Za kvórum k referendu by pan Neumann zápočet nedostal

11. 10. 2013 / Ladislav Štítkovec

čas čtení 2 minuty

Musím reagovat na článek pana Neumanna a uvést jeho tvrzení na pravou míru. Jak se říká, neznalost neomlouvá. V jeho diplomové práci se o povinné účasti k referendu nic nedozvíme, proto je třeba jeho dojmy opravit.

Švýcarsko, mimo jiné jeden z nejvyspělejších států světa, má propracovaný politický systém, založený na polopřímé demokracii. Lidé zde využívají referenda a lidové iniciativy k prosazení zákonů, včetně změn ústavy.

A právě švýcarská ústava o žádné povinné účasti k jakémukoliv referendu nebo lidové iniciativě nemluví.

článek 142 s názvem "Požadované většiny" zní:

1) Návrhy, které jsou předloženy k hlasování lidu, jsou přijaty, pokud většina z těch, kteří hlasují, je pro schválení.

2) Návrhy, které jsou předloženy k hlasování lidu a kantonům, jsou přijaty, pokud většina z těch, kteří hlasují a většina z kantonů, jsou pro jejich schválení.

3) Výsledek lidového hlasování v kantonu určuje hlasování kantonu.

4) Kantony Obwalden, Nidwalden, Basel-Stadt, Basel-Landschaft, Appenzell Ausserrhoden Appenzell Innerrhoden, každý z nich má půlku kantonálního hlasu.

Žádný článek, který by mluvil o podmínce nějakého kvóra k platnosti referend, ve švýcarské ústavě nenajdeme.

Obecně ke kvóru z hlediska demokratických principů

Pokud chápeme hlasovací právo jako svobodné právo občanů, je jen na jejich vůli, jestli se jakýchkoliv voleb (obec, kraj, parlament, EU, referendum) zúčastní (důvody jsou různé - apatie, není koho volit, protest, nezájem). Pokud se hlasování nezúčastní, předávají mandát těm, kteří se zúčastní, a jejich svobodnou volbu je třeba respektovat.

Pro jakékoliv přímé hlasování občanů je tedy neopodstatněné stanovovat jakýkoliv povinný minimální počet zúčastněných voličů.

Ve volbách do obcí, kraje, parlamentu nejde stanovovat kvórum už proto, že by mohlo dojít k zablokování správy země. Neexistuje pádný důvod, aby tomu bylo u referenda jinak. Platí tedy, že volby jsou platné, ať se jich zúčastní dvacet lidí nebo pět milionů.

Stejný princip musí platit i v případě platnosti referenda.

0
Vytisknout
9645

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2013