Investoři stáhli z amerických fondů 75 miliard dolarů - víc než po krachu Lehman Brothers

20. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Od konce dubna do konce srpna investoři stáhli z amerických kapitálových fondů více prostředků než v prvních pěti měsících po bankrotu banky Lehman Brothers, který v roce 2008 zahájil světovou finanční krizi. Tento fakt výrazně přispěl k propadu amerických akcií, které ve stejném období ztratily celkem 2,1 bilionu dolarů.

S&P překvapivě snížila rating Itálie

20. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Ratingová agentura Standard & Poor's podtrhla vážnost evropské dluhové krize snížením ratingu italských dluhopisů z A+/A-1+ na A/A-1. A přidala komentář, že vyhlídky země jsou "negativní".

Ruské manévry Centr-2011 jsou reakcí na Arabské jaro

20. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

V pondělí začalo v Rusku a ve Střední Asii cvičení Centr-2011. Jde o nouzový plán Moskvy a partnerů v jí dominované Organizaci smlouvy o kolektivní bezpečnosti na využití ozbrojených sil ke "stabilizaci situace" ve Střední Asii, kde vládnou proruské režimy. Bylo to výslovně konstatováno některými ruskými představiteli.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O iluzi a nostalgii, neboli Ať žije fantazie a sociální demokracie

20. 9. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

Musím uznat, že je to zajímavé, když píše Immanuel Wallerstein něco o "sociálně demokratické iluzi" a Karel Dolejší o "nostalgických keynesiánech" . Stejně ale chci k tomu něco dodat, protože bychom neměli asi tak lehce zapomínat, že hodně lidí sice chce žít v demokracii, ale taky si myslí, že by chudí neměli umírat na ulicích...

Není krádež, jako krádež. Záleží na tom, kdo krade

20. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

V první části nedělních OVM byla mj. projednávána jako vždy, rovněž otázka státních peněz. V. Moravec požádal vicepremiérku Karolinu Peake o objasnění postoje VV k případné blokaci schvalování rozpočtu, kdy si VV klade podmínku jednak uvolnění 9 miliard korun pro ministerstvo dopravy a požadavek na sdělení či upřesnění ministra financí Kalouska, kde vláda vezme 2,5 miliardy v r. 2012 na krytí splátky v rámci církevního vyrovnání.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Kambodža - naděje pro tygry?

20. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Velká stáda divokého tura ve východní Kambodži se mohou jednou z nejlepších příležitostí pro obnovu tygří populace v Asii, konstatoval v pondělí Světový fond na ochranu živé přírody (WWF).

Assange je sobec, který ohrozil životy bojovníků za demokracii

20. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Jakmile Wikileaks získaly depeše amerického ministerstva zahraničí, Julian Assange oznámil, že odpůrci diktatur nemají mít právo na žádnou ochranu. Vůbec ho nezajímalo, že kritikové Talibanu například mohou být zveřejněním svých jmen ohroženi. Mluvili s americkými diplomaty. Kolaborovali s Velkým Satanem. Proto si nezaslouží bezpečnost.

POZVÁNKA:

NANOTECHNOLOGIE - Čím menší, tim lepší? - "Science Cafe"

20. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Kdy: 20. září, 18:00 - 21:00
Kde: Malostranská beseda (Trick bar, 2. patro), Malostranské náměstí 21, Praha

Diskuse v rámci Vědecké kavárny Zeleného kruhu.

  • Jaké využití mohou mít nanotechnologie v oblastech jako medicína, ochrana životního prostředí nebo výroba energie?
  • Mohou tyto technologie přinést zásadní změny do našeho života?
  • Představují nanotechnologie rizika pro životní prostředí či lidské zdraví?

S kým:

Ing. Jiří Rathouský, CSc.,, člen Centra pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií při Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd ČR

Ing. Jan Topinka, DrSc., vedoucí Laboratoře genetické toxikologie v Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR.

Chcete-li mít jistotu místa k sezení, REZERVUJTE si ho na adrese kancelar@zelenykruh.cz.

Sociálně demokratická iluze

19. 9. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Sociální demokracie byla na svém vrcholu v období od roku 1945 do konce šedesátých let. Tehdy představovala ideologii a hnutí prosazující využívání zdrojů státu k určité redistribuci ve prospěch většiny obyvatelstva. Dělo se tak různými konkrétními způsoby: výstavbou dalších vzdělávacích a zdravotnických zařízení; zárukami celoživotní úrovně příjmů pomocí programů na uspokojování potřeb skupin "bez placeného zaměstnání", zejména dětí a seniorů; a také pomocí programů na minimalizaci nezaměstnanosti. Sociální demokracie slibovala stále lepší budoucnost pro příští generace, svým způsobem trvalý růst národních i rodinných důchodů. To vše dostalo název stát blahobytu nebo sociální stát. Byla to ideologie odrážející názor, že kapitalismus lze "reformovat" a dát mu lidštější tvář.

Nostalgickým keynesiánům

19. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Sociálně demokratické ideologii, jejíž čas s neschopností zareagovat na světovou krizi v roce 2008 definitivně vypršel, v rovině ekonomické teorie odpovídal keynesianismus. Tak jako se v politice chvílemi verbálně oprašuje úctyhodný, leč všude bez výjimky postupně demontovaný model poválečného sociálního státu, slýcháme z úst sympatizujících ekonomů jako například Paul Krugman stále dokola obehranou neokeynesiánskou písničku: Za našich mladejch let býval svět jako květ, bejvávalo dobře.

Romy do práce prostě nechceme

19. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Pracuji v Azylovém domě, kde je dobrá třetina klientů Romů. Už nekolikrát (naposledy dnes - 18.9.) se stalo, že u dveří někdo zazvonil s tím, že shání chlapy na práci, ostatně to se tam děje poměrně často. Když mi dotyčný říkal, co od případných pracovníků potřebuje, hned se v hlavě pátral, kdo z ubytovaných by se na práci hodil: Věk přes třicet, věděl bych; rozumný a spolehlivý, věděl bych; čistý trestní rejstřík, věděl bych. "Ale žádnej černej." Po této větě se mi jednak udělalo z dotyčného nevolno a druhak jsem nevěděl, koho bych mu doporučil, protože nikdo "bílej" by zbytku jeho požadavků nevyhovoval, píše Martin Saf:

Pozitivní diskriminace -- ano nebo ne?

19. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 12 minut

Prezident V. Klaus se až příliš "odvázal", když na adresu nepokojů na severu Čech prosazuje, že "tady musí stát nemilosrdně zasáhnout silou, aby tyto nepokoje skončily"! Podle této razance se můžeme domnívat, že by snad byl ochoten pro potlačení nepokojů nasadit i tanky.V podstatě jej vůbec nezajímají příčiny, lidské osudy a život občanů, který je již delší dobu sužován sociálními problémy jak občanů bílých, kteří jsou bez práce, stejně jako problémy občanů romského etnika, jejich nezaměstnanost včetně jejich poměrně malého zájmu o práci a u kterých se vše násobí jejich složitou přizpůsobivostí a nebezpečnou trestnou činností.

Neumíme vidět svět, ve kterém žijeme

19. 9. 2011 / Hynek Hanke

čas čtení 3 minuty

Nedokážeme vidět svět a nedokážeme mu rozumět, protože je příliš blízko. Jako jednotlivci jsme jím tak pohlceni, tak zaujati svým vlastním bezprostředním okolím, že máme jen velmi mlhavou představu o tom, jaký vlastně je. Jak se mění. Jací jsou tu lidé a jak žijí? Na čem jim záleží?

Odborář Dufek po jednání tripartity:

Máme shodné požadavky s podnikateli

19. 9. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 9 minut

Na pátek 16. září svolala Outsidermedia (www.outsidermedia.cz) do jedné pražské restaurace "neformální pressklub" na němž by se členové nezávislých médií a blogů (pozvání byli ale i žurnalisté z velkých médií, z nich se však dostavil jen redaktor ČTK) mohli setkat s předsedou Asociace svobodných odborů Bohumírem Dufkem den po posledním jednání tripartity.

Brdský zázrak

19. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Nikoliv, nejedná se o zjevení přízraku Arizonské pěnice v nadživotní velikosti na místě činu, ani o omluvu Mirka Topolánka obyvatelům regionu. Za jakýsi zázrak je nicméně možno považovat fakt, že představitelé brdských obcí, kteří se v minulosti nejvíce snažili udělat ze sebe a z celého území terč prvního jaderného úderu, nyní velmi halasně bojují za zřízení Chráněné krajinné oblasti Brdy...

"Romský" problém: Opravdu máme naslouchat komunálním politikům a přehlížet jejich zodpovědnost?

19. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

S velkým znepokojením jsem sledoval debatu o situaci sociálně vyloučených mezi političkami Peake, Němcovou a Benešovou, které braly jako "slovo svaté" názory, činy a požadavky komunálních politiků. Z komunální politiky a s romskou kartou vzešel dřívější předseda KDU-ČSL Jiří Čunek nebo kontroverzní poslankyně ODS Řápková.

Traktér u Vopičky

18. 9. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 6 minut

Hostinec U Vopičky je nenápadné místo, skryté za rohem ve vedlejší uličce na Malé Straně, nepříliš navštěvované cizinci. Proto se v něm schází ponejvíce stálá společnost. Tvoří ji Hamánek, který pěstuje nutrie a jejich masem se většinou živí a zlé jazyky tvrdí, že jím i páchne, dále nezaměstnaný básník Šušma, prodavač ušanek z Karlovy ulice Penížek, který své chlebodárce upřímně nenávidí a raději by umrzl, než by si narazil na lysou hlavu své zboží; také zlý trafikant Olek Krákora, který by chtěl být prezidentem, ale nemůže, jelikož byl kdysi komunistou, pravidelným návštěvníkem je též Blahoslav Brejžek, který uvádí jako své zaměstnání "zástupce vedoucího mobilní hygienické jednotky", což, jak říká lidově Hamánek, znamená "závozník u hovnocucu".

PŘÍPAD JOHN BOK:

Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem VI

18. 9. 2011 / Zdeněk Jemelík

čas čtení 16 minut

V článku "Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem", uveřejněném 22. dubna 2011 na Britských listech, jsem uvedl čtenáře do problematiky procesu proti Johnu Bokovi, obžalovanému pro násilí na úřední osobě, kterou je strážník městské policie. Shodou okolností se ho měl dopustit v době, kdy se jako prezidentův nominant ucházel o zvolení veřejným ochráncem práv.

Studie: Internet v knihovnách může stát méně než třetinu!

18. 9. 2011

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva České pirátské strany

Na přelomu července a srpna jsme upozornili [1] na fakt, že vláda hodlá bez náhrady zrušit Projekt internetizace knihoven. Proti tomu jsme se rázně postavili, zároveň jsme však vznesli požadavek na revizi smluv, které stát zavazují ročně platit bezmála 100 mil. Kč. Občanské sdružení Internet pro všechny ve své nedávné tiskové zprávě [2] prokázalo, že je možné celkové náklady snížit na méně než třetinu a často zajistit i bezplatné připojení od místních operátorů.

Proč Romy nezaměstnat?

18. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Investovat do sebepropagace nácků a rasistů, to je směr vedoucí k sebevraždě této společnosti.

Patrik Banga na stránkách www.romea.cz přišel s názorem, který jsem ještě neslyšel a který se mi zdá velmi trefný.

Místo milionů korun utracených za policejní zásahy (kdy už beztak ohrožený druh "český policista v akci" je stáhnut z místa svého běžného působení do bojů proti rasistům a náckům) by bylo dobré tyto miliony korun využít pro sociálně vyloučené lidi a nabídnout jim za ně práci na zvelebování měst. Ostatně je známo, že to, o co se sami staráte a co zvelebujete, k tomu přilnete, zejména pokud je vám v tom umožněno lidsky důstojně žít, což by vyžadovalo, aby chudí a sociálně vyloučení měli možnost žít opravdu v sociálních bytech s nájmem nižším, než je tržní nájem obvyklý okolo, nemluvě o tržním nájmu v centru Prahy.

Prolegomena polistopadové české literatury

14. 9. 2011 / Lubomír Machala

čas čtení 120 minut

Byť se literární historie pokud možno vyhýbá přímočarému uplatňování politických mezníků při periodizaci literárního dění, nelze ignorovat, že zejména v novodobé české literatuře se historické události a společenské změny bezprostředně projektovaly do literárního života a jeho výsledků v kvalitativních souvislostech. Během bezmála sta let od vzniku samostatného československého státu lze identifikovat několik etap (zpravidla dvacetiletých), které jsou ohraničeny politickými přeryvy a které se vyznačují dosti odlišnými podmínkami pro literární tvorbu i provoz.

Město Varnsdorf jako nejodpornější lichvář

17. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Že by konečně novináři začali dělat svou práci ohledně bouřlivé situace ve šluknovském výběžku? Zatím pouze živili černobílé lidové báje o přizpůsobivých bílých (oni se bílí dokázali "přizpůsobit" ostatně i za nácků a udávat své sousedy gestapu, zatímco Romové byli v Čechách nacisty de facto vyhlazeni) a nepřizpůsobivých Romech. Jenže realita bývá vždy složitější, než se zdá ze stereotypů davového mínění. A ejhle, "těžce zkoušené" město Varnsdorf se podle včerejšího článku na Aktuálně.cz chová jako ten nejodpornější lichvář, zdírající nejchudší lidi nelidsky vysokými nájmy. Pro uvedení do problematiky cituji začátek článku "Nájem 20 000 za holobyt pro Romy. Přiměřené, říká město":

Romové platí statisíce za nájem v dezolátní ubytovně

Sir Tom Stoppard předloží v úterý skotskému parlamentu petici za zachování bohemistiky

17. 9. 2011

čas čtení 7 minut

Sir Tom Stoppard, věhlasný britský dramatik českého původu, předloží v úterý 20. září ve 14 hodin skotskému parlamentu v Edinburku petici více než 3300 osob, požadující od skotské vlády cílené financování centra pro studium České republiky, Polska a dalších středoevropských zemí na University of Glasgow. Taková cílená dotace existuje v Anglii, nikoliv však v současnosti ve Skotsku a vzhledem k tomu, že hlavním argumentem pro univerzitní strategii britských vysokých škol se nyní stalo čistě komerční uvažování, jazykové a kulturní kursy pro studium středovýchodní Evropy jsou ohroženy.

Ve 13 hodin vystoupí Sir Tom Stoppard před parlamentem před médii, do Edinburku se také chystá demonstrace stoupenců. Kdo jste ve Skotsku a považujete tuto záležitost za důležitou, přijďte prosím petici podpořit. V úterý v 10.30 odjíždí z University Avenue (Main Gate) na University of Glasgow do Edinburku na tuto akci autobus, který je účastníkům k dispozici zadarmo.

Další podrobnosti:

John Bok usvědčen!

16. 9. 2011 / Radek Mikula

čas čtení 5 minut

Při včerejším hlavním líčení byl konečně vynesen rozsudek nad samozvaným tzv. ochráncem tzv. lidských práv a tzv. národnostních menšin.

Pětašedesátiletý John Bok se při procházce se psy a s pětiletým vnukem neváhal vyřítit z křoví na tříčlenou hlídku Městské policie Praha, která právě vykonávala kontrolu řidiče, který porušil dopravní předpisy, spolu s nezbytným prověřením totožnosti členů jeho rodiny, bližšího i vzdálenějšího příbuzenstva. Strážníci, kteří navíc právě v tento moment museli čelit neuctivému chování posádky vozu, jež je obvinila z rasismu jen proto, že jejím členům zdvořile doporučili vystěhování do Anglie, byli šokováni Bokovým divokým vzezřením a proudem nejsprostších urážek, kterými je začal okamžitě častovat.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

30519