Evropské unie na Majdanu v polovině prosince 2013 a rychle se proměnil v občanskou válku, nyní, jak se zdá, kulminuje. Avšak na východě stále trvají úporné boje a z četných zpráv o velkém množství mrtvých a raněných i mezi civilisty vyplývá, že tato etapa války je možná pro prozatímní ukrajinskou vládu i pro obyvatelstvo na východě země dosud nejnebezpečnější.

What it looks like and what it is leading to in Ukraine

22. 8. 2014 / Craig Proctor

čas čtení 10 minut

The ongoing Ukrainian conflict that started with the pro-EU Maidan protest in the first half of last December, and quickly transformed into Civil War now seems to be coming to a head. But with heavy fighting still going on in the East and numerous reports of heavy casualties including civilian losses this phase of the war could be the most dangerous for Ukraine's interim government and the Eastern population yet.

Jaký je rozdíl mezi dětmi

25. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Po prvním dítěti nikdo ani nemrkl brvou, po padesátém dítěti se křídlo letadla vůbec ani nezachvělo, po stém dítěti přestali počítat, po dvoustém dítěti obvinili Hamas. Po třístém dítěti obvinili rodiče. Po čtyřstém dítěti si začali vymýšlet výmluvy, po zabití prvních 478 dětí je to všem jedno, píše v izraelském deníku Haaretz Gideon Levy.

Pak přišlo naše první dítě a Izrael se dostal do stavu šoku. Náhle má smrt tvář a snivé modré oči a světlé vlasy. Malé tělo, které už nikdy nevyroste. Náhle má smrt chlapečka význam, náhle je to šokující. Je to lidské, pochopitelné a dojemné. Je to také lidské, že zabití izraelského dítěte, našeho dítěte, vyvolá větší soucit než smrt nějakého jiného dítěte. Co je ale nepochopitelné, je izraelská reakce na zabíjení jejich dětí.

Hledáme pomoc

25. 8. 2014 / Štěpán Cháb

čas čtení 3 minuty

Paní Alena je samoživitelka. Její bývalý manžel stihl před rozvodem udělat dluh vyšší nežli půl miliónu. Poté od paní Aleny a vlastních dětí odešel. Dluh neplatí, ten tedy připadl na jeho bývalou manželku. Na paní Alenu. Ta má kvůli tomu obestavený plat exekutorem a musí vystačit i s dětmi s životním minimem, který ji exekutor musí ponechat. Nejstarší syn momentálně ukončil základní školu a přestupuje na střední. Je to velmi chytrý kluk. Základní školu ukončil s vyznamenáním, na střední školu byl přijat bez přijímaček.

Ovšem škola vyžaduje, aby si žáci donesli velké množství učebnic. Doba, kdy škola učebnice zapůjčovala, je evidentně dávno pryč.

Výzva Ledové vědro: soutěž celebrit, která nemá nic společného s dobročinností

22. 8. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

The Guardian vydal silně kritický článek Petera Robinsona k aktuální kampani, která probíhá na sociálních sítích. Článek poukazuje na to, že je jistě záslužné snažit se získat peníze na něco tak závažného, jako je onemocnění motorických neuronů (ALS). Na druhé straně ale ukazuje na způsob, jakým dobře zmíněná kampaň zmutovala, díky sdílení na sociálních médií, v bizarní soutěž celebrit, nabývající tragikomických rozměrů. Autor připomíná svůj dva roky starý blog, v němž ironicky zpochybňoval vypovídací hodnotu hitparád ovlivňovaných obřími marketingovými rozpočty a sociálními sítěmi "z uzdy utrženou" posedlostí fanouškovských základen návrhem, aby muzikanti nahráli zvuk toho, když se vyprazdňují do žlutého kbelíku. Prodejnost těchto nahrávek by mohla být lakmusovým papírkem k tomu, aby se změnil algoritmus výběru skladeb do hitparád.

Záznamy v trestním rejstříku omezují životní vyhlídky Afro-Američanů v USA

22. 8. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění v USA se liší životní vyhlídky bílých a černých Američanů jako den a noc. Průzkum byl proveden v souvislosti s vývojem ve městě Ferguson ve státu Missouri, kde bílý policista zastřelil neozbrojeného černého mladíka Michaela Browna, přestože ten volal "Nestřílejte!" Pouze 37% bílých Američanů se domnívá, že střelba policistů do občanů nastoluje vážné rasové otázky, kdežto takový názor zastává plných 80% Afro-Američanů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21. srpen 1968 | Ukrajina | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
28942