Írán a Rusko chtějí vyvinout nejvyšší úsilí proti vojenskému zásahu v Sýrii

29. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

  • Labouristická opozice v Británii zintenzivňuje svůj nátlak na konzervativního premiéra Davida Camerona a požaduje další ústupky ohledně Sýrie. Labouristická strana oznámila, že předloží parlamentu dodatek k vládou vypracované rezoluci, který bude chtít, aby vláda vypracovala podrobnou "cestovní mapu" roli OSN v případném útoku na Sýrii. Zdroje v Labouristické straně stále varují, že je strana připravena hlasovat proti vládní rezoluci o Sýrii v Dolní sněmovně a hrozí porážkou premiéra, pokud její podmínky nebudou splněny. ZDE
  • Tým zbrojních expertů OSN se vydal z hotelu v Damašku na třetí den svého vyšetřování údajného útoku chemickými zbraněmi na předměstí
  • Rusko vyslalo do k Sýrii protiponorkovou loď a raketový křižník.
  • Íránský prezident Hasan Rúhání zdůraznil, že Írán nasadí všechny své síly, aby zabránil vojenskému zásahu proti režimu syrského prezidenta Bašára al-Asada. Řekl to údajně v telefonním rozhovoru s ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Rúhání řekl, že "vojenské akce budou mít velké následky pro region" a "je nutné vyvinout veškeré úsilí tomu zabránit". Írán i Rusko se budou snažit zabránit vojenské akci proti Sýrii a označily takovou akci za "otevřené porušení" mezinárodního práva. Rúhání odsoudil chemické zbraně, ale dodal, že "zbrklý úsudek může být nebezpečný, před objasněním" obvinění, že Sýrie použila těchto zbraní.
  • Americký prezident Barack Obama řekl v televizním rozhovoru, že ohledně leteckých úderů dosud neučinil své poslední rozhodnutí, ale že Sýrie musí pochopit, že existují "mezinárodní důsledky" pro její akce. Dodal, že Bílý dům je přesvědčen, že Sýrie provedla chemický útok z minulého týdne.
  • Výzvědné informace o tom, že chemický útok nařídili blízcí spolupracovníci prezidenta Asada, jsou nespolehlivé, sdělili američtí výzvědní důstojníci tiskové kanceláři AP. Není totiž jasné, kdo ovládá syrské zásoby chemických zbraní a zda útok nařídil Asad.
  • Syrské letectvo připravuje piloty kamikadze proti útoku západních armád, tvrdil v rozhovoru s deníkem Guardian jeden syrský armádní důstojník. Uvedl, že 13 pilotů podepsalo prohlášení, že utvoří jednotku sebevražedných mučedníků, kteří poletí proti americkým letadlům".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sýrie: na důkazy zapomeňte - bombardujme

29. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Je pouze nutno poukázat na to, že důvěryhodnost britské a americké vlády po Iráku je poškozená. Lidi by měli požadovat přesvědčivé důkazy. Když slyšíte Williama Haguea, jak obviňuje jednu stranu, aniž by předložil minimum důkazů - buďte skeptičtí. Když slyšíte amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, jak vyzývá občany, aby si o Sýrii nalezli důkazy na YouTube - buďte víc než skeptičtí.

Bývala doba, kdy britská vláda měla pocit, že alespoň potřebuje dokumentaci, která by nás přivedla do války, píše reportér Channel Four News Alex Thomson. Tak nám Irák dal "podvodnou dokumentaci", obsahující všechny ty nesmysly ze znásilněných výzvědných služeb vzniklé prostřednictvím kopírování dizertace nějakého studenta. K tomu se dodala svědectví jednoho nebo dvou pochybných emigrantů z Iráku a vzniklo tak nechvalně známé "ospravedlnění" invaze do Iráku kvůli zbraním hromadného ničení, které neexistovaly.

Teď tu máme Sýrii a něco, co existuje - chemické zbraně. Jenže britský ministr zahraničí zastává názor, že dnes můžeme jít do války bez jakékoliv dokumentace - ať falešné, nebo pravé.

Útok v Damašku provedl prezident Assad. To je všechno. Bombardujme.

Červený kříž: Vojenská eskalace zhorší utrpení obyčejných Syřanů

29. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Jakákoliv eskalace syrské krize po údajném chemickém útoku zhorší utrpení civilního obyvatelstva, konstatoval dnes Mezinárodní výbor Červeného kříže. Oblasti postižené těžkými boji, včetně okolí Damašku, východního Aleppa a provincie Dajr az-Zaur, už trpí v důsledku rozpadu veřejné infrastruktury, která ohrožuje takové věci jako zásobování vodou, elektřinou a odvoz odpadků.

USA: Demokracie? Nezávislá média?

29. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Conor Friedensdorf na webu The Atlantic píše o zavádějícím způsobu, jímž americká média informují o blížící se válce proti Sýrii. Pouze 9% Američanů s válkou souhlasí a kdyby měl Obama snahu získat souhlas Kongresu (místo aby válku zahájil způsobem, který v první volební kampani sám označil za ilegální), nejspíše by neuspěl. Přesto se v médiích neustále otáčejí "zprávy" o "rostoucím tlaku" na Obamu, aby se pustil do válčení.

Čínský list: Rusko a Írán by měly zvážit přímou vojenskou pomoc Asadovi

29. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Síly, které po celém světě oponují vojenské intervenci, by se měly spojit a zabránit západnímu útoku na Sýrii. Pokud k útoku dojde, měly by otevřeně podpořit odpor syrské vlády. Je nezbytné, aby Rusko a Írán zvážily poskytnutí přímé vojenské pomoci. Jako klíčové zúčastněné strany v syrské dynamice nemají tito dva hráči jinou volbu, než otevřeně oponovat vojenské intervenci do Sýrie, stojí v editorialu čínského listu Global Times.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Předvolební boj začal, Česká televize ani Český rozhlas nemají pravidla

29. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 13 minut

Pravidla předvolebního vysílání, které jsou základním manuálem pro činnost redakce zpravodajství a aktuální politickou publicistiku, "se teprve připravují", vyjevil ředitel zpravodajství České televize Šámal členům Rady ČT na včerejším zasedání. Dle předsedy Rady Uhdeho je "snad" management předloží Radě na příštím zasedání. To se ovšem koná až 11. 9. Zveřejnit je Dvořák chce až 17.9. , tedy k datu uzavření kandidátních listin.... Takže Šámalova redakce "jede" do 17. 9. předvolební kampaň bez pravidel. To je pro ředitele televize smrtelné riziko, i když je to Radě jedno .

V Českém rozhlase je zmatek identický. Navíc posílený o nové, mnohdy rozhlasové praxe neznalé ředitele, kteří byli včera jmenováni a o restrukturalizaci výroby zpravodajství. Radě je to také jedno.

AKTUALIZOVÁNO 29.8.2013 20:26 Podle ředitele zpravodajství ČRo Pancíře jsou Pravidla od 22.8.2013 "vydána" (ve Věstníku platných předpisů Českého rozhlasu pod číslem R/2013/012/GŘ), všichni zaměstnanci a spolupracovníci Českého rozhlasu je obdrželi v elektronické podobě mailem a byli o nich informováni svými nadřízenými. Fascinující je ovšem to, že Český rozhlas, jako veřejná instituce zodpovědná svým koncesionářům, tato Pravidla nepředložil Radě na veřejné jednání a nezveřejnil je. Tak, aby posluchači mohli srovnat chování redakce zpravodajství ve vysílání s jejich zněním.

Více myslících voličů!

29. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Ne základnám

Prohlášení politické strany či hnutí "ani koruna na billboardy" v hlavičce volebního programu, upoutá větší pozornost občana a vyvolá zvědavost, co politická strana či hnutí nabízí dál.

Faktem, který není zabalen do žádného politického pohledu ( pravo-levého) je, že je nutná změna v přístupu volby zákonodárců ( ze strany politiků i voličů ). Současným děním jsme na prahu roku 2010 a útok na rozhodování lidí je opět veden stejným způsobem a pravděpodobně se stejnými následky.

Zeman navrhl, jak snížit ziskové marže nadnárodním prodejcům

29. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

"Je dobré vědět, že velkou část zisku jak prvovýrobců, tak potravinářů, spolknou nadnárodní obchodní řetězce, jejichž zisková marže se pohybuje kolem 60 procent," uvedl ve čtvrtek Zeman. Taková marže je dnes podle něj například u rohlíků, zatímco před deseti lety to bylo 17 procent.

"Podle mého názoru jedna z možných cest, jak tento rozdíl překonat a dosáhnout spravedlivějšího rozdělení zisku v onom kombinátu prvovýrobce -- potravinář -- obchod, je vytvoření národního obchodního řetězce například na bázi již existujícího COOP," řekl Zeman. Dodal, že návrh se nebude líbit nadnárodním řetězcům, ale bude se líbit výrobcům i spotřebitelům.

Zdroj: ZDE

Vojenský útok na Sýrii bude odložen v důsledku neshod britských politiků

29. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Vojenský útok na Sýrii bude odložen až do doby, kdy inspektoři OSN přítomní v Damašku vypracují zprávu. Britské Dolní sněmovně totiž bude ve čtvrtek předložena k hlasování nově rozmělněná verze rezoluce britské vlády, podle níž se o případném útoku na Sýrii bude konat ještě druhé hlasování poslanců Dolní sněmovny, a to až po zveřejnění zprávy inspektorů OSN o údajném chemickém útoku, zřejmě nikoliv dříve než v úterý. Labouristická opozice předtím pohrozila, že první verzi vládní rezoluce nepodpoří, a dodala, že premiér Cameron posléze pod nátlakem ustoupil.

Zdroje v britské vládě naznačily, že Spojené státy, které chtěly na Sýrii zaútočit o víkendu, jsou připraveny použit záložní plán, v jehož rámci by se útok na Sýrii odložil až do úterý, kdy se Obama má vydat na summit G20 do Ruska.

Toto rozhodnutí by zachránilo Cameronovu vládu. Opoziční labouristé totiž pohrozili, že při hlasování v Dolní sněmovně vládní koalici porazí. Až 70 britských konzervativních poslanců nepodporuje vojenský útok na Sýrii. USA nechtěly čekat na zprávu zbrojních inspektorů OSN, ale Británie nyní přislíbila, že na jejich zprávu počká.

Rande se smrtí

29. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Před necelým stoletím rakouští "vlastenci" řvali "Na Bělehrad!" a byli přesvědčeni, že celou tu "srbskou záležitost" vyřídí zhruba za dva týdny, načež se slavně vrátí domů. Skutečnost ovšem byla nakonec poněkud jiná.

Doba však pokročila. Dnes je americký prezident, který podobně jako v libyjské kauze proti názoru ministra obrany a náčelníka generálního štábu podpořil sbor militantních poradkyň, částí zpravodajské komunity nazývaných "The Witches" (čarodějnice), přesvědčen, že může válku proti Sýrii vyřídit dokonce za pouhé dva či za tři dny - a po víkendu už prý zase pojede na summit do Petěrburgu.

Rakousko odmítlo poskytnout letadlům NATO povolení k přeletu

28. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Rakousko odmítlo poskytnout letadlům NATO, které mají zaútočit na Sýrii, povolení k přeletu přes rakouské území. Podle údajů rakouského ministerstva zahraničí se Rakousko nebude podílet na jednání o povolení těchto přeletů přes území Rakouska. Rakouské politické strany se jednohlasně vyslovily proti vojenskému úderu proti Sýrii bez mandátu OSN.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ať žije válka!

29. 8. 2013 / Oskar Krejčí

čas čtení 11 minut

Takzvaná občanská válka v Sýrii je po studené válce prvním ozbrojeným konfliktem, v němž proti sobě stojí mocnosti. Podle prognózy zpravodajských služeb USA Globální trendy 2030: Alternativní světy by sice v nejbližších letech žádná světová válka neměla nastat, ta je ale definována jako válka všech mocností – vojenské střety jednotlivých velmocí tato předpověď nevylučuje.

V případě konfliktu v Sýrii podporují hašteřící se mocnosti proti sobě stojící strany jak diplomaticky, tak propagandisticky, vojenským materiálem, výcvikem, logisticky, ale i zpravodajskými informacemi. Situace na bojišti se vyvíjí ve prospěch vlády. Kdy zajistit změnu poměru sil, když ne teď?

Kerry lhal:

Není pravda, že syrské úřady zdržovaly práci inspektorů OSN

28. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tiskový mluvčí OSN Farhan Haq na včerejší tiskové konferenci fakticky odmítl tvrzení amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, že syrská vláda bránila inspektorům OSN ve vyšetřování na místě útoku z 21. srpna - což Kerry prezentuje jako jeden z údajných důkazů, že se Syřané snažili "zahladit stopy" po vlastním chemickém útoku. Haq vysvětlil, že žádost generálního tajemníka OSN o umožnění inspekcí ve čtvrti Gúta dorazila do Damašku oficiálně v sobotu 24. srpna.

Syrské úřady vydaly souhlas s inspekcemi do 24 hodin po obdržení žádosti.

USA a Británie pod tlakem, aby odložily vojenský zásah proti Sýrii

28. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Británie a Spojené státy jsou pod tlakem, aby odložily vojenský zásah proti Sýrii poté, co Ban Ki-moon, generální tajemník OSN, zdůraznil, že by inspektorům v Damašku mělo být umožněno více času k práci. Na tiskové konferenci v Haagu uvedl Ban Ki-moon, že inspektoři potřebují k ukončení své práce v Damašku čtyři dny. Teď jsou tam druhý den.

Pravda a lži o socialismu

29. 8. 2013 / Adam Votruba

čas čtení 4 minuty

Je to informace vcelku banální, a kdyby vědomosti všech našich novinářů byly na úrovni středoškolské maturity ze základů společenských věd, neměl bych potřebu o tom psát. Ta informace je následující: Existují různé dosti odlišné významy slova "socialismus". Je to podobné jako s kolem, řeknete-li "kolo", nemusíte tím mínit bicykl.

Zde chci uvést dva základní významy slova "socialismus" bez dalších možných odstínů. Slovo socialismus na jednu stranu znamená ideologii -- politický názor, politické přesvědčení sociálně demokratických a socialistických stran. Možná bychom mohli toto přesvědčení shrnout do věty, že společnost má vytvořit takové podmínky, aby si lidé mohli obstarat prací důstojné živobytí, a pokud nemohou pracovat, aby se nemuseli strachovat o své přežití.

Miloš Zeman je proti vojenskému zásahu v Sýrii

28. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Je podle Vašeho názoru čas zasáhnout do situace v Sýrii?

Miloš Zeman: Ne, ptáte se na můj názor, já nejsem Barack Obama, ale já se pokusím ten svůj negativní názor velmi stručně zdůvodnit. V Sýrii neprobíhá boj mezi dobrem a zlem, v Sýrii probíhá boj mezi sekulárním diktátorem a fundamentalistickými náboženskými skupinami, v čele s Al-Kajdou, podle mého názoru je nejrozumnější strategií nepřidat se na stranu nikoho z nich.

Zdroj: ZDE

O anglické znalosti jazyků

29. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Nápis na této dopravní tabuli v angličtině zní: "Zákaz vjezdu pro těžká nákladní vozidla. Zde je pouze obytná oblast." Ve velštině je však na tabuli toto: "Nejsem v této chvíli v kanceláři. Potřebujete-li něco přeložit, pošlete to emailem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Milana Uhdeho přivinutí se ke lži aneb vyživování rusofobie

28. 8. 2013 / Miroslav Polreich

čas čtení 13 minut

Lidové noviny přinesly v rubrice Horizont k výročí invaze 21.8. 2013 dosti zásadní a obsáhlý článek spisovatele, básníka, dramatika, scénáristy a také společenského aktivisty Milana Uhdeho pod titulem "21. srpen aneb Přivinutí k dubisku". Téma vzal zeširoka s historickým pozadím, národním zabarvením, slovanstvím a hlavně varovně připomíná co s námi bude, když USA z Evropy odcházejí, "NATO ztrácí na účinnosti" a "imperiální koncept ruské politiky se ukazuje jako stále živý". Takže lide český opět jsi v situaci neřešitelného strachu a to nejenom pod heslem antikomunismu (což se nechá v nynějším předvolebním období opět očekávat), ale přímo hrozby z Ruska "Jednadvacátý srpen mi to každoročně varovně připomíná", říká Uhde. Prostě lekce z rusofobie jako vyšitá. Podívejme se na ni blíže.

Brzeziński: Syrská strategie je "přísně střeženým tajemstvím"

28. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Bývalý americký poradce pro národní bezpečnost Zbigniew Brzeziński v rozhovoru pro Deutsche Welle odsuzuje to, co vypadá jako rychle se blížící ozbrojená akce proti Sýrii, a říká, že administrativa USA postrádá strategii pro blízkovýchodní region.

Po údajném rozsáhlém útoku chemickými zbraněmi proti civilistům se zdá nějaký druh vojenské akce proti Asadovi režimu nevyhnutelným. Podporujete vojenskou akci, nebo co si o ní myslíte?
Z mého pohledu taková akce, pokud k ní má dojít, musí být součástí nějaké širší strategie. Jinak to může být přiměřený trest, ale vyřeší to problém? Existuje strategie pro vyřešení problému? A kdo je součástí této strategie a kdo není? To jsou otázky, které myslím lidé měli vážně promyslet předtím, než se vrhnou do vojenské akce, jež - i když snad je morálně ospravedlněná z hlediska zločinů, jichž se týká, zejména zločinů proti lidskosti - stále může mít důsledky, které nebudou tak docela žádoucí.

Údajný důkaz o tom, že chemický útok v Gútě spáchala syrská armáda, tvoří izraelské odposlechy

28. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Údajný neotřesitelný důkaz o tom, že chemický útok na damašském předměstí Gúta spáchaly Asadovy jednotky, tvoří izraelské odposlechy komunikace syrské armády, konkrétně materiály z dílny Jednotky 8200 Direktorátu vojenského zpravodajství (Amam).

Potíž je ovšem v tom, že šéf libanonského telekomunikačního úřadu Imád Hoballáh už v roce 2010 na konferenci Mezinárodní telekomunikační unie v Mexico City v rámci oficiální stížnosti obvinil Izrael, že prostřednictvím důkladné penetrace libanonských komunikačních sítí dokáže například i fabrikovat komunikaci, k níž ve skutečnosti nikdy nedošlo.

Kulturou Příbramska: fenomén Vladimír Stibor

28. 8. 2013 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 11 minut

"Až se ožením se slovy, / budu mít s nimi mnoho dcer ..." (Ranní květ)

Knihkupec. Řidič tramvaje. Řidič auta nákladního, také sanitky, záchranky. Sociální pracovník. Externí redaktor, editor, básník, spisovatel, publicista letos čtyřiapadesátiletý. Vladimír Stibor.

Intervence v Sýrii? V čím zájmu a s jakým výsledkem?

28. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Jakkoliv je mezinárodní jeviště značně zamlženo, vzhledem k rétorice západních politiků a úsudkům bezpečnostních analytiků se jeví jako nepochybné, že během několika málo dnů, dost možná již koncem týdne, západní ozbrojené síly podniknou ozbrojenou akci proti syrskému režimu - na základě důkazy nepodloženého obvinění, že to byl právě on, kdo 21. srpna použil na damašském předměstí Gúta chemické zbraně proti civilistům. Nebude se čekat na podrobné výsledky šetření inspektorů OSN v Gútě. Včera skončila v Jordánsku rozsáhlá mezinárodní konference nejvyšších vojenských představitelů "přátel Sýrie" a čeká se jen na finální politické rozhodnutí. Případná akce proběhne dobře známou formou "koalice ochotných" mimo institucionální rámec OSN a přísně vzato bude tedy opět porušením mezinárodního práva.

Jak by taková akce proti Sýrii vypadala a čeho může vlastně docílit?

POZVÁNKA:

Vernisáž Co po mě chceš, pravdu či lež?

28. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Srdečně Vás zveme na vernisáž romské umělkyně Věry Duždové. Akce proběhne ve středu 28. 8. od 18:00 v galerii Containall (Cihelná 4, Praha).

Kurátorkou výstavy je Tamara Moyzes.

Na západním pracovišti klid a stát vybírá peníze od lidí, aby je přerozdělil oligarchům

28. 8. 2013 / Ivan Větvička

čas čtení 3 minuty

Z otázky pana Borise Cveka, zda chtějí politici jednat ve veřejném zájmu, je zřejmé, že autor by si rád uchoval zbytky laskavého nazírání na politické špičky ve vedení země. To je však těžké, neboť politikové, kteří dbají na dobro voličů, patří stále více do utopie, než do moderního státu 21. století.

Současná funkce (nejenom) našeho státu je tato: Zajistit výběr daní od obyvatel, získané prostředky rozdělit mezi národní i nadnárodní oligarchy či firmy a celý proces legalizovat.

Pro oligarchy je jednodušší a levnější vysávat státní účty, kde jsou peníze pohromadě, než ždímat po troškách jednotlivé domácnosti.

Ruská policie zkonfiskovala Putina v ženském spodním prádle

28. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruská policie zkonfliskovala z "Galerie moci" v Petrohradě, umístěné ve dvou pokojích v jednom bytě, obraz Vladimíra Putina a Dmitrije Medvěděva v ženském spodním prádle. Uvedla, že satirický obraz porušuje blíže nespecifikované zákony. Policie také odstranila obraz hlavy ruské ortodoxní církve, jehož horní část těla byla pokrytá tetováním a dva další obrazy zesměšňující poslance, kteří podpořili zákony zakazující tzv. "homosexuální propagandu".

Připravují už devátou intervenci

28. 8. 2013

čas čtení 6 minut

Útok na Sýrii, který nyní plánují Spojené státy a jejich spojenci, bude za posledních 15 let už devátou přímou vojenskou intervencí v nějaké arabské nebo muslimské zemi. Předcházely západní útoky na Súdán, Afghánistán, Irák, Libyi a Mali, stejně jako řada vražedných útoků bezpilotními letadly v Jemenu, v Somálsku a v Pákistánu, píše v deníku Guardian Seumas Milne.

Dvě bývalé koloniální mocnosti, které si mezi sebou Blízký východ rozdělily, Británie a Francie, nechtějí zůstat při nynějším válečném dobrodružství pozadu za USA. A podobně jako v Iráku a v Súdánu (kde prezident Clinton nařídil útok na farmaceutickou továrnu jako odplatu na bombový atentát od al Kajdy), jako důvod pro vojenský zásah se znovu uvádějí výzvědné informace o zbraních hromadného ničení.

Jiný svět je možný

O platbách za zdravotní péči v Británii

27. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

K článku Jiřího Jírovce o zdravotní péči v Kanadě bych chtěl dodat pár stručných informací o tom, jak je to v Británii.

V Británii se neplatí naprosto nic za návštěvu u lékaře ani za pobyt v nemocnici.

V Anglii (na rozdíl od Skotska) se platí relativně horentní částka 7,95 liber za každou položku na receptu, avšak 95 procent uživatelů léků je od plateb osvobozeno. Kategorie lidí, kteří za recepty v Anglii neplatí, jsou uvedeny níže. Kromě toho, lidé, kteří potřebují více než 20 receptů ročně, si mohou předplatit jednorázovou roční částkou předpisový průkaz, který jim dává slevu.

Ve Skotsku vláda skotských nacionalistů poplatky za recepty zcela zrušila s poukazem na to, že vybírání poplatků za recepty bylo nákladnější, než když se poplatky zcela zruší.

V Anglii jsou od platby za recepty osvobozeny:

  • osoby, které dosáhly věku 60 let
  • osoby mladší 16 let
  • osoby ve věku 16-18 let, pokud jsou tu studenti
  • těhotné ženy, ženy do jednoho roku po porodu, ženy s certifikátem osvobozujícím je od placení poplatku
  • osoby s určitým chronickým onemocněním, jimž byl vydán certifikát osvobozující je od placení poplatku
  • osoby v nemocniční péči
  • osoby, které dostávají nějaký druh sociální nebo důchodové podpory a jejich partneři

Syrský ministr zahraničí odmítl americké obvinění, že syrská vláda použila chemických zbraní

27. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

  • Walid Muallem, syrský ministr zahraničních věcí, odmítl "naprosto a kompletně" tvrzení, že syrská vláda použila chemických zbraní. Vyzval Američany, aby zveřejnili důkazy, ospravedlňující jejich tvrzení, že byla za útok chemickými zbraněmi odpovědná syrská vláda. Odmítl tvrzení, že syrská vláda blokovala práci zbrojních inspektorů OSN. Obvinil Američany z porušování mezinárodního práva. Tvrdil, že americký útok na Sýrii bude ku prospěchu Izraele a Fronty al-Nusra, džihádské opoziční organizace. Uvedl, že se Sýrie bude "všemi prostředky" hájit proti americkému útoku.
  • Spojené státy získaly od Arabské ligy souhlas s útokem na Sýrii. Tato dvaadvacetičlenná organizace vydala v Káhiře prohlášení, podle něhož "syrská vláda spáchala útok chemickými zbraněmi a Arabská liga pužaduje, aby všichni pachatelé tohoto odporného zločinu byli vydáni k mezinárodnímu soudu."
  • Americký ministr obrany Chuck Hagel se vyjádřil, že Spojené státy jsou zcela připraveny na Sýrii zaútočit, ale že konečně rozhodnutí nebylo přijato. Spojené státy chtějí jednat "v souladu s mezinárodním společenstvím" a "v rámci mezinárodního práva". Dodal, že většina zemí na světě souhlasí, že útok chemickými zbraněmi spáchala syrská vláda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mýtus konkurenceschopnosti

27. 8. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 11 minut

Málokteré slovo slouží v posledních zhruba dvaceti letech jako takové univerzální zaklínadlo jako je "konkurenceschopnost". Konkurenceschopné mají být podniky, státy, i občané, sestavují se žebříčky, indikátory a soupisy kritérií, jak být tím nejkonkurenceschopnějším na celém světě.

Konkurenceschopnost byl původně pojem vyhrazený firmám. Teprve od 90. let minulého století se rozšiřuje i na státy. Povšimněme si, že se tímto "hodnotí" stát a že tento jev se objevuje právě v 90. letech, tedy v období, kdy je jasné, jak ekonomická suverenita státu upadá a kdy se naopak bezprecedentně zvyšuje moc jiných aktérů -- nadnárodních firem, finančních institucí a také organizací typu OECD či MMF.

Lež jako ornament

27. 8. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Lži se za příznivých okolností stávají legendami.

Stanislaw Jerzy Lec

Stalo se, čeho se všichni obávali. V Sýrii došlo k hromadnému použití chemických zbraní. Mrtví nevinní civilisté se počítají na stovky. Bizarní na celé věci je, že zemřeli krátce poté, co do země dorazili inspektoři, kteří měli takovouto hrozbu prošetřit.

Neumím si představit, že by nějaká vláda byla tak neuvěřitelně pitomá, aby poté, co pozve inspekci, předvedla takový masakr. Zvláště když ví, že by tím spustila lavinu, které by nebyla schopna čelit. Kde je pravda...- a kdo ji dohledá. Kdo ji chce dohledat... Koho zajímá, proč ti lidé museli tak hnusně zemřít. Rubikon byl překročen a vše nasvědčuje tomu, že vojenskou intervenci už nikdo nezastaví.

Nejsou daně jako daně

27. 8. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 9 minut

Některé informace obsažené v článku o vysokých daních uveřejněném v BL, ZDE jsou zavádějící.

Dávat horní daňovou hranici do vztahu k nezaměstnanosti je urážkou zdravého rozumu. Jde o podobný nesmysl, jako třeba tvrdit, že se četnost rakovinných onemocnění zvyšuje, protože se prodlužuje úhlopříčka televizorů, snižuje se průměrná spotřeba automobilů a nebo víc běhá pro zdraví.

Kdo je vlastně parazit a nepřizpůsobivý

27. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Úspornost a šetřivost, jak se stala heslem minulé Nečasovy vlády, jsou podle mne velmi chvályhodné ctnosti politiků, pokud to znamená, že ti šetří na zcela zbytečných či dokonce škodlivých, protizákonných nákladech, jako je třeba rozkrádání veřejných peněz.

Takové peníze nejen že nepřinášejí společnosti nic pozitivního, ale stávají se zdrojem ekonomické moci zločinu, různých parazitů a nepřizpůsobivých. Parazity a nepřizpůsobivými, tedy lidmi, kteří nedokážou přijmout princip poctivé práce a základních morálních zásad, mám na mysli např. lidi, kteří platí z veřejných rozpočtů obrovské peníze svým milenkám nebo kteří nechávají tuto zemi rozkrást různými mafiemi, na které jsou napojeni, nebo lidi, kteří místo úspor na straně vyhozených peněz do kapes milionářů, ždímají chudé a střední třídy zvyšováním DPH v době ekonomické krize. A to nemluvím o exekucích, hazardu, nebo vlastně mluvím: je to stále týž propletenec mafií.

Pražští "jakobýni"

26. 8. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 1 minuta

Do rozhlasových a televizních debat proniklo nové plevelné slovo "jako by". Po eventuálně, respektive, víceméně a prostém pauzírovacím mručení, je to jedno z nejnesmyslnějších slov, která debatující mohou používat.

Sýrie: Na pravdě o chemickém útoku přestalo záležet. Jde už jen o záminku k intervenci

26. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V dubnu letošního roku došlo nedaleko syrského Aleppa a Idlíbu k údajným chemickým útokům. Fotografie na místě pořízené ovšem vyvolávají značné pochybnosti jak o tom, zda šlo o skutečný chemický útok, tak o tom, zda se ho dopustily síly loajální k prezidentu Asadovi. Vyšetřovatelka OSN Carla del Ponteová na základě šetření mezi syrskými uprchlíky v zahraničí dospěla k závěru, že útok zřejmě spáchali povstalci, nikoliv syrská vláda. Aby mohlo být s konečnou platností určeno, o jaký útok šlo a kdo ho provedl, bylo však třeba, aby proběhlo šetření přímo na místě. Vyslání inspekční mise OSN po dlouhé měsíce obstrukcemi blokovaly Británie a Francie, které spolu s Katarem, Saúdskou Arábií a Tureckem patří k nejradikálnějším příznivcům syrské opozice a otevřené západní intervence v Sýrii. Inspektoři OSN nakonec v závěru srpna dorazili do Damašku. Jen několik hodin na to byl na předměstí ovládaném povstalci hlášen další rozsáhlý útok chemickými zbraněmi.

IQ test -- druhý pokus

26. 8. 2013 / Dominik Forman

čas čtení 11 minut

Zhruba po třech letech vládnutí bez nadsázky nejhorší vlády v historii ČR se podařilo její neoliberální běsnění ukončit. Ne však odporem zdola, který byl po dobu vládnutí pravicové koalice mimořádně výrazný, ale bulvární avantýrou s korupčním přesahem, tedy stupiditou, za kterou si může bývalý předseda vlády Nečas sám.

Jaká bude postata předvolební kampaně

Pravice zneužije pro společnost atraktivního emocionálního mýtu

25. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 1 minuta

Jaká bude podstata následující volební kampaně - tedy podle signálů, které zatím můžeme identifikovat: levice je nejen vnitřně rozdělená a vnějškově rozdělená (demokratická levice - komunistická), což ji dlouhodobě oslabuje. Ale především není schopná čelit tomu, jak se vede kampaň ze strany pravice. Pravice, stále víc a přímo úměrně se ztrátou idejí a vizí, vede kampaň postavenou na využívání předsudků, strachů a fóbií, historických reminiscencí s emotivním nábojem ("jako" 1948, 1968, jako Hitler...), mýtů (budeme jako Řecko) a hlavně velkého vyprávění antikomunismu o dobré pravici a zlé levici, o návratu komunismu atp.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

42256