Guardian: Česká vláda po protestech proti škrtům čelí hlasování o důvěře

26. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Koalice Petra Nečase je další evropskou vládou, která bojuje o přežití uprostřed škrtů a zvyšování daní, píše Ian Traynor z Vídně.

Pravicová koalice v Praze čelí hlasování o důvěře, které se bude v parlamentu konat v pátek. Bude to nejnovější test o přežití, jakým čelí vlády po celé Evropě, které se zoufale snaží ve věku škrtů zůstat u moci.

Vláda premiéra Petra Nečase, která se skládá ze tří politických stran, visí na vlásku pomocí nejtěsnější většiny. Je ochromena obrovskými pouličními protesty proti vládním škrtům, zvyšování daní, nezaměstnanosti a korupci, a rozštěpena v nejmenší koaliční straně, a to po méně než dvou letech u moci.

O minulém víkendu požadovalo v Praze asi 100 000 demonstrantů, aby vláda odstoupila. Byla to největší pouliční demonstrace od shromáždění, která zlikvidovala r. 1989 komunistický režim. V tutéž dobu se rozložila středopravicová koalice v Holandsku, protože se nedokázala shodnout na vládních škrtech, a Nicolas Sarkozy prohrál v prvném kole francouzských prezidentských voleb.

I když není Česká republika součástí eurozóny, Nečasovy problémy vyvolal nový striktní režim Evropské unie. Nečas potřebuje většinu, má-li přežít a prosadit důchodovou reformu, státní škrty, zvýšení DPH a likvidaci pracovních příležitostí ve veřejném sektoru, aby dokázal splnit příští rok rozpočtové cíle EU.

Jeho parlamentní většina 115 křesel v parlamentu o 200 křeslech se snížila na maximálně 103. Došlo k tomu rozkladem strany Věci veřejné, jeho nejmenšího koaličního partnera. Ta se dostala r. 2010 do parlamentu, protože slibovala kampaň proti korupci, jenže jeden z jejích představitelů byl nyní právě odsouzen za úplatkářství.

Nečasova většina tří parlamentních křesel je vratká, protože dva jeho stoupence v parlamentu také vyšetřuje policie kvůli korupci, a policie zažádala, aby u jednoho podezřelého poslance byla zrušena jeho parlamentní imunita.

Pokud česká vláda padne, bude to desátá padnoucí vláda během dvou let eurokrize. Nedošlo k tomu ve Francii a v Německu, kde však eurokrize má také dopady - ve Francii o minulém víkendu a v celé řadě regionálních voleb v Německu, které oslabily kancléřku Angelu Merkelovou a byly v Berlíně katastrofou pro jejího liberálního koaličního partnera FDP.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6316

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2012