Vrah z washingtonského Muzea holocaustu byl spojen s britskou ultrapravicovou BNP

12. 6. 2009

KD│Bílý supremacista James W. von Brunn, který ve washingtonském muzeu zastřelil člena ochranky, byl členem společnosti American Friends of the British National Party, jejímž cílem bylo finančně podporovat tuto ultrapravicovou stranu. Brunn, který se netají svým antisemitismem, vnikl do budovy muzea a brokovnicí zabil Stephena Tyrona Johnse. Během vyšetřování zločinu včera vyšlo najevo Brunnovo spojení na americké extrémistické organizace pěstující vazby s evropskou ultrapravicí, ale také značně kompromitující materiál týkající se samotného předsedy BNP Nicka Griffina, upozorňuje Kaya Burgess pro list The Times.

Tim Blodgett, bývalý zaměstnanec Bílého domu, který také shromažďoval informace z prostředí amerických rasistických skupin, ve čtvrtek zveřejnil informaci o tom, že se Brunn spolu se svým přítelem Johnem de Nudgetem účastnil shromáždění amerických přátel BNP ve virginském Arlington County. Nudget si poté zapsal do deníku, že se dvakrát setkal s Griffinem, který si navzdory své "měkkosti" vůči Židům získal jeho obdiv.

Během fundraisingové tour po USA v roce 2000 byl Griffin vyfotografován vedle Davida Duka, bývalého vůdce Ku Klux Klanu. Na tomto shromáždění Griffin podle záznamu americkým rasistům řekl: "BNP nezrazuje své myšlenky, které jsou i vašimi myšlenkami, ale jsme rozhodnuti je uplatnit. A to znamená používat přijatelná slova - svoboda, bezpečnost, identita, demokracie."

"Možná, že jednoho dne, když budeme důvtipnější, až budeme v pozici, která nám umožní kontrolovat britská média, tak snad jednoho dne britský lid změní své smýšlení a řekne 'ano, všichni musejí jít pryč'. Snad to jednoho dne udělají. Ale kdybyste to hlásali jako svůj jediný cíl hned od začátku, vůbec nikam byste se nedostali. Takže místo řečí o rasové čistotě mluvíme o identitě."

Po získání dvou křesel v Evropském parlamentu se Griffin nyní snaží etablovat svou stranu v rámci hlavního proudu britské politiky a kauza Brunn je tedy pro něj značně nepříjemná. Mluvčí BNP kontakty Griffina s americkými rasisty bagatelizoval a řekl, že Griffin odvolal svá prohlášení popírající holocaust (ve skutečnosti však řekl pouze to, že jde v roce 2009 o zastaralé a politicky neužitečné téma).

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009