Ahmadínežád obhájil prezidentské křeslo

13. 6. 2009

KD│ Po sečtení většiny hlasů předseda volební komise prohlásil Mahmúda Ahmadínežáda za vítěze íránských prezidentských voleb - což znamená, že bude funkci zastávat do roku 2013. Podle volební komise obdržel prezident 66% hlasů, zatímco jeho vyzyvatel Musáví 33%. Musáví předtím tvrdil, že zvítězil se ziskem 65% hlasů, ale současně tvrdil, že během voleb došlo k problémům, které miliónům jeho voličů zabránily v hlasování. Volební účast údajně přesáhla 80% ze 46 milionů oprávněných voličů. Pokud se oznámené výsledky potvrdí, ke druhému kolu voleb nedojde. Zklamaní Musávího příznivci se po oznámení výsledku v teheránských ulicích střetli s policií, informoval server DEBKAfile. (IRNA ovšem v sobotu ráno zveřejnila poněkud méně okrouhlá čísla: 65,24% pro obhajitele prezidentské funkce, 31,83% pro vyzyvatele, sečteno 77,13% hlasů; sečtených hlasů má být 28 050 761, což by znamenalo, že celkem hlasovalo nějakých 35 milionů voličů.)

DEBKAfile s odvoláním na své íránské zdroje tvrdí, že íránské úřady podporovaly Ahmadínežáda a působily proti zvolení Musávího, kterého podporovali zejména lidé mladší třiceti let tvořící tři čtvrtiny elektorátu. Ahmadínežád údajně nyní připravuje jednání se stranami, které podporovaly jeho rivala. Podle izraelského serveru padla na adresu úřadů následující obvinění:

- Ministr vnitra Sadek Mahsúlí měl údajně do volebních místností umístit falešné urny s lístky obsahujícími hlasy pro Ahmadínežáda, které měly být vyměněny za skutečně odevzdané hlasy

- Nebylo požadováno předložení průkazu totožnosti s fotografií a byl vydán více než milion falešných průkazů v Kataru pro statisíce loajálních příslušníků dobrovolných milic basij. Tím bylo umožněno, aby Ahmadínežádovi voliči hlasovali několikrát na různých místech.

- Vláda zřídila mnoho mobilních volebních stanic, kde voliči nemuseli uvádět adresy. V minulých volbách byly odhaleny falešné hlasy po srovnání seznamu hlasujících s oficiálním seznamem voličů. Takové přezkoumání je u hlasů z mobilních volebních stanic vyloučeno.

Hlavní politická rozhodnutí jsou v Íránu přijímána nikoliv prezidentem, ale náboženským establishmentem, v jehož čele stojí nejvyšší duchovní vůdce a prezident.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009