Studie: Internet v knihovnách může stát méně než třetinu!

18. 9. 2011

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva České pirátské strany

Na přelomu července a srpna jsme upozornili [1] na fakt, že vláda hodlá bez náhrady zrušit Projekt internetizace knihoven. Proti tomu jsme se rázně postavili, zároveň jsme však vznesli požadavek na revizi smluv, které stát zavazují ročně platit bezmála 100 mil. Kč. Občanské sdružení Internet pro všechny ve své nedávné tiskové zprávě [2] prokázalo, že je možné celkové náklady snížit na méně než třetinu a často zajistit i bezplatné připojení od místních operátorů.

Ze studie vyplývá, že za pozemní připojení 2835 knihoven stát ročně platí cca 81 mil. Kč, což představuje měsíční náklady na jednu knihovnu cca 2380 Kč (zbývajících 365 knihoven je podle informací Ministerstva vnitra připojeno satelitním připojením za 4350 Kč měsíčně, což představuje roční náklady 19 mil. Kč). Běžně se používá připojení technologií ADSL od O2 s rychlostí 2048 kb/s. Současné nejlevnější připojení, které tento poskytovatel nabízí ve svém cenníku je přitom Internet Start 2048/256 kb/s s vázaností na 12 měsíců za 400 Kč včetně DPH. Nynější smlouvy jsou tedy předraženy téměř šestkrát.

Miloslav Sova přednáší na jednom z předchozích ročníků konference Kam kráčí české bezdrátové sítě

Z konference "Kam kráčí české bezdrátové sítě", pořádané občanským sdružením Internet pro všechny s podporou hlavních partnerů - společností Alcoma, Sitel a UPC Bussines 26. 8. 2011 v Sušici, vyplynulo možné řešení. Z diskuze s majiteli a jednateli těch největších lokálních poskytovatelů připojení do internetu (ISP) vyplynulo, že by některým poskytovatelům nečinilo problém knihovny na malých obcích připojit za symbolickou částku, nebo dokonce i zcela zdarma.

Prostřednictvím webové aplikace http://www.internetprovsechny.cz/knihovny/ mohou knihovny i jednotliví poskytovatelé navázat vzájemný kontakt a uzavřít smlouvy za mnohem lepších podmínek nebo zcela zdarma. V současné době je do projektu zapojeno již 36 poskytovatelů a další se hlásí. V aplikaci je provázáno 5270 knihoven se stávající databázi bezdrátových poskytovatelů internetu, takže poskytovatelé jasně vidí, které knihovny mají ve svém regionu, a knihovníci mají pro změnu přehled, na které poskytovatele se mohou obrátit s žádostí o připojení. První výsledky můžeme vidět například v Čimicích v klatovském okrese nebo v Lánech, kde byly knihovny připojeny bezplatně. Takto připojených knihoven je však již mnohem více.

Miloslav Sova, organizátor a zakladatel OS Internet pro všechny, uvádí: "Sdružení Internet pro všechny navázalo první kontakt s pracovníky Ministerstva kultury i s panem PhDr. Vítem Richterem, předsedou SKIP (Svaz knihovníků a informačních pracovníků), a představilo jim své řešení. Teď čekáme na odpověď, případně pozvánku na jednání. Bohužel vše nasvědčuje tomu, že Ministerstvo vnitra ještě neukončilo předání původního projektu PIK do kompetence Ministerstva kultury. Jak jinak si vysvětlit třeba skutečnost, že údajně ani pracovníci ministerstva ani SKIP nemá k dispozici aktuální databázi 3200 knihoven zapojených do projektu PIK, přitom právě tato aktuální databáze by nám velmi usnadnila práci. Také proto se Český Telekomunikační klastr a sdružení Internet pro všechny v nejbližších dnech obrátí dle zákona 106/1999 Sb. se žádostí na Ministerstvo vnitra, aby veřejnosti poskytlo databázi knihoven zapojených do původního projektu PIK. Rovněž budeme i nadále registrovat do projektu lokální ISP, kteří projeví ochotu připojovat knihovny zdarma a již připojené knihovny zveřejňovat v naší databázi."

Jaroslav Kučera, vedoucí mediálního odboru Pirátské strany, dodává: "Počinu sdružení Internet pro všechny si velmi ceníme. O to více, že dnes a denně se prostřednictvím té či oné kauzy přesvědčujeme, že dochází k plýtvání ve vynakládání veřejných financí. Zde vidíme předražení ve výši 500 %! Vládní strany by se měly zaměřit právě na toto plýtvání, místo dalšího nárůstu daňové zátěže a zvyšování sociálního tlaku na občany."

Odkazy:

* [1] Demonstrace proti vypnutí Internetu v knihovnách - ZDE

* [2] Předražený projekt internetu pro knihovny má nejistou budoucnost. Přijme stát nabídku lokálních operátorů? - ZDE

* [3] Webová aplikace Projekt Internet pro knihovny - ZDE

0
Vytisknout
7501

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2011