Kalouskův smích, čili Vzdejte se, nebo se vám nic nestane

26. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"...hrozí se dnes, a zítra sotva hlesne..."
Viktor Dyk

Na sobotní odborářské demonstraci se hrozilo generální stávkou, pokud vláda okamžitě neodstoupí. Krátce po akci už ovšem šéf odborů Zavadil přátelsky zaskočil na pivo s veřejným nepřítelem č. 1, ministrem financí Miroslavem Kalouskem - snad aby všichni účastníci ihned pochopili, že to s konfrontováním držitelů moci nebude zas tak horké. A dnes vešlo ve známost, že namísto avízovaného stupňování protestů proběhne v polovině května stávka v dopravě. Je tedy už nad slunce jasnější, že protesty proti nejméně oblíbené vládě v dějinách České republiky se víceméně ponesou ve znamení hesla: Vzdejte se, nebo se vám nic nestane!

Guardian: Česká vláda po protestech proti škrtům čelí hlasování o důvěře

26. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Koalice Petra Nečase je další evropskou vládou, která bojuje o přežití uprostřed škrtů a zvyšování daní, píše Ian Traynor z Vídně.

Pravicová koalice v Praze čelí hlasování o důvěře, které se bude v parlamentu konat v pátek. Bude to nejnovější test o přežití, jakým čelí vlády po celé Evropě, které se zoufale snaží ve věku škrtů zůstat u moci.

Jde možná do tuhého, Mladá fronta totiž už píše o ztroskotancích a samozvancích...

26. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Odbory by se měly přiznat: my nechceme demokracii, volby, mandáty, parlamenty, koaliční a opoziční útvary, bojující podle zákona a ústavy, my chceme pouliční demokracii podle nás, protože máme pravdu a zastupujeme většinu národa.

Kdyby se jednotlivci chovali jak odbory, skončili by ve vězení. Odbory mají výjimku. Mohou vše. Místo odbory říkejme politická strana, která má výjimku.

Odbory to vše smí. Nevím proč.

Zdroj: ZDE

Žádost o prošetření jednání zaměstnanců Exekutorského úřadu

26. 4. 2012

čas čtení 6 minut

Dnes (úterý 24.4.) k nám domů v dopoledních hodinách dorazili dva muži z Exekutorského úřadu Praha (...) píše Lucie Groverová.

Stalo se tak ve chvíli, kdy naše tři děti ve věku 7, 5 a 3 roky seděly na zápraží naší chalupy a vypravovaly se na společnou procházku, kterou jsme jim s mužem slíbili. Náš nejstarší dvanáctiletý syn se ve svém pokoji věnoval školním záležitostem - českému jazyku - a nejmenšího ročního syna jsem držela na ruce. Oknem jsem zahlédla dva muže, kteří kráčeli po naší zahradě směrem k dveřím chalupy, a tudíž k dětem. Vyšla jsem z domu a požádala slušně muže, aby se vrátili k vyznačeným hranicím našeho pozemku. Chtěla jsem nejmladšího synka předat manželovi, který byl zatím v domě a jít zjistit co si neznámá návštěva přeje. Muži však na moji žádost nereagovali. Opakovaně jsem je žádala, abychom se přesunuli z prostoru ve kterém jsou děti, kterým jsem ani neměla možnost vysvětlit, co se děje. Nemohla jsem zrušit naši domluvenou procházku, nemohla jsem předat nejmenší dítě manželovi... Zaměstnanec exekutorského úřadu mi okamžitě začal vyhrožovat zavoláním policie. To vše před zraky našich malých dětí.

(Britské listy požádaly Exekutorskou komoru České republiky o vyjádření k tomuto případu. Toto vyjádření je níže.)

Vyjádření Exekutorské komory

Exekuce v případu p. Groverové byla provedena korektně

26. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

EK ČR--Komentář k případu p. Groverové (25.04.2012)

Chápeme, že výkon rozhodnutí bývá pro dlužníky leckdy emotivně vypjatou situací. Průběh exekuce mnohdy nezvládají a bývají verbálně i fyzicky agresivní. O to více je však třeba apelovat na jejich racionální přístup a odpovědnost k závazkům.

K problémům s exekutory

26. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Mám zcela opačné zkušenosti s exekutory, než jako dosud všichni ti, kteří prezentují jejich aroganci a hrubé chování, píše čtenář, jehož totožnost je redakci známa. V roce 2004 jsem jako oprávněný uzavřel s exekučním úřadem smlouvu o provedení exekuce k vymožení pohledávky ve výši 160.000,- Kč plus příslušenství. Exekutorovi jsem byl nucen zaplatit zálohu na jeho náklady ve výši 6.000,- Kč. Do roku 2007 exekutor vymohl na povinné pro sebe 10.269,70 Kč pro mého právního zástupece 21.000,- Kč a pro mne 10.000,- Kč. Od té doby nic. Na mé písemné žádosti o sdělení, jakou činnost vyvíjí k vymožení mé pohledávky, exekutor neodpovídá.

Vypovědět smlouvu o exekuci mohu, ale s rizikem, že mi exekutor naúčtuje veškeré své výdaje, místo povinné. Jiného exekutora si dle zákona si vzít nemohu.

Pro úplnost, soudní exekutor je členem vrcholného orgánu exekuční komory.

Povinná je OSVČ, a čile podniká.

Teď babo raď.

Nepřeji si, aby mé jméno bylo uveřejněno, tvrzení výše uvedená mohu prokázat.

Nečas zapřahá vůz před koně aneb dějiny přeběhlictví

26. 4. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 12 minut

Sněmovna včera přerušila čerstvě započatou 38. schůzi pléna Sněmovny. Schůze má pokračovat ve středu 2. května. Mezi tím se má Sněmovna v pátek sejít k mimořádné schůzi na níž má jednat o žádosti vlády na vyslovení důvěry. S žádostí o vyslovení důvěry před Sněmovnu předstoupí nejen nezrekonstruovaná, ale dokonce neúplná vláda.

Co dál?

26. 4. 2012 / Jan Polívka

čas čtení 6 minut

Nepochybuji, že se současné vládní koalici-nekoalici podaří získat dostatečný počet poslaneckých hlasů, aby si i nadále uchovala svoji neotřesitelnou pozici. Nic na tom nezmění ani tlak občanských iniciativ, spolupracujících s odborovými organizacemi, ani názor voličů: on totiž byl "obejit" už při samotném povolebním dovádění, jehož výsledkem je tato neprůstřelná koalice. Připadá mi nadbytečným po několikáté opakovat, že premiérem se stal předseda partaje, která dostala ve volbách největší výprask. Že "ti nejlepší" z nevolitelných lidovců se obratně ocitli na knížecí soupisce a dostali tak příležitost dál uplatňovat svoji politickou kulturu a genialitu. Že podivné uskupení, zaštítěné pověstí populárního investigativce (finančně zajištěné absolventem policejní akademie, jinak úspěšným podnikatelem ve špiclování), považované naivními občany za novou sílu, odhodlanou bojovat za čest v politice i ekonomice, se ochotně připojí k těm prvním dvěma partám zásadových politiků, jejichž cílem je vyvést zemi z nebezpečí Řeckého osudu a připravit tak vlastnímu lidu spokojený a šťastný život v radostném kapitalistickém blahobytu. Inu, máme takovou vládu, kterou jsme si nevolili! Ale co naplat, máme ji, ať se nám to líbí, či nelíbí. A jen tak lehce se jí nezbavíme.

Máme tedy dost času přemýšlet o tom, co bude dál.

Grilování orgánů, odpovědných veřejnosti, díl 2.

Rada ČT: Děláme vám milost, když vůbec něco zveřejníme

26. 4. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 16 minut

pokračování projednávání stížnosti Štěpána Kotrby na Radu České televize za porušení zákona o České televizi, zveřejněné v článku "Protiprávnost pod záminkou práva na právo"

Strávil jsem středeční odpoledne účastí na 8. zasedání Rady České televize. Měla rozhodovat o odpovědi Poslanecké sněmovně na mou stížnost na nezveřejnění Rozpočtu České televize na rok 2012. Očekával jsem, že Rada najde odvahu, aby přiznala, že porušila zákon, neboť jí schválený dokument není zveřejněn dodnes.

Předseda Rady ČT tu odvahu našel - v emailu, kterým mi po jednání Volebního výboru Poslanecké sněmovny poděkoval za stížnost a objasnil v něm, k čemu vlastně došlo. Svou původní odvahu už ale bohužel nenašel na zasedání Rady. Přes zjevný rozpor se zněním dokumentu, který Rada zveřejnila, a znění zákona, Rada se k pochybení nepřiznala. Křiváctví a výmluvy, arogance vůči občanům a právní diletantismus se ve výrocích radních projevily naplno. Radní jsou elita, která si myslí, že občan, dožadující se striktního dodržování zákona volenými zástupci, placenými z jeho poplatků, je obtěžující hmyz.

ANALÝZA

"Skutečnosti chráněné zvláštními právními předpisy"

25. 4. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 38 minut

pokračování projednávání stížnosti Štěpána Kotrby na Radu České televize za porušení zákona o České televizi, zvěřejněné v článku "Protiprávnost pod záminkou práva na právo" a "Rada ČT: Děláme vám milost, když vůbec něco zveřejníme"

Kolize mezi veřejným zájmem a právem veřejnosti na informace na jedné straně a zájmem státu, obchodní společnosti, ČT a osob na ochraně údajů na straně druhé.

Pro Karolínu Peake opravdu není omluva

26. 4. 2012 / Josef Mrázek

čas čtení 1 minuta

Závěr, ke kterému došel Štěpán Steiger, je pravdivý, pro Karolínu Peake neexistuje omluva, jen ty důvody bych si dovolil doplnit. Navštívil jsem ji v červnu 2011, protože jsem usuzoval, že to není káčátko, ale klíčová postava Věcí veřejných a mohla by svým spolustraníkům tlumočit mou radu. Poukázal jsem na rozpor mezi volebními sliby VV a zákony pro občany škodlivými, které strana VV umožňuje prosazovat. Řekl jsem, že k zachování naděje na jakous takous budoucnost VV je nutné ty špatné zákony nepodporovat.

Karolína ale nejevila známky lítosti, že zklamala většinu svých voličů a osvědčila velkou stálost - zachovala se, jako kdyby se nic nezměnilo od doby, kdy ještě působila v ODS. Pochopil jsem, že strana VV je umělá konstrukce a při jejím sestavování se možná ani nehledělo na to, zda marketingovými experty vybraný program má ve straně vůbec nějaké stoupence. Přesto tam asi dva, nebo tři, mohou být.

Zavadil s Kalouskem u piva...

26. 4. 2012 / Jaromír Habr

čas čtení 6 minut

V reakci na posezení odborového předáka Jaroslava Zavadila s ministrem financí Miroslavem Kalouskem u piva mezi čtyřma očima jsem od přítele dostal tuto odpověď:

"Že Zavadil zašel s Kalouskem na pivo mi nevadí - jejich spor chápu jako zásadní spor o politiku, o levicové / pravicové vidění světa."

Myslím, že jde o chápání velmi zjednodušené, které navíc v důsledcích může být velmi nebezpečné.

Co všechno se musí dít, aby pasivní konzument se svou rolí konečně spokojen byl

26. 4. 2012 / Michal Kesudis

čas čtení 3 minuty

Britské listy otiskly tento týden zvláštní dialog mezi pány Ponertem a Prokopem. Tento dialog není až tak zajímavý, jako spíš symptomatický. Bolestně symptomatický.

Jako první, pan Ponert, zpitý pod obraz prvními nesmělými příznaky vítězství, touží pronásledovat nepřítele, dosud jen pomalu a takticky ustupujícího, bít jej mečem do zad, než se odváží obrátit a postavit k novému odporu na nových pozicích. Doufá, že ten ústup, změní se v úprk. A nemyslí, nepřemýšlí, neptá se ani neříká, jak a čím zaplnit mocenské vakuum, které po dočista potřeném nepříteli zbude.

Nic se neděje, ale bude se dít

26. 4. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 3 minuty

Dovoluji si reagovat na příspěvek Jana Ponerta. Nikoli proto, že s ním nesouhlasím. Naopak, souhlasím s ním plně.

A to i vzdor tomu, že jsem obeznámen s jistou dávkou těžkopádnosti centrály ČMKOS, jako takové. Těžkopádnost plynoucí z její velikosti a početnosti jednotlivých svazů je umocňována především nadměrným lpěním na vyhraněné samostatnosti těchto svazů. Z toho pak pramení i problém. Problém bezprostřední, okamžité akceschopnosti celé centrály.

Co se to děje, že se nic neděje? 2

26. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Pane Prokope, děkuji za vaši reakci na výzvu k páteční demonstraci. Ta má podpořit všechny poslance k odvaze, aby vyslovili vládě v pátečním jednání sněmovny nedůvěru. Netýká se tedy jen odborové centrály, ale všech statečných a poctivých lidí této země,píše Jan Ponert.

Kolikrát už v této zemi způsobili političtí přeběhlíci zvrat v neprospěch lidu. Stalo se to už nepsaným pravidlem? Naše společná sobotní demonstrace je varovala. A oni váhají. To je to oč nyní jde.

Lidé kolem Karolíny Peake dostávají strach připojit se k dalšímu podrazu.

Páteční demonstrace je nutná, nikdo ji ale neorganizuje

26. 4. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 4 minuty

Vážený pane Ponerte, opět Vám musím dát za pravdu. Přesto si dovolím pár poznámek k některým pasážím z Vaší reakce uveřejněné pod názvem "Co se to děje, že se nic neděje 2".

1) Co se týká přirovnání k soupeřům v ringu. Například, konkrétně Bohumil Němeček, olympijský vítěz v boxu, nechával u nás slabšího soupeře po tvrdé ráně dokočit utkání a stačilo mu vyhrát na body. Pravda, to co uvádím, není vhodný příklad v daném případě, kdy je nanejvýš žádoucí ukončit existenci současné vlády.

2) O nutnosti páteční demonstrace na podporu poslanců k vyjádření nedůvěry vládě nemusíme pochybovat. Bohužel, zatím žádnou z občanských iniciativ, žádným občanským sdružením, ani odborovou centrálou, nebyla žádná demonstrace na pátek nahlášena.

■ ■ ■

25. 4. 2012 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta


Miluji svoji zem
a myslím to vážně
ve vietnamské večerce
mě lohli o 40 Kč
což je o deset korun víc
než činí poplatek u lékaře
vedu dvojí život -
pozemský
a pak ten na sociální síti
Miloš se před měsícem utopil
při sjíždění divoké vody na raftu
už vede život
jen na sociální síti
jsem básník
a nejsem na to hrdý
u mých básní mají čtenáři plakat
ale oni se smějí
miluji svoji zem
kde jsem cizincem
Reklama: Nejsem žádnej kus debila
poslouchám Rock Zone z mobila

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Co bylo rozkradeno, musí být ušetřeno

24. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Článek Petra Holuba v Aktuálně.cz velmi hezky shrnuje a ukazuje, že Nečasova vláda nejdříve nechá 100 miliard Kč uniknout ze státního rozpočtu do soukromých firem, a pak to ždímá ze střední třídy a důchodců, a žene tak občany do bídy. Vláda, která dnes již stojí jenom díky podivným přeběhlíkům z Věcí veřejných, má ještě tu drzost nazývat takovou politiku "rozpočtově zodpovědnou". Je to naopak krytí naprosté rozpočtové nezodpovědnosti a okrádání obyvatel v těžkých časech hospodářské a ekonomické krize.

Ti, kdo nemohou jinak

24. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 13 minut

Sobotní demonstrace proběhla, a to za značné účasti občanů a ve velmi kultivovaném duchu. Byl to zajímavý kontrast, na jedné straně trapné vládní divadlo se spoustou vulgarit a nechutností, s odposlechy, vzájemnými urážkami a nevýslovným pohrdáním těch, jejichž zájmy má vláda hájit, na druhé straně slušný, důstojný a přitom sebejistý dav. Když pak v nedělních Otázkách Václava Moravce vystupovala Karolina Peake, jenom svým chováním podtrhla všechny důvody, jež by měly vést k vypsání nových voleb v co nejbližším možném termínu. Aroganci, nekompetentnost, podezření z korupce.

Nejmasovější protest od roku 1989 zřejmě naše vládní představitele nezajímá. Dál omílají svou písničku, že hájí zájmy svých voličů, kteří je pověřili úkolem, za jehož splnění nesou odpovědnost.

Francouzští socialisté pomohou Evropě

24. 4. 2012 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

První kolo francouzských prezidentských voleb potvrdilo jen to, co se ve Francii ví už několik týdnů, ne-li měsíců: prezidentem Francie bude François Hollande. Druhé kolo se bude konat pod heslem -- všichni proti Sarkozymu. Podle sondáží veřejného mínění dostane tak o deset procent méně než Hollande.

Ve Francii bývají tyto průzkumy věrohodné, i když se v neděli večer pár procent voličů při odchodu z volebních místností stydělo říct, koho volili. První odhady uváděly tříprocentní převahu Hollanda nad Sarkozym, pak to bylo jen 1,5 procenta. Slovenských rozměrů tento stud ve Francii nenabyl. Při posledních slovenských volbách se mnozí lidé pod pravicovým tlakem tak báli přiznat, že volili Ficův Směr, že odhady od uren mu dávaly o deset procent méně, než pak byla skutečnost.

Psi doštěkali, co karavana?

25. 4. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Václavské náměstí se vrátilo k normálnímu provozu, autobusy, které přivezly demonstranty, dávno dorazily na místa odkud vyjely, lidé se vrátili do práce, do svých domovů a hospod. Bude vše jako předtím? Bude české veřejnosti stačit, že odpustila páru a nadchla se z toho, v jakém že množství se v sobotu v Praze sešla?

Dá pánbůh, že ne.

Skutečnost: Stále nevíme, kdo spáchal břeclavský útok

25. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, vyšetřovatelé právě prověřují verzi, podle níž měl být nedávno přepadený patnáctiletý břeclavský chlapec obětí "neromských" kádrů z řad organizovaného zločinu. Tato skutečnost jen podtrhuje široce ignorovaný fakt, že vlna protiromské hysterie spuštěná brutálním trestným činem se neopírá o identifikaci, zadržení, obvinění a usvědčení pachatelů, ale pouze o povšechné údaje svědků, z nichž může vyplynout maximálně podezření vůči konkrétním příslušníkům etnické menšiny.

Je Karolína Peake (jenom) ošklivé káčátko?

25. 4. 2012 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Současná vláda má podporu asi 16% občanů -- jinými slovy, naprostá většina obyvatel je s ní nespokojena. Což je neutrální termín průzkumů. Jsem přesvědčen, že jsem jedním z desetitisíců rozhořčených nespokojenců -- mohl bych jistě mluvit také o naštvaných. Tyto sémantické rozdíly by nemusely být důležité -- Václav Žák v komentáři v Právu 24. tm. píše s neutrální zdvořilostí o "nechuti" vůči vládě. Jenže jeho komentář je obranou Karolíny Peake, proto se mi jeho termín zdá příliš laskavý -- a nelogický.

Anketa Romano hangos:

Co pro vás znamená Den Romů?

25. 4. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 12 minut

V Česku teprve nedávno zavedený romský svátek -- 8. duben -- si připomínají vesměs členové romských souborů, jejich rodiny a příbuzní, nezřídka na akcích převažují Neromové, kteří s Romy pracují. Místem většiny oslav bývá převážně Praha a Brno. Ani na 28. října Češi nijak zvlášť spontánně nevyvěšují vlaky v oknech a nejásají na náměstích, každoroční rituál v podzimní mlze obnáší většinou pár oficiálně položených věnců a škrobených projevů. Přesto člověka při Dni Romů napadne mnoho otázek:

Jaký má skutečný význam, proč si ho dosud připomíná tak málo Romů, do jaké míry jde o svátek zažitý, umělý, jak ho lépe propagovat nebo jaký mu dát přitažlivější obsah? Zeptali jsme se proto i vás:

Co pro vás znamená Den Romů?

POZVÁNKA:

Přednáška Milana Petráka Skupinová iracionalita versus ochrana životního prostředí

25. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Přednášející je spisovatel a autor knihy Skrytá autorita: Iracionalita a dav v člověku (Dybbuk, 2011).

Sobota 5. května 2012, 16 až 18 hodin, NESEHNUTí Brno, tř. Kpt. Jaroše 18, 1. patro

Osnova přednášky:

  • teorie vzniku skupinové iracionality
  • meziskupinová spolupráce a ochrana životního prostředí
  • příčiny popírání globálního oteplování
  • měření skupinové iracionality pomocí analýzy textu

Co se to děje, že se nic neděje?

25. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Sobotní demonstrace na Václavském náměstí byla ohromným vítězstvím sjednoceného odporu proti nesmyslným opatřením vlády. Ale co dál? Co bude dál? Copak si žádná z iniciativ, které ji zorganizovaly neuvědomuje jaká moc se jim tím dostala do rukou v rámci celé společnosti? Jak mohou po svém sobotním úspěchu nechat nyní toto své první velké vítězství rozplynout, píše Jan Ponert.

Vláda je v kritické situaci a reálně jí hrozí zánik. Od pondělního rána je jasné, že požádá v pátek o vyslovení důvěry. Požádá o ni tedy 5 dní po ohromném úspěchu všech protivládních iniciativ. To je výsměch. A mezi všemi těmito iniciativami je ticho po pěšině. Nikdo nevyzývá k demonstraci, která by měla podpořit všechny poslance, kteří zvažují vyslovit vládě nedůvěru. Někdo by to ale udělat měl.

Rada pro výzkum, vývoj a inovace ignoruje otázky mladých vědců týkající se její budoucnosti

25. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

PRAHA, 25. 4. 2012 - V listopadu 2011 byla jmenována nová Rada pro výzkum, vývoj a inovace, jejíž složení vzbudilo značné kontroverze. Na počátku roku 2012 zaslala iniciativa Fórum Věda žije! všem sedmnácti nově jmenovaným členům a členkám RVVI čtyři otázky týkající se představ o jejich osobním působení i dalšího fungování RVVI (viz rámeček). Přes opakovanou urgenci na otázky reagovalo pouze sedm oslovených; fakticky na ně však odpověděli pouze čtyři.

S něčím si můžeme být naprosto jisti

25. 4. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 3 minuty

Troufám s jistotou předvídat to, že vláda v pátek důvěru potřebné většiny poslanců získá. Důvody pro vyjádření důvěry potřebné většiny poslanců nehledejme v důvěře jako takové. Důvod existuje jeden jediný. Udržet se u sněmovního žlabu.

Z počínání koalice předchozí je jisté, že daná slova, počínajíc slovem nynějšího premiéra a končíc slovy ministra financí, mají hodnotu nuly. Od příštího počínání budoucí koalice a slov jejich představitelů i členů, lze s jistotou očekávat totéž.

Národ stále podporuje ODS

25. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Je pozoruhodné, že navzdory neuvěřitelné nekompetenci a všem korupčním skandálům velká část českých voličů zřejmě stále věrně podporuje ODS a další takzvaně "pravicové" strany. Vyplývá to z průzkumu CVVM, on němž informují Novinky. ODS by získala 19,5 procenta, TOP 09 11 procent a KDU-ČSL 6 procent.

Britský ministr kultury předával informace Murdochovi

24. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

středa poledne: V souvislosti se skandálem, kdy ministr kultury Jeremy Hunt prozrazoval důvěrné informace Murdochově firmě News International v případě, kdy měl rozhodovat jako nestranný soudce o tom, zda dovolit zvýšení kapitálového podílu News International v televizi BSkyB nad 50 procent, odstoupil zatím nikoliv ministr, ale jeho poradce Adam Smith. Novináři poukazují na to, že Adam Smith byl opatrný poradce a dělal jen to, co mu nařídil ministr. Ministr zase prý dělal jen to, co si přál premiér David Cameron.

Informace z úterý:

Labouristická opoziční strana požaduje, aby odstoupil britský konzervativní ministr kultury Jeremy Hunt. Vyšlo totiž najevo, že soukromě předával informace televizní mediálnímu koncernu Ruperta Murdocha News Corporation v době, kdy měl nestranně rozhodovat o tom, zda Murdochově firmě dovolit, aby získala většinový podíl v satelitní televizi BSkyB. Hunt poskytoval důvěrné informace o stavu žádosti Jamesi Murdochovi a také o názorech na tuto žádost, převládajících ve státní regulační radě pro média Ofcom.

Jeremy Hunt však odmítá odstoupit a tvrdí, že zachoval všechny propriety. Při vyšetřování News Corporation u Levesonova šetření bylo zveřejněno 163 výňatků z emailů Jeremy Hunta Jamesu Murdochovi. Britský premiér David Cameron se vyjádřil, že má v Jeremyho Hunta plnou důvěru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč národ podporuje ODS

25. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych se krátce vyjádřit ke článečku "Národ stále podporuje ODS". Vzpomínám si, jak mi hrozně vadilo, když se lidé postavili na stranu V. Klause v roce 1998 a jak tak mnoho lidí přehlíželo skandál ODS s neprůhledným financováním. Pak přišla opoziční smlouva a ODS prohrála volby 2002. Nicméně ta porážka nebyla drtivá, Klaus byl povýšen na prezidenta a do čela ČSSD se dostali Gross a Paroubek.

41596