Obamova přednáška v Káhiře

Slova, která by mohla uzdravit rány staletí

12. 6. 2009

Obama přednesl 4. června v Káhiře chytrou přednášku; jemnou a krutou, píše v deníku Independent známý reportér na Blízkém východě Robert Fisk. Chválil islám. Řekl, že miluje islám. Že islám obdivuje. Že miluje křesťanství. A že obdivuje Ameriku. Ptal se, jestli víme, že v Americe žije sedm milionů muslimů, že ve všech amerických státech jsou mešity, že prvním státem, který uznal Spojené státy, bylo Maroko a že je naší povinností bojovat proti stereotypním obrazům muslimů stejně, jako je povinností muslimů bojovat proti stereotypním obrazům Ameriky.

Obama řekl ale mnoho pravdy, i když to bylo zjemněno, aby to nerozčílilo Izraelce. Zdůraznil, že Izrael musí zcela skoncovat se svou kolonizací Západního břehu Jordánu. "Spojené státy nepřijímají, že by pokračující izraelské osidlování bylo legitimní."

Palestinci podle Obamy trpí, protože nemají domovinu. "Situace palestinského lidu je nesnesitelná," řekl Obama a dodal, že "Spojené státy se neobrátí zády k legitimním palestinským aspiracím vytvořit vlastní stát." Izrael bude muset "učinit konkrétní kroky" a udělat Palestincům ústupky v jejich každodenním životě, to musí být součástí cesty k míru. Izrael musí uznat palestinské utrpení a právo Palestinců na existenci. No tedy! Už po celou generaci neslyšel Izrael takovouto kritiku od amerického prezidenta.

Občas zněl Obamův projev jako úsilí napravit všechno, co zkazil George Bush; zdálo se, že Obama navštívil muslimský svět, aby tam zametl a odstranil hory rozbitých lustrů a roztrhaného lidského masa. Prezident Spojených států - a to udělalo dojem - přiznal americké chyby, přiznal, že USA přehnaly svou reakci na 11. září, odsoudil tábor v zálivu Guantánamo, který se rozhodl uzavřít. Nebylo to špatné, Obamo...

Pak hovořil o Íránu. Musíme zabránit jaderným závodům ve zbrojení. Ale Írán má právo na to, aby se s ním zacházelo důstojně. Pozoruhodně, Obama přiznal, že se Spojené státy v padesátých letech spikly a pokusily se svrhnout demokraticky zvolenou íránskou vládu. Přiznal, že je pro Írán "obtížné překonat desetiletí nedůvěry".

A bylo toho i víc: demokracie, práva žen, ekonomika, pár dobrých citátů z Koránu ("Když někdo usmrtí nevinného člověka, je tomu, jako kdyby usmrtil celé lidstvo."). Vlády musejí respektovat "všechny lidi" a jejich menšiny. Zmínil se o křesťanských koptech v Egyptě, i o křesťanských maronitech v Libanonu.

A když Obama řekl, že některé vlády, "jakmile se jednou dostanou k moci, krutě potlačují práva druhých lidí", zdánlivě poslušné publikum vypuklo v obrovský potlesk. Není divu, že egyptská vláda chtěla cenzurovat, které části Obamova projevu jsou "vhodné" pro egyptské občany.

Když Obama začal hovořit o "koalici 46 zemí v Afghánistánu" - to je velmi pochybná statistika - začal vypadat jako George Bush. Jak na to poukázal palestinský intelektuál Marwan Bišara, je lehké nechat se oslnit prezidenty. Tento projev byl oslňujícím představením. Jenže když jste začali hledat v textu, určité věci tam chyběly.

Obama se nezmínil o tom, že Izrael má podle odhadů 264 jaderných hlavic, když přátelsky kritizoval Írán za jeho údajnou snahu vyrobit si jaderné zbraně. Obama kritizoval Palestince za jejich násilí, že "střílejí rakety na spící děti či vyhazují do povětří stařeny v autobusech". Nezmínil se však o izraelském násilí v Gaze, hovořil jen o "pokračující humanitární krizi v Gaze". Ani se Obama nezmínil o izraelském bombardování civilistů v Libanonu, ani o opakovaných izraelských invazích do Libanonu (17 500 mrtvých jen při izraelské invazi r. 1982). Obama doporučil muslimům, aby nežili v minulosti, ale Izraelcům nikoliv. Celý projev byl ve stínu holocaustu a připomněl nám, že se Obama následujícího dne chystal navštívit koncentrační tábor v Buchenwaldu.

Od člověka, který posílá tisíce dalších vojáků do Afghánistánu - v očích Arabů i lidí na Západě to bude jistá katastrofa - to znělo drze. Když Obama hovořil o všem, za co Západ vděčí islámu - o "světle vzdělání" v Andalusii, o algebře, o magnetickém kompasu, o náboženské snášenlivosti, bylo to, jako když hladí kočku před tím, než ji odnese k zvěrolékaři.

Naštěstí jedna věc v tomto projevu, obsahujícím téměř 6000 slov, chyběla - Obamův projev neobsahoval ani jednou ono profláknuté slovo "terorismus". "Teror" a "terorismus" jsou výrazy, jichž zneužívají všechny izraelské vlády. Tato slova se stala součástí obscénní gramatiky Bushovy éry.

Obama je inteligentní chlapík. Nebyla to zrovna řeč z Gettysburgu. Nebyl to zrovna Churchill, ale nebylo to špatné. Vzponmeňme však na Churchillův výrok: "Slova jsou lehká a je jich mnoho, zatímco velké činy jsou obtížné a je jich málo."

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009