Izrael: "Unesený" voják byl usmrcen v boji

3. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Izrael uvedl, že má vědecké důkazy, že Hadar Goldin, voják, o němž se Izrael v pátek obával, že byl unesen, byl usmrcen v boji. Oznámil to hlavní izraelský vojenský rabín a premiér Binjamin Netanjahu naznačil, že vojenská operace Izraele v Gaze končí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

The Guardian: Co si myslíme o zabíjení dětí v Gaze: Mimořádná obscénnost

3. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Ve válkách se zabíjejí lidi, včetně učitelů ve třídách, zdravotních sester v nemocnicích a zemědělců na polích. Avšak když v ocelovém krupobití, které proti sobě navzájem posílají vojáci, umírají děti, je to mimořádná obscénnost. Děti nemají žádnou agendu, nemají ani nejmenší stopu odpovědnosti, kterou dospělí mohou nést různou měrou.

Děti neznají propagandu, nejásají na rozhněvaných shromážděních, neposílají muže do války s požehnáním, nesedí na schůzích, kde důvody pro či proti vedení války vážně přetřásají muži středního věku. Ne, děti jen umírají. Nebo přijdou o své nožičky, o své ruce, o své oči. Scény v základní škole v Džabalii přivedly zkušené činitele OSN, kteří viděli a zažili mnoho, k slzám.

Kdy genocida je přípustná

3. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Premiér Binjamin Netanjahu jasně uvedl na začátku tohoto zásahu, že jeho cílem je obnovit udržitelný klid pro občany Izraele. Souhlasíme přece, že je povinností každé vlády zajistit bezpečnost svých občanů. Pokud političtí představitelé a vojenští odborníci rozhodnou, že jediným způsobem, jak dosáhnout tohoto cíle, je genocida, je pak přípustné realizovat tyto odpovědné cíle?

Toto je článek Yochanana Gordona, který původně vyšel na stránkách listu The Times of Israel a pak byl odstraněn. Autor se za článek posléze omluvil.

Vyvraždit Gazu?

2. 8. 2014 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Nejprve základní fakta. Pod titulem "Kdy genocida je přípustná (When genocide is permissible)" uveřejnil v pátek 1. tm. Yochanan Gordon článek, v němž se ptal: "Když se političtí předáci a vojenští odborníci rozhodnou, že jediný způsob jak dosáhnout svého cíle udržet trvalý klid je prostřednictvím genocidy, je potom přípustné dosáhnout těchto odpovědných cílů?" Článek otiskl anglickojazyčný deník vycházející v Jeruzalémě The Times of Israel a týdeník vydávaný na newyorském Long Islandu 5 Towns Jewish Times. (Vydavatelem týdeníku je autorův otec, autor sám je jedním ze dvou vedoucích redaktorů s vlastním blogem.) Pro úplnost dodejme, že list The Times of Israel stáhl článek sotva několik hodin po publikaci ze svého webu a blog Yochanana Gordona zcela zastavil, také týdeník jeho otce text stáhl -- ovšem teprve potom, co objevil takřka všude ve světě na twitteru a autorově facebooku. Gordon potom zaslal omluvu, a to vzhledem k rozšíření článku tiskové kanceláři Jewish Telegraphic Agency. V omluvě se však Gordon výslovně nezříká své myšlenky o použití genocidy. Obecně jenom "hluboce lituje a prosí za odpuštění", nechtěl prý "vyzývat, aby bylo ublíženo lidem, byť i moje slova takový dojem vyvolávala."

Teroristé v Gaze

4. 8. 2014 / Václav Hořejší

čas čtení 10 minut

V Gaze jsou už zase každý den masakrovány desítky, ba stovky civilistů, včetně malých dětí. Soustavně jsou ničeny tisíce obytných domů, školy a nemocnice, veškerá infrastruktura.

Je třeba to říci otevřeně -- jedná se o státní terorismus.

Izraelská armáda usmrtila 100 osob v městě Rafah

2. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Boje v Gaze ještě více zintenzivnily. Izraelské jednotky provádějí ofenzívu kolem měst Khan Younis a Rafah na jihu Gazy. Zřejmě se snaží zabránit Hamasu v přesunutí vojáka, o němž se uvádí, že byl zajat.

V městě Rafah, kde měl být izraelský voják Hadar Goldin zajat, způsobilo izraelské bombardování těžké civilní ztráty. Izraelská vojska se dále střetávají s bojovníky z Hamasu.

Izraelská armáda vydala telefonní nahrávkou varování všem obyvatelům Gazy, aby za žádných okolností nevycházeli na ulici.

V Rafahu bylo usmrceno od doby, kdy páteční příměří zkolabovalo, asi 100 osob. Více než deset jich bylo usmrceno jinde v Gaze a desítky byly zraněny. Hlavní nemocnice v Rafahu musela být evakuována, protože se stala v pátek odpoledne terčem dělostřelecké palby.

Dosud bylo usmrceno asi 1650 Palestinců a více než 8000 jich bylo zraněno. OSN odhaduje, že osmdesát procent mrtvých jsou civilisté. Palestinští činitelé uvádějí, že více než 300 mrtvých jsou děti. Na izraelské straně zahynulo 63 vojáků a 3 civilisté.

Hledají se lidi pro postgraduální výzkum, v Brně i v Praze

2. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Postgraduální studentka Glasgow University Amy Mackinnon hledá lidi, nyní především v Brně, kdo by si s ní pohovořili o tom, jakou mají představu o životě v Československu před rokem 1989. Celý srpen je v Praze, z toho od 6. do 11. srpna v Brně. Prosím, ozvěte se jí. Také by ocenila, kdybyste přeposlali tuto výzvu na facebookové nebo jiné stránky mladých lidí, ne nutně příznivců Britských listů, neboť čtenáři BL mívají spíš "levicové" názory a výzkumnice potřebuje názory z celého spektra osob v české společnosti. Díky. Jan Čulík

Dobrý den. Jmenuju se Amy Mackinnon, jsem postgraduální studentka z University of Glasgow ve Skotsku.

Píši disertační práci o mezigeneračních vzpomínkách na období komunismu v Československu.

Konkrétně mám zájem o to, jak se dívají na dobu před rokem 1989 lidé v ČR z postkomunistické generace (mladí lidé 18 až 28), jak si představujete tuto dobu, a jak se to srovnává se staršími generacemi, kteří mají osobní vzpomínky na éru státního socialismu před rokem 1989.

Hledám lidi, kteří by měli zájem o rozhovor se mnou pro můj výzkum. Může se zůčastnit kdokoliv, kdo je Čech (anebo kdo prožil v ČR většinu svého života) a je starší než 18 let. Budu v Brně od 6. do 11. srpna.

Rozhovory mohou být vedeny v českém nebo anglickém jazyce. Ráda vás pozvu na pivo nebo na kávu.

Pokud máte zájem o účast, prosím, napište mi: mackinnon.ak@gmail.com

Děkuji vám!

K čemu je použitelný Marek Benda?

2. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Poslanec ODS Marek Benda nedávno vyslovil tento názor (video úplně na konci článku, na který odkazuji):

"Dobře víte, pane ministře, že v dětském domově žádné použitelné děti v reálu nejsou, to je přece realita... Možná to zní drsně, ale to jsou děti, které jsou mnohdy jako tak nemocné a tak to, že nikde jinde než v tom dětském domově nepřežijou.".

POLITICKO-EKONOMICKÁ REFLEXE

Po oslavě 70. narozenin Bretton Woods

2. 8. 2014 / Jan Campbell

čas čtení 38 minut

Ex Nihilo Nihil Fit
z ničeho nic není

Význačná část autorova článku Parvum parva decent, věnovaného 100 letému výročí vynálezu křížovky a bankovního systému Federal Reserve System a uveřejněného v Rusku začátkem tohoto roku, se zaobírá zrozením Bretton-Woodské dohody.

V článku se posuzují dvě inovace z roku 1913: první inovací je křížovka vytvořena Arturem Wynnem dne 21. 12. 1913. Byla vytvořena za účelem zábavy a podpory alternativního smýšlení. Druhou inovací je křížovka kolektivu-příslušníků rodin Rothschildů, Morganů, Warburgů a Rockefellerů. Jejich křížovka byla schválena v předvánočním čase dokonce prezidentem USA 23. 12. 1913. Křížovka byla vytvořena za účelem vývoje jedinečného bankovního systému.

Za údajné zajetí izraelského vojáka usmrtila izraelská armáda 53 civilistů

1. 8. 2014

čas čtení 7 minut

Paul Mason: Třiapadesát palestinských civilistů dnes ráno vstalo a myslelo si, že platí příměří.Podívám se, co se stalo s mým bytem. Půjdu nakupovat. Podívám se na své pole. Stali se obětí ohňové bouře.

Tenhle chlapec má zranění hlavy. Toto batole, zachráněné z ruin, má zranění od šrapnelu. Přežije, nikdo ale neví, komu tohle dítě patří. Tenhle muž viděl, jak jeho syn byl zasažen do boku střelbou z pušky.

Tenhle chlapeček, sám, v šoku, na nemocničním vozíku, než si ho zdravotníci povšimnou. Všechno to jsou civilisté. Všichni byli zasaženi dělostřeleckými granáty nebo kulkami, které vystřelila izraelská armáda.

Tato nemocnice dnes přijala 96 raněných od příměří. Toto je raněný číslo 97. Toto je realita tohoto příměří.

(Plačící chlapec)

Příbuzným usmrcených jsou technické podrobnosti toho, kdo to příměří porušil, úplně jedno. Na prvním místě je kruté vědomí, co se stalo.

Izraelci a Hamas spolu budou muset vyjednávat, jinak se civilní infrastruktura v Gaze úplně rozloží.



Moderátorka Cathy Newman, Channel Four News: No, Hamas stále ještě nepřiznal zodpovědnost za zajetí izraelského vojáka, který pracoval na ničení tunelů Hamasu pod pásmem Gaza. Avšak ten incident rychle ukončil plánované 72 hodinové příměří a vyvolal násilnou reakci od izraelské armády, v jejímž důsledku bylo podle zpráv usmrceno více než padesát Palestinců. Třídenní humanitární příměří začalo v 8 hodin ráno v pátek. Do 45 minut přišly první zprávy o obnovených bojích. Izrael pak tvrdil, že extremisté z Hamasu zaútočili na izraelské vojáky, kteří hledali tunely Hamasu, usmrtili dva vojáky a jednoho zajali. Byl jmenován jako třiadvacetiletý druhý důstojník Hadar Goldin. Za okamžik uslyšíme o izraelské reakci na zajetí jeho vojáka od Inigo Gilmora v Tel Avivu.

Avšak nejprve k Paulu Masonovi v Gaze, který zažil na vlastní kůži některé důsledky tohoto incidentu. Paule, jaké jsou nejnovější zprávy?

Paul Mason: Třiapadesát palestinských civilistů dnes ráno vstalo a myslelo si, že platí příměří. Podívám se, co se stalo s mým bytem. Půjdu nakupovat. Podívám se na své pole. Stali se obětí ohňové bouře. Pokud máme věřit časovým údajům Izraelců, boje byly obnoveny před údajným zajetím izraelského vojáka Hadara Goldina. Ale pak určitě zintenzivnilo. Podařilo se nám dostat do vzdálenosti deseti kilometrů od místa, kde byl údajně zajat. A když jsme tam dojeli, izraelská pěchota a izraelské dělostřelectvo střílelo do oblastí, kde byli v ulicích civilisté.

Ničení a zabíjení, které uvidíte, je hodně znepokojující. Důsledkem toho samozřejmě bylo, že příměří bylo zrušeno.

Nejsou pro Člověka v tísni a pro českou Amnesty International Palestinci lidmi?

2. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Může mi někdo vysvětlit, proč se [v českých médiích] v situaci válečného konfliktu mluví o "únosu" a ne o "zajetí" nepřátelského vojáka? ptá se na Facebooku Filip Outrata a pokračuje:

Rád bych přispěl nějakými penězi na pomoc obětem humanitární katastrofy v Gaze. Pro jistotu jsem se podíval na stránky naší největší humanitárky Člověk v tísni. O pomoci Gaze tam není ani zmínka, dokonce chybí i zmínka o samotné existenci této lidské tísně značně velkých rozměrů. Napadá mě: nejsou obyvatelé Gazy z pohledu ČvT v tísni? Nebo snad nejsou lidmi? Nebo jsou prostě na špatné straně politických preferencí šéfů Člověka v tísni? Tuším poslední možnost.

K tomu napsal na Facebooku Tomáš Bartonec: Filipe, my podporujeme Lékaře bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF), jsou tam. A Miško Brnický: U nás je možné pomôcť skrze charitu: ZDE

A Vít Souček: Ja jsem se zas tazal Amnesty International ČR, jestli bude nejaka kampan za zastaveni nasili v Gaze nebo jestli se i oni zucastni pochodu Prahou minuly tyden? Jsem byvaly prispevatel AI, tak jsem doufal v alespon kratkou odpoved a nic?

Od začátku konfliktu v Gaze výrazně stoupl počet antisemitských útoků v Británii

2. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Počet antisemitských hate crimes, zločinů nenávisti, stoupl v první polovině roku 2014 v Británii o více než třetinu a v červenci, v době nynější krize v Gaze, kulminoval na pětiletém maximu. Od ledna do června 2014 se zvýšil počet antisemitských trestných činů v Británii o 36 procent, bylo jich zaznamenáno 304. Jen v červenci, v době vojenské ofenzívy Izraele v Gaze, došlo ke 130 antisemitským incidentům.

Izraelská invaze Gazy vedla dosud k usmrcení více než 1400 Palestinců, většina z nichž byli civilisti, včetně mnoha dětí, a to vedlo k širokému mezinárodnímu odsouzení izraelské vlády.

Community Security Trust, který argumentuje, že pro vlnu antisemitské nenávisti neexistuje žádné ospravedlnění, a požaaduje, aby ji slušní lidé odsoudili, konstatuje, že mnoho pachatelů antisemitských útoků odkazuje na situaci v Gaze.

V Británii vzniká v židovské komunitě strach.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na shromáždění za otevřenou invazi na Ukrajinu přišlo v Moskvě asi 500 osob

2. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

KD│ Na dnešní shromáždění "Za boj o Donbas" svolané ruskými ultranacionalisty do Moskvy a požadující přímou ruskou vojenskou intervenci na Ukrajině se podle nezávislého serveru Grani.ru dostavilo asi 500 znaveně vyhlížejících osob s ruskými, carskými, "novoruskými", "doněckými" vlajkami a portréty separatistického velitele Igora Strelkova.

Tříhodinový videozáznam, jehož vkládání pořizovatel zakázal, můžete shlédnout ZDE.

Zatímco na provládní demonstrace do Moskvy jsou obvykle ve značném množství sváženi demonstranti z jiných částí Ruska, demonstrace organizovaná doněckými separatisty a jejich moskevskými podporovateli takovou podporu nedostala.

Počátek obchodní války Ruska s Ukrajinou a Polskem

2. 8. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

Zahraničně politické souvislosti ukrajinské politické krize mají a mohou mít i konkrétní negativní dopady na českou ekonomiku. Protože politická krize přerostla v ekonomickou. Rusko od srpna zakazuje dovoz některých druhů ovoce a zeleniny z Polska. Polští vlastenci chroupou jablka, aby naštvali Putina.

Fascinující je ovšem nečinnost českých odborových centrál, ministerstev a potravinářské komory.

O masmediálním satanismu

2. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Nebudu psát o skutečných satanistech, o nichž toho zase tolik nevím (a nemám popravdě potřebu se dozvídat více); ale o lidové představě satanismu, která je velmi rozšířená a která se přitom značně podobá způsobu, jakým dnes tolik spotřebitelů zachází s masmediálními obsahy.

Západní "osvobozování" jsou groteskní experimenty. Ničí země, které se snaží zachránit

2. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

To píše v deníku Guardian Anthony Loewenstein a ukazuje především na Lybii. V Lybii nyní zuří občanská válka, ozbrojené skupiny řádí v ulicích a násilí je všude. OSN a americký velvyslanec utekli. Jenžee Libyi dnes svět většinou ignoruje, protože zahraniční korespondenti mají moc práce. Nejsou pro ně zdroje. V nové knize vysvětluje reportér Anjan Sundaram, když píše o svých zážitcích jako novináře na volné noze v Kongu, jak jednu z nejhorších genocid v moderní éře západní šéfredaktoři většinou ignorovali.

"Západní média jsou v krizi a svět je už nezajímá," píše Sundaram. "Reportéři nyní píší o 20 zemích najednou. Novinářské kanceláře jsou ve velkých městec, velmi daleko od zemí, o nichž mají psát."

Chaos a libyjské zbraně se nyní šíří do Sýrie, do Mali i jinam, a mlčení těch, kteří r. 2011 podporovali západní intervenci, je ohlušující. Přesunuli se prostě k dalšímu konfliktu, k dalšímu místu, kde chtějí provést intervenci. Naprosto ignorují katastrofu své podpory předchozí intervence.

Hlavním argumentem při intervenci v Libyii byla takzvaná "odpovědnost ochraňovat civilní obyvatelstvo". Zajímavé je, že tento argument nikdo nepoužívá na ochranu civilistů v Gaze, které zabíjí izraelská armáda dělostřeleckou palbou a raketami. Nikdo ani nehovoří o potřebě ochraňovat civilní obyvatelstvo před brutální diktaturou v Egyptě, kterou podporují Spojené státy. Ani slovo nikdo nepozvedne na ochranu utlačovaných aktivistů v Bahrainu či v Saúdské Arábii, uzavírá autor.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Gaze bylo zahájeno příměří, ale během dvou hodin se zhroutilo

1. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Napjaté příměří vešlo v pátek ráno oficiálně v platnost v Gaze, poté,co Izrael a Hamas souhlasily s přerušením bojů na 72 hodin. Příměří vyjednaly Spojené státy a OSN. Jeho účel je humanitární.

Po noci intenzivního bombardování v Gaze z pátku na sobotu, kdy i Hamas dál odpaloval rakety do Izraele. Mluvčí izraelské armády oznámila, že se vyšetřují zprávy, že čtyři Palestinci byli usmrceni a 15 jich bylo zraněno palbou z izraelského tanku dvě hodiny předtím, než příměří začalo.

V Káhiře mají jednat delegace z Izraele a z Palestiny, jejich vyjednávání má zprostředkovat egyptská vláda.

Mezitím přicházejí zprávy, že při izraelském ostřelování jižních oblastí Gazy opět zahynulo dalších nejméně 40 osob (Reuters) a Izrael informoval OSN, že "příměří skončilo".

Izraelský deník Harec kritizuje armádu, že selhaly její zpravodajské složky a dosud nedokázaly odhalit a vyřadit z provozu velitelské a řídící struktury Hamásu, který neustále odpaluje rakety na Izrael i přes to, že operace proti němu trvají už čtvrtý týden. Při absenci aktuálních zpravodajských informací z bojiště se armáda spoléhá na excesívní užití palebné síly.

Jigal Palmor, mluvčí izraelského ministerstva zahraničí, sdělil BBC, že příměří bylo Hamasem "bezostyšně porušeno" a izraelské síly "odpovídají podél celé frontové linie" na "palbu, rakety a útoky" Hamasu.

Při likvidaci tunelů na jihu Gazy byl údajně zajat izraelský voják. Podle Anšela Pfeffera z Harecu je právě jeho zajetí příčinou obnovení bojů.

Podle izraelského listu Jerusalem Post, který se odvolává na armádní zdroje, došlo k útoku na izraelské vojáky a k zajetí jednoho z nich na jihu Gazy hodinu a půl po začátku příměří. Hamas měl použít tunelu a sebevražedný atentátník se odpálil nedaleko vojáků. Následovala silná přestřelka, na jejímž konci byl jeden voják zajat. Nyní probíhá pátrání po něm. Podle Hamasu citovaného tureckou agenturou Anadolu došlo k zajetí vojáka ještě před příměřím, které údajně Hamas "dodržuje".

Zajatým vojákem je třiadvacetiletý poručík Hadar Goldin, uvedl izraelský rozhlas. Podle Channel Four se jedná o vzdáleného bratrance izraelského ministra obrany Mošeho Jalona.

Hamas zpočátku potvrzoval zprávy o zajetí vojáka, ale nyní tvrdí, že o něm nic neví.

Počet mrtvých Palestinců dosáhl do večera 62 a nejméně 350 jich bylo raněno.

Korespondent BBC Jon Donnison hlásí, že v Gaze začaly noční izraelské nálety. Americký prezident a ministr zahraničí požadují propuštění zajatého izraelského vojáka, o němž Hamas nyní tvrdí, že ho nezajal, a obnovení příměří. Turecko se nabídlo jako prostředník pro jednání o zajatém vojákovi. Komentátoři se shodují, že po dnešku jsou vyhlídky na příměří minimální.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Obama: "Některé lidi jsme mučili"

2. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama v pátek ostře kritizoval způsob, jímž CIA v nedávné minulosti zacházela s osobami podezřelými z terorismu. Uvedl, že dokáže pochopit, proč CIA zbrkle přijala používání kontroverzních vyšetřovacích technik po 11. září 2001, avšak přiznal: "Některé lidi jsme mučili."

Obama zdůraznil, že Spojené státy "překročily červenou čáru", když se snažily vhodným způsobem reagovat na hrozbu dalších útoků od al Kajdy. Avšak, také dodal, že je důležité nezaujmout "příliš svatouškovský postoj" a dodal, že je přesvědčen, že činitelé výzvědných služeb, kteří mučili zadržené osoby, pracovali v období mimořádného stresu a strachu.

USA: Izraelský útok na školu OSN byl "naprosto nepřijatelný"

1. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Izrael se stal terčem ostrého nátlaku od Spojených států, aby omezil zabíjení civilistů poté, co Spojené státy dospěly k závěru, že školu OSN ve středu ráno ostřelovaly izraelské jednotky. Tiskový mluvčí prezidenta Obamy charakterizoval tento útok ve čtvrtek v dosud nejostřejším prohlášení jako "naprosto nepřijatelný" a "naprosto neobhajitelný". Mluvčí také uvedl, že Spojené státy naléhají na Izrael, aby vyvíjel skutečné úsilí, aby nezabíjel civilisty. Dodal, že Spojené státy kritizují "konkrétní vojenská rozhodnutí", která učinil Izrael. "Je jasné, že potřebujeme, aby naši spojenci v Izraeli dělali více, aby dodržovali vysoký standard, který si určili."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izrael a Hamas se dohodly na humanitárním příměří

1. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Izrael a Hamas se dohodly na nepodmíněném příměří v trvání 72 hodin. To má platit v Gaze ode dneška 5:00 světového času. Oznámily to zástupci USA a OSN.

Od začátku izraelské ofenzívy 8. července bylo zabito 1 422 Palestinců, podle údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze většinou civilistů.

Zemřelo také padesát šest izraelských vojáků a tři civilisté (z toho jeden nosič jídla pro IDF na frontě, jeden thajský zemědělský dělník a jeden Beduín).

"Naléháme na všechny strany, aby do doby, než bude zahájeno toto příměří, jednaly uměřeně a aby plně dodržovaly podmínky příměří během jeho průběhu.

ANALÝZA PŘED VOLBAMI PIRÁTSKÉHO PŘEDSEDNICTVA

Piráti směřují tam, kde Zelení už byli

1. 8. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 9 minut

Programová neujasněnost, do extrémů dohnaný vnitrostranický formalismus hraničící s šikanou vedení, bezuzdně cynický trolling části členské základny, integrace "zelených" a "sorosovských" agend - to vše je dnes Pirátská strana po odchodu jejího charismatického předsedy Ivana Bartoše. Spíš anarchistická komuna než politická strana, konstatoval jeden z jejích sympatizantů a měl pravdu. Právě absence programu a nedostatek vnitřní disciplíny vytváří chaos v komunikaci i voličskou nečitelnost. Komunikace připomíná spíše kakofonii. Základní ideu pirátství chápou všichni, na ní ale voličská přitažlivost strany nestojí. O moc a křeslo pirátského předsedy se nyní uchází mladý právník, Jakub Michálek. Piráti mají druhého Michálka v Senátu: "práskače" a bývalého ředitele Státního fondu životního prostředí , evangelikála Libora Michálka, dnes společného senátora za Zelené, Piráty a KDU-ČSL. I mladý "Jakoubek" má problém se svou identitou. Je víc pirát, víc "občanskospolečnostní" zelený a nebo uměřený věřící?

Titanic, aneb Konec pohádky

1. 8. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Budoucnost je Nový svět oplývající vším, nač si člověk pomyslí. Indiáni, kteří jej obývají, mají jediné štěstí -- že tam nikdy nedoplujeme.
Jacob van Blom

Stavba Titanicu začíná celkem nevinně. Jako každá pohádka. Líčením šťastných obzorů. A co je za nimi. Draci to nejsou. S těmi jsme zatočili. Možná lvi. Tedy zatím. Anebo lusthauz. (Vše tomu nasvědčuje.) A tak dále. Zprvu vlastně nikdo nemá ani zdání, co takové budování moderní archy obnáší a jak se osvědčí, až vypluje vstříc neklidným vodám osudu. Že se ve skutečnosti jedná o Titanic, netuší zpočátku nikdo. Dokonce ani její stavitelé, kteří ji nazývají různě. Například Globalizace.

Informaci o nasazení balistických raket Ukrajinou nakonec odmítly obě strany konfliktu

1. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Britské listy informovaly o zprávě CNN, podle níž měla ukrajinská strana v konfliktu nasadit balistické rakety krátkého doletu. Zpráva byla publikována bez podrobností a žádný další relevantní zdroj ji nepotvrdil. Tuto informaci později pro RT odmítli povstalci z "Doněcké lidové republiky", popřel ji Kyjev i Bílý dům, informuje stránka Stopfake.org.

Rusko rozšiřuje ovládání blogosféry

1. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

V pátek vstupuje v platnost v Rusku nový zákon, který zavádí přísnější kontroly pro publikaci internetových blogů, jednoho z mála míst, kde lidé mohou dosud veřejně kritizovat vládu. Federální úřad pro méda uvedl, že cílem nového zákona je "odstranit anonymitu populárních serverů". Prominentní blogeři argumentují, že je to údajně další krok ve snaze omezovat svobodu projevu.

Ještě k vysvětlení mechanismu zpravodajství v západních médiích o Gaze

31. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Slušná profesionální média nikdy nehájí zájmy mocných. Má to trochu něco společného s argumentem Noama Chomského, který pronesl, když byl nedávno na návštěvě v Čechách: že kdyby se kdy stal prezidentem Spojených států, jeho prvním státnickým krokem by bylo ustavit komisi, která bude posléze vyšetřovat zločiny, jichž se dopustí ve funkci. Protože obrovská moc, kterou mají vládnoucí politikové, je svůdná, a politikové často páchají trestné činy. Proto je nezbytná kontrolní moc sdělovacích prostředků a eticky fungující média si toho jsou plně vědoma. Ano, ještě na západě mnohá eticky fungující média existují.

Proto, mimochodem, ani Britské listy nebudou nikdy šířit propagandu žádných mocných, ani americké vlády, ani ruské vlády, ani izraelské vlády, ani české vlády. Ať se někteří čtenáři čertí jak chtějí, dělat to prostě nebudeme.

Mezi Palestinci a Izraelci probíhá regulérní válka. Palestinci, včetně Hamasu, mají plné právo se hájit ozbrojenou silou proti Izraeli, který jejich území protiprávně a nezákonně okupuje. Hamas ovšem nemá právo útočit raketami - naštěstí neefektivními - na izraelské civilní obyvatelstvo, to je válečný zločin.

Pro západní média ovšem probíhající regulérní válka mezi Palestinci a Izraelci je zpravodajsky na druhém místě před šokujícím jevem, jemuž dávají všechna média přednost, že totiž Izraelci páchají válečné zločiny, když za nesporné doktrinářství a nesporný extremismus Hamasu kolektivně trestají celé civilní palestinské obyvatelstvo vyvražďováním žen a dětí a rozsáhlým ničením civilní infrastruktury.

Mnozí reportéři právem poukazují na to, že vojenských prostředků se v hustě obydlených brlozích v Gaze nedá používat, aniž by nedocházelo k vyvražďování žen a dětí. K tomu přistupují četné případy, zdokumentované svědectvím novinářů a nezávislých svědků, kdy izraelská armáda prostě rovnou střílela na děti, a když z místa útoku utíkaly, pronásledovala je dál střelbou.

To jsou strašlivé zločiny, které, jak uvedli činitelé OSN, jsou hanbou světa. Jsou také hanbou českých médií, která o tom vůbec neinformují. Že by se zbabělci v českých redakcích tolik báli o svou hypotéku?

Budeme mít jednou nový letopočet?

1. 8. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 3 minuty

I když jsme si na časové ose zvykli počítat léta před Kristem a po Kristu tak, že tento tradiční křesťanský letopočet už dnes nepohoršuje ani bojovné ateisty a většině z něj Ježíš v mysli zcela vypadl, nedávno jsem slyšel návrh, že v budoucnu bychom mohli jako novou datovou hranici použít zrození světové sítě a roky začít počítat od internetu.

Problémy s adopcí dětí a s umělým oplodňováním

1. 8. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 9 minut

V době, kdy zájem o mezinárodní adopci dětí v mnoha zemích upadá, stává se překvapivě a kontroverzně rostoucím průmyslem na Floridě v USA. Tam odtud totiž dávají některé matky svoje děti na adopci v rostoucí míře do Kanady. Jedná se hlavně o afro-americké děti a děti smíšené rasy. Jejich matky si totiž přejí, aby děti unikly floridskému rasismu. 

Pivem ku zdraví?

1. 8. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 4 minuty

Jako atypický Čech nemám rád pivo a za čtyřicet let své existence jsem ho (se značným sebezapřením) vypil pouhé dvě sklenice, které mi noví známí objednali omylem -- v domnění, že pivo přece pije každý chlap.

Život Klima Samgina

1. 8. 2014 / Igor Daniš

čas čtení 15 minut

Ako väčšina študentov z dôb reálneho socializmu mal som Maxima Gorkého zapísaného v hlave ako hlavného reprezentanta boľševickej kultúry a literatúry a hlasnej trúby komunistického hnutia. Gorkij (vlastným menom Alexej Peškov; gorkij -- horký/trpký) sa stal kánonom a vodcovskou osobnosťou štýlu reálneho socializmu v kultúre a  literatúre. Nie Stalin, ale Gorkij stál ako dvojka popri Leninovi pri veľkých osobnostiach ruského komunizmu. Jeho tendenčný politický román Matka a poviedku Makar Čudra musel čítať proti svojej vôli a poznať asi každý. To zapríčinilo, že som získal odpor k jeho dielu a k poznávaniu jeho ďalších diel. Okrem niektorých ďalších poviedok a vynikajúcej drámy Na dne, som nič iného nespoznal.

Ať jedí koláče!

1. 8. 2014 / Marek Adam

čas čtení 3 minuty

Výrok připisovaný francouzské předrevoluční panovnici Marii Antoinettě jsem si záměrně zvolil pro titulek svého článku. Dcera Marie Terezie, provdaná do Francie za Ludvíka XVI., jej údajně měla pronést v reakci na stížnosti francouzského lidu, který nemá ani na chleba. Dokonale ilustruje sociální (ne)citlivost současné české kulturní a společenské elity. Předem se omlouvám všem těm, které můj dnešní cynismus a ironie v tomto článku urazí. Činím tak zcela záměrně.

Jak teď vypadají televizní zprávy v západní Evropě. Proč je v ČR v těchto věcech cenzura? Novináři se bojí? Čeho?

31. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Moderátor Channel Four News Jon Snow:

Izrael zaútočil na dívčí školu OSN v Gaze a usmrtil 15 uprchlíků, kteří tam našli útočiště. Desítky lidí byly zraněny.

A další útok na trh ve čtvrti Šedžaja, která byla o víkendu téměř úplně zničena. 17 osob bylo usmrceno. 150 zraněno.

Dobrý večer. Počet mrtvých v Gaze dosáhl 1300. Téměř 100 lidí bylo usmrceno dnes. OSN charakterizovala útok na svou školu jako vážné porušení mezinárodního práva. Dodala, že poskytly izraelským bezpečnostním jednotkám přesné koordináty této školy sedmnáctkrát. Dnes vysíláme živě z Gazy a budeme také živě hovořit s vysokým představitelem organizace Hamas.

A v Izraeli samotném: Tři další izraelští vojáci dnes zemřeli a my informujeme o tom, jak se tamější postoje vůči válce přitvrzují. (...)



Toto je začátek britských Channel Four News, které se vysílaly ve středu 30.7. 2014 v 19 hodin. Všemu britskému rozhlasovému a televiznímu zpravodajství vévodí hrůzy z Gazy. Proč tomu tak není v ČR? (JČ)

Není morálních elit, aneb Když červ pochybností hladoví...

31. 7. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 15 minut

V případě, že se řinčí zbraněmi a volá se do zbroje, lze v době "mediální dezinformace" očekávat, že se média postaví na stranu toho, kdo usiluje o rozpoutání války za každou cenu.

Specifičnost českého mediálního mainstreamu potom spočívá v tom, že si líže rány z dob minulých -- a snaží se "dřívější chyby neopakovat". Kolikrát už jsme slyšeli, že kdyby Evropa a USA reagovaly na Hitlerův vzestup včas, mohlo se zabránit běsům druhé světové války?

ÚČET PŘED VOLBAMI

Kauza lehké topné tabáky

31. 7. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 42 minut

Před volbami hnutí ANO deklarovalo, že k odstranění deficitu veřejných financí není nutné zvyšovat daně, ale stačí je pořádně vybírat. Při projednávání novely zákona o spotřebních daních 30. 7. 2014 šéf ANO a ministr financí tuto filosofii veřejně popřel. Společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou si totiž na poslancích vynutili zákaz schválení poslaneckých pozměňovacích návrhů k tomuto zákonu. Včetně pozměňovacího návrhu, který měl zacelit legislativní díru, díky níž ročně uniká na spotřební dani z tabáku odhadem 700 až 800 milionů korun.

O mrtvých dětech v Gaze

31. 7. 2014

čas čtení 5 minut

< Mrtvola dítěte v nemocnici v Gaze. Byl to jen jeden člověk z 0,0661% obyvatel, tak co, že? A byl to jenom muslim...

Tato válka v Gaze není první válkou, z níž píšu reportáže, není to ani první válka v Gaze, z níž píšu reportáže, konstatuje reportérka Agence France Press Sara Hussein. Byla jsem v zemích, jako je Sýrie a Libye a viděla jsem tam hrůzy, které jsou normální při ozbrojeném konfliktu, a viděla jsem mrtvé děti i dříve, ale nikdo tak jako během této války v Gaze. Nikdy tolik dětí, nikdy tak často.

Všichni milují své děti a v Gaze je to stejné. Avšak tady vládne vůči dětem mimořádná veřejná láskyplnost, hrdost, kterou neumenšují pocity intimity nebo skromnosti. Všichni vám pořád chtějí ukazovat fotografie svých dětí. Muži vytahují své mobily dokonce ještě častěji než ženy. Viděla jsem už fotografie dětí většiny zaměstnanců v mém hotelu. Moje oblíbená recepční Ayman má dvě dcery, jedna z nichž má světlé vlasy a světlé oči, usměvavý vousatý správce Mahmud má tři syny, včetně nejmladšího, který je, jak mi říká se směsicí hrdosti a mírných rozpaků "tak hezký jako holka".

Nemravný návrh

31. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Poté co Hamas odmítl již několikátý návrh příměří předložený tentokrát Palestinskou autonomií pokračuje další kolo izraelské operace "Ochranné ostří", která byla dokonce včera dále rozšířena. Spolu s ní pokračuje také mediální kampaň palestinské lobby, jejímž cílem je zbytečně prolévanou krví civilistů "dokázat" potřebnost zřízení palestinského státu. V konfliktu, který mohl být jednáním v Káhiře zastaven již v polovině července, protože izraelský premiér Netanjahu si pozemní operaci nepřál a riskoval kvůli sporu o ní rozpad vládní koalice, do této chvíle na palestinské straně zahynulo asi 1 200 osob, tedy asi 0,0661% všech obyvatel Gazy - a dalších obětí bude nepochybně rychle přibývat.

Výzva poslancům Parlamentu ČR a Ministerstvu zahraničí ČR ve věci nedávné návštěvy čtyř poslanců v Izraeli

31. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Občanské iniciativy zabývající se problematikou okupované Palestiny zaslaly dne 29. července českým poslancům a představitelům Ministerstva zahraničí výzvu ohledně nedávné návštěvy čtyř předních politiků v Izraeli. Vyzývají v ní, aby adresáti návštěvu důrazně odsoudili: "Jsme přesvědčeni, že tato cílená návštěva, při které čeští poslanci vyjádřili izraelským útokům na Gazu podporu coby aktu "nutné sebeobrany", je faktickým schválením pokračujícího zabíjení stovek palestinských civilistů izraelským leteckým a dělostřeleckým bombardováním a v důsledku i podporou možných válečných zločinů, jak na ně upozorňuje OSN. V tomto kontextu nelze interpretovat tuto návštěvu jako "soukromou", ale spíše jako oficiálně "neoficiální" podporu Izraele v jeho drastických krocích v pásmu Gazy," píše se ve výzvě.

Channel Four News

Hněv nad izraelským útokem na školu OSN v Gaze

31. 7. 2014

čas čtení 8 minut



Jon Snow: Takže jim Izrael řekne, že musí odejít ze svých domovů, protože by se mohli stát terčem útoků. Odebrali se do místní školy OSN, kde nalezli útočiště. Jenže i tu školu izraelská armáda vybombardovala. Usmrtila nejméně 15 osob a zranila mnohem víc. Ten incident je dalším důkazem, že dnes není v Gaze skoro jediné místo, které by bylo bezpečné.

Izraelské tanky, letadla a válečné lodě dál tvrdě útočily na úzký pruh země, jímž je Gaza. Je pouze 51 kilometrů dlouhá a na nejširším místě jen 11 km široká. A bydlí tam téměř 2 miliony lidí.

Izraelská armáda vytvořila tříkilometrovou "nárazníkovou zónu" u vnitřních hranic Gazy směrem do jejího vnitrozemí. Tak Izrael dnes ovládá 44 procent území Gazy. Ve středu uvedlo OSN, že před úsvitem zaútočilo izraelské dělostřelectvo na rodiny, které se skrývaly ve škole OSN v Džibalii. 15 dětí bylo usmrceno, desítky dalších byly zraněny. OSN konstatuje, že je to po šesté, co jedna z jejich škol byla vybombardována. Přiznává, že ve třech jejích školách byly nalezeny rakety Hamasu.

Letecký úder v sousedství Khan Yunisu usmrtil nejméně 5 osob, zranil 15 a zklividoval několik příbytků. Izrael uvedl, že se zaměřuje na Hamas.

A 17 lidí bylo usmrceno a 150 zraněno izraelskými střelami a raketami v nárazníkovém městě Šedžaja. Jehož část byla o víkendu izraelskými útoky zničena.

Reportér Paul Mason se k nám nyní připojí z nemocnice al Šifa. Paule:

Paul Mason: Jone, tohle je místo, kde příměří mohou být stejně tak vražedná jako války. Izraelci vyhlásili v 16 hodin příměří a lidi šli nakupovat na trh. Co se stalo pak, budeme teď vysílat velmi znepokojující záběry:

Rusko chystá k boji rakety středního doletu

30. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Vztahy mezi Ruskem a USA se vyostřují. Včera západní média informovala, že administrativa prezidenta USA Baracka Obamy odeslala hlavě Ruské federace Vladimiru Putinovi dopis vyjadřující vážné znepokojení v souvislosti s porušením Rusko zavazující dvoustranné Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF Treaty) z roku 1987. V dopise se tvrdí, že "Ruská federace porušila závazky... nevyvíjet, nevyrábět a nerozmisťovat pozemní křídlaté střely s doletem od 500 do 5,5 tisíce km".

Komentář k ukrajinské krizi

Obviňování Putina "zní silně jako válečná propaganda"

30. 7. 2014

čas čtení 11 minut

V konfliktu kolem Ukrajiny buší Západ do Vladimíra Putina. Ruskému prezidentovi vyčítají neoimperialistickou politiku. Putinova politika je přitom doslova umírněná, napsal v listě Stern německý filozof Julian Nida-Rümelin. (Autor vyučuje filozofii a politickou teorii v Mnichově a v Berlíně. V prvním kabinetu spolkového kancléře Schrödera zastával úřad státního ministra pro kulturu.)

Julian Nida-Rümelin ve svém příspěvku píše: "Vnucuje se dojem, že cílem této strategie rozšiřování EU na Východ bylo i připravit Rusko o jednu z posledních zbylých sfér jeho hospodářského vlivu."

Steinmeier: "V sázce je evropský mír"

30. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

List Spiegel přinesl rozhovor s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem o sankcích proti Rusku.

EU si přeje posilovat sankce proti Moskvě krok za krokem. Co vás vede k naději, že pokračování politiky, která během několika minulých měsíců nevedla k žádaným výsledkům, nyní povede k úspěchu?
V diplomacii neexistují záruky - a to platí zvláště pro krizové situace. Fakt, že jsme nedosáhli trvalé deeskalace, nicméně neznamená, že jiný typ akce by byl úspěšnější. Nevím, zda si Rusko přeje být našim partnerem, nebo protivníkem. Budeme muset počkat a uvidíme. Co je jisté je, že zůstane sousedem Evropy a měli byste být schopni mluvit se svými sousedy. Proto je náš kurs správný. Budeme zvyšovat tlak, ale současně budeme připraveni jednat s Ruskem o deeskalaci konfliktu.

Reportér Channel Four News Jonathan Miller:

To, co jsem právě zažil v Gaze, je nejvíc šokující za všechna dlouhá léta mé novinářské práce

30. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Reportér Channel Four News, který se právě vrátil z Gazy, konstatoval v rozhovoru pro londýnskou rozhlasovou stanici LBC Radio, že to, co právě zažil v Gaze, byla nejvíce šokující zkušenost za celá dlouhá léta, kdy pracuje jako novinář:

Jonathan Miller: Pro mě bylo tím okamžikem úterý ráno před čtrnácti dny, promiňte, bylo to vlastně v úterý odpoledne, kdy byly usmrceny na pláži čtyři děti, ve vzdálenosti asi 150 metrů od místa, kde jsem stál. Bylo to jiné. Bylo to nevysvětlitelné. Proč se na ně střelci zaměřili? Bylo úplně jasné, že jsou to děti, které pobíhají po písčité pláži. Byl to druhý úder, který usmrtil tři z těchto dětí. I kdyby ten první úder byl cílen na možnou skupinu extremistů, kteří by se skrývali v tamějších rybářských kůlnách, a ten první úder usmrtil jedno dítě. Druhý úder usmrtil děti zjevně běhající po pláži. Televizní záběry to později potvrdily. Účastnil jsem se celé scény, stejně jako mnoho dalších novinářů v hotelu na té pláži. Ošetřovali jsme některé zraněné děti.

Jak udělat z Klause génia

30. 7. 2014 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Podle Josefa Mrázka jsou nízké platy v České republice v porovnání se zahraničím dány chybnou devizovou politikou. Zejména v devadesátých letech, kdy nízký kurz koruny umožnil "výprodej národního majetku za zlomek jeho hodnoty".

Paradoxy dějin

30. 7. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Asi většina lidí, kteří sledují mou publicistiku, ví, že mám rád euroatlantickou civilizaci a že hegemonii USA považuji za asi nejlepší možné řešení v možnostech historických reálií. USA jako kterýkoli jiný hegemon v minulosti páchaly a páchají množství zločinů, ale na rozdíl od jiných hegemonů umožňují nebývalou míru svobody, kritiky (příkladem může být Noam Chomsky, který přes svou tvrdou kritiku americké politiky jako zločinecké po celý život učil na prestižní americké vysoké škole a nebyl americkou vládou zlikvidován) a veřejné kontroly.

Bývalý izraelský velvyslanec v USA

"Hamas je zlá, středověká, rasistická, genocidní organizace"

30. 7. 2014

čas čtení 6 minut



Moderátor Channel Four News Jon Snow: Těsně před začátkem vysílání jsem hovořil s bývalým izraelským velvyslancem v USA Michaelem Orenem. Zeptal jsem se ho nejprve, zda je načase akceptovat, že vojenské řešení tohoto konfliktu je nedosažitelné:

Michael Oren: No, záleží to na tom, jak definujete vojenské řešení. Vojenský aspekt je důležitou součástí tohoto řešení. Hamas se sám nevzdá svých raket, pokud k tomu nebude donucen. S příslušnou podporou, časem a prostorem dokáže izraelská armáda odstranit hrozbu tunelů Hamasu pod hranicí a vyvinout tlak na Hamas. To povede k tomu, co z egyptské, izraelské perspektivy a perspektivy palestinské správy by bylo příznivým důsledkem tohoto konfliktu.

Jon Snow: Vy ale ignorujete situaci a přežití obrovského množství žen, dětí, civilistů v Gaze. Kteří jsou terčem vašich vojenských útoků.

Gaza a národ, který to nepochopil

30. 7. 2014

čas čtení 7 minut

Česká mainstreamová média se příliš neobtěžují informovat veřejnost o probíhajícím izraelském útoku na pásmo Gazy. Cílem operace Ochranné ostří je podle Izraele zničení raketového arzenálu Hamásu a také zničení tunelů, kterými členové Hamásu pronikali na izraelské území. Od 8. července zemřelo přes tisíc palestinských civilistů a nejméně 3 tisíce Palestinců jsou zraněny. Mezi nimi vysoké procento dětí a žen. Necelým dvěma milionům obyvatel Gazy se nedostává zdravotnického materiálu, potravin a vody. Nemocnice jsou přeplněné a na chodbách leží živí vedle mrtvých, raněné děti vedle svých raněných rodičů. Zahraniční lékaři působící v Gaze blogují o hrůzách, které viděli a kterých se prý nikdy nezbaví, píše Barbora Hunčovská.

Európsku trať do Donecka!

30. 7. 2014 / Juraj Mesík

čas čtení 4 minuty

"Chceme, veľmi - veľmi chceme, aby ste vyhrali voľby," povedal v máji 1998 Boris Jeľcin expremiérovi Mečiarovi. "Máme také vzťahy so Slovenskom, že naše ďalšie kontakty s vami budú v záujme obidvoch štátov," vyhlásil, keď 4 mesiace pred prelomovými voľbami prijal v Kremli mimoriadne početnú delegáciu slovenských politikov, medzi ktorými bol premiér, šesť ministrov, 20 ďalších členov sprievodu, 13 podnikateľov aj 15 novinárov.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
81362