Obrovský olympijský úspěch britských sportovců je "poučením pro politiku"

6. 8. 2012

čas čtení 6 minut

Britové právem jásají nad spektakulárním úspěchem svých sportovců - z nejrůznějších etnických kultur a prostředí, ze státních i ze soukromých škol - na letošních Olympijských hrách v Londýně. Malá Británie získala do meděle do večera neuvěřitelných 16 zlatých medailí, 11 stříbrných a 10 bronzových a umístila se tak zatím na olympijském žebříčku na neuvěřitelném třetím místě. Před ní jsou jen Spojené státy a Čína. Čína má ovšem miliardu obyvatel a Spojené státy 313 milionů, Británie 60 milionů.

Tabulka všech medailí ZDE

Zavládlo překvapující povědomí, že v rozpadávající se Británii funguje jak se zdá alespoň něco pozoruhodně dobře. Komentátorka Jackie Ashley v tom vidí podstatné poučení pro politiku:

Rozbitá Británie? O tomto víkendu se to nějak neprojevovalo, že? Zlaté medaile získávali Britové z nejrůznějšího kulturního zázemí a nejrůznější etnicity a to na Olympijských hrách, které navzdory škodolibým předpovědím chaosu fungují jako hodinky a obrovské davy diváků mají potěšení z dobře zorganizovaných akcí.

Samozřejmě, všem se nám Olympijské hry líbí, protože se zdají být naprostým protikladem politiky, naprostým protikladem chaotického, zkompromitovaného denního života, kdy jednáme na základě smíšených motivů. Olympijské hry jsou rychlé. Jsou jasné. Jsou superdramatické. To, zda někdo vyhraje či prohraje, je hned jasné. Můžeme předstírat, že žijeme v jednodušším světě. Má mnoho hrdinů a skoro žádné zloduchy.

Proč je čekání na brzkou společenskou změnu utopie

6. 8. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 20 minut

Společenská atmosféra je napjatá. Jestliže na konci devadesátých let vládla blbá nálada z toho, že se zcela "nepochopitelně" nepodařilo vytvořit z totalitně handicapované společnosti za pár týdnů obrodných procesů (s velkým otazníkem) demokratickou společnost s etickými měřítky založenými na jejich dlouhodobém respektování, na počátku druhé dekády 21. století lze termín blbá nálada považovat za eufemismus.

Mediálně filtrovaná korupční podezření a skandály střídají v těsném sledu jeden druhý s velkou rychlostí a razancí, přičemž většina z nich skončí po pár týdnech mediálního exposé v postupném zapomnění.

Po každém z nich ale zcela evidentně nabývá na síle rozhořčenost, vyvolaná nikoliv přímo tím, že politika je prokorupční (to se tak nějak v ČR předpokládá), ale více méně tím, že v období, kdy se snížil reálný příjem populace a kdy jsou omezovány sociální kompenzace poskytované státem, vycházejí najevo případy toho, jak je s veřejnými prostředky, na nichž jsou státem poskytované kompenzace závislé, hospodařeno.

Pitná voda v Plzni nad zlato?

6. 8. 2012 / Oldřich Syrovátka

čas čtení 5 minut

Chci, aby toto zamyšlení bylo stručné, třebaže jde o téma nebetyčně košaté a velmi hluboké. Přál bych si, aby text přijal i čtenář, kterého již půldruhé stránky odpudí.

V současnosti probíhá hezká kampaň, jejíž cílem je šířit povědomí o tom, že pití vody z vodovodu je ekonomické, ekologické a zdravé, informovat o situaci v českých restauracích a diskutovat o hlediscích, která s pitím vody z vodovodu či vody balené souvisí. Toto snažení by bylo nesmírně rozumné, kdybychom kvalitě vody skutečně vždy mohli důvěřovat. Bohužel tomu tak zcela vždy není...

Základní informace je tato: 22. 5. 2012 v ČT24 proběhla zpráva, že "v Plzni řeší problémy s pitnou vodou. Objevily se v ní totiž zdraví škodlivé pesticidy, které používají zemědělci k ochraně úrody. Odbor životního prostředí už začal po jejich původu pátrat. Vodárna jejich nadlimitní výskyt připouští..."

Ministerstvo smrti

6. 8. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Hlad po lásce plouží se po cestách necestách lidských, kam lenivá hvězda nezasvítí. Harpyje v kališti historie odchytávají zemdlenou kořist; degenerační paměti společnosti mají pečlivě vybrané hlásné trouby; barevné pravdivé obrazovky, vykřičené rozhlasy i pravdomluvné tiskoviny. Mluvkové mluví, slávu si honí a náhle smrtka klopýtne, uklouzne po křiklounovi, čapne tajtrlíka za límec... že sáhla po jiném darebovi? Nevadí, ušetřila cestu. Žádné strachy, na všecky dojde, netlačte se, nehlučte, všeho do času.

V restaurantu na hlavní třídě smýkal slovně pivní nádeník, jinak inženýr, vedoucí země a vůbec jich nešetřil. Co výkonný uchopolitik, manažer nedožer, to mdlá larva, nečistý duch, vidoucí slávu převelikou na hnojišti určeném kohoutkům, těm na víně, smetaně; politického kohouta pro jeho nechutnost nepozřeš, otrava je nasnadě.

Španělská pravicová vláda vyhazuje z médií novináře, kteří kritizují její politiku škrtů

6. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Kritikové pravicové vlády Lidové strany Mariana Rajoye tvrdí, že strana donutila k rezignaci celou řadu novinářských osobností ze španělského státního rozhlasu a televize, kteří kritizovali její politiku škrtů, anebo tvrdě interviewovali politiky.

Nejnovější obětí je televizní moderátorka Ana Pastor, která byla právě odstraněna z populárního televizního pořadu Los Desayones de TVE. Pastorová poukázala na to, že vládnoucí politikové "nemají rádi nepříjemné rozhovory" a jiný zdroj v televizní stanici TVE svědčil, že "vláda je alergická na diskusi". Ana Pastor patří k nejznámějším novinářům ve Španělsku.

Další střelba v USA

Odstřelovač usmrtil nejméně šest osob v sikhském chrámu ve Wisconsinu

6. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ke střelbě došlo krátce před půl jedenáctou dopoledne místního času v modlitebně v Oak Creek jižně od města Milwaukee ve Wisconsinu. Policie uvedla, že vraha zastřelil policista, který na něho začal střílet. Útočník je mrtvý a policista, který se dostavil na základě tísňového telefonování přítomných, je v nemocnici v kritickém stavu. Prezident Obama vyjádřil politování nad dalším masakrem v USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pákistán šokován vraždou mladé ženy v soudní síni

6. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

V Pákistánu dochází v poslední době stále častěji k vraždění mladý žen rodinami, které jsou přesvědčeny, že jejich dcery poškodily jejich pověst. Minulý týden zastřelil v soudní síni v pákistánském městě Hyderabadu mladou ženu právník, její bratr, a to v přeplněné soudní síni před desítkami svědků.

Dvaadvacetiletá Raheela Sehto se provdala proti vůli rodičů za třicetiletého Zulfiqara Sehto. Znala ho od dětství, byl to soused, ale rodiče odmítli dát k sňatku svolení. Rodina na jejího manžela podala žalobu, že údajně jejich dceru unesl. Mladá manželská dvojice požádala o ochranu soud. Soud také shledal obvinění z únosu mladé ženy nedůvodným.

27954

Server IDnes šíří nenávist proti náboženské víře

4. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

< Billboard k ramadánu ve skotském Glasgow. Místní "Rádio Ramadán" vítá tento měsíc jako měsíc "půstu, trpělovosti a laskavosti".

Ohromil mě titulek na serveru IDnes Muslimští rodiče dostali v Británii za udušení rebelující dcery doživotí. Server IDnes se tím dopouští vyvolávání rasové a náboženské nenávisti vůči určité víře a doufám, že příslušná prokuratura bude jednat. Není možné vytvářet předsudky a naznačovat, že kdo je příslušník určité náboženské víry, je automaticky vrah. Jako kdyby IDnes psala "Křesťan zavraždil souseda." "Ateista v české vládě rozkradl miliony."

V Británii vyvolalo odsouzení rodičů Shafiely Ahmedové za její vraždu velkou publicitu. Zadáte-li si její jméno do google news, objeví se vám 720 článků. Kriminální čin jejích rodičů není spojován s muslimskou vírou. Zcela oprávněně, protože muslimská či jakákoliv víra nemá s tímto trestným činem absolutně nic společného a je kriminální insinuovat, jak to činí nevímproč server IDnes, že tomu tak je. Pokud vím, rodiče mohli klidné být sikhové, nebo, co já vím, hinduisti. V britských médiích se jejich případné muslimství právem neřeší a je nepochopitelné, kde tuto informaci IDnes vzala a proč ji kriminálně zdůrazňuje. (Rodiče kromě toho byli v praxi odsouzeni nikoliv na doživotí, ale na minimum 25 let vězení.)

Server BBC přinesl profil otec Shafiely Ahmedové Iftikhara Ahmeda. Iftikhar Ahmed měl dánskou manželku Vivo Lone Andersenovou, kterou si vzal r. 1982 v Kodani a má s ní syna Tonyhoa Andersena. Žil s ní v Dánsku do roku 1986 zcela západním způsobem života. Když se s ním přistěhovala do britského Bradfordu, zjistila, že v bytě je zároveň Iftikharova sestřenice Farzana v pokročilém stavu těhotenství. Pouze později vyšlo najevo, že je Farzana těhotná s Iftikharem a že se za něho provdala v Pákistánu! Zjevně měl Iftíkhar Ahmed něco v hlavě v nepořádku už hodně dlouho, ale co to má společného s nějakou náboženskou vírou?

Posuďte, jak o případu píší civilizované sdělovací prostředky, nikoliv žumpa, jakou je server IDnes. Po tomto článku volím slovo "žumpa" uváženě, sedí. Jak by se autorovi toho článku podprahové obvinění, že kdo je muslim, je vrah, líbilo jemu samotnému, kdyby byl muslim?

V zemi, kde by řádně fungovalo soudnictví, by byl autor výše zmíněného článku na serveru IDnes právem obžalován za vyvolávání rasové a náboženské nenávisti. Tento způsob psaní je nepřípustný a může vést ke katastrofě. Novinář bude mít na rukou krev, ani se nenaděje.

PS. Podobně jako v případě Romů, i tento článek už vyvolává od některých čtenářů tvrdě rasistické reakce. Měli by se stydět. Prostě někteří lidé v Čechách jsou drsnými rasisty, zřejmě si tím hojí vlastní komplex: "Já a moje komunita jsme 'normální', kdo se projevuje jakoukoliv jinakostí, je nelegitimní, případně vyloženě zločinec. Tímto způsobem se ale nedá žít v moderním světě. Zjevně není pro kohokoli, kdo se nějak odlišuje, vůbec příjemné žít mezi některými Čechy...(JČ)

Měli bychom uvádět, že vraždí muslimové

6. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Čulíku, ani já nesouhlasím s Vaší tvrdou kritikou článku, kde je zmíněno náboženství vrahů i oběti. Možná nejsem dobře informovaná, ale myslím si, že vraždy ze cti nejsou praktikovány mezi ateisty, mezi křesťany..., jsou ale praktikovány mezi muslimy rozličných národností, slyšíme o nich z Pákistánu, z Palestiny, Turecka, píše Olga Lepková.

Smrt Shafilei Ahmed byla tragédie. Další ženy už nesmějí mít stejný osud

4. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

"Jsme méně Britkami kvůli své etnicitě, barvě kůže nebo víře?" Bohužel, v Británii jednadvacátého století je tomu přesně tak.

(Zkusme paralelu s Českem: "Jsme méně Čechy kvůli své etnicitě, barvě kůže nebo víře?" Bohužel, v Česku jednadvacátého století je tomu přesně tak." - Platí to např. pro Romy? JČ.)

Je nutno zahájit veřejné vyšetřování, k jakým selháním došlo kv Shafileině případě a zajistit, aby obdobná voláni o pomoc byla vyslyšena, píše Sara Khanová. Píše o věci poněkud jinak než server IDnes. (JČ)

O čem jsou dnešní Spojené státy?

2. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 16 minut

Po desetidenním pobytu v Kalifornii, v Los Angeles a v okolí se chci pokusit shrnout kulturní rozdíly mezi Spojenými státy a Británii, respektive Evropou tak, jak jsem je povrchně zaznamenal během této krátké cesty.

Stručně řečeno, připadá mi, že Spojené státy jsou jakýmsi mladším, primitivním, nevzdělaným, ale silným a agresivním a často inovativním bratrem Británie a Evropy.

Fotogalerie z Los Angeles ZDE ZDE ZDE ZDE

Američané bojují proti právům homosexuálů hromadnou návštěvou fastfoodových restaurací

3. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Generální ředitel americké fastfoodové restaurace Chick-fil-A se rozhodl dát veřejnosti najevo, že odmítá právo homosexuálů uzavírat sňatek. Vyovlal tím posměch a kritiku od některých zákazníků a také od televizních Muppets. Rychle z toho vznikla nová americká kulturní válka. Moderátor ultrapravicové televize Fox News Mike Huckabee se veřejně postavil na obhajobu postojů ředitele restarace Chick-fil-A. Apeloval na veřejnost, aby mu ve středu projevila podporu demonstrativní návštěvou restaurace Chick-fil-A.

Návštěva této restaurace a koupě porce kuřete měla být podle Huckabeeho "vyjádřením podpory pro podnik, který funguje na křesťanských zásadách a jehož ředitelé jsou ochotni hájit boží hodnoty, které zastáváme. Příliš často," dodal, "levicoví podnikatelé činí vyjádření na podporu sňatků homosexuálů, potratů a rouhačství. Když křesťané začnou hájit tradiční hodnoty, jsou obviňováni, že nenávidí homosexuály, že se chovají jako fundamentalisté, že jsou nenávistní a nesnášenliví."

A skutečně, stovky lidí vytvořily před fastfoodovými restauracemi na znamení odporu proti právu homosexuáků uzavírat sňatky ve středu dlouhé fronty...

Podrobnosti ZDE

Debatní klub

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík

2. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



  • Jsou západní média svobodná, nebo pracují pro establishment?
  • Lidská práva -- střední a nižší třída versus bohatí a vlivní.
  • ČR a Izrael - je na místě paralela mezi současným státem Izrael a První republikou?
  • Politická idea a představa její realizace.

Na pozvání režiséra Alexandra Vojty debatoval v minulých dnech o aktuálních politických otázkách Jan Čulík v Debatním klubu s Romanem Jochem, poradcem premiéra Nečase.

K aktuálním politickým otázkám v minulých dnech také diskutovali v Debatním klubu Jan Čulík a Eric Best, vydavatel časopisu Fleet Sheet, na tato témata:

  • Kde končí kritika establishmentu a začíná aktivismus?
  • Role médií v aktuálních kauzách a smysl veřejnoprávních médií - jejich budoucnost.
  • Je Česká republika důležitá z mezinárodního hlediska?

DISKUSE JAN ČULÍK - ERIC BEST

Útoky CIA americkými bezpilotními letadly "porušují suverenitu Pákistánu"

3. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Tak se vyjádřil Wajid Shamsul Hasan, vysoký komisař Pákistánu v Londýně, jeden z nejvýznamnějších pákistánských diplomatů. Varoval, že americké útoky bezpilotními letadly v Pákistánu vážně oslabují demokratické instituce v této zemi. "Tyto útoky destabilizují nebo ochromují demokratickou vládu. Protože lidi si z ní dělají legraci: Vy schválíte v parlamentu rezoluci proti útokům americkými bezpilotními letadly a ono se nic neděje. Američané vás neposlouchají a dál narušují vaše území."

Diplomat však přiznal, že Pákistán nemá možnost zastavit letecké údery, jedině může apelovat na veřejné mínění: "Nemůžeme bojovat proti jediné světové supervelmoci, která v této chvíli je na světě všemocná. Jsme malá země, jsme špatně vybaveni."

Levice, pravice, hornice, dolnice a černá slepice

3. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Ser de la izquierda es, como ser de la derecha, una de las infinitas maneras que el hombre puede elegir para ser un imbécil: ambas, en efecto, son formas de la hemiplejia moral."
("Být vlevo je, stejně jako být vpravo, jeden z nekonečného množství způsobů, jak se člověk může stát imbecilem: obojí jsou v důsledku formy polovičního morálního ochrnutí.")
José Ortega y Gasset

To že se strana odmítá vymezovat na pravolevé ose může mít tolik důvodů, na kolik si jen vzpomenete. Marketingové odlišení produktu od všech ostatních na trhu ve stylu Liškových Zelených, snahu o co nejširší koaliční potenciál, politickou nedovařenost projektu či záměrné klamání tělem - nic z toho nelze vyloučit. Ale vedle toho všeho je dobré ve smyslu Ortegova výroku také připustit, že pravolevé hašteření může občas zakrývat prázdnotu na obou stranách - a chce-li tedy kdokoliv řešit problém věcně, nemůže tak činit natažený na pravolevém skřipci.

Válka, která neskončila

3. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 33 minut

Ani padesát let po válce ve Vietnamu nemůžeme konstatovat, že by skutečně byla u konce. Stále se v důsledku chemické kampaně zahájené na začátku války rodí postižené děti.

Vydáváme ke čtyřicátému výročí ukončení vietnamské války článek, který původně vyšel v BL dne 3. 8. 2012.

Tvrdý rasismus v České republice povede ke katastrofě

31. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V reakci na kritiku rasistického článku v olomoucké IDnes přišlo, jak se dalo čekat, jako obvykle několik odmítavých čtenářských reakcí, potvrzujících tvrdý rasismus jejich autorů. Snad nejpozoruhodnější je tato rasistická reakce Pavly Cholevové:

Vážený pane Čulíku,

článek není rasistický. Popisoval střet dvou etnik, dvou neslučitelných kultur, narušení klidného soužití Čechů neukázněnými Romy, jejichž normy chování porušují zákony Čechů. Romové prostě jsou hluční, tvrdě si vynucují, co chtějí, a nerespektují zákony. Většina z nich. Většina natolik velká, že to ne-romové vnímají jako normální romské chování.

Romové sami sebe vnímají jako ne-čechy. Pokud šlo o střet Čechů s ne-čechy, Romů s ne-romy, jak jinak chcete ten střet definovat?

Hlavní a jediný významný rozlišovací znak znesvářených skupin byla národnost. Že ta jedna jsou Češi, není nutno v Česku uvádět. Pak zbývá určit tu druhou. A to prostě byli Romové.

Nebo že bychom se báli říct, že král je nahý?

Z reakce je vidět jak dlouhou cestu mají před sebou mnozí Češi, než se dokáží vcítit do situace jiných lidí a vnímat je jako lidské bytosti, nikoliv jako JINAKOST, která je ZOSOBNĚNÍM ZLA. To je naprostá cesta do pekla a budou-li někteří Češi a některá česká média v tomto pokračovat, dočkáme se, že chudnoucí etnika, české i romské, se budou nakonec opravdu střílet na ulicích tak, jako Srbové bosenské muslimy a obráceně.

Kriminální chování jedinců samozřejmě nelze tolerovat a úřady ho musejí efektivně vyšetřovat a trestat, zároveň ovšem zjišťovat, co je jeho motivací a tu motivaci odstraňovat. Připisovat však kriminální chování celému etniku (židům? Ukrajincům? Němcům? Rusům?) při představě, že jedině "my Češi jsme dokonalí a všichni se musejí přizpůsobit nám", protože jedině my Češi jsme ideál, který všichni musejí následovat - takové chování povede ke katastrofě, protože přirozeně si příslušníci všech ostatních etnik budou o sobě myslet totéž. Kriminální jedinci, kteří rebelují proti české společnosti, usoudili podobně jako Petra Cholevová, že oni jsou ti nejlepší a nějaké hodnoty a zákony většinové společnosti je naprosto nezajímají. Petra Cholevová tedy v nich kritizuje přesně totéž, jak se chová i ona.

Před několika týdny zaplnila česká méda zemi vlnou rasismu, když nekriticky opakovala lež mladíka z Břeclavi, že ho údajně zmlátili a vážně zranili Romové. V důsledku hysterie, která zavládla celou zemí, byl jinde v Česku kuší usmrcen nevinný muž. Člověk by si myslel, že se česká média trochu poučila a přestanou šířit rasismus. Bohužel nikoliv - rozdělování společnosti na "nás" a etnickou jinakostí definované "zločince" povede dříve nebo později skutečně ke katastrofě. Rozumní lidi by si to měli uvědomit a zastavit to, dokud je čas.

Amerika: předražené zdravotnictví a zneužívání protiteroristických opatření ke komerčnímu prospěchu firem

2. 8. 2012

čas čtení 6 minut

Přečetl jsem si váš článek z vaší cesty do LA, píše Jaromír Born. Vaše postřehy jsou velice na místě - bohužel. Domnívám se, že existuje mnoho 'Amerik', takže budou určitě kulturní rozdíly mezi životem na pobřežích, na Středozápadě, či v Oregonu, nebo v Mississippi. Já žijí v Kansas City již 16 let, vítr mne sem zavál po desetiletém pobytu v Montrealu.

Během těchto šestnácti let se zde k dobrému změnilo mnoho, pokud se týká kultury a stravování a zdravějšího životního stylu. Leč tohle všechno se netýká většiny zdejších lidí. Pro většinu lidí je důležité spíše si zajít v neděli ráno do kostela, než si jít zasportovat.

Co nám (ne)stačí ke spokojenosti...

2. 8. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Lenka Bradáčová bude nejvyšší státní zástupkyní v Praze. Máme se radovat? Máme čekat nekompromisní fungování právního systému v režii "padni komu padni"? A je vůbec možné, aby se kvalita právního státu odvíjela od jednoho jména?

Na okraj jednoho průzkumu veřejného mínění

2. 8. 2012 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Řítíme se příliš rychle, abychom vnímali jednotlivosti, abychom si položili prostou otázku: Kam?

Nedávno publikovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění výsledky svého průzkumu prestiže povolání, na které sama veřejnost reagovala poměrně vlažně. Ani já bych to příliš nerozmazával, kdybych se cestou do smíchovské vily Portheimka na vernisáž současných malířů nepotkal s básníkem, který shodou okolností zasedá v Radě Obce spisovatelů a na můj dotaz, co obec momentálně podniká, odpověděl lakonicky --nic. Smutně se usmál a dodal, že by snad bylo nejlepší ji rozpustit. Je bez prostředků a naděje, že by k nějakým přišla, je nepatrná. Donátoři dnes raději přispějí na okresní fotbalový turnaj v Dolní Mrduši.

Skandál jménem LIBOR: proč je vlastně skandální?

2. 8. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Počínaje letošním čtvrtým červencem čteme v předních světových novinách a prohlášeních vydávaných zákonodárci, centrálními bankami a justičními kapacitami o "skandálu" týkajícím se něčeho jménem LIBOR. Pokud se člověk nezabývá bankovnictvím, s největší pravděpodobností se s tímto slovem setkal poprvé v životě. Najednou nám bylo řečeno, že přední banky ve Velké Británii, Spojených státech, Švýcarsku, Německu, Francii a pravděpodobně v řadě dalších zemí se v souvislosti s LIBORem údajně dopouštěly "podvodného" jednání.

Moc Nečasovy vlády

1. 8. 2012 / Milan Valach

čas čtení 14 minut

Vláda a poslanci vládní koalice ovládají tuto zemi. Co se rozhodnou uskutečnit, to se stane, i když s tím nesouhlasí většina občanů. Tak například se současnou podobou zákona o tzv. církevních restitucích nesouhlasí drtivá většina občanů a samotná vláda má důvěru jen 16% občanů, poslanecká sněmovna ještě méně. Zastupitelská demokracie tedy funguje paradoxně. Ač to má být demokracie, občané ji ve velké míře jako demokracii nevnímají a třebaže je pojmenována jako zastupitelská, občané svým zastupitelům ve své většině nedůvěřují a necítí se být jimi zastupováni.

Blyštivé hry a mizející chléb

31. 7. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Hlas lidu hlas boží, říká se. Tuhle jsem v jednom pražském supermarketu v centru města stál ve frontě u pokladny, když za mnou jeden dobře živený pán kolem padesátky ohodnotil přísným zrakem plné košíky asi stovky lidí. "Já když to tady vidím, tak ať se jdou všichni, kdo říkaj, jak máme málo, vys..." Jeho manželka jen souhlasně pokývala hlavou a věnovala se malé vnučce.

Skutečně odborná analýza situace. Mě osobně by spíše znepokojoval fakt, že v obchodech stále méně často potkávám lidi, kteří si kupovali pravidelně tři čtyři položky. Ale strádající nemáme na očích, vnímáme jenom blahobyt, takže ať vláda pokračuje ve svých tvrdě asociálních reformách.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

28578