POZNÁMKA NA OKRAJ:

Jak žurnalisté posílili předsudky, aneb O smysluplném průzkumu a nesmyslných závěrech

12. 6. 2009 / Uwe Ladwig

Nový průzkum sociální integrace přistěhovalců, který provedla německá vláda, ukazuje, že ve srovnání s jinými obyvateli v zemi jsou migranti v průměru chudší, mají menší vzdělání a víc z nich je bez práce. Takový průzkum je bezpochyby smyslupný, ano, dokonce velice nutný, aby se dalo lépe pomáhat nejen přistěhovalcům, ale i společnosti, a ulehčit jejich integraci do ní. Že může mít takový průzkum ale neúmyslně taky velice diskreditující následky, o tom něco v téhle poznámce.

Vlastně každý dobře myslící člověk ví (nebo by to měl vědět a neměl by na to zapomínat), že průměrné výsledky se nedají přenášet na jednotlivé členy zkoumaných skupin. Protože se ale na to často rychle zapomíná, mělo by se právě na to poukazovat, kdykoliv se průměrné výsledky uveřejní, a to ovšem zejména, když se to činí v časopisech a v novinách, do nichž nahlédne i "normální" obyvatelstvo.

Je to politováníhodné, ale není vůbec udivující, že i ve Spiegel Online na to zase jednou zapomněli, když se poukázalo mezi jinými i na to, že zločinnost je u přistěhovalců s 5,4% procenty dvakrát tak vysoká než když se to bere celkově u všech obyvatelů v zemi.

Porovnávána by však neměla být kohorta přistěhovalců s celkovou populací, ale kohorta přistěhovalců s odpovídajícími sociálními skupinami ostatních obyvatel. Z toho by mohlo vyjít najevo, že nejen děti přistěhovalců, ale i ostatních chudších, méně vzdělaných a nezaměstnaných obyvatel má častěji neutěšené kontakty s policií. Porovnávání nesprávných veličin jen zdánlivě přináší pravdivé poznatky. Takto z jejich zveřejnění zřejmě dojde k posílení už existujících předsudků, nebo myslíte, že ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009