Írán: Oba hlavní rivalové se prohlásili vítězi

12. 6. 2009

KD│Oba hlavní kandidáti íranských prezidentských voleb se označili za vítěze. Došlo k tomu těsně po volbách, během nichž byly zaznamenány jak extrémní zájem voličů, tak extrémní účast. Existují vážné pochybnosti o nároku obou kandidátů, neboť dosud nemůže být k dispozici dostatek údajů, které by jejich nároky potvrdily.

Reformista Mír Hosejn Musáví řekl na tiskové konferenci, že zvítězil výrazným rozdílem. Státní média nicméně označila za vítěze Mahmúda Ahmadínežáda, který funkci obhajuje. Podle nich po částečném sečtení hlasů vede dosavadní prezident, který obdržel 69%. K vítězství v prvním kole by přitom stačilo získat 50%, informovala večer BBC.

Musáví nicméně upozornil na údajné manipulace. Podle něj bylo milionům lidí znemožněno, aby hlasovali, neboť byl nedostatek hlasovacích lístků. Musávího pozorovatelům prý také nebyl v dostatečné míře umožněn přístup do volebních místností.

Zpravodaj BBC v Teheránu Jon Leyne dosavadní zprávy v okamžiku, kdy sčítání hlasů vlastně teprve začalo, označil za pokus obou kandidátů o varování před snahou volby zfalšovat.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009