Co mne dneska potěšilo

11. 10. 2013 / Jozef Bohumil Ftorek

čas čtení 1 minuta

Dopoledne jsem cestou v autě poslouchal rádio. Po čase jsem přeladil na ČRo 1 -- Radiožurnál. Redaktorka vedla rozhovor s hostem, investičním bankéřem, na téma aktuální politicko - hospodářské situace v USA. Řeč přišla i na Obamovu politiku zdravotního pojištění ObamaCare. Host mluvil inteligentně, věcně, logicky. Jeho výklad pro mne byl zajímavý. Především z hlediska čistě didaktického. Cítil jsem, že máme na svět a společnost jiné názory. I tak bych se možná mohl něco přiučit. Možná získal i jiný pohled, názor. Znělo to docela slibně. Poměrně dlouho se totiž vyhýbal ideologii.

Pak to přišlo. Svoboda volby.

Redaktorce položil pro ilustraci poměrů, politických sil v USA otázku přibližně tohoto znění. V loňském roce stála nejdražší operace, transplantace ledviny téměř 59 milionů korun. Vy byste se chtěla vlastní spořením, pojištěním podílet na léčbě někoho jiného? Zeptal se redaktorky investiční bankéř. Redaktorka reagovala zcela autenticky. Ano. Chtěla.

Takový argument nečekal. Zaváhal. Chtěl to zkusit znovu. Nemusel. Byl jsem spokojen. Ta autentická, upřímná a odhodlaná odpověď redaktorky Českého rozhlasu mne potěšila. Solidarita je to, co nás dosud chrání před totálním zotročením mocenskou elitou!

0
Vytisknout
11276

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2013