Maďarská krajně pravicová strana Jobbik bude v EP žádat zrušení Benešových dekretů

14. 6. 2009

KD│Krajně pravicová strana Jobbik, která v eurovolbách získala tři poslance, chce na evropské úrovni dosáhnout zrušení maďarských hranic stanovených Trianonskou smlouvou a poválečných Benešových dekretů. Hodlá se kvůli tomu obrátit o pomoc na německé a rakouské poslance. Podle slovenského deníku Sme to řekl místopředseda Jobbiku a nový poslanec EP Csanád Szegedi na sobotní akci Mládežnického hnutí 64 žup v Budapešti věnované 90. výročí uzavření Trianonské smlouvy.

Szegedi oznámil, že jeho prvním krokem v Bruselu bude žádost o zrušení Benešových dekretů. "Během několika generací, neboli čím dřív, tím líp, se musejí trianonské hranice rozpadnout v prach". Pro Sikuly, Maďary žijící v Rumunsku, je požadována úplná územní autonomie, ale podobné nároky se týkají také ukrajinského Podkarpatska. Jobbik žádá "svobodné používání maďarského jazyka" v celé Karpatské kotlině.

Jobbik chce vyhlásil rok 2010 "rokem Trianonu" a dosáhnout "zrušení cikánské kriminality", "mafiánské politiky" a "likvidace vlastizrádných médií". V reakci na dění v Maďarsku se už radikalizuje situace na slovenské politické scéně, kde příležitosti ke zviditelnění ihned využila Slovenská národní strana, zatímco postavení subjektů zastupujících slovenské Maďary se pochopitelně silně zhoršilo.

SNS žádá, aby bylo v EP přijato usnesení jednoznačně odmítající požadavky na změnu hranic v evropském prostoru (po uznání Kosova? - KD) a odsouzení "všech projevů extrémismu".

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009