Korupce a pravda

26. 4. 2012 / Petr Frish

čas čtení 5 minut

Jestli Vám ten titulek připomíná knihu "Vojna a mír", tak jsme na stejné vlnové délce a můžeme zkusit komunikovat.

Opravdu se pokusím o diskuzi zásadních otázek z filosofického nadhledu. Ale slibuji, že to bude kratší - verse pro twitter . Tedy tweet o tom jak poznáváme pravdu. Poznáváme, ale nikdy ji nepoznáme. Tedy, ne úplně. Je to proces. Jmenuje se život.

Bezprostřední impuls k tomuto zamyšlení byl článek pana Kalába , který říká (mimo jiné):

"zahoďte vitaminy, jezte statiny."

Statiny jsou nebezpečný sajrajt, který někteří lékaři předpisují na snížení chloresterolu a tím potlačení srdečních příhod, jako je mrtvice. Slavná klinika Mayo, ale říká, že může mít vzácné ale vážné důsledky, poškození a křeče svalů a poškození jater atd. . Lékařská fakulta v americkém Massachusetts udělala test s 160.000 staršími ženami a zjistila, že výskyt cukrovky typu 2 se zvýšil o 48%, když užívaly statiny, jako je Lipitor, Lescol and Mevacor.

Tak komu máme věřit? I když vynecháme obvyklé nespolehlivé nabídky všelijakých bylinkářů a mastičkářů, najdeme na internetu dva tábory. Na jedné straně je Dr. David Agus, podle pana Kalába "Nová hvězda na lékařském nebi" V druhém táboře třeba Dr. Seneff říká "Předpovídám, že dramatický vzlet statinů se blíží konci, a bude to tvrdý dopad, něco jako thalomidy v letech 50-tých nebo hormonální léčba proti stárnutí v 90-tých..." .

Odpovědí na tu otázku "komu věřit?" je ovšem EBM (=Evidence Based Medicine= medicina založená na důkazech).

Těm velkým meta-studiím, které seberou všechny testy a rigorozní statistikou vyhodnotí účinnost a bezpečnost léků, těm se přece dá věřit? Nedá! . "Big Pharma" - farmaceutický průmysl, otáčí ročně biliony Eur a dolarů, a část jich končí v kapsách lékařů a v pokladnách kampaní politiků. Bohužel to není jednoduchý a černo-bílý problém. Tak třeba Thalomide, který v západní Evropě měl na svědomí tisíce dětí, které se narodily bez údů nabo jinak znetvořené, nebyl nikdy povolen pro obecné užívání v USA, kde statečná doktorka v FDA, úřadu pro kontrolu léků, riskovala svou kariéru a odmítla ho schválit bez dalších testů.

Nedávný příklad, dnes již světový, a rozhodně ne černobílý, byla panika v roce 2009, strach z pandemie prasečí chřipky, způsobené virem H1N1 Vlády utratily miliony a nakoupily očkovací látky a pandemie se nekonala, což bylo dobře, protože ty vakciny moc nefungovaly. Ovšem, že se vynořily teorie, že vše byl podvod, spískaný firmami, "Big Pharma"- darebák, a možná že byl. EU komise kampaň vyšetřovala, a závěry nejsou jednoznačné. Někteří sklouznou do extrému a uvěří i konspirační teorii že "Oni", asi "NWO spiklenci" o kterých nás varoval i pan president Klaus, chtějí svět vylidnit pomocí očkování. Ti co tomu věří obvykle ani neví, že prasečí chřipka je příbuzná španělské chřipky, která po první světové válce skutečně zabila desítky milonů lidí. Jak bude epidemie bude probíhat nikdo předem nevěděl. Nikdo, to nikdy neví. Existuje jen 'educated guess' = odborný odhad, a pak nesmysly co čtete v novinách a na Internetu.

Tak čemu máme věřit? Nejlépe asi svému doktorovi, který se svými kolegy sleduje výsledky té EBM. Doctor Goldacre - epidemiolog popisuje, jak "Big Pharma" se snaží obcházet pravidla a testy, kterými FDA určuje, zda nový lék je bezpečný a účinný. Obvykle nefalšují výsledky přímo. To je trestné, a tedy nebezpečné. Ale třeba srovnávají svůj nový vynález s placebem, i když již existuje účinný a třeba i levnější lék na to samé. Nebo užívají nemožné dávkování. Tady v Česku máme velkou výhodu, ve srovnání třeba s Amerikou , že přes všechny ty reformy a 'nadreformy' to stále funguje, stále můžeme věřit svému doktorovi.

A jak to vím? Nejsem lékař, ale dokážu si najít na Internetu, že třeba lék, který je v Česku zdarma pro starší muže kteří mají potíže s močením skutečně obsahuje účinnou látku pro BHP : Terazosin (Hytrin, Abbott) . Ovšem také si můžete koupit za drahé peníze bylinky , které účinnou látku neobsahují a doufejme, že nedělají nic, že neškodí. Třeba to bude teď ten nadstandard :=). Jsou jisté obory lidského konání, které jsou na tom líp když mají méně reklamy, méně soutěže a méně komercialismu. Medicina je jeden z nich, pak školy a právo.

Ovšem to, neúčinné léky vám může nabídnout v Česku nejen bylinkář a reklama, ale i doktor:

Tak třeba po léta Svaz pacientů doporučoval test za 3.600,00 kč na zvýšený Homocystein . Za ten test, který není krytý pojišťovnou, účtuje laboratoř doktorovi asi 300 Kč ale o to nejde. Jde o to že ten test a následné snižování hladiny Homocysteinu je k ničemu, jak EBM jasně dokázala rozsáhlými testy. Zmiňuji se o tom, proto že se svazu a jeho tehdejšímu presidentu se nepodařilo přinutit pojišťovny aby to platili, i když se o to pokoušeli i interpelacemi v parlamentu. Takže můj závěr je, že systém zdravotního pojištění v Česku stále funguje, ale lékařská komora už nedohlíží na své členy. Když si myslíte, že Vás lékař poškodil, musíte prý jít právní cestou, což ovšem v takovýchto případech je k ničemu.

0
Vytisknout
9665

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2012