Zeman v palestinském porcelánu

12. 10. 2013 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Český prezident přivezl z Izraele nejenom název "Čechie", nýbrž pro sebe i prohloubené a nadále trvalé přátelství. Vyjádřil to mnoha slovy, jimiž nešetřil. Žádné slovo však nepoužil - což bylo tím výmluvnější - pro svůj xenofobní postoj vůči Palestincům, ačkoliv právě ty jeho izraelští přátelé potřebují, když hlasitě vyznávají, že Izrael je židovský stát. Navíc své oznámení, že Česká republika přestěhuje svoje vyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, pronesl v rozhovoru s izraelským novinářem před svou cestou -- jako drobný, zato milý dáreček hostitelům.

PORTRÉT PŘEDSEDY SENÁTU ČR:

MIlan Štěch: "Ekonomika je v zahraničních vztazích důležitá, avšak nesmíme zapomínat na kulturní diplomacii ve prospěch ČR a střední Evropy"

12. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 30 minut

  • Pane Štěchu, vy máte odborové zázemí?
  • Mám-li to vzít úplně od začátku, někdy ve svých dvaceti pěti, dvaceti šesti letech jsem byl nominován a zvolen z dílny, kde jsem pracoval jako směnový mistr do závodního výboru tehdy ještě Revolučního odborového hnutí. Věnoval jsem se hodně oblasti pracovního prostředí a především oblasti mezd odměňování. To bylo v českobudějovické Škodovce. V rámci tehdejší kádrové politiky byl připravován jeden přední dělník, předák, na to, že bude dělat předsedu závodního výboru. Já jsem se, tehdy ještě velmi mladý, někdy po třicítce, stal předsedou toho závodního výboru ROH.

    Západní zbrojařské firmy vstupují na ruský trh

    13. 10. 2013 / Karel Dolejší

    čas čtení 2 minuty

    Výrobce ručních zbraní Rostec Iževsk bude v Rusku produkovat rakouské pušky Steyer, zatímco vznikající Kalašnikov Concern (který iževskou továrnu kupuje) právě jedná o joint-ventures s italskou firmou Berretta s cílem vyrábět společnými silami lovecké a sportovní zbraně. Vloni s podobnou iniciativou přišel rakouský Glock, který už vyrobil v Rusku menší množství pistolí. V současnosti se rozjíždí výroba bezpilotních průzkumných letounů v izraelské licenci a v červnu byl v Sankt Petěrburgu položen kýl vrtulníkové lodi Mistral stavěné ve spolupráci s Francií.

    Mezinárodní měnový fond navrhuje pokrýt státní dluhy zdaněním fyzických osob

    13. 10. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Mezinárodní měnový fond navrhuje řešit stále se zhoršující stav veřejných financí v mnoha zemích zavedením jednorázové rovné 10% daně na osobní úspory a bohatství. Taková daň by měla být uvalena "než bude možno se jí vyhnout", a pokud budou lidé věřit, že se tento krok nikdy nebude opakovat, nemělo by to změnit jejich chování, protože daň bude považována za "spravedlivou", domnívá se MMF.

    Daily Telegraph: "Gang Čechů" odsouzen v Nottinghamu za pokus okrást sociální stát o 30 milionů Kč

    13. 10. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Magdalena a Iveta Ferková a další tři členové "gangu Čechů" byli tento týden odsouzeni v Nottinghamu za pokus okrást britský sociální stát o milion liber, píše euroskeptický deník Daily Telegraph a používá článku ve své propagandě, aby Británie vystoupila z Evropské unie a zemi nemohli okrádat "zlí evropští cizinci".

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    BRITÁNIE:

    Příští středostavovská generace se bude mít hůř než jejich rodiče

    13. 10. 2013

    čas čtení 3 minuty

    Z analýzy britské vlády ohledně sociální mobility a chudoby dětí vyplývá vážné varování, že zadluženost a obavy z nezaměstnanosti hrozí vznikem katastrofy

    Poprvé od začátku 20. století na tom budou dnešní děti ze středostavovských rodin v Británii v dospělosti hůře než jejich rodiče. Vyplývá to z analýzy, kterou tento týden zveřejní vládní komise. Děti z rodin s větším než průměrným příjmem stejně jako děti z nejchudších rodin na tom budou hůře než jejich rodiče.

    Komise pro sociální mobilitu a chudobu dětí, kterou ustavil britský konzervativní premiér David Cameron, varuje, že zatímco se vládní podpora dosud soustřeďovala na nejchudších 10 procent dětí, neschopnost se v životě uplatnit se nyní stává problémem u dětí středostavovských rodičů a tato skupina dětí zoufale také potřebuje vládní pomoc.

    Předvolební počítání

    13. 10. 2013 / Petr Novák

    čas čtení 1 minuta

    Se zájmem jsem přečetl tento článek. Poněkud mne pobavilo jeho vyznění. Komunisté by prý stáli nejvíce, tedy skoro 91,5 miliardy korun.

    Zapomíná se zde na to, že zvýšení přílivu peněz do kapes obyvatelstva většinou přináší oživení ve formě zvýšení útraty těch, kteří na to doposud neměli.

    Pokud mám určitý obnos, tak s ním musím prostě vyjít do konce měsíce. Proto si koupím méně zboží a tak se do ekonomiky naleje méně peněz. Z toho logicky vyplývá snížený výběr daní.

    Pokud ale snížím DPH, tak lidé budou více utrácet a dají více vydělat podnikatelskému sektoru a ten by měl logicky odvést více daní.

    Proto se domnívám, že opak je pravdou. To samé platí o důchodech a DP

    H na lécích. Pokud dám více peněz, tím více peněz se mi objeví v oběhu. Strana, která chce nejméně investovat do svých obyvatel a potencionálních voličů, se dopouští jen další ekonomické chyby.

    EXTREMISMUS:

    Jak se vyrábí lumpenproletariát

    12. 10. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Poslal mi známý článek z Neviditelného psa. Znalci vědí, co se asi tak na bývalém Neffově webu píše, píše Jan Klášterecký. Pro ty, kdo tam nechodí, doporučuji aspoň vzroek ZDE. Dočtěte do konce. Na tomto příkladu je dobře vidět, kde vznikají perly neoliberální teorie. Mnozí rozčílení občané, co píšou do BL ani netuší, jaké to ctihodné instituce také v naší zemi jsou. Jak pilně na nich, po vzoru amerických think tanků, bádají neohrožení doktoři, profesoři a ještě mnohem chytřejší hlavy. Bádají nad tím, jak zhoubný výmysl je takový sociální stát a vůbec všechno, co se stalo po roce 1789.

    Policie zatkla v Petrohradě při protestu za práva homosexuálů 67 osob

    13. 10. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Mezi aktivisty za práva homosexuálů a jejich odpůrci došlo v Petrohradě k potyčkám. 15 aktivistů za práva homosexuálů se pokusilo uspořádat demonstraci při příležitostí mezinárodního dne "Coming Outu", demonstrativního přiznání osobní homosexuality. Na demonstraci však přišlo daleko větší množství aktivistů proti homosexuálům, včetně osob, které se oblékli jako kozáci, včetně ortodoxních kněží a několika ruských "bábušek", starších žen. Antihomosexuální aktivisté demonstraci za práva homosexuálů rozbili. Policie zatkla 67 osob, z obou táborů protestujících.

    Ruský prezident Vladimír Putin popírá, že se Rusko novými zákony snaží omezovat práva homosexuálů. Z průzkumů veřejného mínění v Rusku vyplývá, že ruské protihomosexuální zákony podporuje většina Rusů, včetně mnoha konzervativních věřících v ortodoxní církvi. Ti zastávají názor, že je homosexualita hřích.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Jaké nám opět (ne)hrozí nebezpečí

    11. 10. 2013 / Marek Řezanka

    čas čtení 9 minut

    ODS i TOP09 pochopily, že na základě svých programových priorit v nadcházejících volbách uspět nemohou - tak se na to snaží jít od lesa. Vyhýbají se tématům souvisejícím s konkrétními kroky v různých oblastech, např. v sociálním zabezpečení, ve zdravotnictví, v oblasti životního prostředí, v průmyslu či v zemědělství.

    Místo toho se obě strany -- každá po svém -- rozhodly vzbudit u co největšího počtu potenciálních voličů pocit, že jen ony dvě jsou zárukou "zachování demokracie" v České republice.

    Nedaleko Lampedusy se potopila další loď s uprchlíky

    12. 10. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Nejméně 27 osob zahynulo nedaleko ostrova Lampedusa v pátek poté, co se převrátila jejich loď, na němž se z Tuniska snažili dostat do Evropy. I když byla loď nedaleko Sicílie, byla v mezinárodních vodách, za které mají odpovědnost maltské úřady. Ty vytáhly z vody 27 mrtvol. Mluvčí italského námořnictva předtím sdělil tisku, že z potopené lodi byla zachráněno nejméně 221 osob.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Ivan Štampach: O nastolení Klausovy kleptokratické oligarchie jsme nestáli

    12. 10. 2013 / Ivan Odilo Štampach

    čas čtení 1 minuta

    V reakci na udělení Trumanovy-Reaganovy "medaile svobody" Václavu Klausovi napsal na Facebooku teolog Ivan Štampach:

    "Kdybych si chtěl hrát nedůstojnou hru na hrdiny, tak jsem taky oběť komunismu, rozhodně daleko spíš, než Václav Klaus. Vydával jsem od r. 1979 s přáteli samizdatové periodikum Acta incognitorum a pořádali jsme bytové semináře. Působil jsem v podzemních strukturách církve, podílel se na přípravě tajně svěcených duchovních a na vydávání dvou tajných církevních periodik s Ottou Mádrem a Karlem Šprunkem "T" (předchůdce oficiálních Teologických textů) a s dominikány Sursum.

    Odseděl jsem si 4 roky v kriminále. Byl jsem od r. 1970 bez pasu. Chodil jsem na nepříjemné výslechy. Myslím, že nikdo pro mne nechystá žádnou medaili. A od spolku, který ji dal Klausovi a Orbánovi, bych ji prostě nepřijal.

    Nevedl jsem stejný boj jako tito jmenovaní. Měl jsem jiné prostředky a jiné cíle. Jsou to cíle dnes pokládané za vrcholně nežádoucí stejně jako tehdy. Mým a našim cílem (pokud mohu mluvit za stejně smýšlející) byla obnova skutečné demokracie. O nastolení kleptokratické formy oligarchie jsme nestáli."

    Fascinující: Pražský magistrát neřeší krádeže a podvody v pražských ulicích, zato vytáhl do boje proti filmařům, kteří na ně poukázali

    11. 10. 2013 / Jan Čulík

    čas čtení 3 minuty



    Jak na to poukázal tento týden NOVÝ dokument o krádežích a podvodech v Praze, který právě odvysílala televize BBC, v Praze se hromadně okrádají turisté a turistický byznys je i v mnoha jiných oblastech jasně za hranou zákona, především při provozování bordelů, které jsou v ČR teoreticky nezákonné, dále při prodeji drog.

    Dokument televize BBC zaznamenává případy kapsářství, interviewuje pražského kapsáře ve vězení, který si krádežemi vydělával až 2000 euro denně, z automobilu Městské policie Praha hovoří za přítomnosti policistů !! s postarší prostitutkou, která přiznává, že si prostitucí zas tak moc nevydělá, a tak své zákazníky okrádá. Na otázku, kdy ukradla svému zákazníku nejvíc, říká, že 30 000 Kč. Britská reportérka se pak obrátí na policistku od Městské policie a ptá se jí, proč prostitutku nezatkne. Ta vysvětlí, že nemá žádný důkaz! :) Proti prodeji drog policie taky zasáhnout nemůže, protože množství prodávaných drog v jednotlivých balíčcích je příliš malé. Problém nezákonných bordelů v centru města chce starosta vyřešit jejich odsunutím na pražskou periferii. :)

    No prostě, na soudného, nestranného diváka to dobrý dojem neudělá. Koncentrovaným dojmem z Prahy z tohoto filmu je, že se tu lže, podvádí a krade a že se na tom svou nečinností podílejí i úřady a politikové. Že zákony v Česku existují jen tak naoko, jako Potěmkinova vesnice. Nevím, zda to povede k tomu, že se do Prahy budou zahraniční turisté i nadále hrnout.

    PŘEČETLI JSME:

    Napodobujme Dánsko!

    11. 10. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Z právě zakončeného výzkumu stavu štěstí na naší planetě pořádaného Earth Institute Columbia univerzity v New Yorku vycházejí Dánové jako absolutní vítězové -- jsou nejšťastnějšími lidmi na světě!

    Šťastní Dánové žijí v zemi, která je rozlohou přibližně o polovičku menší než Česko. Žije zde o polovinu méně lidí než u nás. Dánové jsou milovníci piva jako Češi, obě země sousedí s Německem, z čehož pro oba státy pocházely podobné problémy: boj za národní jazyk, války, nesváry a bolestné ztráty pohraničního území. Tímto však podobenství s Čechy končí. Dánové nejsou jen podstatně šťastnější Čechové, ale vyhlížejí jinak, chovají se jinak, myslí jinak, smýšlejí jinak a hlavně zařídili se jinak.

    Angličané vidí v Dánech pokrytce, Američané v Dánsku socialismus a nesvobodu a obě velmoci nejednou neopomněly předpovědět blízký konec malé země, která žije ve lži a schová si pod srdcem přežitek, jakým je dnes sociální stát. Globální svět ji splivne co nevidět jako malinu! "Podle sebe soudím tebe," jako jeden muž komentují dánští čtenáři s úsměvem na rtech tyto průpovědi. Dánové se nedají zviklat. Jsou už dlouho, ne-li snad odjakživa, přesvědčeni, že jejich společnost i země je ta nejlepší na světě. Připomíná se, že zdejší lidé si tento státní model přáli, a proto si společnost ke svému obrazu stvořili.

    Zdroj: ZDE

    anebo si můžete Literárky koupit na stánku za 36 Kč anebo si je předplatit za roční cenu 1650 Kč. Myslíme, že stojí zato podpořit tento týdeník, který dnes přináší do ČR často jinak nedostupné informace. (JČ)

    Blokace americké státní správy vážně poškodila pověst Republikánské strany

    11. 10. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Rozhodnutí amerických senátorů blokovat rozpočet americké státní správy ve snaze vydírat prezidenta Obamu, aby odložil přijetí zákona o zdravotní péči, který byl už americkým parlamentem schválen, vážně poškodilo u voličů pověst Republikánské strany. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, provedeného pro televizi NBC a deník Wall Street Journal ve dnech 8. a 9. října.

    Co mne dneska potěšilo

    11. 10. 2013 / Jozef Bohumil Ftorek

    čas čtení 1 minuta

    Redaktorce položil pro ilustraci poměrů, politických sil v USA otázku přibližně tohoto znění. V loňském roce stála nejdražší operace, transplantace ledviny téměř 59 milionů korun. Vy byste se chtěla vlastní spořením, pojištěním podílet na léčbě někoho jiného? Zeptal se redaktorky investiční bankéř. Redaktorka reagovala zcela autenticky. Ano. Chtěla.

    Takový argument nečekal. Zaváhal. Chtěl to zkusit znovu. Nemusel. Byl jsem spokojen. Ta autentická, upřímná a odhodlaná odpověď redaktorky Českého rozhlasu mne potěšila. Solidarita je to, co nás dosud chrání před totálním zotročením mocenskou elitou!

    MPSV nad osobami v hmotné nouzi láme hůl

    11. 10. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Jinými slovy, nevadí, že nemáte vodu, elektřinu, teplo, vzdělání a jíte odpadky z popelnice, pokud prokazatelně neprojevujete snahu zvýšit si příjem, nejste v hmotné nouzi, píše Petr Fridrich. Ale abych nebyl nařčen z toho, že překrucuji slova napsaná na stránkách MPSV, vysvětlím, co znamená "prokazatelnou snahu". Snahu prokážete registrací na místním úřadu práce a tím, že dodržíte termíny dohodnutých schůzek. Ty jsou nastaveny pevně úředníkem a při neomluveném příchodu jste z úřadů práce vyloučeni na půl roku.

    Parlamentní volby v Česku: Souboj starých a žádných idejí

    11. 10. 2013 / Josef Praks

    čas čtení 4 minuty

    Blížící se parlamentní volby nám dýchají na krk, máme je za patami a obraz sdělovacích prostředků tzv. mainstreamu tomu odpovídá. Slovu "volby" nelze uniknout, skandál střídá očernění, podíváme se tu na meeting, tu na "live show" party, on-line rozhovor střídá drcení u blahoslavené Drtinové. Přes veškerou mediální vřavu nemohu nevnímat absolutní a pro mne osobně nesmírně bolestnou myšlenkovou prázdnotu. Snad žádná ze stran nenastoluje řešení opravdu palčivých problémů, které naše země, žel Bohu, má a nikdo je neřeší.

    Na našich billboardech soutěží staré a žádné ideje. Bude líp, uděláme a slíbíme všechno všem a nebude vás to stát ani korunu! Volte nás. Jen nás. Nemyslete, jen volte. Ano?

    Švýcarský svaz, náš vzor!

    11. 10. 2013 / Milan Daniel

    čas čtení 2 minuty

    Jestliže jsem si švýcarskou konfederaci dovolil nazvat svazem, pak jenom proto, abych parafrázoval heslo, s nímž vyrůstala má generace. Ale bez legrace: kéž by české soudy pracovaly jako švýcarské (mám samozřejmě na mysli kauzu MUS). Kéž by byly stejně nezávislé na politickém počasí. Kéž by v Česku fungovala skutečná a hlavně přímá demokracie, jíž si občané šestadvaceti švýcarských kantonů dosyta užívají!

    Za kvórum k referendu by pan Neumann zápočet nedostal

    11. 10. 2013 / Ladislav Štítkovec

    čas čtení 2 minuty

    Musím reagovat na článek pana Neumanna a uvést jeho tvrzení na pravou míru. Jak se říká, neznalost neomlouvá. V jeho diplomové práci se o povinné účasti k referendu nic nedozvíme, proto je třeba jeho dojmy opravit.

    Švýcarsko, mimo jiné jeden z nejvyspělejších států světa, má propracovaný politický systém, založený na polopřímé demokracii. Lidé zde využívají referenda a lidové iniciativy k prosazení zákonů, včetně změn ústavy.

    Stavovské kvórum ve Švýcarsku

    11. 10. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Pan Štítkovec ve snaze pomoci dobré věcí v poněkud zavádějící reakci tvrdí, že ve Švýcarsku žádné kvórum pro hlasování v jakémkoliv referendu není, píše Jan Neuman. Na podporu svého tvrzení cituje článek 142 švýcarské ústavy ohledně "požadované většiny". Nicméně je nutno říci, že právě tento článek má v sobě švýcarsky specifické kvórum platnosti - tzv. stavovské kvórum (odstavce 2 + 3).

    Televize BBC odvysílala zdrcující reportáž o dnešní Praze

    10. 10. 2013

    čas čtení 1 minuta

    ZDE jsou stránky pořadu na serveru BBC, odkud pořad není mimo území Británie k dispozici, ale, jak jsme uvedli v záhlaví tohoto článku, pořad je samozřejmě plně k dispozici prostřednictvím YouTube ZDE

    Jiný podobný film, Město podvodů: Praha natočila televize časopisu National Geographic letos v březnu. Film je v českém znění ZDE Pražská policie však prý podle Novinek (a dalších českých médií) zjistila, že scény podvodů v tomto filmu byly údajně hrané najatými figuranty. Televize National Geographic i její reportér to popírají. Zdroj: ZDE

    Neblahé dědictví invaze do Afghánistánu a nejistá budoucnost

    11. 10. 2013 / Daniel Veselý

    čas čtení 12 minut

    Mnozí z nás ani nezaznamenali další ze smutných výročí, která slušná západní společnost víceméně ignoruje, protože se jí nehodí do pracně cizelované reality. Dne 7. října 2001 zaútočila armáda Spojených států bez mandátu Rady bezpečnosti OSN (ten byl "dodán" o pár měsíců později) na Afghánistán, aby dopadla údajného strůjce teroristických útoků z 11. září. Zdá se ale, že dění v této dekádami válek bité zemi není v očích široké veřejnosti příliš sexy.

    Před mezinárodními rozhovory s Íránem uspořádal Izrael velké letecké manévry

    11. 10. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Příští týden proběhnou rozhovory pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN plus Německa (P5+1) o íránském jaderném programu. Těsně před jednáním uvolnil Izrael záběry ze "zvláštního leteckého cvičení" simulujícího nálet na vzdálené cíle s použitím doplňování paliva za letu. Cvičení se konalo v polovině tohoto týdne a bylo zjevnou demonstrací síly adresovanou Íránu.

    Nová íránská vláda zrušila protiizraelskou konferenci

    11. 10. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Administrativa nového íránského prezidenta Hasana Rúháního zrušila výroční protiizraelskou konferenci, jejíž tradici založil Rúháního předchůdce Mahmúd Ahmadínežád. Jde o vstřícný krok vůči Západu ve snaze najít kompromis ve věci íránského jaderného programu.

    TEMNO, aneb Jak (také) vydělává ČEZ

    11. 10. 2013 / Tomáš Koloc

    čas čtení 8 minut

    V úterý 8. 10 mi vypnuli proud. Přišel jsem na to tak, že mi vypadlo bezdrátové připojení k internetu. Nejdřív jsem vyzkoušel, zda funguje router a prodlužovačka, na kterou byl napojen, a když jsem zjistil, že proud nefunguje v celém bytě, zkusil jsem bez výsledku nahodit pojistky. Pak jsem zazvonil u sousedky a zeptal se, zda u ní také nejde proud.

    Šel.

    Za pomoci jejího speciálně k tomu účelu pořízeného šroubováku jsem otevřel rozvodnou skříň na chodbě a zkusil vypnout a zapnout venkovní jistič.

    Marně.

    Česká škola mívala úroveň

    11. 10. 2013

    čas čtení 5 minut

    Po přečtení článku Štěpána Chába jsem měla pocit, že píše o povědomostech praktik školství šedesátých let, tak, jak jsem je znala z vlastní zkušenosti. Od první až do deváté třídy ZŠ nás bylo ve třídě 32-35 žáků a neměla jsem pocit, že nás jeden kantor při vyučování nezvládá a že nás nic nenaučí /tento fakt jsem ocenila až v průběhu středoškolského studia/. Nechci říci, že všichni učitelé nám byli vzorem, ale ve většině ano. Když slyším od svých vnuček, jak se dnes učí, a při prostudování učebnic jednotlivých ročníků, docházím k názoru, že dnešní výuka je postavená doslova na hlavu. Ano, aktéři odpovědní za osnovy školství polistopadového režimu, aby se nějak uplatnili, vymýšlí nesmyslné osnovy s tím, že všichni žáci mají IQ 160, jen je nutno rozvíjet jejich osobnost. To se za posledních leta projevuje již v předškolní výchově / rozhodně to nezatracuji, ve většině případů to funguje dobře/. To, jak kdysi kantoři /samozřejmě v rámci školních osnov/ dokázali formovat zájmy, tvůrčí duch žáků, vůbec nelze srovnávat s tím, co se dnes v rámci výuky pro žáky ZŠ pořádá. My jsme zažívali v našich žákovských letech poznání ze všech praktických, kulturních a zájmových oblastí. Tedy to, co dnes škola rozhodně nemůže nabídnout, píše Helena Filipová.

    Profesor opět o nepodstatném

    11. 10. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Pan prezident Václav Klaus zase objevil Ameriku, bohužel již pobořenou - a jako obvykle, se zpožděním. Nahlas. Zapsal do knihy a sklízí body. Banální sylogismus je chytlavý (DPHááá, bla, bla, bla). Zní potlesk. I z druhého břehu. Z hospody "U Kondelíka". Pan Kalousek prý to podělal. Vskutku překvapení! Všichni u nás v baráku to říkají už několik let. Kdo lže, neprospívá. Pan Kalousek, talentovaný politický šíbr a intuitivní demagog žoviálního střihu, však z něčeho musel povstat a něčím být u moci udržován. Není to Fénix. Pan Kalousek povstal z paradigmatu nastoleného profesorem a jeho oddanou suitou neomylných po r. 92. Byl jím i udržován. Moc jako léno k výkonu bezchybné ideologie. Mystici deregulovaných trhů (Bělohradský). Budiž. Ale pokud se snad v něčem spletu ?!... Nikdo se nikdy za nic neomluvil. Ani náhodou. A neomluví. Teď, když mají vlhko v botách, kuňkají něco o drobných chybičkách a zase vaří nudli k zatáhnutí. Fraška jako denní chléb. Pan profesor VK by se měl za pana MK omluvit. Protože ho politicky zplodil. Své kostlivce však nikdo nemiluje, píše Karel Kmoch.

    Palestinský problém versus historická poučení

    11. 10. 2013 / Pavel Urban

    čas čtení 4 minuty

    Pavel Tučka volil Miloše Zemana. A dnes, po jeho vystoupení na téma arabsko-izraelského konfliktu, si vyčítá, že si raději neurazil ruku. Sebekritika chvályhodná. Ale než se příště preventivně zmrzačí, měl by se zamyslet, co bylo skutečně řečeno a v jakém kontextu. A jaká poučení minulost skutečně nabízí.

    Nepodařilo se mi dohledat přesně znění toho, co český prezident řekl. Ale pokud to novináři příliš nezkreslili, pak se jeho výrok netýkal Palestinců, kteří žijí v Izraeli či Palestině, ale lidí z uprchlických táborů. Nejde tedy o další vyhánění Palestinců, ale o osud těch, kteří již byli vyhnáni před desítkami let.

    Zase o škole

    10. 10. 2013 / Štěpán Cháb

    čas čtení 5 minut

    Když někdo udělá pravopisnou chybu, je to velká ostuda, zatímco když se vyjadřuje mlhavě a nepřesně, nic se neděje.

    Ondřej Hausenblas

    Začněme jemnou domněnkou. Kdykoliv se kdekoliv vyrojil ozbrojený konflikt nebo stát upadl pod bič diktatury, prvotní újmou na národu byla inteligence. Nepřítel národu začal systematicky vybíjet inteligenty, lidi, kteří dle všeobecného mínění mysleli a tím mohli ovlivňovat další vývoj konfliktu už jen tím, že by se automaticky postavili na stranu odboje.

    Všechny vás před vším ochráníme!

    10. 10. 2013 / Štěpán Cháb

    čas čtení 4 minuty

    Stát je hodný a starostlivý, své občany si hýčká, nedovolí, aby se k nim dostala infekce zvrácených myšlenek, které už hnijí v rázném dávnověku, ač jsou sem tam vytaženy na světlo, aby se vidělo a vědělo. Aby se, pro Krista pána, nezapomnělo. Třetí říše nám má být ovšem vysvětlována, nikoliv ukazována taková, jaká byla. Nesmíme se, dle české justice, zahledět na jiný politický směr, protože bychom mu mohli, s tím naším neschopným kritickým přístupem, propadnout.

    Švýcarský soud, Klausova privatizace a dnešek

    10. 10. 2013 / Boris Cvek

    čas čtení 1 minuta

    Švýcarský soud udělal dnes přesně to, co jsem čekal od akce "čisté ruce", již sliboval Miloš Zeman před volbami v roce 1998, než po volbách uzavřel spojenectví s hlavním architektem české privatizace Václavem Klausem.

    Tento soud během několika měsíců (naše soudní procesy se naopak táhnou roky, takže bývalý prezident Klaus mohl udělit milost v případech rozsáhlé ekonomické kriminality se zdůvodněním, že osm let procesu je už mnoho) rozsekl starý privatizační případ z České republiky (cizího státu) a udělil privatizátorům tvrdé nepodmíněné tresty několika let za mřížemi.

    Zabavil jim taky 13 miliard korun.

    Kdo je John Boehner - a co udělá?

    10. 10. 2013 / Miloš Kaláb

    čas čtení 7 minut

    Bílý dům odmítá smlouvat s Republikány o zdravotním pojištění (ObamaCare) zatímco vedoucí Republikánů John Boehner čelí ultrakonzervativní skupině nazývané Tea Party, která trvá na svých požadavcích. Jak tyto dvě skupiny zabrání americké finanční krizi? Termín 17. října se rychle blíží.

    Co chybí v programech politických stran?

    10. 10. 2013 / Václav Adam

    čas čtení 7 minut

    Politické strany opět slibují o sto šest a vymýšlí i různé perličky, kterými by se odlišily od ostatních politických stran (např. Zelení alespoň 1 vegetariánské jídlo v jídelnách, SPOZ jízdu vlakem na regionálních tratích mimo špičku zdarma, KSČM bezplatný vstup do Národního muzea, ...), ale jedna důležitá oblast je poněkud mimo zorné pole našich politických stran. Jedná se o to, že první 3 týdny nemoci platí místo státu zaměstnavatel.

    Modernizace na čínský způsob

    10. 10. 2013 / Karel Dolejší

    čas čtení 12 minut

    V roce 1962 vedla Čína proti Indii "trestnou výpravu" kolem McMahonovy linie, a sice kvůli indické podpoře dalajlámy a hraničnímu sporu. Válka v extrémních horských podmínkách minimalizujících význam technologie dosáhla strategického překvapení a uspěla. O sedmnáct let později se Čína pokusila zopakovat model "trestné výpravy" na severu Vietnamu, skončila však zle pocuchána čtyřikrát slabšími miličními jednotkami bez těžké výzbroje - a cíle operace, stažení Vietnamců z Kambodže, dosaženo nebylo. Toto selhání ovšem přece jen sehrálo následně pozitivní roli, když pomohlo v čínském vedení s konečnou platností rozhodnout spor mezi maoisty lpějícími na raně moderním strategickém paradigmatu všeobecné mobilizace (podle nějž kvantita údajně sama spontánně "přechází v kvalitu") a zastánci sofistikovanějších přístupů. Byla tak otevřena cesta k postupné modernizaci Číny.

    Zatímco Číňané velmi dlouho dalekosáhle uplatňovali zastaralé paradigma mobilizace a měli tak jedinečnou příležitost vyzkoušet důkladně všechny možné jeho temné stránky, vývoj sovětského komunismu se od Stalinova úmrtí ubíral jinou cestou. Společenský systém postupně ustrnul v "reálný socialismus" a prakticky jediným vehiklem pohybu zůstala technologie. Do tohoto stádia dnes postupně degeneruje také Západ, kde se výraz "modernizace" stal fíkovým listem programu strukturálního přizpůsobování požadavkům globalizovaného trhu. Teoreticky impotentní západní levice proto zavrhla veškeré myšlenkové inovace splývající jí souhrnně s neoliberální tzv. Třetí cestou-novým středem. Vedena nezvladatelným ortodoxním sentimentem propadá regresi k paradigmatu mobilizace z 18. století uplatňovanému zcela tupě na nejrůznější úrovně fungování pozdně buržoazní společnosti.

    V této situaci snad existuje jistá šance posunout se o něco dále prozkoumáním čínského strategického paradigmatu, v němž modernizace není synonymem kapitulace a ani nostalgický konzervatismus proto nenese na svých autoritářských křídlech pochodeň údajné revolučnosti.

    Najdeme někdy smysl?

    10. 10. 2013

    čas čtení 5 minut

    Při sledování předvolebních debat v našich médiích na mě dopadá pocit zmaru. Zmaru z promarněného času. Zmaru ze zbytečných otázek a ještě zbytečnějších odpovědí. Poslouchám-li názory lidí, slyším stále, co nechceme, ale nějak nikdo nedokáže formulovat, co že to chceme. Víme co chceme? ptá se Aleš Kučera.

    Neustále řešíme prorůstová opatření, zvyšování zaměstnanosti, růst. Růst DPH, růst populace, růst úroků, růst inflace, růst konkurenceschopnosti, růst, růst. Nerozumím tomu. Copak v přírodě něco roste donekonečna?

    Z Prahy k Baltskému moři v Německu se dojede za 7 a půl hodiny

    11. 10. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Čech může cestovat k moři bez přestupu 450 km za 7 a půl hodiny. Srovnávat trasu francouzského TGV s obyčejnou železnicí a s čekáním v Mnichově 8 hodin je hloupoučké. Problémy České dráhy známe dobře, ale kritika tímto způsobem je mylná, uměle vykonstruovaná a snadno vyvratitelná. Tím Svaz cestujících ničemu neposlouží. Viz příloha. Přímo z Prahy EC Slovenská střela v 8,29, míní František Řezáč. Jan Picka upozorňuje, že do Marseille se z Prahy vlakem dojede za "pouhých" 14 hodin 8 minut.

    To je tedy rychlost, dodává Jan Čulík a připomíná, že dojet vlakem z Prahy k Baltskému moři ve východním Německu za 7 a půl hodiny znamená, že ten vlak jede průměrnou rychlostí 60 km/h. Důstojné pro dnešní Evropu?

    Skutečností zůstává, že cestování vlakem po většině středovýchodní Evropy je víceméně ostřesné, protože nedošlo k renovaci železniční infrastruktury. Česká republika je na tom v několika málo hlavních tazích TROCHU lepší než ostatní země v regionu, avšak ze záhadných důvodů se při renovaci tratí do TGV neinvestovalo. Proč? Po Polsku se nedá vlakem skoro jezdit a v důsledku existence levných letů britských nízkonákladových leteckých společností je téměř rychlejší a levnější letět z Krakova do Gdaňsku přes Londýn. Totéž, chcete-li cestovat z Prahy do Chorvatska, rychlejší - a možná i levnější - je to letecky přes Londýn. Železniční dopravní infrastruktura z ČR směrem na jih a jihovýchod je v podstatě nefunkční.

    Proč vydávám knihy

    10. 10. 2013 / Filip Mikuš

    čas čtení 7 minut

    Nu ano, proč to vůbec dělám? Copak není dost kovaných nakladatelů, lidí znalých věci, kteří by se vydání knihy zhostili s profesionální péčí a umem nabytým mnohou zkušeností? Což nejsou osoby a instituce povolanější? Takové, jimž je nakladatelská činnost ctižádostí i chlebem? Není snad Česká republika kulturní zemí evropské úrovně? To je právě to: obávám se, že nikoli.

    Mobilizace, aneb Krátkodechá politika pro okamžitou spotřebu

    10. 10. 2013 / Karel Dolejší

    čas čtení 3 minuty

    Moderní idea politické práce spočívá částečně v tom, že politik by měl nacházet a prosazovat zlepšení, která přinesou lidu lepší vládu. To by mělo přesvědčit další voliče a tímto způsobem umožnit, aby se do úřadu dostali ti nejužitečnější z politiků.

    Jenže politici i v demokraciích málokdy jdou výše popsanou cestou. Místo toho věnují podstatnou část energie burcování již existujících příznivců. Výstavba politické základny je často považována za méně důležitou než mobilizace základny již existující, všímá si na svém blogu Defence and Freedom bývalý důstojník německého letectva, ekonom Sven Ortmann.

    Spiknutí

    9. 10. 2013 / Lenka Procházková

    čas čtení 7 minut

    Ve středu 2. října 2013 obdržela vláda odborníků výzvu občanských iniciativ, aby zákonným opatřením pozastavila účinnost zákona o tzv. církevních restitucích. O den později obdržely občanské iniciativy zamítavou odpověď vlády zformulovanou do dvou vět:

    Vzhledem k tomu, že zákon o církevních restitucích je již dávno účinný, jedná se o složitější a časově náročnější legislativní postup. Navíc je otázka majetkového vyrovnání s církvemi politickým tématem, který nemůže řešit současná vláda v demisi.

    V pátek 4. října doplnil premiér Rusnok pro stanici Radiožurnál vládní postoj vyjádřením, že zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi je festovní, protože byl odhlasován legitimními orgány a uznán Ústavním soudem. Odborně dodal i větu, že toto řešení je pro stát dlouhodobě ekonomicky výhodné. Nakonec překvapil informací, že zmíněný zákon je podepřen mezinárodní smlouvou se státem Vatikán. Z těchto důvodů by premiér osobně nebyl ani pro to, aby zákon nějak měnila budoucí politická reprezentace vzešlá z říjnových voleb.

    Ruská občanská společnost je likvidována

    9. 10. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Nevládní organizace před Zimními olympijskými hrami v Soči bijí na poplach. Během třetího funkčního období prezidenta Vladimira Putina není podle nich garantována již ani svoboda tisku.

    Svět uvidí v Soči "fascinující show", myslí si ruský novinář Sergej Solovkin. Jenomže za kulisami mezitím již došlo k tragédii.

    Podobnost čistě náhodná?

    9. 10. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Přiznávám, že jsem v prezidentských volbách volil Miloše Zemana. I se svými chybami se mi zdál lepším, levicovějším kandidátem na nejvyšší funkci ve státě než jeho soupeř, píše Pavel Tučka.

    Uběhlo pár měsíců a mně se zdá, že jsem si měl urazit ruku nebo zlomit obě nohy, abych k té proklaté urně vůbec nedorazil. Chyby jsou chyby, ale co je moc, to je moc. Utvrdil mne v tom článek v Právu dne 5. října, v němž si pan prezident vylévá srdce před cestou do Izraele. Ani mě tak nerozčilil jeho návrh o přesunutí velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, což se pro mnohá média stalo zřejmě středobodem Zemanových názorů, ale odstavec o kus dál, který média víceméně pominula a který zní takto:

    Palestinci podle Zemana musí okamžitě uznat Izrael jako židovský stát a zříci se požadavku na návrat na území autonomie a Izraele. Doporučil jim, ať se místo toho snaží usídlit v zemích bohatých Arabů. "Tam je dobrá ekonomická situace, a proto jim mohou poskytnout práci a bydlení. Napřed je třeba jít do utečeneckých táborů v Libanonu a v Sýrii, kde je nejhorší situace. Odtamtud Palestinci mohou odejít do Saúdské Arábie a do emirátů a dostanou takové ekonomické podmínky, jež jim umožní důstojný život. To je řešení, které bych já navrhl," řekl v rozhovoru.

    Připadá vám to normální? Mně tedy vůbec! Jak si v té příležitosti nevzpomenout na nevybíravý nátlak Velké Británie a Francie na prezidenta Beneše v souvislosti s českými pohraničními územími: Češi musí bezpodmínečně přijmout německé požadavky a opustit svá pohraniční území...

    Jak si nevzpomenout na mnichovskou dohodu a na úvahu odsunu českého obyvatelstva například do Patagonie? Uvědomuje si vůbec Miloš Zeman, v jakém duchu to promluvil?

    Bohužel, dnes je jiná doba. Doba, která poučení z minulosti hází za hlavu. Ale jak je to dlouho, co proti nám byl používán stejný slovník? A co se to za těch čtyřiadvacet let stalo s českým národem?

    Proč dabovat

    9. 10. 2013

    čas čtení 3 minuty

    Pan Vohryzka by rád slyšel důvod proč dabovat. Nuže, dabing je pro lidské vnímání přirozenější, než četba titulků. Pokud hovoříme s jiným člověkem, slyšíme jeho hlas, nevidíme titulky na jeho košili. To je také důvod proč je většina filmů v jazyce jeho tvůrců, byť by bylo logičtější, kdyby mluvili jazykem jiným. U filmů z reálného prostředí se často původní jazyk použije, ale postavy fantasy a sci-fi filmů, které by logicky neměly mluvit žádným reálným jazykem, se to neděje téměř nikdy. Totéž platí i pro mnoho filmů historických a pseudohistorických. Tvůrci se rozhodli obětovat část možného účinku tomu, aby byl jejich film přístupnější. Ale diváci jiných jazyků ztrácí obě tyto výhody, pokud není film nadabován, píše Michael Kolařík.

    Britští podnikatelé vydali vážné varování poté, co se Anglie propadla v žebříčku gramotnosti na 22. místo na světě

    9. 10. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Čelní britští podnikatelé a manažeři varovali, že země riskuje hospodářskou katastrofu poté, co z průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vyšlo najevo, že miliony dospělých lidí v Anglii neumějí číst, psát či počítat lépe než desetileté děti.

    Znamená to, že asi 8,5 milionu anglických dospělých je schopno dělat v aritmetice pouze jednoduché kroky. Každý šestý Angličan dokáže jen tak tak rozšifrovat psaný text a přečíst odstavec - jejich schopnost číst je na úrovni desetiletých dětí.

    Mladí Angličané ve věku 16-24 let se umístili v mezinárodním měřítku na 22. místě v oboru čtení a psaní a na 21. místě v oboru počítání - daleko i za zeměmi, jako je Estonsko, Austrálie, Polsko, Česká republika či Slovensko. Analýza OECD nezkoumala situaci ve Skotsku ani ve Walesu, ty se analýzy odmítly účastnit, protože usoudily, že by byla příliš nákladná.

    Je zajímavé, že co se týče čtení, psaní a počítání, Česká republika si vede v celosvětovém měřítku stále ještě velmi dobře. Octla se na devátém místě, za Japonskem, Finskem, Holandskem, Austrálií, Švédskem, Norskem, Estonskem a belgickými Flandry. V nižší, podprůměrné části tabulky jsou naopak Anglie a Irsko, Dánsko, Německo, Spojené státy, Rakousko, Polsko, Irsko, Francie, Španělsko a Itálie.

    TabulkaZDE.

    Chudoba a sociální deprivace je podle expertů největší příčinou radikálně klesající gramotnosti v západních zemích.

    Podrobnosti v angličině ZDE

    29109

    Kde je naděje?

    9. 10. 2013 / Ivan Větvička

    čas čtení 3 minuty

    Letos může veřejnost poprvé v historii nahlédnout do spletitých útrob půdy zámku v Třeboni. Po staletí zamčené dveře se otevřely na jediný týden od 5. do 12. října, aby zde mohla proběhnout výstava moderního umění Proč jsme tady? Odpověď na otázku v názvu hledá 37 autorů ze zemí Visegrádské skupiny. První návštěvnice se však zaraženě zeptala na něco úplně jiného: "U vchodu máte napsáno Naděje, Pravda, Láska, Víra... a já je tu nevidím. Vystavuje tu spousta mladých lidí a ti by přece měli mít nějakou naději. Proč je to tak depresivní?"

    Závislost na jazyku a jazyk závislých

    9. 10. 2013 / Matěj Antoš

    čas čtení 3 minuty

    Vztahy jazyka a společnosti vyvolávají často vášnivé a názorově rozpolcené diskuze, Česká republika v tomto ohledu není žádnou výjimkou. Ne každý už si ovšem uvědomuje, že do jazykového inventáře společnosti patří i mluva lidí na jejím okraji, která se mnohdy vytváří prakticky "sama", zdánlivě bez pravidel, norem a dohledu jazykovědců. Možná právě také proto jde o oblast nesmírně zajímavou, živou, nekontrolovatelně se vyvíjející, tedy hodnou podrobnějšího průzkumu a zpracování. Po celý letošní rok probíhá na Filozofické fakultě Ostravské univerzity v Ostravě grantový výzkum, který má ambice zmapovat současný stav mluvy jedné z významných skupin obyvatel společenské periferie, drogově závislých.

    Proletáři všech zemí, spojte se

    9. 10. 2013

    čas čtení 3 minuty

    Dovoluji si vám zaslat poznámky k článku Karla Dolejšího "Levice, pravice a korporační stát", píše Jaroslav Couballe.

    1. Je pravda, že politické strany jsou dnes ovládány velkými mezinárodními korporacemi, které působí na spojení levice a pravice ve velké koalice za účelem odbourání prvků sociálně tržní ekonomiky jako poválečného modelu. A že mezi levicí sociálně demokratickou a pravicí jde jen o to jako rychle a v jakém rozsahu likvidovat tento poválečný systém.

    Referenda musí být závazná při jakékoli účasti

    9. 10. 2013 / Milan Daniel

    čas čtení 4 minuty

    S velkým zadostiučiněním jsem si přečetl názor Petra Jeníka na to, kdy by mělo být referendum platné a závazné. Plně koresponduje s názorem mým -- stačí-li pro platnost voleb jakákoli účast, mělo by to analogicky platit i v referendu.

    K volbám chodí aktivní část voličské veřejnosti, k referendům ta nejaktivnější, která se obvykle nedá opít rohlíky. Jestliže partaje chtějí omezovat platnost (a závaznost) referend procentuální účastí voličů, říkají tím zároveň, že demokracie platí bez omezení jen před volbami, po nich jen tehdy, když přeskočí Taxis.

    Anketa Romano hangos:

    Kdo a jak se v politických stranách věnuje "romským" tématům?

    9. 10. 2013 / Pavel Pečínka

    čas čtení 24 minut

    Na otázky prozatím nereagovaly SPOZ, ČSSD, ekologické hnutí Změna, Suverenita (Hlavu vzhůru), Úsvit a TOP 09. Odpovědi přišly od Svobodných, ODS, hnutí ANO, KDU-ČSL, Dělnické strany sociální spravedlnosti a Moravanů (na kandidátkách Úsvitu), nadměrně vstřícní byli v odpovědích a komunikaci s Romano hangos zelení, piráti a komunisté.

    Petr Mach
    předseda Strany svobodných občanů, Praha
    Otázkami, které se týkají nezaměstnaných Romů, se u Svobodných zabývají především odborníci na ekonomiku a daně. Za naléhavé považujeme zrušení minimální mzdy a legalizaci práci na dohodu, aby lidé s nízkou kvalifikací měli větší šanci získat práci. Firmy dnes raději používají stroje, než aby najaly lidi, protože práce podle zákoníku práce je drahá a byrokratická. Svobodní jsou pro to, aby bylo možné najmout lidi bez papírování, bez daní, a vyplácet na ruku.

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za srpen 2013

    15. 9. 2013

    čas čtení 2 minuty

    V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

    Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

    Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    81324