Kalousek dnes Mládkovi nadává za to, co sám tvrdil v lednu

18. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Dnes mě dopálilo, jak Kalousek ve zprávách nadává Mládkovi za to, co sám tvrdil v lednu, píše Jiří Dvořák:

Kalousek: Živnostníci by měli odvádět stejné daně jako zaměstnanci

6. 1. 2013 19:19, autor: ama, obr

Praha - Ministru financí Miroslavu Kalouskovi se nelíbí nízké daně z příjmu živnostníků a drobných podnikatelů. Podle čerstvých výsledků státního rozpočtu za rok 2012 totiž živnostníci vloni odvedli státu o 80 miliard méně než zaměstnanci. Ministr to považuje za nespravedlivé a rád by odvody srovnal.

Celý článek ZDE

Slušný život ve slušné zemi, aneb Cesta Pepy Cvrčka

18. 3. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 6 minut

Sjezd sociálních demokratů jsem sledoval kradmo. Zaznamenal jsem odstavení Jiřího Dientsbiera, zákulisní čachry, jejichž výsledkem je (staro)nové předsednictvo, které má reprezentovat partaj ve společnosti "široce rozkročenou", odhodlání slavně vyhrát volby a po svém vládnout a samozřejmě také neochotu dělit se o moc, která se zdá být na dosah, s kýmkoli jiným. V zájmu občanů, samozřejmě.

Oranžové fangličky se liší od jiných (modrých, fialových, zelených, rudých a jinak barevných) jenom barvou. Pořád jsou to fangličky.

Řeknu to rovnou: nestojím o to.

28465

ANALÝZA SJEZDU ČSSD

Profesionální rozvraceči a cesta karavany mediální pouští

18. 3. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 34 minut

Skončil sjezd nejsilnější opoziční strany, ČSSD. ČSSD zvolila pro své 37. setkání motto: „Nový začátek pro naši zemi“, ve kterém odkazuje na „super“volební rok 2014. Na odřezaném zrezivělém parovodu Vítkovických železáren viselo nicméně trochu příliš cynicky. Na šest stovek delegátů vyjádřilo svou vůli k obhajobě sociálně demokratických idejí. Levicových idejí. Vybrali si stranu pro lidi pracující za mzdu. A ne stranu svobodných, bezdětných a zaopatřených, starající se o lidská práva v Indonésii či o velryby v Arktidě... Protože člověk pracující za mzdu není svobodný.

„Standing ovation“ – dlouhotrvající potlesk vestoje prakticky všech ocenil bývalého předsedu, dnes prezidenta Miloše Zemana. Zeman znovu potvrdil, že je stále levicovým politikem. Řekl, že jako prezident musí být nestranný, jako občan si ale přeje vítězství sociální demokracie. Zeman znovu potvrdil, kdo je v sociální demokracii předsedou. Provozní ředitel strany se s tím musí smířit. Tleskal nakonec i on. Netleskali pouze dva – Vladimír Špidla a Jiří Dienstbier. Nejspíš se Zemanem nesouhlasí ani v tomto... Kvality Zemanova projevu nedosáhl nikdo. Delegáti se jednoznačně vyjádřili nejen k Zemanovi, ale i k „modernizaci“ strany a jejímu přiblížení liberálním kavárenským „urban intellectuals“ tak, jak si ji Dienstbier se Špidlou představují.

Odkud přijdou pozitivní devianti?

18. 3. 2013 / Martin Víta

čas čtení 7 minut

První přímé prezidentské volby nepochybně přitáhly pozornost řady občanů k otázkám směřování české politiky. Bohužel však na příliš krátkou dobu, a především bez ochoty k hlubším reflexím současného stavu. Otázka politické slušnosti byla v kampani mnohokrát propírána, avšak debaty klouzaly po povrchu, aniž by se dotkly otázek, jejichž rozumné řešení je jedním z nejdůležitějších faktorů pro posun k lépe fungující správě věcí veřejných.

První otázka zní, kde se najdou slušní občané, kteří by mohli nahradit současné, zjevně problematické, mocensko-politické struktury? (Jsou mezi námi? Vyrobíme je? Budeme je mít z dovozu?) Druhou otázkou je, kdo a jakým způsobem jim dá jednak důvěru a také legitimitu, čili "kdo je zvolí, případně dosadí do patřičných funkcí."

Nepodaří-li se tyto otázky včas rozumně vyřešit, bude výsledek případných změn přinejmenším velmi problematický. Pro historickou zkušenost nemusíme chodit daleko, vývoj po Sametové revoluci poskytuje dostatek tragické, někdy tragikomické inspirace.

Láska je láska

18. 3. 2013 / Pavel Táborský

čas čtení 5 minut

Za tento stav duše a těla prý mohou chemické procesy v organismu. Každopádně je to stav, který má řadu podob. O jejich popsání a definice usilují po několik tisíciletí umělci, později vědci i lidé bez těchto ambicí. Vlastní názor by na určitý druh tohoto jevu mohla nepochybně sdělit i taková kudlanka nábožná (Mantis religiosa), pokud by ovšem byla obdařena darem řeči, případně uměleckými schopnostmi. Každopádně však samička prakticky předvádí možné definitivní řešení jednoho vztahu. Proto se asi o někom říká, že je prostě k sežrání.

Pětihvězdičkové hnutí skládá zkoušku dospělosti

17. 3. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení 3 minuty

V sobotu 16. března obě komory italského parlamentu yvolily své předsedy. Předsedkyní Poslanecké sněmovny byla zvolena při čtvrtém hlasování Laura Boldrini hlasy kolegů z levice a ze středu. Boldriniová působila nejdříve jako novinářka, později přešla do struktur OSN. Po začátcích v Organizaci pro výživu a zemědělství, od roku 1998 do italských voleb působila při Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. V parlamentních volbách, které se odehrály před měsícem, kandidovala za stranu Levice ekologie svoboda, jež je ve vítězné koalici vedené Demokratickou stranou (DS).

Předsedou Senátu se stal Pietro Grasso, věhlasný státní zástupce, který úspěšně vedl boj proti mafii. Od roku 2005 do voleb vykonával funkci vedoucího Direktorátu vyšetřování proti mafii -- orgánu, který koordinuje vyšetřování proti organizované trestné činnosti na celostátní úrovni. Ve volbách kandidoval za DS v Latiu, ale sám pochází ze Sicílie. Protože Boldriniová kandidovala právě na Sicílii, nové vedení parlamentu symbolizuje, že Itálie považuje sicilskou problematiku za celostátní téma.

Levicoví extremisti a paraziti

18. 3. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Před několika dny uběhlo 74. výročí od začátku okupace Čech a Moravy, kdy fakticky skončila Druhá republika (útvar navazující na republiku první). Co jsme se o tomto výročí dozvěděli z médií? Kteří čelní politici se k němu vyjádřili? Nebo je to pro nás již jen zapomenutá minulost, kterou je lepší nechat spát?

Volba "povinné ženy" ukazuje, že ČSSD ženy využívá a nebere je vážně

18. 3. 2013

čas čtení 7 minut

Sjezd ČSSD upoutal pozornost většiny médií zejména nezvolením Jiřího Dienstbiera coby místopředsedy strany. Rozhodnutí delegátů sjezdu je médií poměrně jednohlasně interpretováno jako vítězství konzervativního křídla ČSSD a opětovná "zemanizace" strany. Že se nepodařilo ČSSD uskutečnit proklamovaný příklon k tzv. "moderní levicové straně", ukazuje i průběh volby ženské místopředsedkyně. Média celkem trefně a ironicky nazývají tento bod volby jako "volbu povinné ženy", píše Radka Janebová.

Trefený Nečas se ozval. Výše daní a pojistného podnikatelů je korupční

18. 3. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

Námitky proti výši daní podnikatelů (OSVČ) je nutné doložit stručným seznámením se skutečností a potom výsledek označit pravými jmény.

U zaměstnanců je základ pro výpočet daně dán výší hrubé mzdy či platu a pes je zakopán v tom, jak se stanoví obdobný základ u podnikatelů (OSVČ). Tam se z jejich příjmu odečtou náklady vynaložené za účelem získání toho příjmu a nemusí se to případně ani dokládat, je povolen paušální odečet. Je dost způsobů, jak se dá již sám údaj o příjmech "optimalizovat", ale mnozí to nedělají, neboť i když využijí jen odečtu dovoleného zákonem, žalostný zbytek se ještě dělí dvěma, a to je základ pro výpočet daně. Následkem tohoto zvýhodnění se od podnikatelů vybere jen zlomeček toho, co od zaměstnanců s obdobným příjmem.

Mrázkova interpretace je hodně manipulativní

18. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Nevím, kdo je Josef Mrázek. Vím však, že jeho interpretace je hodně manipulativní, píše Petros Michailidis.

1. Způsob výpočtu základu, ze kterého se počítá "sociální daň", je hodně na vodě. U zaměstnanců je zcela samozřejmé, že základem je hrubá mzda, čili mzda před zdaněním. U OSVČ mu přijde divné, že shodným způsobem se stanovuje první fáze základu, a to tak, že se pokoušíme dostat k nějaké "hrubé mzdě". Dost těžko bych si dovolil tvrdit, že příjem z podnikání u OSVČ se rovná hrubé mzdě zaměstnance. Manipulativní tanec kolem paušálů a vtípky kolem optimalizace jsou opravdu nechutné.

Podnikatelé neparazitují, ale jejich úlevy jsou nespravedlivé

18. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Jsem asi ojedinělý hlas, volajícího na poušti: chtěl bych se p. Mládka, který vzbudil napříč českými luhy a háji takové pobouření (okamžitě neopomněl váš p. Dolejší přinést dříví lesa, v němž již před ním se ozval s protestem p. šéfredaktor Čulík) označením drobných živnostníků a podnikatelů za parazity, píše Milan Svoboda.

ČSSD: Konec reformy-nereformy?

16. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na postu prvního místopředsedy ČSSD zůstává Hašek a nikoli Zaorálek, mezi řadovými místopředsedy končí Dienstbier, zůstává Škromach a Zaorálek a nastupuje Chovanec. ČSSD se nepodařilo zbavit Dienstbiera jeho instalací na post prezidenta, zároveň ale v prezidentské volbě vyloženě nepropadl, aby ho mohla zadupat nějak čestně. Zahrála chvíli divadlo na středové voliče, že sociální demokracie je Dienstbier a nikoli Zeman, a pak když v tom Dienstbier pokračoval i po prvním kole volby, ho za to teď na sjezdu "zařízla".

Pyrrhovo vítězství Bohuslava Sobotky

16. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V případě prezidentské kandidatury Jiřího Dienstbiera uplatnili protivníci následující scénář: Podpořili navenek ambice kandidáta, ale v zákulisí udělali vše pro to, aby neuspěl. Jejich skutečným kandidátem byl od počátku Miloš Zeman, pracovali pro něho a proti Dienstbierovi. Hlavním Dienstbierovým aktivem ve straně byl fakt, že protikorupční agendou a svébytným politickým stylem dokázal oslovovat středové, mladší a městské voliče a uspět tak i v Praze, což se jinak ČSSD nedaří. V prezidentské volbě to však nestačilo a Zemanův výkon sociálním demokratům ukázal, že populismus a nacionalismus mohou být při získávání "nekmenových" voličů (krátkodobě) úspěšnější. Na sjezdu tedy "zlobícího" Dienstbiera, který povinně neadoroval Zemana a naopak v právní oblasti podniká kroky proti jeho účelovému subjektu SPOZ, z vedení odstranili. A to bude mít zřejmě nakonec víceméně osudové následky i pro Bohuslava Sobotku samotného.

Když "umělec" Knížák něco řekne o politice, je to kontroverzní

18. 3. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Nevím, v čem je v současné době pan Knížák svou osobností zajímavý (jeho ego odstoupením z šéfa Národní galerie značně utrpělo), nicméně to, že se na něj obrací média s vyjádření stanoviska k současnosti znamená, že ještě nějaký (bůhví jaký) význam asi má. Je známo, že tento umělec, považovaný za kontroverzního člověka s poněkud více než bezzábranovým vyjadřováním, se často vyjadřuje k  věcem způsobem zapšklého buržoazního umělce. Není tomu dávno, kdy se např. na adresu členů iniciativy Holešovské výzvy vyjádřil způsobem, hodným žaloby za urážku na cti, když nic víc. Pan Knížák se nikoliv permanentně, za to když už, tak hodně nevybíravě a iracionálně vyjadřuje k věcem či událostem, které vydává za legitimní občanský postoj. Budiž, postoj je postoj, názor je názor. Ovšem pak by musel totéž respektovat či uznávat i u druhých, které však považuje za hodné kritiky, nemluvě o zjevný popřením jejich téhož demokratického práva na názor, postoj nebo činnost, pokud ovšem není v rozporu se zákony nebo v lepším případě s morálkou a slušností.

Nečas hovoří nesmysly

16. 3. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Podle IDnes zaútočil Petr Nečas na plány ČSSD znovu zavést v České republice normální daně a zlikvidovat nesmysl zvaný rovná daň, který ničí ekonomiku České republiky, protože se v důsledku rovné daně nevybere dostatečné množství financí na mandatorní výdaje, takže vláda škrtá a škrty vedou k nezaměstnanosti a k hrozivému útlumu hospodářství.

NIKDE v západní Evropě nebyla zavedena rovná daň, tu zavedli pouze ideologové v pobaltských zemích a v některých dalších kontroverzních režimech bývalého komunistického bloku.

Před časem vysílala televize BBC diskusi o rovné dani, z níž zcela jasně vyplývá, že je to šílenost a kontroverzní vlády, které ji přijmou, neodpovědně hazardují s ekonomikou svých zemí.

BBC: Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou? ZDE

Výše zmíněná diskuse se vysílala v BBC v roce 2005. Od té doby se ekonomika v pobaltských zemích drastickým způsobem propadla. Pobaltské země, které zavedly rovnou daň a neoliberální experimenty, děsivým způsobem potrestaly své obyvatelstvo, Radikálně tam poklesla délka průměrného života. Nečas a Kalousek chtějí zjevně v ČR docílit téhož.

Co se týče osobních daní z příjmu, upozorňuji, že nejvyšší pásmo daní z příjmu je například ve Velké Británii - kde vládne konzervativní vláda - 45 procent (od 1. dubna 2013, předtím byla nejvyšší daňová sazba 50 procent). V Británii je podnikatelská daň také ve výši 21 procent, takže návrh Jana Mládka zvýšit nejvyšší pásmo osobních daní na 38 procent a podnikatelskou daň na 21 procent je uměřený a rozumný a vrátil by Českou republiku z oblasti Divokého východu a neodpovědných politiků do civilizované Evropy.

Všichni v Británii považují 21 procentní podnikatelskou daň za mimořádně nízkou. Britští občané by ovšem - právem - považovali osoby s vyššími příjmy, které by neplatily z příjmů nad cca 32 000 liber ročně čtyřicetiprocentní daň, za parazity. Za parazity jsou ve veřejné debatě například v současnosti označovány v Británii americké multinacionální společnosti, které v zemích, kde nemají ústředí, neplatí daně a odvádějí veškeré zisky do zahraničí. Britská vláda v součinnosti s dalšími vládami proti takovým firmám podniká razantní kroky. I konzervativní vlády však v Evropě dnes tvrdě trvají na placení daní a sociálních odvodů.

Pokud se chce česká sociální demokracie vyhnout demagogickému obviňování od vládnoucích "pravičáků", možná by stačilo publikovat přehled toho, jak vysoké daně se platí v Německu, v Dánsku, v Británii, ve Francii, ve Španělsku a v USA.

Označovat jakoukoliv sociální skupinu v zemi za parazity, či častovat ji jinými nadávkami, je však samozřejmě pro jakoukoliv politickou stranu cesta do pekla.

..ale nejen nesmysly, bohužel

16. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

"Důrazně se ohrazujeme proti tomu, že ČSSD považuje živnostníky za parazity. Živnostníci a drobní podnikatelé nemají některé výhody jako zaměstnanci a často nemají jinou možnost obživy", řekl také Nečas.

Jestliže se bude ČSSD snažit stigmatizovat vrstvu živnostníků a drobných podnikatelů a nadělat z nich "nepřátele státu", jak to právě předvedl Mládek, pravici se bude velmi dobře dařit mobilizovat proti ní znepokojenou veřejnost, pokud nespadá do kategorie námezdních zaměstnanců.

V České republice je 8 435 522 oprávněných voličů a více než milion z nich má nějakou formu živnostenského oprávnění. Z části jde například o důchodce nebo studenty, kteří si touto formou přivydělávají. To tedy znamená, že Mládek tím, že celou tuto skupinu obyvatelstva označil šmahem za parazity, odepsal ČSSD každého devátého voliče.

Proti zrušení nesmyslu zvaného rovná daň nelze nic namítat. Proti označování celých skupin obyvatelstva za parazity a překážku pokroku je třeba důsledně vystupovat od samého začátku a s takovými praktikami se nesmiřovat.

Neučesané poznámky nejen k případu Baborová

16. 3. 2013 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 19 minut

V našem veřejném prostoru a v politickém především, nedominuje podle mého názoru dělení na levici a pravici, ale ještě pořád jev, kterému se v našem diskursu říká "antikomunismus". Ten se prezentuje jako neslučitelný protiklad demokracie a svobody. Nejsem si úplně jistý, zda jde skutečně o "antikomunismus", nebo spíše o celou škálu snah a metod vyrovnávání se s minulým režimem.

Quo vadis ČSSD?

16. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Myslím, že nezvolením Dienstbiera dala ČSSD jasně najevo, kam se chce ubírat a že její cesta určitě nebude dlážděna poctivými úmysly. Zalíbily se jí opoziční smlouvy s ODS, chce lavírovat se středovými stranami, chce se podílet na moci a hlavně na kořisti. Někteří její čelní představitelé to dříve ani příliš neskrývali, např. milionáři Petr Hulinský nebo Jaroslav Palas. Avšak mám takový nepříjemný pocit, že i Michal Hašek je kariérista, který by se neštítil ničeho. Škromach je jen politováníhodná figurka, která si lebedí na výsluní a nedělá pro skutečnou levicovou politiku vůbec nic. Zaorálek a Dienstbier byli jediní dva borci, kteří šli nebojácně do problematických sporů, ke kterým se ostatní členové ČSSD stavěli zády a báli se zaujmout jasné stanovisko, aby si náhodou nepokazili kariéru. Naopak Zaorálek a Dienstbier vždy nesli svoji kůži na trh, bez ohledu na to, jestli jim to uškodí, nebo prospěje. Jak je vidět, každé poctivé úsilí je po zásluze potrestáno. Touto orientací to u mě - jako jejího dlouholetého voliče - ČSSD definitivně prohrála. Zdá se, že jedinou autentickou levicovou stranou je KSČM. Takže má další volba je jasná, píše Jan Černý.

Oškubat, oškubat, oškubat!

15. 3. 2013 / Radek Tůma

čas čtení 5 minut

V naší republice se bohužel vedle vykutálených podvodníků i seriózní firmy snaží oškubat zákazníka, kde to jenom jde, obvykle formou vnucení a pak zpoplatnění nepotřebných služeb nebo zpoplatnění služeb vůbec neposkytnutých. Již se zde řešili dodavatelé plynu a energetické společnosti. Desetitisíce klientů se zaregistrovalo k hromadnému podání ohledně vrácení poplatků za vedení úvěrového účtu. Lidé s nevolí reagují nejen na velké krádeže, začínají být alergičtí i na kradení po kapkách. Už je nebaví být ovčany.

"Lex Frenštát" nebo nová právní úprava exekucí?

15. 3. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 5 minut

Jelikož jsem nikde v médiích nenašel oficiální stanovisko Městského úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm k materiálům, které již delší dobu kolují internetem (zmínil jsem je v článku Frenštátská tragédie je nejspíše důsledek likvidačních exekucí), podíval jsem se přímo na stránky městského úřadu. Dosavadní mlčení tam vysvětluje "Tisková zpráva k tématu -- Moc zajímavé, Kdo byl A.B., Vrah nebo také oběť, Opačný pohled na výbuch ve Frenštátě, Z médií se pravdu nedovíš, atd."

"Ano, popravovali jsme, popravujeme a budeme popravovat"

15. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

"V mládí jsem byl velkým obdivovatelem Ernesta Che Guevary, o kterém, jak říká Miloš Zeman, někteří novinářští blbečkové říkají, že to byl masový vrah. Nebyl. Byl to čestnej člověk a jeho heslo bylo Vždy k vítězství! (orig: Hasta la victoria siempre!)," prohlásil na závěr svého proslovu na sjezdu ČSSD Falbr.

Po revoluci na Kubě organizoval Ernesto Che Guevara masové popravy v havanské pevnosti La Cabaňa. "Ano, popravovali jsme, popravujeme a budeme popravovat," prohlásil Ernesto Che Guevara v této souvislosti při projevu v OSN v New Yorku, upozorňuje Radovan Vencálek.

Masový vrah, nebo čestný člověk? Bohužel se to vůbec nevylučuje

15. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Radovan Vencálek upozorňuje na pozoruhodně selektivní vystoupení Richarda Falbra na sjezdu ČSSD. Jen "hloupí novináři" prý tvrdí, že Ernesto Guevara byl masový vrah, kdežto Falbr ví, že to byl čestný člověk.

Bohužel, nejde zde o žádný logický protiklad, neboť údajné alternativy se nevylučují. Docela klidně můžete být čestným člověkem i masovým vrahem současně. Mezi revolucionáři určitého typu je to dokonce víceméně pravidlem.

Picek ministrem obrany

15. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Podle nových informací byla strana LIDEM opět ponížena. Nejen že premiér Nečas před Vánocemi odvolal šéfku LIDEM Karolínu Peake po několika dnech působení na postu ministryně obrany, nyní dokonce udělá ministra z člověka, kterého Peake jako ministryně odvolala. LIDEM se před Vánocemi tvářila, jako by chtěla na protest proti odvolání Peake opustit koalici, což by musela udělat každá normální politická strana. Nicméně klub korytníků LIDEM není politická strana, tím méně normální, a začátkem ledna si svůj odchod z koalice rozmyslela. Přijala roli fackovacího panáka a právě dostává novou facku a plivnutí do tváře. Za ta koryta jim to asi stojí.

Je horší členství v KSČ, nebo v KSČM?

15. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Generál Picek, který se má nejspíše stát ministrem obrany v "pravicové" vládě, kde je Karel Schwarzenberg místopředsedou a šéfem druhé nejsilnější koaliční strany, byl před rokem 1989 členem KSČ. Picek jako člen normalizační KSČ musel souhlasit s vojenskou okupací naší vlasti Sověty. Rád bych položil lidem, kteří demonstrují proti současným politikům z KSČM, a také novinářům, kteří je podporují, dvě otázky. První z nich je tato: je horší členství v KSČM nebo v KSČ (rád bych zdůraznil, že za normalizaci je odpovědná KSČ a že v tomto způsobu myšlení podle hesla "kdo nekrade, okrádá rodinu" na KSČ navazovala ODS, jak velmi dobře přiznává pan Stráský). Druhá z otázek je tato: budete protestovat proti instalaci bývalého komunisty z dob normalizace jako ministra obrany, nebo vám komunisté vadí jenom tehdy, když je instaluje levice?

Zde se Picek k členství v KSČ přímo doznává (poslední otázka): ZDE

Poznámky k italským volbám

15. 3. 2013

čas čtení 5 minut

Italské volby dosti přesně reflektují vývoj krize v Evropě. Krize, která se z počátku ukazovala v finančním sektoru, dosáhla fáze, ve které je nejnápadnějším projevem krizového vývoje problém nezaměstnanosti a v evropských poměrech problém profesního uplatnění středních vrstev. V Itálii se také znovu ukázalo to, že krize nemůže být vyřešena úspornými opatřeními, které krizový stav jen prohlubují, ale bude mít dříve nebo později nepochybně důsledky ve změně politického uspořádání státu a s největší pravděpodobností také v procesu vytváření regionálních seskupení evropských zemí. Od sjednocení Německa a po uzavření Maastrichtské dohody je pro další integraci Evropy rozhodující, zda bude Německo schopno hrát roli evropského hegemona, konkrétně, zda Evropu může sjednocovat silná exportně zaměřená ekonomika, která polovinu svého exportu realizuje právě na evropských trzích, píše Pavel Tomášek.

Krajský soud potvrdil podmíněný trest pro Romana Smetanu

15. 3. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Krajský soud v Ostravě, pobočka Olomouc, včera na odvolání státního zástupce potvrdil podmíněný trest pro bývalého řidiče MHD v Olomouci Romana Smetanu (celá zpráva).

Smetana soudu před jednáním zaslal toto vyjádření:

Dobrý den,

dne 14.3.2013 ve 12:45 se bude konat veřejné zasedání v trestní věci, ve které jsem obžalován. Chci požádat, aby se zasedání konalo v mé nepřítomnosti. Důvody k nezúčastnění se mám v zásadě dva. Prvním důvodem je předpokládaná přítomnost novinářů, po nichž nijak netoužím a nehodlám se jim k čemukoliv vyjadřovat. Druhým důvodem je, že k věci samotné nemám již co dodat, vše již bylo řečeno při líčení u okresního soudu. Nechápejte tedy, prosím, mou nepřítomnost tak, že je mi zatěžko přijít, ale především první mnou uvedený důvod a skutečnost, že má přítomnost není nutná, mne vede k tomuto rozhodnutí.

K odvolání státního zástupce těžko hledám slova. Jsem přesvědčen, že již v původní kauze jsem neměl být nijak sankcionován, stát se neměl snažit o moji nápravu, neměl jsem být odsouzen ani k obecně prospěšným pracím, ani k odnětí svobody - nejsem pro společnost nebezpečný, netřeba mne izolovat, ani napravovat. Následný trest jsem považoval za zcela nesmyslný, proto jsem v určeném termínu nenastoupil do vězení. Není myslím nutné se dále rozepisovat, vše jsem již opakovaně vypověděl jak do policejního protokolu, tak u soudu. Za zmínku snad ještě stojí, že protistrana, Občanská demokratická strana, kauzy lituje, dnes by již po nikom v podobném případě náhradu údajné škody nepožadovala, což se projevilo i při nedávných senátních a krajských volbách, kdy žádná politická strana, i přes masivní pomalování reklam, náhradu nepožadovala a nepadlo pokud vím ani žádné trestní oznámení, ať již na známého či neznámého pachatele. Ačkoliv justice, včetně Nejvyššího soudu, trvá na tom, že jsem zločinec, je zřejmé, že společenská poptávka po mém potrestání neexistuje, mé "zločiny" jsou většinově vnímány jako "společensky přijatelné", a to především vzhledem ke kontextu, tedy neutěšenému stavu politické scény, proti čemuž bylo mé konání namířeno. Příliš proto nechápu zarputilost státního zástupce, se kterou mne označuje za recidivistu a neustále požaduje nepodmíněný trest. Osobně nemám žádný zájem na pokračování a prodlužování mé kauzy, proto jsem ani nepodával odvolání proti poslednímu rozhodnutí okresního soudu. Uvítal bych, kdyby krajský soud zamítnutím odvolání státního zástupce kauzu definitivně ukončil.

Obama: Írán je "nejméně rok" vzdálen od jaderné zbraně

15. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Írán je více jak rok od výroby jaderné zbraně, řekl prezident Barack Obama v rozhovoru pro izraelskou televizi Channel 2 TV. Podle Obamy je také výroba jaderné zbraně uzavřením okna příležitosti, po němž by USA ukončily diplomatické snahy. Obama se za několik dnů chystá k návštěvě Izraele a premiér Benjamin Netanjahu se snaží přimět ho k závazku ohledně vojenské akce proti Íránu. Doposud marně. Americký prezident se nechce zavázat k útoku.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2012

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2012 přispělo finančně na Britské listy 210 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 984,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2012 částkou 2801,71 Kč.

93 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2012 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 60 421,37 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 12. 2012: byla 258 165.75 Kč, z toho na exekutorský projekt 161 475.59 Kč a na na provoz Britských listů 96 690.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40297