PŘEČETLI JSME:

Napodobujme Dánsko!

11. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Z právě zakončeného výzkumu stavu štěstí na naší planetě pořádaného Earth Institute Columbia univerzity v New Yorku vycházejí Dánové jako absolutní vítězové -- jsou nejšťastnějšími lidmi na světě!

Šťastní Dánové žijí v zemi, která je rozlohou přibližně o polovičku menší než Česko. Žije zde o polovinu méně lidí než u nás. Dánové jsou milovníci piva jako Češi, obě země sousedí s Německem, z čehož pro oba státy pocházely podobné problémy: boj za národní jazyk, války, nesváry a bolestné ztráty pohraničního území. Tímto však podobenství s Čechy končí. Dánové nejsou jen podstatně šťastnější Čechové, ale vyhlížejí jinak, chovají se jinak, myslí jinak, smýšlejí jinak a hlavně zařídili se jinak.

Angličané vidí v Dánech pokrytce, Američané v Dánsku socialismus a nesvobodu a obě velmoci nejednou neopomněly předpovědět blízký konec malé země, která žije ve lži a schová si pod srdcem přežitek, jakým je dnes sociální stát. Globální svět ji splivne co nevidět jako malinu! "Podle sebe soudím tebe," jako jeden muž komentují dánští čtenáři s úsměvem na rtech tyto průpovědi. Dánové se nedají zviklat. Jsou už dlouho, ne-li snad odjakživa, přesvědčeni, že jejich společnost i země je ta nejlepší na světě. Připomíná se, že zdejší lidé si tento státní model přáli, a proto si společnost ke svému obrazu stvořili.

Zdroj: ZDE

anebo si můžete Literárky koupit na stánku za 36 Kč anebo si je předplatit za roční cenu 1650 Kč. Myslíme, že stojí zato podpořit tento týdeník, který dnes přináší do ČR často jinak nedostupné informace. (JČ)

0
Vytisknout
10362

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2013