Stratfor: Íránské volby na hraně konfliktu

13. 6. 2009

Jak íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, tak i vyzyvatel Mír Hosejn Musáví tvrdí, že ve volbách zvítězili. Z předběžných výsledků vyplývá, že stojí v čele Ahmadínežád: Šéf íránské volební komise Kamran Danešo uspořádal ve 23:45 místního času tiskovou konferenci a oznámil, že bylo sečteno asi 20 procent hlasů a Ahmadínežád vede s 3 462 548 hlasy (69.04 procenty), zatímco jeho vyzyvatel Musáví má 1 425 678 hlasů (28. 42 procent), píše analytický server Stratfor. Zdroje informovaly Stratfor, že tyto předběžné výsledky pocházejí z menších měst a z vesnic, kde má Ahmadínežád podstatný vliv, protože tam chudým rozdal velké finanční částky.

Avšak íránská státní Press TV oznámila, že dosud bylo sečteno pouze 24 milionů hlasů, tedy jen asi 42 procent z celkového počtu hlasů. Zároveň také tvrdí, že už bylo sečteno 69 procent hlasů. Počty prostě nesouhlasí a média sama se zdají být v chaosu.

Před tím, než byly oznámeny výsledky, uspořádal Musáví tiskovou konferenci, na níž oznámil, že prezidentské volby vyhrál on. Jeho opoziční tábor se velmi obává volebních podvodů a Musáví se zařekl, že se postaví proti veškerým pokusům o volební podvody, i kdyby to mělo znamenat pouliční demonstrace. To znamená, míní Stratfor, že hrozí vážné riziko nepokojů, pokud bude oznámeno, že vyhrál Ahmadínežád. Zatím nejsou žádné důkazy, že by vláda mobilizovala bezpečnostní jednotky pro takovou eventualitu.

Situace je potenciálně explozivní a zahraniční pozorovatelé ji bedlivě sledují.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009